Super Liga Europei vs Champions League? Ce mai e şi asta?

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Ce era de aşteptat. Vorba unui text din The Atlantic, e ca în fabula cu scorpionul pe care broasca îl trece rîul, ceea ce nu îl opreşte să o înţepe mai apoi. Pentru că pur şi simplu nu se poate opri, e în natura lui. Aşa şi cu 12 dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din Europa. S-au adunat, au făcut socoteli şi le-a rezultat că dacă fac ele o ligă a lor ar încasa, doar pentru participare, de patru ori mai mult decît cîştigătoarea Ligii Campionilor. Dar pentru asta plebea trebuie exclusă. Îi dăm bani (promisiune), dar să stea deoparte. Super Liga ar aduna doar 20 de formaţii cu un buget total de vreo 10 miliarde de euro care ar primi o sumă de start între 4 şi 6 miliarde de la JP Morgan, banca potrivită pentru a vinde gogoşi (vezi criza din 2008). Sigur, e departe de cele 100 de miliarde ale fotbalului american, dar pentru început e bine. În plus, spre deosebire de NFL, fotbalul tradiţional e global, deci oportunităţile sînt planetare.

Super Liga e despre bogaţi care vor să devină şi mai bogaţi. În povestea asta nu există nici un Robin Hood, ci răul cel mai mic care pentru mulţi e UEFA. Forul european a reacţionat brutal, ameninţîndu-i imediat pe schismatici cu excomunicarea. Sigur, englezii sînt obişnuiţi cu asta, doar anglicanismul a fost creat pentru ca Henric al VIII-lea să se poată tăvăli în cîte paturi voia. Unul dintre jurnaliştii de la Sky Sports a citat reprezentantul unuia dintre cluburile trădătoare: „Patronii noştri sînt interesaţi de mărirea profitului, mai puţin de fotbal”. Răspunsul şefului UEFA, Ceferin: „Ne-au scuipat în faţă!”. Şi ce să vezi? În păruială s-au băgat Macron şi Boris. Probabil că Mutti Merkel răsfoia un catalog cu vile de lux pentru apropiata pensie şi n-au vrut s-o deranjeze. Ambii au luat ferm partea UEFA, ceea ce – eeee!... – ne arată că proiectul Super League e o ameninţare la Europa, nici mai mult, nici mai puţin. Chiar şi la cea terfelită de Brexit, căci sîngele șpriţ nu se face. În spatele multora dintre cluburile cu dor de ducă există interese americane, iată o explicaţie. Manchester United, Arsenal şi Liverpool sînt deţinute de yankei, familia Agnelli, care are Juventus, deţine marca Jeep. E o răscruce babană a celui mai popular sport din lume, pe care unii vor să-l mute de la „cel mai bun să cîştige” la „cel mai hun să cîştige”. Cel mai prădător, pîrjolitor, terminator. Într-un cuvînt, cel mai bogat. Jocurile Foamei? Nu, aici Huxley îl bate pe Orwell. Jocurile îmbuibaţilor. Pe locuri, fiţi gata, nimiciţi!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.