Tehnocrat

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

E cam greu să îmi spun asta, uitîndu-mă în oglindă, fără să îl înjur pe urîtul din reflexie. Dacă m-aş lua după televiziunile minunat de profesioniste, ar trebui să îmi tai venele, în timp ce m-aş spînzura deasupra unui rug. Exorcizarea, usturoiul şi ţăruşul în locul în care ar trebui să existe inima ar fi fost şi ele soluţii, dar mai bine să mergem la sigur, aşa cum recomandă oameni de la talk show-urile cele bune şi deloc manipulate. Faptul că emisiunile în cauză sînt moderate de foşti sau viitori politicieni, dominate de ei – unii dintre cei în cauză cu experienţă solidă în puşcării şi „afaceri“ –, plătite şi controlate de aceiaşi ex- sau actuali politicieni mai mult sau mai puţini penali este o chestie nesemnificativă. Nu ne putem încurca aşa, oricînd şi oricum, cu chestii de adevăr, morală, etică...

Ideea că am fi un guvern de tehnocraţi este pe cît de răspîndită, pe atît de departe de realitate. Sîntem un guvern cu cîţiva (a se citi puţini) tehnocraţi. Cei mai mulţi sînt sau au fost la cancelaria prim-ministrului, şi au fost şi rămîn oarecum izolaţi. Guvernul a fost rezultatul unor negocieri cu partidele, care pot oricînd să decidă că nu este în interesul lor să ne aibă la guvernare. Cu cît mai mult succes am avea, cu atît mai puţin credibile ar fi partidele. Zvonurile spun (şi experienţa o confirmă) că există ministere în care „ordinul“ a fost ca lumea să nu se prea chinuie şi să considere anul Guvernului tehnocrat ca an sabatic.

Zdrobitoarea majoritate în sistem sînt aceiaşi oameni care au fost şi înainte de Colectiv. Oameni care au ajuns în funcţii de conducere parcurgînd cariere fabuloase, începute ca studenţi în universităţi dubioase, continuate în partide politice, ministere, sindicate şi ONG-uri afiliate politic. Oameni care abia aşteaptă să se termine chestia asta cu cinstea şi să se revină la rutina trecută. Există, desigur, şi excepţii, dar aceştia sînt în marea lor majoritate ignoraţi, marginalizaţi sau deja cinici.

Sînt o grămadă de oameni de treabă care mă sfătuiesc să intru în politică şi să continui în administraţia publică. Ceea ce nu pricep ei este că asta mai degrabă sună a blestem, decît a încurajare. Un tehnocrat ca mine vine dintr-o slujbă plătită între de trei şi zece ori mai bine. O slujbă la care este respectat şi unde posibilitatea să fie împroşcat cu rahat este undeva spre zero. Unde lucrează ore normale, şi nu cît îl ţin puterile, şi unde nu este tras la răspundere oricînd şi de oricine care simte că „mă plăteşte“. Niciodată în slujbele în care am fost nu s-a pus problema că scopul pentru care m-am angajat a fost să fur sau să îmi îmbunătăţesc résumé-ul. Plăcerile de acest fel sînt rezervate pentru munca la stat în „guvernul tehnocrat“.

Statul român are o imagine superproastă. Marea majoritate a contractorilor cu statul se pare că şi-au ratat nişte cariere strălucite de peşti sau au experien­ţă în domeniu (legătura cu un actual primar al unui sector din Bucureşti sau foşti miniştri este pur întîmplătoare). Statul este tratat ca o prostituată cu potenţial, care produce mult, deşi primeşte mai nimic sau, în cel mai rău caz, bătăi şi înjurături. Mi s-a spus de mai multe ori de către funcţionari publici că ei se văd „ca nişte curve care fac ce le spune decidentul politic“. Chiar şi în cazul în care decidentul politic este un tîmpit corupt. Succesul incredibil al specimenului de politician tîmpit şi corupt este, în acest fel, perfect justificat. Ca şi în cazul oamenilor din ministere, există politicieni oneşti care, din păcate, sînt demonizaţi de mass-media şi de cetăţeni, în mod nemeritat.

Avem probleme uriaşe cu sistemele IT ale ministerelor, ale agenţiilor şi autorităţilor publice. Sînt foarte prost gîndite, extrem de scumpe şi, de cele mai multe ori, disfuncţionale. Cum salariile în sistem sînt foarte proaste (pentru cei care nu au pile ţepene), nu avem decît în mod excepţional IT-işti sau manageri buni. Împreună cu cîţiva prieteni din mediul privat, am rezolvat, practic pe gratis, probleme pentru care consultanţii abonaţi la afacerile cu statul cereau sute de mii de euro. Statul are mare nevoie de ajutor, de la tot felul de profesionişti cu bun-simţ, pentru a putea ieşi din statutul de stat captiv al firmelor căpușă. Nu este deloc greu de făcut, dar e nevoie de puțin simţ civic. Protestul pe Facebook e bun, dar şi mai bună ar fi o mînă de ajutor pe sisteme de management, IT şi reformă instituţională.

