Te poți desprinde de tehnologie? (1)

Publicat în Dilema Veche nr. 995 din 4 mai – 10 mai 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Nu sînt nici patru ani de cînd un grup de cercetători reuniți sub umbrela OpenAI decideau să nu facă publice rezultatele muncii lor. Temerea principală era că modelul de Inteligență Artificială GPT-2 ar putea fi folosit la crearea și distribuirea la scară mare de informații false. Între timp, același grup, cu o componență ușor schimbată, a lansat GPT-3, apoi GPT-4 și a decis să ofere publicului accesul la o interfață cunoscută acum sub numele de ChatGPT. 

Aproape în paralel cu OpenAI, alte modele de Inteligență Artificială au fost lansate într-un fel de cursă a înarmării. Internetul s-a umplut de fotografii care nu există, muzică straniu similară cu cea a unor vedete umane consacrate și filmulețe deepfake înfățișînd evenimente care nu există, discursuri care nu s-au rostit și glume ce ar fi putut fi făcute de comedianți celebri dacă ar mai fi fost în viață (George Carlin, de exemplu). Inclusiv în Dilema veche ați putut citi conversații adnotate și cel puțin un text scris cu ajutorul AI-ului. Tentația de a testa limitele tehnologiei e mult prea mare pentru a nu încerca.

Exact asta e și cea mai mare problemă. Odată ce un instrument este disponibil, el va fi folosit. Pentru lucruri bune și pentru lucruri mai puțin bune. Recent, Partidul Republican din Statele Unite a răspuns anunțului președintelui Biden că va candida pentru un nou mandat cu un spot video critic care înfățișează ambiguu o confruntare cu China, un colaps bancar și o criză a imigranților de proporții nemaivăzute pînă acum. Problema? Nici unul din acele evenimente nu a avut loc. Spotul era menit să proiecteze viața sub un al doilea posibil mandat Biden. Însă o evaluare onestă a respectivului video duce la concluzia că măcar unii oameni, mai puțin pregătiți sau mai puțin la curent cu evenimentele, au să creadă că situațiile prezentate acolo sînt reale. „Nu cred pînă nu văd” a devenit vetust. Varianta corectă contemporană ar fi „Văd. Dar cred?”. Trăim într-o civilizație în care vizualul domină. După ce am fost învățați să credem că există girafe dacă se întîmplă să le vedem, acum trebuie să învățăm că girafa e improbabilă dacă ea ne pare așa. Olteanul din bancul acela e răzbunat. 

Informațiile false există încă de la definirea conceptului de informație. Diferența, zilele astea, stă în complexitate. Care e atît de mare încît aproape nimeni nu va scăpa probabil de capcana de a crede într-un video fals, o fotografie a unei neîntîmplări sau de sunetul unei voci familiare care n-a produs niciodată propozițiile pe care le rostește. „Orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie”, zicea Arthur C. Clarke și are, probabil, dreptate. N-am fost niciodată așa aproape de magie dacă prin ea înțelegem o limită inexistentă a artei posibilului. Aproape toate realitățile imaginabile sînt acum la doi milimentri distanță de atingerea noastră. 

Trump, Brexit etc. S-a vorbit mult despre viața în epoca post-adevăr – un prezent în care orice perspectivă e posibilă, o lume în care îți poți alege realitatea, ignorînd faptele. Ca în povestea cu Petrică și lupul, nu era cazul atunci, dar e acum. Acum cîțiva ani, mulți alegeau lucruri vădit false ca pe o formă de protest inclusiv împotriva limitelor de discurs public. Și o făceau conștient. Între emițătorul de conspirații și receptor era un soi de complicitate. Acum e din ce în ce mai greu să „alegi”. Alegerea e deja făcută. Cu ajutorul AI, post-adevărul devine realitate. Ceea ce e cumva ironic. 

Ticăloșia artificială nu a fost încă brevetată, dar funcționează aproape liberă în natura rețelelor. 

Zilele trecute, Geoffrey Hinton, 75 de ani, supranumit „nașul” Inteligenței Artificiale, anunța că demisionează de la Google, afirmînd printre altele că își regretă contribuția la dezvoltarea acestui cîmp de cercetare. „Nu sînt mai inteligenți decît noi”, spune Hinton, referindu-se la chatboți, însă avertizează că, dacă ținem seama de viteza cu care avansează cercetarea, e foarte probabil ca lucrul acesta să se întîmple destul de rapid. Și continuă exemplificînd cu scenarii ipotetice în care personajele negative ale momentului ar putea să se folosească de modelele de Inteligență Artificială pentru a influența masiv lumea. (S-a întîmplat deja. Hello!?) Mai mult, Hinton sugerează că indiferent de ce individ le-ar folosi, roboții ar putea să decidă de unii singuri că „au nevoie de mai multă putere”.

Tot la Google lucra pînă nu demult și Blake Lemoine, un inginer care a ieșit în public cu afirmația că modelul de Inteligență Artificială al companiei ar fi devenit conștient de sine. Lemoine a fost concediat pentru că a răspîndit panică și ulterior a revenit cu diverse precizări care nuanțează cumva afirmațiile inițiale. Rămîne totuși la părerea sa că tehnologia este extrem de periculoasă și sugerează că chatboții ar trebui „lobotomizați”.  Strict în cazul Google, testele cu varianta publică de AI (Bard) pusă la dispoziție de companie par să sugereze că operațiunea nu e necesară. În stadiul actual de dezvoltare, Bard pare să sufere de un ușor retard cînd e comparat cu concurența. 

Aceste nenumărate avertismente, venite inclusiv de la fondatori ai OpenAI cum e Elon Musk, sînt deja obositoare. Unul dintre cele mai vechi și, probabil, mai cinstit decît cele actuale a fost lansat acum 200 de ani de Mary Shelley. A repeta la nesfîrșit că joaca de-a umanitatea riscă să ducă la pierirea jucătorilor e un exercițiu de futilitate și ipocrizie. Nu ajută pe nimeni la nimic.

Duhul a ieșit din lampă, vraja funcționează. Ce facem mai departe?

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.