Super Liga Europei vs Champions League? Ce mai e ┼či asta?

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Ce era de a┼čteptat. Vorba unui text din The Atlantic, e ca ├«n fabula cu scorpionul pe care broasca ├«l trece r├«ul, ceea ce nu ├«l opre┼čte s─â o ├«n┼úepe mai apoi. Pentru c─â pur ┼či simplu nu se poate opri, e ├«n natura lui. A┼ča ┼či cu 12 dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din Europa. S-au adunat, au f─âcut socoteli ┼či le-a rezultat c─â dac─â fac ele o lig─â a lor ar ├«ncasa, doar pentru participare, de patru ori mai mult dec├«t c├«┼čtig─âtoarea Ligii Campionilor. Dar pentru asta plebea trebuie exclus─â. ├Äi d─âm bani (promisiune), dar s─â stea deoparte. Super Liga ar aduna doar 20 de forma┼úii cu un buget total de vreo 10 miliarde de euro care ar primi o sum─â de start ├«ntre 4 ┼či 6 miliarde de la JP Morgan, banca potrivit─â pentru a vinde gogo┼či (vezi criza din 2008). Sigur, e departe de cele 100 de miliarde ale fotbalului american, dar pentru ├«nceput e bine. ├Än plus, spre deosebire de NFL, fotbalul tradi┼úional e global, deci oportunit─â┼úile s├«nt planetare.

Super Liga e despre boga┼úi care vor s─â devin─â ┼či mai boga┼úi. ├Än povestea asta nu exist─â nici un Robin Hood, ci r─âul cel mai mic care pentru mul┼úi e UEFA. Forul european a reac┼úionat brutal, amenin┼ú├«ndu-i imediat pe schismatici cu excomunicarea. Sigur, englezii s├«nt obi┼čnui┼úi cu asta, doar anglicanismul a fost creat pentru ca Henric al VIII-lea s─â se poat─â t─âv─âli ├«n c├«te paturi voia. Unul dintre jurnali┼čtii de la Sky Sports a citat reprezentantul unuia dintre cluburile tr─âd─âtoare: ÔÇ×Patronii no┼čtri s├«nt interesa┼úi de m─ârirea profitului, mai pu┼úin de fotbalÔÇŁ. R─âspunsul ┼čefului UEFA, Ceferin: ÔÇ×Ne-au scuipat ├«n fa┼ú─â!ÔÇŁ. ┼×i ce s─â vezi? ├Än p─âruial─â s-au b─âgat Macron ┼či Boris. Probabil c─â Mutti Merkel r─âsfoia un catalog cu vile de lux pentru apropiata pensie ┼či n-au vrut s-o deranjeze. Ambii au luat ferm partea UEFA, ceea ce ÔÇô eeee!... ÔÇô ne arat─â c─â proiectul Super League e o amenin┼úare la Europa, nici mai mult, nici mai pu┼úin. Chiar ┼či la cea terfelit─â de Brexit, c─âci s├«ngele ╚Öpri┼ú nu se face. ├Än spatele multora dintre cluburile cu dor de duc─â exist─â interese americane, iat─â o explica┼úie. Manchester United, Arsenal ┼či Liverpool s├«nt de┼úinute de yankei, familia Agnelli, care are Juventus, de┼úine marca Jeep. E o r─âscruce baban─â a celui mai popular sport din lume, pe care unii vor s─â-l mute de la ÔÇ×cel mai bun s─â c├«┼čtigeÔÇŁ la ÔÇ×cel mai hun s─â c├«┼čtigeÔÇŁ. Cel mai pr─âd─âtor, p├«rjolitor, terminator. ├Äntr-un cuv├«nt, cel mai bogat. Jocurile Foamei? Nu, aici Huxley ├«l bate pe Orwell. Jocurile ├«mbuiba┼úilor. Pe locuri, fi┼úi gata, nimici┼úi!

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.