Ştiri și dușuri spirituale

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
Binili învinge jpeg

„Deși sîntem în al doisprezecelea ceas, mai avem încă cîteva zeci bune de ani pînă cînd vom ajunge într-un punct fără întoarcere.“

Tocmai m-am întors dintr-o călătorie în Qatar. Doamna de la știri vorbește despre încălzirea globală cu o logică demnă de o competiție de fracturi logice. Pe alt post de televiziune se vorbește despre „paraziții astrali“ şi cum putem scăpa de ei folosind „dușuri spirituale“. Nici să rîd nu mai pot. Îmi amintesc de alte știri similare.

„Nu vă pot spune acum“ – prefectul Bucureştiului, răspuns la întrebarea dacă a semnat sau nu ordinul care a dus la violenţele de pe 10 august.

Declaraţia doamnei Cliseru, prefect al Bucureştiului, făcută la Comisia de apărare din Senat, este stupefiantă. Fie acceptăm că trăim în prostocraţie şi că nivelul de profesio­nalism aşteptat de la ditamai funcţionarul public superior este clasa pregătitoare de la Pocreaca Deal, fie doamna în cauză este şi ea angajată de PSD pentru a redefini limitele nesimţirii.

Nu m-ar surprinde să ne spună că a venit Arsenie Boca la ea în vis şi a făcut un legămînt sfînt, că a văzut vreo chestie în Suleiman Magnificul care a afectat-o emoţional şi a generat o traumă de nu poate vorbi despre evenimente din trecut, că e inspirată de doamna Dăncilă şi, deci, mută cînd nu citeşte, sau că a legat-o cu blestem de nenorocire şi văduvie Mama Omida sau doamna Firea.

„E om bun, deşi este violent“ – comentariu la o televiziune de „ştiri“.

Aici nu merge cu gluma. Nu poţi, frăţică, să fii om bun şi să îţi baţi din cînd în cînd nevasta sau copilul. E simplu: cele două lucruri sînt dihotomice. E ca şi cum ai spune că doamna Dăncilă este o profesionistă impecabilă pentru că a dovedit, în ciuda gafelor monumentale, că poate să fie prim-ministru. Doamna Dăncilă, dihotomic, e un fel de Priștina versus Podgorica.

„Nu, nu am această experienţă. Trăiesc în România de cînd m-am născut, nu cred [în]… această idee de a crea din familia românească un teritoriu al violenţei împotriva femeilor, împotriva copiilor… eu nu spun că nu există accidente. Acest procent de 63% este sigur fals. Eu nu cred în aşa ceva“ – preşedintele Coaliţiei pentru Familie.

Şeful Coaliţiei pentru Familie nu crede în cifre. Nu vrea muşchiul lui, nu crede. I-a spus Zamolxes lui că cifrele sînt lucrul diavolului şi el, creştin tradiţional, respectă întocmai cuvîntul Domnului.

Ce ştiinţă, băi, fraierilor! Opinia contează, nu cifrele. Nu crede el, prin urmare nu există. Familia tradiţională nu bate copiii sau, dacă o face, e accidental sau pentru că aşa scrie în Biblie. E drept că în Biblie zice şi că violul costă 50 de bani de argint, că măgarii vorbesc şi că Noe a pus cîte o pereche din toate animalele de pe planetă pe o barcă, unde le a hrănit spiritual, că doar nu avea chef să cureţe toate balegile şi alte minunăţii bio pe care le produc animalele. După care, ca orice bun român, Noe s-a pilit şi s-a culcat gol puşcă – doar a făcut treabă de bărbat tradiţional. Jiji preşedinte, Funar premier!

Domnul în cauză a fost senator şi secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe în timpul Guvernului Tăriceanu. Este actualmente funcţionar public într-o poziţie călduţă şi foarte bine plătită, are un doctorat şi a scris cărţi (sic!). Zice că nu ştie ce fac „Salvaţi Copiii“ şi nu are încredere în cifrele lor, că doar el a trăit de cînd s-a născut în România.

Dacă ar exista un campionat mondial la fracturi logice, funcţionarii noştri s-ar rupe în două. Acum ceva vreme, mai mult de o lună, domnul Dragnea spunea că „cel tîrziu săptămîna viitoare, dacă nu mîine“ vor apărea dovezile cum că protestele din 10 august au fost o tentativă de lovitură de stat finanţată din străinătate, cu trupe pregătite paramilitar.

România a fost invadată între timp de stoluri masive de porci care au avut ca rezultat debandada de la Otopeni, iar jurnaliştii adevăraţi au uitat să-l întrebe de dovezile alea.

Acum vreo două săptămîni, Dragnea declara, la acelaşi post de ştiri, că PSD este cel mai mare partid de stînga din Europa şi asta implică faptul că forţe străine vor să îl distrugă. Cel mai probabil, tot cu privirea.

„Sîntem cel mai mare partid din Europa, dacă este să ne raportăm la scorul electoral“, spunea şi Lia Olguţa Vasilescu, la acelaşi post de televiziune.

Socialiştii germani şi cei englezi au fiecare cu peste opt milioane de votanţi mai mult, socialiştii italieni, cu peste trei milioane mai mult, cei spanioli, cu aproape 2,5 milioane mai mult. FIDESZ a avut cel mai mare scor electoral, cu peste 4% peste scorul obţinut de PSD.

O ştire cu o declaraţie a domnului Dragnea care să spună că „a auzit de la colegi“ că domnul Iohannis pregăteşte o armată de asasini plătită de Soros pentru a distruge PSD este foarte posibilă.

Olguţa ar putea oricînd să dezvolte şi să ne spună că au ca scop să ne gazeze şi apoi să alipească România Nemţiei Mari, visul secret al preşedintelui. În definitiv, nimănui nu i se mai pare şocant că Codrin Ştefănescu este unul dintre comunicatorii PSD, iar Eugen Nicolicea este de 26 de ani în Parlament.

Mă duc să fac un duș spiritual.

Foto: Vlad Bîrdu

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.