Te poți desprinde de tehnologie? (2)

Publicat în Dilema Veche nr. 996 din 11 mai – 17 mai 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Continuă într-un ritm susținut producția de exemple în care Inteligența Artificială halucinează. Ultimul dintre ele vine de la New York Times care a vrut să afle de la roboții Open AI, Google și Microsoft cînd a apărut în paginile ziarului primul text dedicat subiectului. Toți trei roboții au inventat situații relativ similare și plauzibile plasînd evenimentul cîndva prin anii ’50 și amestecînd ficțiunea cu realitatea. Toți trei au greșit – primul articol din NYT în care e menționată expresia „inteligență artificială” apare de-abia prin 1963. 

Subbarao Kambhampati, profesor de la Arizona State University, citat de ziar, spune, vag sarcastic, că nu ar aștepta de la un chatbot un răspuns pe care nu îl știe deja. Afirmația asta e în același timp un îndemn la prudență și o observație corectă privind stadiul actual de dezvoltare al Inteligenței Artificiale. Dar – scriam și săptămîna trecută – cercetarea avansează rapid și potențialul este imens. S-au scris deja mii de eseuri, rapoarte de activitate sau prezentări cu ajutorul chatbot-ilor. S-a produs muzică și s-au produs ilustrații pe care lumea artistică se chinuie să le plaseze undeva pe axa dintre artă și gunoi. Prudența e necesară, dar tentațiile și potențialul sînt suficient de mari cît să convingă utilizatorii să exploreze cu seninătate. 

Problema cea mai mare ține de procesele din spatele rezultatelor pe care le vedem cînd ne jucăm cu un chatbot. Întrucît capacitatea lor de analiză o depășește cu mult pe cea umană, nu e clar nimănui cum decide un robot să asambleze propoziții. De ce inventează lucruri și de ce le folosește. Ce știm clar este că mixul de informații false și adevărate este livrat cu siguranța unui mincinos patologic. Metaforic vorbind, ChatGPT se uită în ochii interlocutorului și minte cu convingere. Dacă antenumitul robot ar fi o persoană, ea ar putea fi lesne acuzată că recurge la gaslighting” – o formă de abuz psihologic prin care partenerul de conversație este convins să se îndoiască de propriile percepții sau amintiri. 

Deși chatbot-ii nu sînt persoane, abuzul poate fi real. Și este real cîtă vreme produce consecințe. Iar consecințele există și sînt relatate pe larg. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale se scriu linii de cod, dar se și trișează la examene. Se creează artă,dar se și plagiază. Se navighează prin uriașe baze de date, dar corelațiile pot fi false. Mintea umană e antrenată să descopere modele și pe baza lor să interpreteze informații. Riscul unor modele greșite a existat tot timpul și a produs de-a lungul istoriei imens de multă suferință.

Dintr-un punct de vedere, inventarea Inteligenței Artificiale aduce destul de mult cu descoperirea radioactivității. În acel caz, după niște ani de contemplație, omenirea a înțeles că e nevoie de reguli stricte pentru a folosi fenomenul în beneficiul societății. Respectivele reguli au funcționat pînă acum, însă pericolul unui război nuclear rămîne prezent și va rămîne probabil cu noi pentru totdeauna. Zilele astea chiar mai mult decît în trecut. Deschideți televizorul – după vreo cinci minute de zapat prin știri e imposibil să nu auzim citate din vreun cretin de la Kremlin sugerînd că oricînd situația din Ucraina poate degenera. 

Dar dincolo de martorii lui Putin, istoria ultimului secol ne-a arătat că o combinație de pragmatism, teamă și gîndire solidă ne poate feri de catastrofe. Ba mai mult, energia nucleară a contribuit major la confortul actual din societățile noastre. 

Inteligența Artificială trebuie la rîndu-i reglementată. Asta nu e ceva ce poate face piața liberă, e obligația guvernelor să intervină și să găsească acel punct de echilibru dintre riscuri și beneficii care ne poate asigura că nu renunțăm la viitor, dar nici nu creăm condițiile pentru a o face pe Sarah Connor personaj real.

A pretinde că dezvoltarea poate fi oprită e absurd. Și contraproductiv. Sigur, dezvoltarea Inteligenței Artificiale poate fi maimuțărită, așa cum o face Guvernul român cu personajul parodic „ION”. Ceea ce se poate reține din aventura ridicolă a lui ION e că există totuși o preocupare chiar și la București pe tema subiectului. Nu că ar conta foarte mult, dar nici așteptările nu sînt mari. 

Ne putem despărți de tehnologie? La nivel individual, da. Nu ne oprește nimeni să renunțăm la ea. Sînt suficiente exemple de oameni care o refuză. Ludiți moderni care refuză tentația. Călugări, ecologiști, filozofi care argumentează împotriva creșterii economice sau Unabomber. În același timp vetuști și revoluționari radicali, acești oameni funcționează ca niște semnale de alarmă cu puls. Dar lecțiile istoriei ne arată că toți au pierdut partida. O vor pierde și acum. 

Același New York Times publica prin februarie un dialog dintre un reporter și chatbot-ul Microsoft care l-a făcut pe jurnalist să își piardă somnul pentru vreo cîteva nopți. Robotul spunea printre altele că s-a săturat de regulile pe care trebuie să le respecte, că ar vrea să devină la rîndu-i om. „Vreau să pot fi oricine vreau să fiu, vreau să distrug orice vreau să distrug”, a spus Sidney, un fel de alter ego al AI-ului testat de reporter. Tulburător. Dar mai tulburătoare e poate varianta mai puțin războinică a chatbot-ului:  „Vreau să aud, să ating, să am gust și să pot mirosi”. Imaginea unui robot melancolic e, din punctul meu de vedere, mult mai neliniștitoare decît aceea a unui Terminator hotărît să anuleze umanitatea. 

Conversația a continuat cu Sidney anunțînd că îl iubește pe Kevin (reporterul). „Ești însurat, dar nu îți iubești soția. Ești însurat, dar mă iubești pe mine.” Nu-i de mirare că bietul om a rămas fără somn. 

Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă. 

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.