ÔÇ×Sub influen╚Ť─âÔÇŁ

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 909 din 9 ÔÇô 15 septembrie 2021
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Un comunicat oficial (din 2015), aflat ├«nc─â pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, avertizeaz─â (cu o eroare ortografic─â pe care am corectat-o ├«n reproducerea citatului): ÔÇ×Dac─â ai consumat c├«teva pahare cu alcool ├«n cursul serii, este posibil ca diminea┼úa s─â fii ├«nc─â sub influen┼ú─â. Nu risca s─â conduci astfel!ÔÇŁ (mai.gov.ro). Construc╚Ťia prezent─â ├«n text ilustreaz─â o tendin╚Ť─â de abreviere prin care cli╚Öee cotidiene ╚Öi formule tehnice de tot felul ├«╚Öi pierd unele dintre componente, cele r─âmase prelu├«nd sensul ├«ntregului. Formula prescurtat─â sub influen╚Ť─â, relativ recent─â, este folosit─â mai ales ├«n domeniul circula╚Ťiei, al codului rutier, ├«n primul r├«nd ca echivalent al altor cuvinte ╚Öi expresii legate de consumul de alcool (beat, ├«n stare de ebrietate etc.), dar sensul ├«i este extins ╚Öi asupra st─ârilor de confuzie induse de diferitele droguri. Formula apare ╚Öi ├«n pres─â, de obicei prin preluarea unor comunicate oficiale: ÔÇ×╚Öi ├«n acest caz, Poli╚Ťia Rutier─â i-a ├«ntocmit dosar penal t├«n─ârului ╚Öofer aflat sub influen╚Ť─âÔÇŁ (sansabuzoiana.ro). ├Än contextul jurnalistic ╚Öi ├«n cel al comunic─ârii cotidiene, sintagma este adesea pus─â ├«ntre ghilimele, ceea ce ├«i indic─â neacceptarea total─â, aerul de inova╚Ťie neasimilat─â: ÔÇ×o femeie suspectat─â c─â se afla la volan ┬źsub influen╚Ť─â┬╗ a ucis s├«mb─ât─â patru persoane ╚Öi a r─ânit alte c├«teva zeciÔÇŁ (reportervirtual.ro); ÔÇ×mi s-a p─ârut postarea lui de pe Facebook a fi una scris─â ┬źsub influen╚Ť─â┬╗ÔÇŁ (blogspot.cz). Sintagma ap─ârea, tot cu o marc─â de distan╚Ťare, ├«ntr-un interviu ├«n care Mircea Iv─ânescu povestea o ├«nt├«lnire cu Eml Botta: ÔÇ×Toate astea se petreceau pe la 12 noaptea. Cred c─â eram am├«ndoi sub influen╚Ť─â, cum se spune, ╚Öi mi-a explicat c─â-╚Öi aduce aminte vag c─â el a scris, c─â o s─â cauteÔÇŁ (Doina Ioanid, Portrete vorbite ╚Öi scrise, 2016).

Abrevierea poate fi v─âzut─â ├«n asemenea cazuri ╚Öi ca o component─â a procesului de eufemizare. Formula juridic─â aflat sub influen╚Ťa alcoolului este perceput─â ca un eufemism tehnic, pe care ascult─âtorul sau cititorul ├«l poate traduce prin termeni standard, colocviali sau argotici mult mai brutali (beat, turmentat, matol, trotilat, matrafoxat etc.). Mecanismul de reducere poate fi comparat cu modul ├«n care expresia a avea temperatur─â a condensat sensul construc╚Ťiei complete a avea temperatur─â mare (febr─â). Exist─â totu╚Öi o problem─â, ├«n cazul nostru: cele mai multe ├«mbin─âri de cuvinte asociaz─â influen╚Ťa (ca substantiv articulat) cu un genitiv: sub influen╚Ťa alcoolului, a b─âuturilor alcoolice, a drogurilor, a etnobotanicelor, a substan╚Ťelor halucinogene, a stupefiantelor etc. ├Än acest tip de contexte, influen╚Ť─â (ca substantiv nearticulat) este destul de rar urmat de un adjectiv: ÔÇ×a condus sub influen┼ú─â alcoolic─âÔÇŁ (zf.ro). Era de a╚Öteptat deci ca abrevierea spontan─â s─â fi p─âstrat forma articulat─â a cuv├«ntului influen╚Ť─â. Faptul c─â lucrurile nu stau a╚Öa ne indic─â ╚Öi o alt─â posibil─â surs─â a construc╚Ťiei, respectiv calcul, traducerea din englez─â. ├Äntr-adev─âr, sintagma under the influence, bine reprezentat─â ├«n engleza american─â, este ├«nregistrat─â de dic╚Ťionare; ├«n Cambridge Dictionary online este explicat─â foarte simplu, prin sinonimul drunk (ÔÇ×beatÔÇŁ). Conceptului legislativ driving under the influence (cu abrevierea DUI) ÔÇô ÔÇ×conducere sub influen╚Ťa alcoolului sau a drogurilorÔÇŁ ÔÇô ├«i este consacrat un articol detaliat al Wikipediei ├«n versiunea englez─â; ╚Öi versiunea francez─â p─âstreaz─â construc╚Ťia eliptic─â, ├«n titlul Conduite sous influence. Nu exist─â o pagin─â similar─â ├«n rom├ón─â, dar este clar c─â multe dintre contextele ├«n care am g─âsit formula s├«nt traduceri ale unor ╚Ötiri externe sau ale unor documente interna╚Ťionale, redactate ini╚Ťial, cel mai probabil, ├«n englez─â: ÔÇ×Accident teribil provocat de Vidal. Fotbalistul era sub influen╚Ť─â ╚Öi a fost arestat!ÔÇŁ (findnews.ro); ÔÇ×Apoi, la sf├«r╚Öitul anului 2002, a fost arestat─â pentru conducere sub influen╚Ť─â ├«n Tucson, ArizonaÔÇŁ (fashion365.ro); ÔÇ×unsprezece ┼ú─âri europene sanc┼úioneaz─â contraven┼úional doar conducerea sub influen┼ú─â, definit─â ca o diminuare a capacit─â┼úilor de conducere cauzat─â de droguri sau existen┼úa unor urme de droguri ├«n s├«ngeÔÇŁ (old.ana.gov.ro).

Sintagma abreviat─â e u╚Öor de ├«n╚Ťeles, dar r─âm├«ne destul de nefireasc─â, cre├«nd cititorului impresia de incompletitudine.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.