Știutita

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

Am aproape douăzeci de ani de experiență în comunicare, predau comunicare, am făcut sute de simulări pe campanii și am și o educație formală care îmi permite să-mi dau cu părerea despre politică. Am fost parte din negocierile pentru Alianța USR-PLUS și am lucrat cu oamenii din conducerea ambelor partide. M-am întîlnit și am antrenat sute de oameni din ambele partide.

Am făcut o cercetare destul de serioasă, am analizat nu numai sondajele de opinie, dar și declarațiile celor mai importanți oameni din USR și PLUS din momentul în care au început discuțiile despre o posibilă alianță. Am fost la toate discuțiile conducerii MRI și apoi PLUS despre o posibilă fuziune cu USR.

Am îndrăznit să scriu ceea ce arată cifrele. USR a avut un efect toxic asupra PLUS, ducînd la o scădere între 6 și 10% a acestuia, în timp ce USR a crescut. Am scris și că singura soluție pe care o are PLUS dacă vrea să continue să existe este să iasă din Alianță.

Mi-am pus în cap o mulțime de oameni. Am vorbit cu cîțiva dintre ei și toți, dar toți mi-au explicat că nu, nu au făcut nici o simulare, nu s-au uitat pe cifre, nu au verificat declarațiile din 2018 ale liderilor celor două partide și nu au experiență de analiză politică. Totuși, toți erau convinși că știu mai bine decît mine ceea ce ar trebui să scriu.

Dacian Cioloș și întreaga conducere MRI/PLUS nu au fost pentru Alianță. Toți liderii MRI/PLUS s-au pronunțat împotriva unei participări împreună la alegeri, justificînd asta prin faptul că noul partid are nevoie să dovedească în alegeri că este capabil să atragă electorat. Au spus asta repetat și public. Exact acest lucru le reproșează amnezicii radicali, dar siguri pe ei, din presă sau din USR, celor de la PLUS.

Straniu, dar oarecum predictibil, nu numai oamenii din USR care atunci chiar se rugau de MRI/PLUS pentru o alianță, dar și o parte a jurnaliștilor par a fi loviți de o gravă problemă de memorie selectivă. În acel moment, nu exista nici măcar un membru USR care să aibă peste 2% intenție de vot, în timp ce Dacian Cioloș avea peste 28% în toate sondajele de opinie. USR avea o nevoie disperată de popularitatea lui Dacian Cioloș, mai ales că se confrunta cu grave scandaluri interne.

Sub presiune mediatică și influențați de sondajele care arătau că cei care votau anti-PSD și anti-PNL doreau un singur partid, s-a negociat Alianța. Am scris în trecut în detaliu despre opoziția mea față de Alianță. Din păcate, cam tot ceea ce am scris s-a adeverit.

În acest moment, PLUS este în moarte clinică. Motivele sînt multiple și au fost discutate pe larg. Ieșirea lui Vlad Voiculescu din cursa electorală anulează orice șansă pentru ca PLUS să fie vizibil în perioada următoare dacă stă în Alianță. Nicușor Dan este văzut ca USR-ist și va întări vizibilitatea USR. Șansele pentru primării în orașele mari sînt toate numai pentru candidații USR. Alegerile de la Timișoara, Brașov, Constanța vor întări imaginea USR și vor măcina și mai tare imaginea PLUS. Pentru sectorul 1, deja Clotilde Armand a anunțat că este candidata Alianței într-o mișcare demnă de Bechtel și nu de un parteneriat onest. Doamna Armand nu a fost validată de cei de la PLUS în momentul în care a declarat că ea este alegerea Alianței.

Pe termen scurt, PLUS nu are cum să crească dacă rămîne în Alianță, iar rezultatele de la locale nu pot decît să scadă puterea lor de negociere. Cum, în acest moment, USR cere în multe filiale o proporție de 1 la 4, este foarte puțin probabil ca membrii PLUS să își dorească să muncească prea mult pentru o proporție și mai proastă, dar foarte previzibilă. Cei mai mulți dintre oamenii onești care au intrat în partid din convingere și nu pentru funcții vor pleca și partidul va muri.

Scenariul unei fuziuni rapide capabile să absoarbă PLUS este imposibil din cauza timpului foarte scurt.

Desigur, ieșirea din Alianță este, din păcate, singura soluție logică. Este o soluție proastă, dar alternativele nu sînt nimic altceva decît o confirmare lentă a dispariției unui partid care promitea foarte mult.

Aroganța unei facțiuni mici, dar vocale, a USR este șocantă. Să crezi că, dacă tu sau USR nu vine la putere acum, România moare este o opinie mult prea răspîndită printre oamenii noi din politica noastră. Oameni care adesea sînt de o incultură politică incredibilă, oameni care nu au citit o carte despre administrație locală sau politici publice. Atitudinea asta arogantă, că dacă ești în partidul salvator ești automat și expert, este înfricoșătoare pentru mine. Ceea ce este emblematic pentru partidele vechi și mai ales pentru PSD pare a deveni încet, dar sigur, emblematic și pentru USR. Tupeul de a pretinde că știi orice pentru că vrei să salvezi este un virus deloc nou și foarte răspîndit: Știutita.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.