Știutita

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am aproape douăzeci de ani de experiență în comunicare, predau comunicare, am făcut sute de simulări pe campanii și am și o educație formală care îmi permite să-mi dau cu părerea despre politică. Am fost parte din negocierile pentru Alianța USR-PLUS și am lucrat cu oamenii din conducerea ambelor partide. M-am întîlnit și am antrenat sute de oameni din ambele partide.

Am făcut o cercetare destul de serioasă, am analizat nu numai sondajele de opinie, dar și declarațiile celor mai importanți oameni din USR și PLUS din momentul în care au început discuțiile despre o posibilă alianță. Am fost la toate discuțiile conducerii MRI și apoi PLUS despre o posibilă fuziune cu USR.

Am îndrăznit să scriu ceea ce arată cifrele. USR a avut un efect toxic asupra PLUS, ducînd la o scădere între 6 și 10% a acestuia, în timp ce USR a crescut. Am scris și că singura soluție pe care o are PLUS dacă vrea să continue să existe este să iasă din Alianță.

Mi-am pus în cap o mulțime de oameni. Am vorbit cu cîțiva dintre ei și toți, dar toți mi-au explicat că nu, nu au făcut nici o simulare, nu s-au uitat pe cifre, nu au verificat declarațiile din 2018 ale liderilor celor două partide și nu au experiență de analiză politică. Totuși, toți erau convinși că știu mai bine decît mine ceea ce ar trebui să scriu.

Dacian Cioloș și întreaga conducere MRI/PLUS nu au fost pentru Alianță. Toți liderii MRI/PLUS s-au pronunțat împotriva unei participări împreună la alegeri, justificînd asta prin faptul că noul partid are nevoie să dovedească în alegeri că este capabil să atragă electorat. Au spus asta repetat și public. Exact acest lucru le reproșează amnezicii radicali, dar siguri pe ei, din presă sau din USR, celor de la PLUS.

Straniu, dar oarecum predictibil, nu numai oamenii din USR care atunci chiar se rugau de MRI/PLUS pentru o alianță, dar și o parte a jurnaliștilor par a fi loviți de o gravă problemă de memorie selectivă. În acel moment, nu exista nici măcar un membru USR care să aibă peste 2% intenție de vot, în timp ce Dacian Cioloș avea peste 28% în toate sondajele de opinie. USR avea o nevoie disperată de popularitatea lui Dacian Cioloș, mai ales că se confrunta cu grave scandaluri interne.

Sub presiune mediatică și influențați de sondajele care arătau că cei care votau anti-PSD și anti-PNL doreau un singur partid, s-a negociat Alianța. Am scris în trecut în detaliu despre opoziția mea față de Alianță. Din păcate, cam tot ceea ce am scris s-a adeverit.

În acest moment, PLUS este în moarte clinică. Motivele sînt multiple și au fost discutate pe larg. Ieșirea lui Vlad Voiculescu din cursa electorală anulează orice șansă pentru ca PLUS să fie vizibil în perioada următoare dacă stă în Alianță. Nicușor Dan este văzut ca USR-ist și va întări vizibilitatea USR. Șansele pentru primării în orașele mari sînt toate numai pentru candidații USR. Alegerile de la Timișoara, Brașov, Constanța vor întări imaginea USR și vor măcina și mai tare imaginea PLUS. Pentru sectorul 1, deja Clotilde Armand a anunțat că este candidata Alianței într-o mișcare demnă de Bechtel și nu de un parteneriat onest. Doamna Armand nu a fost validată de cei de la PLUS în momentul în care a declarat că ea este alegerea Alianței.

Pe termen scurt, PLUS nu are cum să crească dacă rămîne în Alianță, iar rezultatele de la locale nu pot decît să scadă puterea lor de negociere. Cum, în acest moment, USR cere în multe filiale o proporție de 1 la 4, este foarte puțin probabil ca membrii PLUS să își dorească să muncească prea mult pentru o proporție și mai proastă, dar foarte previzibilă. Cei mai mulți dintre oamenii onești care au intrat în partid din convingere și nu pentru funcții vor pleca și partidul va muri.

Scenariul unei fuziuni rapide capabile să absoarbă PLUS este imposibil din cauza timpului foarte scurt.

Desigur, ieșirea din Alianță este, din păcate, singura soluție logică. Este o soluție proastă, dar alternativele nu sînt nimic altceva decît o confirmare lentă a dispariției unui partid care promitea foarte mult.

Aroganța unei facțiuni mici, dar vocale, a USR este șocantă. Să crezi că, dacă tu sau USR nu vine la putere acum, România moare este o opinie mult prea răspîndită printre oamenii noi din politica noastră. Oameni care adesea sînt de o incultură politică incredibilă, oameni care nu au citit o carte despre administrație locală sau politici publice. Atitudinea asta arogantă, că dacă ești în partidul salvator ești automat și expert, este înfricoșătoare pentru mine. Ceea ce este emblematic pentru partidele vechi și mai ales pentru PSD pare a deveni încet, dar sigur, emblematic și pentru USR. Tupeul de a pretinde că știi orice pentru că vrei să salvezi este un virus deloc nou și foarte răspîndit: Știutita.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Fostul mare handbalist Cristian Gaţu divorțează după 53 ani de mariaj. Soția cere pensie de întreţinere și despăgubiri uriașe
Cristian Gaţu, unul dintre cei mai cunoscuţi handbalişti ai României şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, este în plin divorţ după 53 ani de căsnicie. Soția sa, Tamara Gațu, cere despăgubiri de 500.000 lei. Divorţul şi partajul se dezbat la Judecătoria Beiuş, din judeţul Bihor.
image
CNAIR, pusă la plată de judecători. Cazul șoferului mort din cauza unor alveole „criminale” a fost tergiversat zece ani
Judecătorii au obligat CNAIR să despăgubească familia unui şofer mort după ce s-a izbit cu maşina de o alveolă pe DN 79 Oradea-Arad. În procesul tervigersat de un deceniu, instanţa a stabilit că alveolele au fost prost proiectate și executate. Deşi se judecă, CNAIR le-a refăcut deja în toată ţara.
image

HIstoria.ro

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.
image
Generalul rus Pavel Kiseleff: „De 15 zile mă bat cu bărboşii din Moldova”
Între 1829 şi 1834, Pavel Dimitrievici Kiseliov, cunoscut la noi sub varianta franţuzească, Kiseleff, a condus administraţia militară rusească a Ţărilor Române.