Țap de bere

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 948 din 9 ÔÇô 15 iunie 2022
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

O recent─â campanie publicitar─â a asociat un nou tip de bere cu imaginea unui ╚Ťap: introduc├«nd animalul ├«n studiouri de televiziune, ├«n─âl╚Ť├«nd o construc╚Ťie de lemn ├«n form─â de ╚Ťap ╚Öi prezent├«nd berea, printr-un joc de cuvinte un pic for╚Ťat, ca ╚Ťap─ân─â. ├Än mod surprinz─âtor, campania ├«n cauz─â nu pare s─â fi exploatat o resurs─â lingvistic─â aflat─â la ├«ndem├«n─â: existen╚Ťa ├«n rom├ón─â a cuv├«ntului ╚Ťap cu sensul ÔÇ×pahar de bereÔÇŁ. Ocolirea celei mai directe leg─âturi posibile poate fi inten╚Ťionat─â (pentru a evita conota╚Ťia de ÔÇ×vechitur─âÔÇŁ), dar poate fi pur ╚Öi simplu semnul c─â termenul ╚Ťap nu mai este ├«n uz cu acest sens, cel pu╚Ťin pentru genera╚Ťiile mai tinere. De altfel, halba ├«ns─â╚Öi e mai rar evocat─â, de c├«nd se comand─â ├«n special bere (la) draft.

Potrivit tradi╚Ťiei de restr├«ngere a omonimiei la cazurile ├«n care lipse╚Öte orice leg─âtur─â etimologic─â, dic╚Ťionarele noastre curente nu separ─â mai noul ╚Ťap (ÔÇ×pahar special de bere, cu toart─â, av├«nd capacitatea de 300 ml; con╚Ťinutul unui astfel de paharÔÇŁ, DEX) de vechea denumire a animalului, ci grupeaz─â ambele sensuri ├«n cadrul aceluia╚Öi articol. Denumirea paharului este rezultatul unui calc semantic, produs foarte probabil ├«n registrul colocvial de acum mai bine de un secol. Substantivului ╚Ťap, din fondul principal lexical al rom├ónei, i s-a ad─âugat o accep╚Ťie nou─â prin traducerea cuv├«ntului german Bock. Alexandru Graur men╚Ťiona fenomenul ├«ntr-un articol din 1950 (Etimologie multipl─â). Noul sens fusese deja ├«nregistrat de I.-A. Candrea, ├«n Dic╚Ťionarul enciclopedic ÔÇ×Cartea rom├óneasc─âÔÇŁ (1931), cu explica╚Ťia ÔÇ×termen de ber─ârie: pahar de bere de vreun sfert de litruÔÇŁ, ├«nso╚Ťit─â de imaginea unei halbe mai mici. ├Än Dic╚Ťionaru limbii rom├óne╚Öti (1939), A. Scriban oferea, pe l├«ng─â defini╚Ťia ÔÇ×pahar de bere mijlociuÔÇŁ, o indica╚Ťie etimologic─â mai detaliat─â, dar destul de derutant─â ╚Öi nu tocmai exact─â, evoc├«nd forma german─â Bockbier, cu explica╚Ťia ÔÇ×bere de a fabricantului Bock = ╚Üapu, din M├╝nchenÔÇŁ.

