Suta de lei

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

În ultima perioadă, premierul Marcel Ciolacu s-a ambiționat să le demonstreze concetățenilor că suta de lei are forță de cumpărare. Mai întîi, Marcel Ciolacu a declarat că poți face cumpărături consistente cu 100 de lei, apoi, peste cîteva zile, a prezentat pe rețelele sociale un bon fiscal cu „de toate”, cumpărături care costau în total 100 de lei.

Este o întreprindere riscantă, pentru că are mari șanse să supere pe toată lumea. Este clar că insistențele lui Marcel Ciolacu legate de suta de lei se adresează electoratului în încercarea de a-l convinge că măsurile Guvernului, cu precădere cea de plafonare a adaosului comercial la un coș de produse, au fost eficiente și că suta de lei își păstrează puterea de cumpărare. 

Este o întreprindere riscantă, pentru că o parte din electoratul PSD, beneficiari de ajutoare sociale și pensionari, este direct lovită de creșterea inflației. Chiar dacă ar fi adevărat că suta de lei ar permite „cumpărături consistente”, pensionarii și asistații sociali tot nemulțumiți ar fi. Mulți români se tem de creșterea prețurilor. 

Interesant este că salariul mediu a crescut mai mult decît inflația, adică în termeni reali. O arată datele statistice, dar bineînțeles că, dincolo de medie, situațiile sînt diferite. Multe categorii de bugetari au avut creșteri de salarii mai mari decît rata inflației, ceea ce a făcut să își conserve puterea de cumpărare. Dar nu la fel au stat lucrurile în sectorul privat. În unele ramuri economice, la unele companii, salariile nu au crescut în același ritm cu rata inflației.

Motivul este destul de simplu, companiile care nu au operat creșteri de salarii s-au aflat cu rata profitului și cu afacerea sub presiune. Din acest punct de vedere, media statistică este relevantă pînă la un punct, adică pînă la diferențele de creștere a salariului între sectorul privat și cel public. 

Într-un context inflaționist este imposibil să poți spune că suta de lei și-a păstrat puterea de cumpărare pentru toată lumea. Pentru că situația este diferită între categoriile de angajați, ca și între sectorul privat și cel public. 

Chiar și abordarea este diferită. O parte a cetățenilor români sînt îngrijorați de creșterea inflației. O altă categorie, redusă numeric, este cea pentru care suta de lei nici nu contează. 

„Suta de lei” este o valoare care vine din socialism, dinainte de anul 1989. De altfel, nu de puține ori auzim și astăzi nostalgia că „înainte de anul 1989, suta de lei avea valoare, nu ca astăzi”. O iluzie. De fapt, situația economiei socialiste, după anul 1981, era puternic deteriorată. În anul 1981, România intra în incapacitate de plată, drept care Nicolae Ceaușescu decidea plata tuturor împrumuturilor externe. Ceea ce se și întîmplă în următorii opt ani, dar cu sacrificii enorme și inutile pentru economie și populație. În 1982, cresc prețurile produselor de bază, importurile sînt practic stopate, întreprinderile de stat își reduc producția, iar în 1988 România intră în recesiune. Evident, toate aceste evoluții nu se declarau în mod oficial, dar se simțeau în viața de zi cu zi. 

Oficial, rata inflației era scăzută, dar suta de lei, despre care unii cred că, înainte de anul 1989, avea o putere de cumpărare mai mare decît astăzi, suferea de o mare problemă, și anume se afla în buzunarele românilor, dar din magazine lipseau multe mărfuri pe care le-ar fi putut cumpăra. Suta de lei dinainte de anul 1989 era, de fapt, falsă: consumatorii aveau banii, dar nu și produsele pe care să îi cheltuiască și de aceea suta de lei părea că are o valoare mai mare decît o avea.

Există un paradox, și anume: în momente inflaționiste, suta de lei își pierde din valoare. Salariile pot fi mai mari, veniturile pot crește (ceea ce se și întîmplă în România unde, în ultimul an, salariul mediu a crescut mai mult decît inflația), dar suta de lei își pierde din valoare. De aceea, strădaniile premierului Marcel Ciolacu de a convinge că încă poți cumpăra o mulțime de produse cu o sută de lei sînt inutile și politicianiste. Dimpotrivă, ele pot irita publicul și se pot întoarce împotriva premierului și a insistențelor sale de a demonstra puterea de cumpărare a unei sute de lei. 

România a trecut în anii ’90 printr-o perioadă puternic inflaționistă. Vîrful a fost atins în anul 1993, atunci cînd rata inflației a fost de 256%. În total, în anii 1990-2004, rata inflației cumulată a fost de aproximativ 1.200%. În acei ani, puterea de cumpărare a sutei de lei a fost complet distrusă, adică suta devenise o mie sau chiar un milion de lei. O evoluție care a obligat Banca Națională a României, în anul 2005, să facă o denominare a leului. Adică au fost tăiate patru zerouri de la coada leului, iar suta de lei a redevenit sută după ce cîțiva ani buni fusese milion. Totuși, acea perioadă a rămas în memoria colectivă, nu puțini români continuînd și astăzi, după aproape două decenii de la denominarea leului, să numere leii în milioane în loc de sute. 

Inflația din ultimii ani nu are intensitatea celei din anii ’90, dar, fără îndoială, afectează puterea sutei de lei. De aceea, insistențele premierului Ciolacu pe subiectul suta de lei pot mai mult să irite publicul decît să îl convingă.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Prima reacție a femeii plimbată în lesă, în patru labe, la gala de lupte RXF: „Trebuie să te iubești pe tine”
Gala de lupte de la mijlocul acestei săptămâni a fost cu siguranță un eveniment controversat care a stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice.
camion lovit de tren FOTO Captură video
Momentul în care șoferul unui camion sfidează moartea. Cum a reușit să se salveze înainte să fie lovit de tren
Un șofer de camion a trăit un moment terifiant când a rămas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferată. Acesta a reușit să sară din camion cu câteva secunde înainte ca un tren de marfă să-l lovească și să distrugă vehiculul.
trupe americane bază militară din Siria Foto Captură video X jpg
Trupele americane ar fi ocupat o bază militară din Siria, care era controlată înainte de Rusia
În nordul Siriei, lângă orașul Kobane, armata americană ar fi preluat sub controlul său o bază militară care a fost ocupată de trupele ruse încă din 2019. Bazele din Tartus și Latakia rămân principalele puncte în care se strâng trupele rusești.
giani infatino fifa jpg
Reacția rușilor după ce FIFA a afișat harta Ucrainei fără Crimeea la tragerea la sorți pentru CM 2026
Țara vecină cere ca forul internațional să le ceară scuze public.
mascati jpg
Mobilizare excepțională după un live pe Facebook. Un individ amenința că fabrică o bombă și se arunca în aer. Unde a fost localizat
Mobilizare exemplară a polițiștilor din județul Olt pentru depistarea unui cetățean care a anunțat sâmbătă seara, într-un live pe rețeaua socială Facebook, că va fabrica o bombă,
image png
Claudia Puican și Armin Nicoară se pregătesc să devină părinți. „Un nou capitol al iubirii noastre începe…”
Claudia și Armin Nicoară, unul dintre cele mai iubite cupluri muzicale, au dat vestea momentului: se pregătesc să devină părinți! Cei doi artiști sunt în culmea fericirii deoarece, după multe încercări de a avea un copil.
donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.