Telegrafice

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 954 din 21 ÔÇô 27 iulie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

ÔŚĆ ÔÇ×Democra╚Ťii se tem c─â Joe Biden va fi suficient de s─ân─âtos ├«n 2024 c├«t s─â candideze din nou la pre╚Öedin╚Ťie.ÔÇŁ Gluma asta, publicat─â ├«n The Onion, ascunde o ├«ngrijorare real─â ├«n interiorul Partidului Democrat. Cu c├«teva luni ├«nainte de alegerile parlamentare din toamn─â, pre╚Öedintele Biden are o cot─â de popularitate mai slab─â dec├«t a predecesorului s─âu ├«n acela╚Öi punct al mandatului. Ba chiar Biden marcheaz─â un fel record negativ, cu cele mai mici numere ├«n dreptul numelui s─âu dintre to╚Ťi pre╚Öedin╚Ťii americani de dup─â al doilea r─âzboi mondial.

Specula╚Ťiile c─â Biden va ocupa locul de la Casa Alb─â doar pentru patru ani existau ├«nc─â de la ├«nceputul mandatului, dar ele au fost respinse ferm de apropia╚Ťii pre╚Öedintelui. ├Äns─â sondajele s├«nt tot mai greu de ignorat, ceea ce face ca gesturile de rebeliune ├«n cercurile democrate s─â devin─â mai multe ╚Öi mai ferme. Asta creeaz─â un soi de cerc vicios ├«n care agenda preziden╚Ťial─â devine tot mai greu de ├«ndeplinit dat fiind c─â nu ├«nt├«mpin─â doar opozi╚Ťia republican─â, ci ╚Öi pe cea a diverselor fac╚Ťiuni din partidul s─âu.

ÔŚĆ Alte sondaje, ├«n Germania de data asta, arat─â c─â sprijinul pentru rezisten╚Ťa ucrainean─â scade ├«ncet, dar sigur ├«n r├«ndul popula╚Ťiei. ├Ängrijor─ârile legate de aprovizionarea cu gaz fac ca grijile privind soarta lumii s─â fie ├«nlocuite tot mai mult de cele pentru confortul propriu. Ambiguu ╚Öi cinic, Guvernul german d─â ├«n continuare din col╚Ť ├«n col╚Ť ├«n ├«ncercarea de a-╚Öi salva ├«n acela╚Öi timp ╚Öi demnitatea, ╚Öi economia ale c─ârei extraordinare cifre legate de competitivitate s├«nt ├«n bun─â parte explicate prin dependen╚Ťa de gazul rusesc. Schimbarea de atitudine a popula╚Ťiei va da noi motive Guvernului Scholz s─â trag─â targa pe uscat ├«n privin╚Ťa Ucrainei. Astfel, statul de la care se a╚Öteapt─â s─â fie lider ├«n creionarea strategiei europene de contracarare a agresiunii ruse╚Öti ├«╚Öi face un titlu de glorie din a pretinde c─â nu ├«n╚Ťelege pericolul.

ÔŚĆ ├Äntre timp, ucrainenii rezist─â pe fronturile din est ╚Öi sud, ├«ns─â, cu tot ajutorul occidental, armata lor e totu╚Öi inferioar─â celei ruse. Devine tot mai evident c─â diferen╚Ťa dintre rezisten╚Ť─â ╚Öi victorie e una ca de la cer la p─âm├«nt. Ba mai mult, regimul pre╚Öedintelui Zelenski ├«ncepe s─â dea rateuri. Imaginea ucrainenilor uni╚Ťi ├«n fa╚Ťa agresorului nu mai st─â ├«n picioare. ╚śi asta a devenit foarte clar ├«n momentul ├«n care a fost f─âcut─â public─â ╚Ötirea c─â procurorul general ╚Öi ╚Öeful serviciului secret ucrainean au fost concedia╚Ťi. Motivul: prea multele cazuri de spionaj sau colaborare cu inamicul descoperite ├«n interiorul institu╚Ťiilor conduse de cei doi. Potrivit liderului de la Kiev, p├«n─â s─âpt─âm├«na trecut─â fuseser─â deschise peste 650 de dosare penale cu acuza╚Ťii de tr─âdare ╚Öi colabora╚Ťionism ├«mpotriva unor angaja╚Ťi ai structurilor de for╚Ť─â ale statului.

ÔŚĆ ├Än Marea Britanie continu─â cursa pentru alegerea unui nou lider al Partidului Conservator dup─â ce Boris Johnson a pierdut ├«ncrederea colegilor s─âi ├«n ciuda unor eforturi aproape comice de a r─âm├«ne ├«n func╚Ťie. Favorit este fostul ministru Rishi Sunak, cunoscut mai degrab─â pentru faptul c─â s-a dovedit un administrator prudent al finan╚Ťelor publice dec├«t ca un ideolog inflexibil. ╚śanse reale are ╚Öi ministrul de Externe Liz Truss, cea care a r─âmas ├«n memoria multora dup─â ce s-a fotografiat pe un tanc ├«n Estonia. Viitorul lider conservator ╚Öi premier al Regatului Unit va avea o misiune dificil─â ├«n a repune economia britanic─â pe un traseu s─ân─âtos, trebuind ├«n acela╚Öi timp s─â livreze m─âcar o parte din promisiunile excesiv de optimiste f─âcute de Johnson la ultimele alegeri. Multe dintre ele s├«nt legate de Brexit, care p├«n─â acum s-a dovedit un e╚Öec major. La alegerile din 2019, conservatorii reu╚Öiser─â un rezultat istoric c├«╚Ötig├«nd multe mandate tradi╚Ťional de╚Ťinute de laburi╚Öti. Alegerile par╚Ťiale din acest an, c├«╚Ötigate de Opozi╚Ťie, ├«i fac pe conservatori s─â se ├«ntrebe nu dac─â pot p─âstra avansul de la ultimul scrutin, ci dac─â nu cumva mandatul curent va fi ultimul din seria ne├«ntrerupt─â de victorii ├«nceput─â odat─â cu intrarea lui David Cameron ├«n Downing Street 10 acum 12 ani.

ÔŚĆ Cu o criz─â guvernamental─â are de-a face ╚Öi Italia, unde premierul Mario Draghi ╚Öi-a prezentat demisia dup─â ce populi╚Ötii din Mi╚Öcarea 5 Stele au refuzat s─â sprijine Guvernul ├«naintea unui vot de ne├«ncredere. Draghi, un fost guvernator al B─âncii Centrale Europene, este v─âzut din afar─â ca un actor ra╚Ťional capabil s─â men╚Ťin─â Italia pe linia de plutire ├«n vremuri dificile. Probabil de aceea pre╚Öedintele Sergio Mattarella a respins demisia ╚Öi l-a trimis pe premier s─â verifice ├«n Parlament dac─â nu exist─â totu╚Öi sprijinul necesar pentru a se evita schimbarea guvernului. Votul urma s─â aib─â loc miercuri, ├«ns─â ╚Öansele de supravie╚Ťuire a executivului italian s├«nt mici dup─â ce Forza Italia, partidul fostului premier Berlusconi, ╚Öi Liga lui Matteo Salvini au declarat c─â exclud continuarea colabor─ârii cu Mi╚Öcarea 5 Stele.

Sigur, o criz─â guvernamental─â ├«n Italia nu este chiar ceva nemaiauzit, ├«ns─â ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«ntreg continentul se clatin─â sub mai multe crize simultane, instabilitatea politic─â ├«ntr-una dintre economiile principale ale UE e de natur─â s─â dea dureri de cap oricui ├«ncearc─â s─â scoat─â Europa la liman.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.