Telefoane smart pentru elevii smart

Publicat în Dilema Veche nr. 721 din 14-20 decembrie 2017
Salutări de la Basel jpeg

Franța vrea să interzică folosirea telefoanelor mobile în școală, în timpul orelor de curs. Interdicția va intra în vigoare începînd cu anul școlar 2018. Nu știm prea multe despre modalitățile de aplicare a noilor reglementări, însă ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, pare hotărît: el a anunțat că va forma un comitet care să se ocupe de revizuirea regulamentelor și a codurilor de conduită. Misiunea e dificilă. Pentru că propunerea ministrului e, de fapt, o veche marotă. Și o promisiune din campania electorală a lui Emmanuel Macron. În codul educației e prevăzut deja că folosirea telefoanelor mobile e interzisă pe tot parcursul procesului de predare și peste tot acolo unde e interzis în mod explicit de regulamentul de ordine interioară al fiecărei instituții (de pildă, în bibliotecile școlare). Dar cum pot fi „întărite“ aceste reglementări? Și ce sancțiuni să aplici? Pe de o parte, părinții vor să-și poată suna copiii în caz de necesitate; pe de altă parte, telefonul mobil bruiază orele de curs. În 2015, opt din zece elevi aveau telefoane inteligente. Și trend-ul e ascendent: tot mai mulți elevi din clase tot mai mici sînt echipați cu smartphone. Pentru majoritatea profesorilor francezi, a devenit un flagel.

Și în Germania a fost încurajată o reflecție sistematică pe acest subiect. De pildă, un grup de cercetători de la London School of Economics (LSE) a urmărit performanțele școlare înainte și după introducerea interdicției folosirii telefoanelor mobile în cîteva școli. Per ansamblu, performanțele au crescut cu 6% – o creștere nesemnificativă. Însă, transformînd performanța în timp de studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că folosirea telefonului mobil le-a „răpit“ elevilor cel puțin cinci zile de studiu. Cercetarea a mai arătat că interdicția de a folosi telefonul mobil i-a ajutat mai ales pe elevii care aveau note proaste sau foarte proaste: performanța lor aproape că s a dublat. Studiul a stabilit o legătură directă între performanțele școlare scăzute și distragerea atenției la curs de către smartphone. Concluzia: eliminarea telefoanelor ar fi o metodă simplă și necostisitoare de a elimina inegalitățile în procesul de învățămînt.

În Germania, 84% din elevii de gimnaziu și 92% din liceeni au telefoane mobile. Nu există o lege unitară a educației sau norme care se aplică la nivel federal: fiecare land și-a creat propriile reguli, iar codurile de conduită (inclusiv cele referitoare la folosirea telefonului mobil în școli) sînt stabilite de fiecare instituție. Un studiu recent arată că 66% din elevi nu au voie să folosească telefonul în timpul orelor de curs. Ba chiar că 18% nu au voie să vină deloc cu telefonul mobil la școală. Realitatea din teren e însă alta: marea majoritate a școlilor nu reușesc să impună interdicția. Pentru că profesorii au obosit să-i tot avertizeze pe elevii care n-o respectă.

Există însă și abordări radical diferite. Unii experți în educație cred că telefoanele mobile distrag atenția elevilor la curs din simplul motiv că nu sînt utilizate în procesul didactic. De pildă, „tabla digitală“ e folosită în peste 6000 de școli, iar aplicația aferentă (care îi ajută pe elevi să arhiveze, pe telefon, ce-a scris profesorul pe tablă) a fost descărcată de 700.000 de utilizatori. Unele landuri încearcă să elaboreze strategii de includere a telefoanelor inteligente în procesul educațional. Dacă tot sînt omniprezente, dacă tot nu pot fi interzise, măcar să fie folosite cu cap!

Așa s-a întîmplat, de pildă, în Italia, una dintre primele țări europene care au hotărît interzicerea utilizării telefoanelor la școală (în 2007). La nici trei ani după adoptarea unor norme foarte severe, profesorii și-au dat seama că interdicția nu folosește nimănui. Numărul elevilor care aveau telefoane mobile a crescut oricum: un obiect care face parte din viața cotidiană nu poate fi interzis. Politicile educaționale sînt orientate acum mai degrabă către integrarea telefonului în procesul de învățămînt. Există, și aici, nenumărate aplicații didactice și conținuturi de calitate – totul e ca profesorii să înțeleagă oportunitățile din era digitală.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.