„Sub influență”

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Un comunicat oficial (din 2015), aflat încă pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, avertizează (cu o eroare ortografică pe care am corectat-o în reproducerea citatului): „Dacă ai consumat cîteva pahare cu alcool în cursul serii, este posibil ca dimineaţa să fii încă sub influenţă. Nu risca să conduci astfel!” (mai.gov.ro). Construcția prezentă în text ilustrează o tendință de abreviere prin care clișee cotidiene și formule tehnice de tot felul își pierd unele dintre componente, cele rămase preluînd sensul întregului. Formula prescurtată sub influență, relativ recentă, este folosită mai ales în domeniul circulației, al codului rutier, în primul rînd ca echivalent al altor cuvinte și expresii legate de consumul de alcool (beat, în stare de ebrietate etc.), dar sensul îi este extins și asupra stărilor de confuzie induse de diferitele droguri. Formula apare și în presă, de obicei prin preluarea unor comunicate oficiale: „și în acest caz, Poliția Rutieră i-a întocmit dosar penal tînărului șofer aflat sub influență” (sansabuzoiana.ro). În contextul jurnalistic și în cel al comunicării cotidiene, sintagma este adesea pusă între ghilimele, ceea ce îi indică neacceptarea totală, aerul de inovație neasimilată: „o femeie suspectată că se afla la volan «sub influență» a ucis sîmbătă patru persoane și a rănit alte cîteva zeci” (reportervirtual.ro); „mi s-a părut postarea lui de pe Facebook a fi una scrisă «sub influență»” (blogspot.cz). Sintagma apărea, tot cu o marcă de distanțare, într-un interviu în care Mircea Ivănescu povestea o întîlnire cu Eml Botta: „Toate astea se petreceau pe la 12 noaptea. Cred că eram amîndoi sub influență, cum se spune, și mi-a explicat că-și aduce aminte vag că el a scris, că o să caute” (Doina Ioanid, Portrete vorbite și scrise, 2016).

Abrevierea poate fi văzută în asemenea cazuri și ca o componentă a procesului de eufemizare. Formula juridică aflat sub influența alcoolului este percepută ca un eufemism tehnic, pe care ascultătorul sau cititorul îl poate traduce prin termeni standard, colocviali sau argotici mult mai brutali (beat, turmentat, matol, trotilat, matrafoxat etc.). Mecanismul de reducere poate fi comparat cu modul în care expresia a avea temperatură a condensat sensul construcției complete a avea temperatură mare (febră). Există totuși o problemă, în cazul nostru: cele mai multe îmbinări de cuvinte asociază influența (ca substantiv articulat) cu un genitiv: sub influența alcoolului, a băuturilor alcoolice, a drogurilor, a etnobotanicelor, a substanțelor halucinogene, a stupefiantelor etc. În acest tip de contexte, influență (ca substantiv nearticulat) este destul de rar urmat de un adjectiv: „a condus sub influenţă alcoolică” (zf.ro). Era de așteptat deci ca abrevierea spontană să fi păstrat forma articulată a cuvîntului influență. Faptul că lucrurile nu stau așa ne indică și o altă posibilă sursă a construcției, respectiv calcul, traducerea din engleză. Într-adevăr, sintagma under the influence, bine reprezentată în engleza americană, este înregistrată de dicționare; în Cambridge Dictionary online este explicată foarte simplu, prin sinonimul drunk („beat”). Conceptului legislativ driving under the influence (cu abrevierea DUI) – „conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor” – îi este consacrat un articol detaliat al Wikipediei în versiunea engleză; și versiunea franceză păstrează construcția eliptică, în titlul Conduite sous influence. Nu există o pagină similară în română, dar este clar că multe dintre contextele în care am găsit formula sînt traduceri ale unor știri externe sau ale unor documente internaționale, redactate inițial, cel mai probabil, în engleză: „Accident teribil provocat de Vidal. Fotbalistul era sub influență și a fost arestat!” (findnews.ro); „Apoi, la sfîrșitul anului 2002, a fost arestată pentru conducere sub influență în Tucson, Arizona” (fashion365.ro); „unsprezece ţări europene sancţionează contravenţional doar conducerea sub influenţă, definită ca o diminuare a capacităţilor de conducere cauzată de droguri sau existenţa unor urme de droguri în sînge” (old.ana.gov.ro).

