Telegrafice

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Democrații se tem că Joe Biden va fi suficient de sănătos în 2024 cît să candideze din nou la președinție.” Gluma asta, publicată în The Onion, ascunde o îngrijorare reală în interiorul Partidului Democrat. Cu cîteva luni înainte de alegerile parlamentare din toamnă, președintele Biden are o cotă de popularitate mai slabă decît a predecesorului său în același punct al mandatului. Ba chiar Biden marchează un fel record negativ, cu cele mai mici numere în dreptul numelui său dintre toți președinții americani de după al doilea război mondial.

Speculațiile că Biden va ocupa locul de la Casa Albă doar pentru patru ani existau încă de la începutul mandatului, dar ele au fost respinse ferm de apropiații președintelui. Însă sondajele sînt tot mai greu de ignorat, ceea ce face ca gesturile de rebeliune în cercurile democrate să devină mai multe și mai ferme. Asta creează un soi de cerc vicios în care agenda prezidențială devine tot mai greu de îndeplinit dat fiind că nu întîmpină doar opoziția republicană, ci și pe cea a diverselor facțiuni din partidul său.

Alte sondaje, în Germania de data asta, arată că sprijinul pentru rezistența ucraineană scade încet, dar sigur în rîndul populației. Îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaz fac ca grijile privind soarta lumii să fie înlocuite tot mai mult de cele pentru confortul propriu. Ambiguu și cinic, Guvernul german dă în continuare din colț în colț în încercarea de a-și salva în același timp și demnitatea, și economia ale cărei extraordinare cifre legate de competitivitate sînt în bună parte explicate prin dependența de gazul rusesc. Schimbarea de atitudine a populației va da noi motive Guvernului Scholz să tragă targa pe uscat în privința Ucrainei. Astfel, statul de la care se așteaptă să fie lider în creionarea strategiei europene de contracarare a agresiunii rusești își face un titlu de glorie din a pretinde că nu înțelege pericolul.

Între timp, ucrainenii rezistă pe fronturile din est și sud, însă, cu tot ajutorul occidental, armata lor e totuși inferioară celei ruse. Devine tot mai evident că diferența dintre rezistență și victorie e una ca de la cer la pămînt. Ba mai mult, regimul președintelui Zelenski începe să dea rateuri. Imaginea ucrainenilor uniți în fața agresorului nu mai stă în picioare. Și asta a devenit foarte clar în momentul în care a fost făcută publică știrea că procurorul general și șeful serviciului secret ucrainean au fost concediați. Motivul: prea multele cazuri de spionaj sau colaborare cu inamicul descoperite în interiorul instituțiilor conduse de cei doi. Potrivit liderului de la Kiev, pînă săptămîna trecută fuseseră deschise peste 650 de dosare penale cu acuzații de trădare și colaboraționism împotriva unor angajați ai structurilor de forță ale statului.

În Marea Britanie continuă cursa pentru alegerea unui nou lider al Partidului Conservator după ce Boris Johnson a pierdut încrederea colegilor săi în ciuda unor eforturi aproape comice de a rămîne în funcție. Favorit este fostul ministru Rishi Sunak, cunoscut mai degrabă pentru faptul că s-a dovedit un administrator prudent al finanțelor publice decît ca un ideolog inflexibil. Șanse reale are și ministrul de Externe Liz Truss, cea care a rămas în memoria multora după ce s-a fotografiat pe un tanc în Estonia. Viitorul lider conservator și premier al Regatului Unit va avea o misiune dificilă în a repune economia britanică pe un traseu sănătos, trebuind în același timp să livreze măcar o parte din promisiunile excesiv de optimiste făcute de Johnson la ultimele alegeri. Multe dintre ele sînt legate de Brexit, care pînă acum s-a dovedit un eșec major. La alegerile din 2019, conservatorii reușiseră un rezultat istoric cîștigînd multe mandate tradițional deținute de laburiști. Alegerile parțiale din acest an, cîștigate de Opoziție, îi fac pe conservatori să se întrebe nu dacă pot păstra avansul de la ultimul scrutin, ci dacă nu cumva mandatul curent va fi ultimul din seria neîntreruptă de victorii începută odată cu intrarea lui David Cameron în Downing Street 10 acum 12 ani.

Cu o criză guvernamentală are de-a face și Italia, unde premierul Mario Draghi și-a prezentat demisia după ce populiștii din Mișcarea 5 Stele au refuzat să sprijine Guvernul înaintea unui vot de neîncredere. Draghi, un fost guvernator al Băncii Centrale Europene, este văzut din afară ca un actor rațional capabil să mențină Italia pe linia de plutire în vremuri dificile. Probabil de aceea președintele Sergio Mattarella a respins demisia și l-a trimis pe premier să verifice în Parlament dacă nu există totuși sprijinul necesar pentru a se evita schimbarea guvernului. Votul urma să aibă loc miercuri, însă șansele de supraviețuire a executivului italian sînt mici după ce Forza Italia, partidul fostului premier Berlusconi, și Liga lui Matteo Salvini au declarat că exclud continuarea colaborării cu Mișcarea 5 Stele.

Sigur, o criză guvernamentală în Italia nu este chiar ceva nemaiauzit, însă în condițiile în care întreg continentul se clatină sub mai multe crize simultane, instabilitatea politică într-una dintre economiile principale ale UE e de natură să dea dureri de cap oricui încearcă să scoată Europa la liman.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul atacului de la muzeul din Olanda. Jaful a durat mai puţin de trei minute
Poliția olandeză a făcut publice imaginile de pe camerele de supraveghere ale jafului de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Un perete al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puțin de trei minute. Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan consideră că Olanda are datoria să identific
Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump plănuiește o vizită în Coreea de Nord pentru discuții cu Kim Jong-un: „I-a plăcut de mine”
Președintele SUA, Donald Trump, plănuiește să facă o vizită în Coreea de Nord, unde să se întâlnească cu liderul Kim Jong Un.
Test nuclear racheta Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice. Kim Jong-un: „Mijloacele de descurajare sunt mult mai perfecţionate”
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice pe care le-a lansat în mare, a anunţat agenţia de oficială de presă KCNA.
banner Mihai Voropchievici png
O ceaţă densă învăluie peisajul din apropierea micului sat bavarez Puchheim din sudul Germaniei FOTO AFP / Christof Stache
Prognoza meteo duminică, 26 ianuarie. Cod galben de ceață densă în peste jumătate din țară, inclusiv în Capitală
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting de Cod galben de ceaţă densă în mai multe localităţi din 23 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti.
crin antonescu inquam jpg
Consiliul Naţional al PNL decide validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, fost preşedinte al partidului, la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.
muzeu gif
Momentul în care a fost aruncat în aer peretele muzeului din Olanda. Tezaurul dacic, furat în mai puțin de 3 minute
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul în care hoţii au pătruns în Muzeul Drents din Assen. Un zid al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puţin de trei minute.
Frații Tate, sursă foto: Instagram
Frații Tate se implică în recuperarea obiectelor din tezaurul dacic furate. Ce recompensă au promis cei doi pentru informații
Tristan Tate, fratele lui Andrew Tate, a promis că vor oferi personal 25.000 de euro celui care oferă informații care ar putea ajuta la recuperarea artefactelor furate de la Muzeul Drens din Olanda.