Pretenţiile de la stat sînt foarte mari (un lucru foarte bun, de altfel), dar cam exagerate. Nu o dată, oameni foarte critici faţă de sistem au refuzat categoric să vină în sistem şi să aibă plăcerea de a munci zi-lumină, continuu sub stres, şi la salarii de cîteva ori mai mici decît cele cu care sînt obișnuiți.

De fapt, este firesc să avem o clasă politică care să nu îşi dorească o reformă a administraţiei publice. Oameni plătiţi bine şi foarte bine, evaluaţi şi stimulaţi aşa cum ar trebui, vor reduce dramatic riscul de corupţie. Efectul asupra partidelor – în marea lor majoritate dependente de corupţia contractelor publice – ar fi nimicitor.

Experienţa primei luni în minister e probabil relevantă. Am venit la minister după ce am petrecut trei luni și jumătate la cancelaria prim-ministrului, muncind cu cel mai tare grup de oameni pe care îi ştiu. M-am simţit în fiecare zi cumva special, căci toată lumea din jurul meu ştia lucruri pe care aş vrea să le ştiu şi eu.

Aici, la minister, a fost diferit – m-am simţit ca la grădiniţă. Ţigan la grădiniţă, ca să fiu mai clar. Am fost prezentat la început ca secretar de stat care „ne va ajuta cu romii şi cu ONG-urile“. În traducere (şi bazat pe experienţele ulterioare), „ăsta e un ţigan care e p-aici că nu are ce să facă pe acasă şi îi trebe honoarea ca să are şi gura lui să mănînce şi rezuméul să îi înflorească.“

Bineînţeles, nu de asta am fost trimis aici de către premier. Ar fi trebuit să mă ocup de partea de incluziune şi de afacerile europene ale ministerului – nu de alta, dar am o certificare pe incluziune socială de la Comisia Europeană, obţinută tare greu şi după mulţi ani de muncă, şi sînt singurul secretar de stat care vorbeşte fluent o altă limbă decît româna şi păsăreasca cu pi. Ce e drept, nu am nici o legătură cu politicul, dar asta, în teorie, n-ar fi trebuit să fie vreun impediment.

Pentru a putea să funcţionez legal, ar fi trebuit să am o delegare ministerială. Care nu s-a putut să se întîmple, căci doamna ministră nu a avut timp. Timp de patru săptămîni. Am primit, în schimb, într-o oră delegarea pentru cel mai dificil dosar – cel pe refugiaţi –, pentru că era ceva care stătea pe capul ministrei şi era prea periculos pentru oricine altcineva. Cînd a venit vorba să primesc un certificat temporar de securitate, doamna ministră iarăşi nu a avut timp să semneze. Deh, nu putem să avem încredere aşa, tam-nesam, în cineva, şi trebuie să aştept cîteva luni (cam patru) pentru a putea avea acces la documente fără de care nu prea pot să fac mai nimic. Deşi nu e nimeni în Guvern care să aibă experienţa mea cu refugiaţii. Deci, am o delegare, dar în mod practic, nu pot să îmi fac treaba. Oricum, cînd am încercat să muncesc pe tema asta, am descoperit că „serviciile“ nu prea au chef de oameni noi, că doar nu am făcut şcoli de securitate mai vechi sau mai noi, aşa ca ei.

Problemele sistemice sînt foarte serioase. Deşi toţi şefii se plîng de cît de slabă este calitatea oamenilor din minister, toţi sînt evaluaţi cu „foarte bine“. Se evită munca cu disperare, sau se munceşte mult şi tare ineficient. Un sistem aproape blocat, care nu poate să fie schimbat în cîteva luni. În mod pragmatic, ar fi nevoie de cam trei-patru ani, pe un mandat cu o majoritate reformatoare în Parlament.

De cînd am lansat pachetul antisărăcie, principala opoziţie a venit chiar de la ministerul unde am fost trimis. Doamna ministră spunea că nu ar trebui să vorbim despre sărăcie, ci despre bunăstare.

Deci, nu avem oameni cu risc de sărăcie, ci oameni în curs de bunăstare. Bun aşa, m-am liniştit acuşi. În fapt, în aceeaşi logică, eu sînt în curs de sanctificare, şi nu de umplut de căcat de tot felul de jurnalişti de treabă.

Între timp, lucrurile s-au schimbat dramatic în bine. Mai precis ministrul. Mandatul a fost posibil în două zile.

Sînt o mulţime de discuţii despre tehnocraţi. Zdrobitoarea lor majoritate, fără tehnocraţi. Şi, deşi sînt în sistem, nu simt deloc că sistemul mă reprezintă. Tocmai pentru că eu sînt tehnocrat. Ideea că nu ar trebui să scriu despre lucruri din interior este cel puţin ciudată, nu de alta, dar interesul public ar trebui să primeze. Confuzia dintre stat şi sistem mafiot (unde tăcerea este inclusă în descrierea „mandatului“) este periculoasă şi trebuie evitată cam cu orice preţ. Cel puţin aşa cred eu.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.
printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.