Sintagma abreviată e ușor de înțeles, dar rămîne destul de nefirească, creînd cititorului impresia de incompletitudine.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Refugiaţi din cauza foametei FOTO Arhiva Bibliotecii VA Urechia Galaţi jpeg
Kremlinul și exterminarea locuitorilor din Basarabia în iunie 1947
Teritoriul dintre Prut și Nistru a fost mereu revendicat de către conducerea de la Moscova și tancurile sovietice au ocupat regiunea în iunie 1940 și apoi în vara anului 1944. Se spunea că ținutul a fost eliberat de sub dominația românească și urma să fie o epocă de fericire și prosperitate.
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
O companie îşi plăteşte angajaţii să stea degeaba un an. „Nicio corporație americană nu ar trebui să aibă atâta control, mai ales în Europa”
Pentru a-și păstra specialiștii de top în inteligență artificială, Google apelează la o metodă mai puțin obișnuită: îi plătește pe unii angajați să nu lucreze timp de un an.
image png
Cristina Șișcanu, dezvăluiri frapante despre fosta soție a lui Mădălin Ionescu: „Era într-o altă relație”
Mădălin Ionescu, un cunoscut prezentator de televiziune, a avut o viață personală marcată de două căsnicii și un divorț. Actuala soție a acestuia a vorbit despre cea dintâi. Ce declarații a făcut Cristina Șișcanu despre fosta căsnicie a lui Mădălin cu Mihaela Coșerariu?
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Nicuşor Dan susţine dezbaterea electorală la Palatul Cotroceni. „Văd această locaţie ca un cadru neutru şi adecvat”
Nicuşor Dan, candidatul independent la alegerile prezidenţiale, consideră că propunerea preşedintelui interimar Ilie Bolojan de a organiza o dezbatere electorală la Palatul Cotroceni este o idee excelentă.
Banner dr robert ciocirlan
Metodele de albire a dinților din comerț, mit sau realitate? Dr. Robert Ciocîrlan: „Dacă sunt folosite excesiv sau incorect, pot provoca sensibilitate”
Când vine vorba de o imagine impecabilă, știm cu toții că o dantură frumoasă joacă un rol crucial. Din păcate, medicii stomatologi susțin că mulți dintre români stau destul de prost la capitolul igienă orală, motiv pentru care ajung, în cabinetele stomatologice, cu probleme grave.
banner ilinca vandici png
Ilinca Vandici, mai sinceră ca niciodată! Și-a refăcut viața după divorțul de Andrei Neacșu? „Suntem ființe ce au nevoie de un suflet alături”
Este una dintre cele mai de succes prezentatoare TV din România, admirată pentru frumusețe și talentul cu care i-a cucerit pe cei de acasă, a suferit puternic din dragoste, dar cu toate acestea alege să dea o șansă iubirii. Mai sinceră ca niciodată, Ilinca Vandici spune cum s-a reinventat.
tomatoes 1280859 1280 jpg
Ce trebuie să pui în pământ, la rădăcina roșiilor, pentru a avea recoltă până la toamnă. Numai agricultorii bătrâni cunosc secretul
Roșiile sunt unele dintre cele mai îndrăgite legume din grădinile românilor. Gustul lor dulce-acrișor, aroma intensă și versatilitatea în bucătărie le fac indispensabile în orice gospodărie.
Donald Trump FOTO AFP
Casa Albă anunță că taxele vamale impuse Chinei de Donald Trump vor creşte de miercuri la 104%
Noile taxe la importurile chineze în Statele Unite vor creşte miercuri la 104%, a anunţat marţi, 8 aprilie, Casa Albă, punând în aplicare o ameninţare a preşedintelui Donald Trump.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Tensiunile comerciale SUA-China zdruncină piețele financiare. Dolarul se devalorizează, yuanul atinge un minim istoric
Monedele internaționale se mișcă semnificativ pe fondul conflictului comercial dintre Washington și Beijing, în timp ce investitorii se tem de o posibilă recesiune globală.