Cuv├«ntul este frecvent folosit ├«n presa umoristic─â de la ├«nceputul secolului al XX-lea. ├Än Calicul (revist─â din Sibiu) din 1/14 august 1903 este povestit─â o scen─â petrecut─â ├«n Bucure╚Öti: ÔÇ×├Än nordul palatului po╚Ötelor Rom├óniei, la Carul cu bere al fra╚Ťilor Mircea, beleam ├«ntr-o zi de-ale lui august 1902 la al triilea ╚ŤapÔÇŁ. Cuv├«ntul din urm─â este glosat ├«ntr-o not─â de subsol ÔÇô ÔÇ×pocal mic de bereÔÇŁ ÔÇô, ceea ce pare s─â indice c─â termenul nu le era ├«nc─â familiar cititorilor din Ardeal. Acela╚Öi text explic─â, de altfel, ╚Öi termenul halb─â (ÔÇ×jum─âtate de litr─âÔÇŁ); ambele cuvinte s├«nt introduse ├«n mod repetat ├«n dialogul bucure╚Ötean: ÔÇ×ÔÇô ├Änc-un ╚Ťap, Ghi╚Ť─â, strig─â Costic─â cu vocea unui disperat... doi ╚Ťapi, Ghi╚Ť─â, c─â vine Mitic─â (...) ÔÇô Nu un ╚Ťap, Ghi╚Ť─â, mie adu-mi o halb─â, strig─â Mitic─â, c─â m─â topesc de c─âldur─âÔÇŁ... ├Än Veselia (din 25 decembrie 1907), un personaj ÔÇ×bate tare, comand─â un ┬ź╚Ťap┬╗ÔÇŁ; ├«n Furnica (din 31 iulie 1914), o poezie umoristic─â are ca eroi ÔÇ×Un ╚Ťap blond ╚Ö-o halb─â brun─âÔÇŁ. Peste c├«╚Ťiva ani, apar ╚Öi anun╚Ťuri serioase: ÔÇ×├Än urma ├«n╚Ťelegerei f─âcute cu Uniunea Restauratorilor din Rom├ónia s-a fixat pre╚Ťul pentru 1 ╚Ťap de bere normal─â alb─â la 8 leiÔÇŁ (Foaia poporului, Sibiu, nr. 22, 1931).

E foarte posibil ca ╚Ťap s─â fi fost o traducere direct din german─â, limb─â din care se ├«mp─âm├«ntenise deja ╚Öi halba de bere (din germ. Halbe). Probabil c─â asemenea traduceri s-au practicat ├«n mai multe limbi, de vreme ce ╚Öi termenul ceh kozel, atribuit unei firme produc─âtoare de bere, ├«nseamn─â ÔÇ×╚ŤapÔÇŁ. ├Än cazul rom├ónei nu este exclus s─â fi ac╚Ťionat ╚Öi intermediarul francez. ├Än Tr├ęsor de la langue fran├žaise informatis├ę este ├«nregistrat substantivul masculin bock, folosit ├«n  construc╚Ťii ca boire un bock, prendre un bock ╚Öi definit ca ÔÇ×pahar pentru bere cu o toart─â, con╚Ťin├«nd aproximativ un sfert de litru; con╚Ťinutul paharuluiÔÇŁ. ├Än francez─â, cuv├«ntul este atestat cu aceste sensuri ├«nc─â de la 1866; au rezistat bine, a╚Öa cum o dovedesc un citat din Huysmans, din 1883, ╚Öi altul din Sartre, din 1964 (ÔÇ×il commandait un bockÔÇŁ). Explica╚Ťia oferit─â de dic╚Ťionarul francez ╚Öi confirmat─â de multe alte informa╚Ťii disponibile pe Internet, de exemplu de mai multe pagini ale Wikipediei, porne╚Öte de departe, cu secole ├«n urm─â, c├«nd ├«n german─â (printr-un accident fonetic ╚Öi o fals─â analiz─â) s-a ajuns de la Einbeckisch Bier la denumirea Bockbier, a c─ârei form─â trunchiat─â Bock devine omonim─â cu Bock, ÔÇ×╚ŤapÔÇŁ, ╚Öi care denume╚Öte un tip de bere puternic alcoolizat─â, produs─â mai ales ├«n Bavaria. ├Än francez─â, termenul german a ajuns s─â numeasc─â, prin metonimie, paharul din care se bea respectiva bere, ba chiar a suferit ├«nc─â o l─ârgire de sens, desemn├«nd ╚Öi un tip de recipient medical. Exist─â ├«n francez─â ╚Öi derivatul bockeur (atestat la Maupassant), cu sensul de ÔÇ×client al ber─âriilor, consumator de bocksÔÇŁ. ├Äntr-o list─â actual─â de pe Wikipedia a denumirilor pentru paharul de bere (desigur incomplet─â, dar care poate da unele indicii interesante), denumirea bock apare doar ├«n francez─â.

├Än atmosfera cosmopolit─â a ber─âriilor rom├óne╚Öti de pe la 1900, cunosc─âtorii termenului german ╚Öi ai uzului francez au adoptat probabil forma bock, traduc├«nd-o printr-un cuv├«nt la fel de scurt, dar mult mai expresiv ÔÇô datorit─â conota╚Ťiilor umoristice produse de aparenta sa nemotivare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.