Stornare

Publicat în Dilema Veche nr. 928 din 20 – 26 ianuarie 2022
„Cu bule“ jpeg

Într-o declarație recentă, ministrul Energiei a folosit un termen – din domeniul financiar-contabil – probabil necunoscut multor vorbitori, dar care a fost rapid preluat în mass-media, în contextul unor nesfîrșite discuții despre scumpiri: „a precizat că Guvernul va extinde interdicția debranșării și va obliga furnizorii care nu au oferit în facturi măsurile de sprijin să refacă facturile și să le storneze” (g4media.ro); „toți cei care au întocmit facturi eronate să aibă obligația să le storneze” (digi24.ro). Verbul a storna este înregistrat în DEX, cu explicația „a rectifica o înregistrare contabilă greșit făcută în cartea sau în jurnalul de contabilitate al unei întreprinderi, prin adăugarea sau scăderea unei sume echivalente cu cea greșită”; alături de verb sînt cuprinse și substantivele care denumesc procesul sau rezultatul său: stornare și storno. Celor care ar vrea să se lămurească mai bine asupra procedurilor contabile Internetul le oferă numeroase pagini de explicații („Diferențe între stornarea și anularea facturilor”, „Factura storno: Ce este și cînd trebuie emisă”; „Ce înseamnă stornare. Cum şi cînd stornăm o factură. Stornarea facturii de avans” etc.). Nu mă voi opri în cele ce urmează asupra acestor diferențe tehnice, ci asupra conexiunilor lingvistice și culturale pe care verbul le poate evoca.

Verbul a storna și substantivul storno provin din italiană. Stornare este un derivat (după modelul verbului francez détourner), cu prefixul negativ s-, de la tornare, cuvînt moștenit din latină. Urmașul în română al verbului latinesc tornare este a turna, de la care s-a format și derivatul a răsturna. Legătura dintre a turna și tornare a fost subliniată de Ion Heliade Rădulescu, în Paralelism între limba română și italiană (1840), prin punerea pe două coloane a unor forme mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin viabile, astfel încît româna să ofere corespondente tuturor derivatelor italienești: conturna, înturna, returna, deturna, sturna etc. Dubletul etimologic al lui a storna este a desturna „a întoarce”, cuvînt popular, atestat de exemplu într-o Corindă a păcurariului, culeasă în Țara Oașului: „Oile le-a desturnat” (în Anuarul Arhivei de Folklor, 1932). În italiană, verbul stornare are mai multe sensuri, atît generale („a îndepărta, a înlătura, a devia”), cît și specifice terminologiei financiar-contabile („a rectifica o intrare în registru”, „a transfera o cheltuială”, „a anula un contract”). Așa cum se întîmplă adesea, la trecerea în altă limbă sensul se restrînge și se precizează; în română, verbul este folosit cu înțelesuri mult mai limitate.

Italienismele a storna și storno au intrat în română destul de tîrziu, spre sfîrșitul secolului al XIX-lea; Dicționarul limbii române (DLR) le indică drept sursă a primelor atestări Dicționarul român-maghiar al lui I. Gheție, de la 1896. Bibliotecile virtuale ne permit să împingem puțin mai în urmă data apariției lor: storno este înregistrat de Nicolae Petra-Petrescu, în glosarul din Studiu din economia națională. Despre bănci, operațiunile lor, despre efecte și despre burse (Sibiu, 1881): „storno, ristorno, în comptabilitate: ștergerea, îndreptarea unei poziții trecute (contate) rău”.

