Țap de bere

Publicat în Dilema Veche nr. 948 din 9 – 15 iunie 2022
„Cu bule“ jpeg

O recentă campanie publicitară a asociat un nou tip de bere cu imaginea unui țap: introducînd animalul în studiouri de televiziune, înălțînd o construcție de lemn în formă de țap și prezentînd berea, printr-un joc de cuvinte un pic forțat, ca țapănă. În mod surprinzător, campania în cauză nu pare să fi exploatat o resursă lingvistică aflată la îndemînă: existența în română a cuvîntului țap cu sensul „pahar de bere”. Ocolirea celei mai directe legături posibile poate fi intenționată (pentru a evita conotația de „vechitură”), dar poate fi pur și simplu semnul că termenul țap nu mai este în uz cu acest sens, cel puțin pentru generațiile mai tinere. De altfel, halba însăși e mai rar evocată, de cînd se comandă în special bere (la) draft.

Potrivit tradiției de restrîngere a omonimiei la cazurile în care lipsește orice legătură etimologică, dicționarele noastre curente nu separă mai noul țap („pahar special de bere, cu toartă, avînd capacitatea de 300 ml; conținutul unui astfel de pahar”, DEX) de vechea denumire a animalului, ci grupează ambele sensuri în cadrul aceluiași articol. Denumirea paharului este rezultatul unui calc semantic, produs foarte probabil în registrul colocvial de acum mai bine de un secol. Substantivului țap, din fondul principal lexical al românei, i s-a adăugat o accepție nouă prin traducerea cuvîntului german Bock. Alexandru Graur menționa fenomenul într-un articol din 1950 (Etimologie multiplă). Noul sens fusese deja înregistrat de I.-A. Candrea, în Dicționarul enciclopedic „Cartea românească” (1931), cu explicația „termen de berărie: pahar de bere de vreun sfert de litru”, însoțită de imaginea unei halbe mai mici. În Dicționaru limbii românești (1939), A. Scriban oferea, pe lîngă definiția „pahar de bere mijlociu”, o indicație etimologică mai detaliată, dar destul de derutantă și nu tocmai exactă, evocînd forma germană Bockbier, cu explicația „bere de a fabricantului Bock = Țapu, din München”.

Cuvîntul este frecvent folosit în presa umoristică de la începutul secolului al XX-lea. În Calicul (revistă din Sibiu) din 1/14 august 1903 este povestită o scenă petrecută în București: „În nordul palatului poștelor României, la Carul cu bere al fraților Mircea, beleam într-o zi de-ale lui august 1902 la al triilea țap”. Cuvîntul din urmă este glosat într-o notă de subsol – „pocal mic de bere” –, ceea ce pare să indice că termenul nu le era încă familiar cititorilor din Ardeal. Același text explică, de altfel, și termenul halbă („jumătate de litră”); ambele cuvinte sînt introduse în mod repetat în dialogul bucureștean: „– Înc-un țap, Ghiță, strigă Costică cu vocea unui disperat... doi țapi, Ghiță, că vine Mitică (...) – Nu un țap, Ghiță, mie adu-mi o halbă, strigă Mitică, că mă topesc de căldură”... În Veselia (din 25 decembrie 1907), un personaj „bate tare, comandă un «țap»”; în Furnica (din 31 iulie 1914), o poezie umoristică are ca eroi „Un țap blond ș-o halbă brună”. Peste cîțiva ani, apar și anunțuri serioase: „În urma înțelegerei făcute cu Uniunea Restauratorilor din România s-a fixat prețul pentru 1 țap de bere normală albă la 8 lei” (Foaia poporului, Sibiu, nr. 22, 1931).

