Telefonul cu sîrmă

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Modificările în terminologia vieții cotidiene sînt imposibil de prevăzut, mai ales atunci cînd depind de schimbările tehnologice, tot mai rapide în ultima vreme. Cu mai bine de două decenii în urmă (într-un articol din 1999, „Mobil” și „celular”), constatam concurența dintre doi termeni prin care era denumit, în vorbirea curentă, noul mijloc de comunicare – telefonul portabil. În momentul respectiv, mă întrebam care dintre cele două cuvinte va fi preferat pînă la urmă de vorbitori, impunîndu-se în uz și în dicționare. Problema pare să se fi rezolvat, altfel decît îmi închipuiam pe atunci, prin revenirea la termenul generic: în cele mai multe contexte cotidiene, contemporanii noștri nu mai folosesc nici termenul mobil, cu atît mai puțin pe celular, vorbind pur și simplu de telefon. Dispariția treptată din uz a telefonului public (cu cabinăfisă etc.) și tot mai rara relevanță a telefonului din casă (numit fix pentru a se diferenția de mobil) a făcut ca termenul generic să fie disponibil pentru instrumentul învingător. Între timp, e drept, dicționarele au înregistrat noile sensuri ale adjectivelor mobil și celular, inclusiv substantivizarea lor (a se vedea, de exemplu, ediția DEX din 2009). E desigur important ca termenii să fie prezenți în dicționare, fie și doar pentru a permite mai tîrziu înțelegerea textelor dintr-o anume perioadă.

Dacă ne întoarcem și mai mult în trecut, ne putem mira cît de repede a intrat în limba română termenul telefon, inițial prin intermediul presei. Prima atestare a cuvîntului, conform marelui dicționar academic (Dicționarul limbii române – DLR) este în revista Familia, din 1875, adică exact din perioada lansării invenției (a cărei prioritate e contestată, dar care a fost brevetată de Bell în 1876). Colecțiile digitalizate ale ziarelor vremii ne permit acum să urmărim promptitudinea cu care apăreau articole despre noul instrument de comunicare. În Albina Carpaților (Sibiu) din 22.12.1877, un amplu articol se intitula chiar „Telefonul“ și glosa asupra denumirii: „Minunea minunilor, după unii! fleac, după alții! iată cele două păreri răspândite în privința unei invențiuni care s-a numit: «telefon», adică «departe-grăitor» sau, cum aș zice eu mai bine pe românește: «gura năzdrăvană»”. Autorul oferă explicații tehnice detaliate despre principiile de funcționare și despre rezultatele surprinzătoare ale aparatului: „auzim vorba transmisă prin sârmă, ca cum ni s-ar fi spus la ureche!”. Textul jurnalistic se remarcă prin prudență (telefonul, spune autorul, ar putea fi o simplă jucărie, care să intre în uitare asemenea velocipedului), prin neasumarea responsabilității asupra informațiilor transmise: „astfel spun gazetele și noi spunem după ele”. Cu toate aceste rezerve, entuziasmul față de posibilitățile viitoare e vizibil: „Deacă se va adeveri ceea ce ne strigă credincioșii telefonului, că adică prin mijlocirea acestei invențiuni poți să vorbești, spre exemplu, în Brașov și să te audă apriat în București – dar nu numai să te audă ce zici, ci să-ți recunoască încă și glasul, zău, deacă se va adeveri aceasta, atunci vom striga și noi cu toții: «minune!»”. În același an, găsim și în revista Familia (Budapesta) un articol cu titlul „Telefonul. O invențiune nouă“, cu descrierea aferentă: „Aparatul care cu tot dreptul provoacă atâta senzațiune e de cea mai simplă structură. Are mărimea și forma cum a unei lornete de teatru. Când se întrebuințează se ține în mână, spre vorbire se pune la gură, spre auzire se pune la ureche. Pe partea cea lată a aparatului se vede o găurice abia de diametrul unei jumătăți de cruceriu nou” (22.11.1877). 

Din textele vremii se desprind cîteva lucruri interesante. În primul rînd, se observă că noul cuvînt a intrat de la început în română cu forma telefon și că primele atestări – chiar surprinzător de numeroase și racordate la presa internațională – se află în ziarele și revistele din Transilvania. Cele două fapte contrazic soluția etimologică din unele dicționare românești, care au optat (ca și în cazul altor termeni internaționali) pentru o sursă franceză. În DEX, telefon este explicat ca provenind din cuvîntul francez téléphone, presupunîndu-se deci o adaptare grafică rapidăDicționarul academic (DLR) adaugă și etimonul german Telefon, dar lasă pe primul loc tot sursa franceză. Forma și circulația timpurile a cuvîntului arată însă că ar trebui dată prioritate originii germane a cuvîntului românesc. În exact aceiași ani forma Telefon (cu f) apare și în presa maghiară, și în cea scrisă în germană (unde alternează cu Telephon). De exemplu, în ziarul Salzburger Gebirgsbote din 12 ianuarie 1878, un articol cu titlul „Das Telephon (Fernsprecher)“ folosește în cuprinsul său aproape numai forma Telefon

Întoarcerea la vechile atestări furnizează încă o informație interesantă. Am crezut multă vreme că expresia familiar-argotică a băga o sîrmă („a da un telefon, a suna pe cineva”) nu este doar metonimică, indicînd actul de comunicare printr-un element al suportului său tehnic, ci și bazată pe o echivalență depreciativă (între firul telefonului și sîrmă). De fapt, e foarte probabil ca termenul sîrmă să se fi păstrat pur și simplu în uz, după ce fusese curent folosit în mai vechile referiri neutre la telefonie: „guvernul cu niciun preț n-a vrut să ne lase a înșira sârma telefonului pe stâlpii statului” (Tribuna poporului, 11.05.1899); „noi avem nevoie de sârma telefonului” (Ilustrațiunea română, 20.11.1935). În dicționarul din 1939 al lui A. Scriban,  cuvîntul sîrmă apărea chiar în definiția telefonului –  „un aparat pin care cuvîntu sau orice sunet se transmite pe sîrmă la mii de chilometri”.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

novak djokovici australian open getty jpg
„Publicului ar trebui să-i fie rușine!”. Reacții vehemente după ce Djokovici a fost huiduit la Australian Open
Nole a fost nevoit să se retragă în semifinale, din cauza unei accidentări.
Alianţa Dreapta Unită Foto Inquam Photos-George Calin
Nicușor Dan, despre candidatura sa și a Elenei Lasconi la prezidențiale: „Mai avem până în 15 martie să decidem care vor fi candidaţii ”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că va analiza cu Elena Lasconi soluțiile pentru România înainte de alegerile prezidențiale. El a subliniat că, dacă sondajele indică o direcție clară, va fi „foarte realista" în privința alegerilor politice.
Cum să păstrezi stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025 mp4 thumbnail png
Stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025. Află de la Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România
La Adevărul Live, Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România explică evoluțiile și schimbările care vor avea loc anul acesta în piața forței de muncă din România.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
Novak Djokovici FOTO Profimedia