Lexicul financiar din română are o componentă destul de consistentă de origine italienească (cont, contabil, bancă etc.). În acest caz, împrumutul pare să se fi produs în mare măsură pe filieră germană: substantivul Storno și verbul stornieren erau înregistrate la 1875, într-un dicționar german de neologisme (Karl Jürgens), ca împrumuturi din italiană. Intermediarul german este sugerat și de faptul că la începutul secolului al XX-lea cuvintele storno și stornare se găseau mai ales în presa românească din Transilvania. Mai mult, în unele cazuri cuvintele apăreau cu ș inițial, sub influența pronunției germane: „în cazuri de aceste formăm poziții deosebite, prin cari ștornăm contarea necorectă” (Revista economică, Sibiu, 1901). Pronunția cu ș inițial – neconformă cu norma, care s-a raportat în mod consecvent la etimonul italienesc – s-a păstrat sporadic pînă azi sau poate a fost „redescoperită” prin analogie: „În mod normal, cînd se ștornează facturile e clar că s-a luat o sumă în avans” (realitatea.net).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Video 2025 07 09 at 12 23 51 7a2e5417 mp4 thumbnail png
Europarlamentarul Dan Nica cere explicații: „Românii plătesc de patru ori mai mult la energie decât alți europeni. Ce fel de piață unică este aceasta?”
Europarlamentarul Dan Nica a criticat dur, în plenul Parlamentului European, lipsa de acțiuni concrete din partea liderilor europeni pentru corectarea dezechilibrelor majore de pe piața energetică a Uniunii Europene.
primar batut foto pnl vrancea jpg
Coaliția s-a luat la pumni în Vrancea. Primarul liberal din Slobozia-Bradului a fost bătut de un grup condus de un consilier PSD
Merlin Ivancea, primarul comunei Slobozia-Bradului, a fost bătut de un grup de cetățeni, în frunte cu un consilier local PSD, acuză PNL Vrancea.
mihai stoica gsp jpg
Manelele, eliminate de pe „Arena Națională”. Mihai Stoica și-a mai făcut rost de un dușman
S-a iscat un mare scandal după ce Festobal, cel mai mare festival de manele din România, a fost interzis pe cel mai mare stadion al țării.
GvZnH1UXIAE2YLR jpeg
„Nu vă uitați pe geam!”. Pasagerii dezvăluie momentele de groază în care un bărbat s-a sinucis sărind în motorul avionului
Pasagerii aflați la bordul unui avion pe aeroportul Milano Bergamo au descris scenele îngrozitoare după ce un bărbat și-ar fi luat viața sărind în motorul avionului.
Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu jpg
Prima reacție a Andreei Marin după ce s-a zvonit că s-a despărțit de Adrian Brâncoveanu: „Îmi pare rău”
Andreea Marin a oferit prima reacție după ce, în spațiul public, s-a vehiculat că nu mai formează un cuplu cu Adrian Brâncoveanu. Totul ar fi ieșit la iveală după ce internauții au observat că nu se mai urmăresc reciproc pe Instagram.
supermarket, foto shutterstock jpg
Cum putem preveni cancerul de colon, afecțiune care l-a răpus pe campionul Mihai Leu. Rețeta de suc de praz a lui Dorel Vișan
Nutriționiștii trag un semnal de alarmă, după ce fostul mare sportiv român Mihai Leu, a pierdut lupta cu cancerul de colon. Specialiștii au făcut publică despre lista alimentelor-otravă pentru organism.
imgnews 851099f3 fc89 4248 75ac 9ed1383ae716 jpg
Accident grav pe Centura Ploieștiului: trei mașini implicate, iar două persoane sunt încarcerate. Intervine elicopterul SMURD
Un accident în care au fost implicate trei autoturisme s-a produs, miercuri, 9 iulie, pe Centura de Est a municipiului Ploieşti. Două persoane sunt grav rănite. A fost solicitat elicopterul SMURD.
Suplimente FOTO Shutterstock jpg
3 suplimente pe care o farmacistă nu le-ar lua niciodată
Într-un videoclip viral care a adunat peste 1,5 milioane de vizualizări, farmacista britanică Amina Khan atrage atenția asupra a trei suplimente alimentare pe care ea, ca profesionist în domeniul sănătății, nu le-ar consuma niciodată.
bani foto amator jpeg
Statul plătește regește. Companiile unde angajații primesc 14.000 de euro lunar
În plină criză bugetară, când statul român se confruntă cu un deficit uriaș și cheltuieli care depășesc cu mult veniturile, unele companii de stat continuă să plătească salarii foarte mari. În timp ce autoritățile vorbesc despre măsuri de austeritate, angajați din sectorul public, mai ales din Consi