E foarte posibil ca țap să fi fost o traducere direct din germană, limbă din care se împămîntenise deja și halba de bere (din germ. Halbe). Probabil că asemenea traduceri s-au practicat în mai multe limbi, de vreme ce și termenul ceh kozel, atribuit unei firme producătoare de bere, înseamnă „țap”. În cazul românei nu este exclus să fi acționat și intermediarul francez. În Trésor de la langue française informatisé este înregistrat substantivul masculin bock, folosit în  construcții ca boire un bock, prendre un bock și definit ca „pahar pentru bere cu o toartă, conținînd aproximativ un sfert de litru; conținutul paharului”. În franceză, cuvîntul este atestat cu aceste sensuri încă de la 1866; au rezistat bine, așa cum o dovedesc un citat din Huysmans, din 1883, și altul din Sartre, din 1964 („il commandait un bock”). Explicația oferită de dicționarul francez și confirmată de multe alte informații disponibile pe Internet, de exemplu de mai multe pagini ale Wikipediei, pornește de departe, cu secole în urmă, cînd în germană (printr-un accident fonetic și o falsă analiză) s-a ajuns de la Einbeckisch Bier la denumirea Bockbier, a cărei formă trunchiată Bock devine omonimă cu Bock, „țap”, și care denumește un tip de bere puternic alcoolizată, produsă mai ales în Bavaria. În franceză, termenul german a ajuns să numească, prin metonimie, paharul din care se bea respectiva bere, ba chiar a suferit încă o lărgire de sens, desemnînd și un tip de recipient medical. Există în franceză și derivatul bockeur (atestat la Maupassant), cu sensul de „client al berăriilor, consumator de bocks”. Într-o listă actuală de pe Wikipedia a denumirilor pentru paharul de bere (desigur incompletă, dar care poate da unele indicii interesante), denumirea bock apare doar în franceză.

În atmosfera cosmopolită a berăriilor românești de pe la 1900, cunoscătorii termenului german și ai uzului francez au adoptat probabil forma bock, traducînd-o printr-un cuvînt la fel de scurt, dar mult mai expresiv – datorită conotațiilor umoristice produse de aparenta sa nemotivare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CRBL a povestit care este relația cu fiica sa Foto Captură video Acasa la Măruță jpg
Reacția fetei lui CRBL când a aflat că tatăl ei are o relație cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. „Nu ți-e teamă că o să te înșele?”
Alessia, fiica în vârstă de 14 ani a lui CRBL, a aflat din presă că tatăl ei are o nouă iubită, cu 23 de ani mai tânără decât el. Adolescenta l-a întrebat dacă nu îi este teamă că va fi înșelat.
Elena Miorița Malița Foto FB radu Dragusin jpg
Fiica și nepoata lui Mircea Malița, despre Georgescu: „A luat 3.000 de cărți de vizită clasate și nu le-a mai adus”
Unul dintre numele cu care Călin Georgescu a încercat să se asocieze în discutabila sa campanie electorală a fost cel al diplomatului Mircea Malița, pe care rudele academicianului spun că l-a folosit în afirmații mincinoase.
Alex Florenta FOTO Andreea Traicu jpeg
Procurorul General al României: Două dosare penale au fost deschise legate de campania lui Călin Georgescu
Două dosare penale au fost deschise pentru campania electorală a lui Călin Georgescu, iar procurorii vor sesiza CCR și BEC chiar și în timpul desfășurării alegerilor, dacă vor obține probe, declară Procurorul General al României, Alex Florența, pentru Antena 3 CNN.
alegeri germania steag bundestag foto shutterstock
Ministerul german de Externe: „Dezinformarea rusă influențează alegerile prezidențiale din România. Putin vrea să ne divizeze”
Ministerul Afacerilor Externe din Germania arată, într-un comunicat cu trimitere la dezinformarea rusă care „influențează alegerile prezidențiale din România”, că Vladimir Putin vrea „să submineze unitatea din UE și NATO”.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Despre manele și suveranism
În acest context tensionat politic, cu niște alegeri parlamentare cu un deznodământ anunțat, propun cititorilor o interesantă analogie.
sechila jpg
Monstrul România neolegionară
„Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” (Ioan, 8:32) Aș fi putut titra, cu egală acuratețe, Cancerul România neloegionară. Așa cum am scris-o, însă, ne-metafora mea fără ghilimele trimite direct la titlul gravurii lui Goya, publicate în 1799.
linguri de lemn jpg
Lingura de lemn, ustensila magica din bucatarie
Acest tip mai puțin convențional de tacâm este o alegere foarte bună atunci când vine vorba de gătit, datorită versatilității, durabilității și proprietăților sale. Iată ce trebuie să știi despre acest obiect indispensabil!
chiftele de conopida jpg
Chiftele din conopidă
Mădălina Joian, Slatina, jud. Olt, ne-a trimis această reţetă delicioasă! Şi tu ne poţi trimite reţeta ta preferată la adresa retete@click.ro!
placinta cu morcovi jpg
Plăcintă cu morcovi
Plăcinta cu morcovi este o variantă delicioasă și surprinzător de gustoasă a plăcintei tradiționale.