Tembel

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Tembel este unul dintre termenii depreciativi care şi-au schimbat în timp sensul de bază: de la semnificaţia etimologică „leneş“, cu care cuvîntul turcesc tembel a fost împrumutat, prin secolul al XVIII-lea, s-a ajuns la un înţeles diferit, mai greu de prins într-o definiţie exactă, oscilînd între „prost“, „nebun“, „inconştient“. Oricum, tembel nu este unul dintre cei mai violenţi sau mai vulgari termeni insultători de care dispune limba română. Nu întîmplător, într-un articol recent, publicaţia umoristică online Times New Roman evoca, în stilul său specific, al ştirilor false, felicitările primite de politicianul care s-a adresat unui protestatar cu formula „Măi, tembelule!“. Textul sugera, ironic, că simplul tembel sună surprinzător de moderat (în comparaţie cu alte insulte din spaţiul cotidian şi din politica românească), evocînd mai curînd traducerile eufemistice ale imprecaţiilor din filme străine (în serie cu la naiba, fir-ai tu să fii etc.).

Trecerea de la sensul originar la cele actuale nu are nevoie de explicaţii speciale: este în natura insultelor să manifeste instabilitate în trăsăturile lor semantice, atîta timp cît ceea ce contează e funcţia lor de agresare. Insulta nu conţine o descriere obiectivă şi o caracterizare cu acurateţe a unei persoane, fiind doar expresia subiectivă a antipatiei, a dispreţului, a furiei etc.; din acest punct de vedere, prostia şi nebunia devin echivalente.

Cuvîntul tembel, cu femininul tembelă, este folosit ca adjectiv, ca adverb (în forma de masculin) şi e adesea substantivizat. Termenul are în registrul colocvial actual o foarte bogată familie lexicală, cuprinsă în dicţionare doar în parte, sau cu sensurile neactualizate. În dicţionare găsim vechiul tembelîc sau tembelic, substantiv cu sens abstract, echivalent cu tembelism. Tembelîc a ieşit din uz, dar tembelism este chiar foarte frecvent (are zeci de mii de atestări pe Google), cu un sens peiorativ „agravat“, dependent de noile valori ale lui tembel; definiţia din dicţionare nu a ţinut însă pasul cu schimbarea din uz; în Dicţionarul limbii române (DLR) şi în DEX, tembelism este glosat doar prin „nepăsare, indiferență; indolență, delăsare“. Din punctul de vedere al registrului stilistic, tembelism manifestă o afinitate pentru discursurile intelectuale, mai puţin vulgare: „Tembelism constructiv“ (dilemaveche.ro); „Tembelism în formă pură“ (adevarul.ro); „Cronică sinceră despre tembeli şi tembelism“ (puterea.ro) etc.

Consemnate de dicţionare sînt şi verbul a tembeliza şi adjectivul tembelizant, pentru care definiţia a rămas neactualizată; în DEX, verbul primeşte glosarea „a (se) face nepăsător, indolent“, iar adjectivul derivat este definit „care tembelizează“. DLR considera cele două cuvinte ca rare, în vreme ce DEX le etichetează, corect, ca aparţinînd registrului familiar. Sensul actual al verbului este însă „a prosti“, „a diminua capacităţile intelectuale“: „televiziunile care ne tembelizează“ (ziare.com); „asemenea emisiuni ne tembelizează“ (eva.ro); în forma reflexivă, a se tembeliza înseamnă „a avea manifestări stupide“: „brusc 50% din şoferi se tembelizează“ (trafictube.ro). Poate că folosirea verbului a fost stimulată de jocul de cuvinte care a avut mare succes în limbajul colocvial şi care a produs un lexem stabil – tembelizor, suprapunere glumeaţă între televizor şi a tembeliza: „cum se citeşte la tembelizor“ (revistaechinox.ro); „s-ar uita măcar două-trei ore la tembelizor“ (cdep.ro). De la tembelizor s-a ajuns uşor şi la tembeliziune: „postul de tembeliziune pe care l-a primit cadou“ (bzi.ro; „mare moderator de tembeliziune“ (gsp.ro).

Din aceeaşi familie lexicală fac parte adjectivul şi adverbul tembelic, adjectivele şi substantivele tembelist şi tembeloid, substantivele abstracte tembelitate şi tembeliune. Cuvîntul tembelic e mai vechi; avea iniţial sensul derivat din cel etimologic al lui tembel („leneş“): „urmărea zborul tembelic al unei berze. Această plutire leneşă şi paşnică…“ (Traian Demetrescu, Pe-nserate, în Revista literară, 14 august 1888); mai ambiguu e un joc de cuvinte din revista umoristică Furnica: „vom face din nou cunoştinţa blagoslovitului leu antebelic care va lua locul celui de acum, umflat, dar tembelic“ (26 februarie 1929). Astăzi, cuvîntul apare mai ales în ipostaza de adverb – desigur, cu noile sensuri peiorative: „cei doi tineri logodiţi se uită tembelic la el“ (zoso.ro); „au răcnit tembelic“ (curentul.info). Tembelist e un cuvînt mai rar folosit („ a fost un gest tembelist“, opiniatimisoarei.ro; „i-a afurisit pe tembeliştii din presă“, ziare.com); în schimb, tembeloid (ironic atenuat) apare relativ frecvent, fiind atestat mai ales în presa culturală („eternul scenariu mioritico-tembeloid“, arhiva.romlit.ro;articolul său tembeloid“, ziare.com;un studiu destul de tembeloid, dacă mă-ntrebaţi pe mine“, tribuna.ro; „tembeloizii care ne guvernează“, motociclism.ro). Tembelitate şi tembeliune sînt rare, dar prezenţa lor în publicaţii diferite le confirmă caracterul non-accidental: „este vorba de tembelitatea unui minister“ (gandul.info); „scoţi o tembelitate şi o votezi drept «lege»“ (forum.softpedia.com); „asta nu îţi scuză tembeliunea din cap“ (9am.ro); „toate tembeliunile întîmplate după alegeri“ (adevarul.ro)

Turcismul tembel a fost integrat – poate şi datorită formei sale (asemănătoare, prin terminaţie, cu a unor adjective ca rebel sau fidel) – în bogatul sistem derivativ al împrumuturilor moderne latino-romanice. Derivarea colocvială a multiplicat, aparent inutil, de fapt din nevoia de variaţie şi expresivitate, formele din aceeaşi clasă gramaticală şi cu aproximativ acelaşi sens: tembel – tembelic – tembelist; tembelism – tembelitate – tembeliune. Oricum, fostul „leneş“ e un cuvînt surprinzător de productiv.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a piedut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.
avion f 16 ucrainean jpg
Rușii susțin că avioanele F 16 ucrainene operează de pe baze din țări membre NATO
Deși nu au fost confirmate oficial, informațiile venite dinspre surse pro-Kremlin sugerează că avioanele F-16 ale Ucrainei efectuează misiuni de luptă de pe o bază aeriană NATO din Polonia.
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock
România are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă va exista o criză peste Prut: „Vom fi alături de Chișinău”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România este pregătită pentru iarnă şi are resursele de a sprijini Republica Moldova, care a intrat în stare de urgență în sectorul energetic.
nicu jpg
Tragedie în muzica românească! A murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK
Doliu imens în lumea artistică din România! Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, s-a stins din viață la doar 48 de ani.
Al I Cuza jpg
Rețeta originală de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau și cum ieșea preparatul final
Cozonacul, așa cum îl știm astăzi, are rădăcini adânci în istoria culinară românească. Primele rețete scrise apar în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească, documentând deserturi savuroase încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.