Tembel

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Tembel este unul dintre termenii depreciativi care şi-au schimbat în timp sensul de bază: de la semnificaţia etimologică „leneş“, cu care cuvîntul turcesc tembel a fost împrumutat, prin secolul al XVIII-lea, s-a ajuns la un înţeles diferit, mai greu de prins într-o definiţie exactă, oscilînd între „prost“, „nebun“, „inconştient“. Oricum, tembel nu este unul dintre cei mai violenţi sau mai vulgari termeni insultători de care dispune limba română. Nu întîmplător, într-un articol recent, publicaţia umoristică online Times New Roman evoca, în stilul său specific, al ştirilor false, felicitările primite de politicianul care s-a adresat unui protestatar cu formula „Măi, tembelule!“. Textul sugera, ironic, că simplul tembel sună surprinzător de moderat (în comparaţie cu alte insulte din spaţiul cotidian şi din politica românească), evocînd mai curînd traducerile eufemistice ale imprecaţiilor din filme străine (în serie cu la naiba, fir-ai tu să fii etc.).

Trecerea de la sensul originar la cele actuale nu are nevoie de explicaţii speciale: este în natura insultelor să manifeste instabilitate în trăsăturile lor semantice, atîta timp cît ceea ce contează e funcţia lor de agresare. Insulta nu conţine o descriere obiectivă şi o caracterizare cu acurateţe a unei persoane, fiind doar expresia subiectivă a antipatiei, a dispreţului, a furiei etc.; din acest punct de vedere, prostia şi nebunia devin echivalente.

Cuvîntul tembel, cu femininul tembelă, este folosit ca adjectiv, ca adverb (în forma de masculin) şi e adesea substantivizat. Termenul are în registrul colocvial actual o foarte bogată familie lexicală, cuprinsă în dicţionare doar în parte, sau cu sensurile neactualizate. În dicţionare găsim vechiul tembelîc sau tembelic, substantiv cu sens abstract, echivalent cu tembelism. Tembelîc a ieşit din uz, dar tembelism este chiar foarte frecvent (are zeci de mii de atestări pe Google), cu un sens peiorativ „agravat“, dependent de noile valori ale lui tembel; definiţia din dicţionare nu a ţinut însă pasul cu schimbarea din uz; în Dicţionarul limbii române (DLR) şi în DEX, tembelism este glosat doar prin „nepăsare, indiferență; indolență, delăsare“. Din punctul de vedere al registrului stilistic, tembelism manifestă o afinitate pentru discursurile intelectuale, mai puţin vulgare: „Tembelism constructiv“ (dilemaveche.ro); „Tembelism în formă pură“ (adevarul.ro); „Cronică sinceră despre tembeli şi tembelism“ (puterea.ro) etc.

Consemnate de dicţionare sînt şi verbul a tembeliza şi adjectivul tembelizant, pentru care definiţia a rămas neactualizată; în DEX, verbul primeşte glosarea „a (se) face nepăsător, indolent“, iar adjectivul derivat este definit „care tembelizează“. DLR considera cele două cuvinte ca rare, în vreme ce DEX le etichetează, corect, ca aparţinînd registrului familiar. Sensul actual al verbului este însă „a prosti“, „a diminua capacităţile intelectuale“: „televiziunile care ne tembelizează“ (ziare.com); „asemenea emisiuni ne tembelizează“ (eva.ro); în forma reflexivă, a se tembeliza înseamnă „a avea manifestări stupide“: „brusc 50% din şoferi se tembelizează“ (trafictube.ro). Poate că folosirea verbului a fost stimulată de jocul de cuvinte care a avut mare succes în limbajul colocvial şi care a produs un lexem stabil – tembelizor, suprapunere glumeaţă între televizor şi a tembeliza: „cum se citeşte la tembelizor“ (revistaechinox.ro); „s-ar uita măcar două-trei ore la tembelizor“ (cdep.ro). De la tembelizor s-a ajuns uşor şi la tembeliziune: „postul de tembeliziune pe care l-a primit cadou“ (bzi.ro; „mare moderator de tembeliziune“ (gsp.ro).

Din aceeaşi familie lexicală fac parte adjectivul şi adverbul tembelic, adjectivele şi substantivele tembelist şi tembeloid, substantivele abstracte tembelitate şi tembeliune. Cuvîntul tembelic e mai vechi; avea iniţial sensul derivat din cel etimologic al lui tembel („leneş“): „urmărea zborul tembelic al unei berze. Această plutire leneşă şi paşnică…“ (Traian Demetrescu, Pe-nserate, în Revista literară, 14 august 1888); mai ambiguu e un joc de cuvinte din revista umoristică Furnica: „vom face din nou cunoştinţa blagoslovitului leu antebelic care va lua locul celui de acum, umflat, dar tembelic“ (26 februarie 1929). Astăzi, cuvîntul apare mai ales în ipostaza de adverb – desigur, cu noile sensuri peiorative: „cei doi tineri logodiţi se uită tembelic la el“ (zoso.ro); „au răcnit tembelic“ (curentul.info). Tembelist e un cuvînt mai rar folosit („ a fost un gest tembelist“, opiniatimisoarei.ro; „i-a afurisit pe tembeliştii din presă“, ziare.com); în schimb, tembeloid (ironic atenuat) apare relativ frecvent, fiind atestat mai ales în presa culturală („eternul scenariu mioritico-tembeloid“, arhiva.romlit.ro;articolul său tembeloid“, ziare.com;un studiu destul de tembeloid, dacă mă-ntrebaţi pe mine“, tribuna.ro; „tembeloizii care ne guvernează“, motociclism.ro). Tembelitate şi tembeliune sînt rare, dar prezenţa lor în publicaţii diferite le confirmă caracterul non-accidental: „este vorba de tembelitatea unui minister“ (gandul.info); „scoţi o tembelitate şi o votezi drept «lege»“ (forum.softpedia.com); „asta nu îţi scuză tembeliunea din cap“ (9am.ro); „toate tembeliunile întîmplate după alegeri“ (adevarul.ro)

Turcismul tembel a fost integrat – poate şi datorită formei sale (asemănătoare, prin terminaţie, cu a unor adjective ca rebel sau fidel) – în bogatul sistem derivativ al împrumuturilor moderne latino-romanice. Derivarea colocvială a multiplicat, aparent inutil, de fapt din nevoia de variaţie şi expresivitate, formele din aceeaşi clasă gramaticală şi cu aproximativ acelaşi sens: tembel – tembelic – tembelist; tembelism – tembelitate – tembeliune. Oricum, fostul „leneş“ e un cuvînt surprinzător de productiv.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.