Ştiri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 219 din 26 Apr 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

* Rufele altuia. O sfoară cu rufe puse la uscat a ridicat o problemă legală în oraşul Ontario din Canada. Acţiunea este interzisă prin lege, o lege introdusă de mult de către un primar care ţinea la ordinea şi frumuseţea peisajului. A fost preluată de mulţi alţii din Canada şi Statele Unite. Proprietarii au încălcat legea crezînd că gardul le va ascunde infracţiunea, dar de fapt rufele au fost puse acolo şi în numele diminuării încălzirii globale. "În urmă cu 30 de ani avea rost să foloseşti maşina de uscat rufe. Energia era ieftină. Cei care o folosesc în continuare sînt iresponsabili în raport cu mediul" - susţine familia Cook, înainte de a plăti amenda, după legea veche. Deşi mişcarea de restrîngere a consumului de energie electrică, întemeiată pe soluţii simple şi ieftine, are din ce în ce mai mulţi adepţi, nu doar în Canada, ci şi în unele state nord-americane, cum ar fi Connecticut, Vermont şi Colorado, creşte în acelaşi timp cifra vînzărilor de echipament electric. Utilajul electrocasnic nu este doar un ajutor dat pentru treburile din locuinţă, ci şi o marcă a apartenenţei la o anumită clasă, la o anumită categorie de venit. Iar în cochetele orăşele ale Canadei casele sînt atît de apropiate unele de altele, încît nimeni nu e dispus să privească rufele vecinului. (The New York Times, 17 aprilie) * Leac contra tîmpeniei. Prince George’s County în colaborare cu National Symphony Orchestra au organizat la Kennedy Center o serie de patru concerte de muzică simfonică. Este o iniţiativă menită să compenseze diminuarea numărului de ore dedicate artei în şcolile generale, tendinţei învăţămîntului de a impune memorizarea cifrelor, procedeu imbecilizant. Programul concertului oferit celor 2500 de elevi din clasa a IV-a, profesorii dorind să-i salveze măcar pe aceştia de la tîmpire, cuprindea fragmente din 400 de lucrări orchestrale, de la Händel la o piesă muzicală din Harry Potter. Unii răspundeau la ritm, altul şi-a făcut o pernă din jachetă şi s-a culcat, o fată şi-a astupat urechile cînd orchestra a ajuns la Wagner, doi băieţi imitau mişcările dirijorului, de cîteva ori s-a aplaudat înainte de finalul piesei, dar cei mai mulţi au fost atenţi. "Mi-a plăcut cînd au început tobele şi trompetele" - spunea Alexis Garcia, 10 ani. Întrebat cum s-a simţit, el a răspuns după o pauză: "Fericit". (Washington Post, 18 aprilie) ( M. B. )

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.