Tabăra greşită

Publicat în Dilema Veche nr. 142 din 13 Oct 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Ca să ajungă preşedinte, Traian Băsescu a avut de luptat nu numai cu PSD, ci şi cu uriaşa influenţă a acestuia în mass-media. Plierea discursului majorităţii ziarelor după interesul publicităţii de stat, combinată cu tabloidizarea şi obedienţa politică a staţiilor TV de mare audienţă l-or fi făcut pe viitorul preşedinte să afle cam ce se poate face cu presa şi din presă - dacă doreşti şi ai cu ce. Toate acestea nu aveau cum să nu lase resentimente. Mai ales că omul se vede şi acum tocat, aproape seară de seară, de mereu aceleaşi personaje, în talk-show-ul de la Antena 3 al lui Gîdea şi nu numai. Toate acestea pot fi explicaţii pentru gestul de vineri al preşedintelui. Nu însă şi justificări. O dată pentru că întrebarea jurnalistului, oricît de nesuferit i-ar fi acesta preşedintelui, era legitimă şi a fost pusă pe un ton civilizat. Şi a doua oară pentru că vorba aruncată într-un moment de neatenţie a scos în evidenţă un parteneriat al tăcerii între preşedinte şi SRI, împotriva presei." (Ovidiu Nahoi, Evenimentul zilei, 9 oct.) "Puterea te schimbă. Incidentul de vineri mi-a demonstrat-o în mod dureros. Pe mine, Traian Băsescu m-a dezamăgit. Nu prin grosolănia exprimării, nici măcar prin lipsa de respect manifestată faţă de presă. Altceva m-a şocat: Ťcomplicitatea» zîmbitoare arătată gazdelor sale de la SRI. Aerul de cîrdăşie. Timofte şi Maior îi erau prietenii, alături de care se putea defula, spurcîndu-l pe Ťinamicul» comun: gazetarul incomod. ŤCîte un găozar d-ăsta crede că ne poate întinde NOUĂ capcane?» - s-a indignat preşedintele. Plasîndu-se singur într-o tabără în care nu ar fi avut ce să caute." (Miruna Munteanu, Ziua, 10 oct.) "Prin 2004, în plină campanie de control mass-media dusă de regimul PSD, apăruse între liderii de opinie din presă o teorie interesantă. Anume, că temele şi persoanele importante ale guvernării nu se puteau discuta la jurnalele de ştiri, pentru că omorau audienţa. În special, nu în contradictoriu. Vezi, Doamne, poporul se săturase de atîta politică şi cerea chestii soft: reportaje din piaţa de zarzavat, tăieri de panglici, lansări de carte, fitness. Dacă te uitai la televizor, aveai senzaţia că trăiai într-o Elveţie mai săracă şi cu mai multe accidente rutiere. Aceiaşi oameni văd că astăzi s-au sucit complet. Nu mai e ştire, în afară de blocajele de trafic, care să nu fie despre zvîrcolirea vreunei facţiuni de partid ori panseul între două uşi al unui ministru. Deputaţi obscuri sînt fugăriţi cu microfoane zbîrlite, doar-doar or scoate vreo inepţie bună de făcut subiect naţional. Unde înainte călcam cu precauţie, pîş-pîş, să nu deranjăm curtea lui boier Năstase, acuma bulbucăm ochii şi dăm cu barda în toate direcţiile. Se vede că, dacă ai libertate de exprimare, dar nu mare lucru de spus, isteria e singura cale să te faci remarcat." (Sorin Ioniţă, Evenimentul zilei, 10 oct. crt.) (C. G.)

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.