Ştiri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 234 din 7 Aug 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

* Combinaţia celor trei. În vizită la Moscova, preşedintele Venezuelei, Hugo Chávez, a declarat într-un elan spontan: "Dacă forţele armate ruseşti vor dori să fie prezente în Venezuela, vor fi întîmpinate cu căldură". Medvedev, preşedintele Rusiei, a fost mai criptic: "Venezuela este acum cel mai important partener al Federaţiei Ruse, relaţiile dintre noi sînt factorul-cheie pentru păstrarea securităţii regionale... Avem o misiune comună: să facem ca lumea înconjurătoare să fie mai democratică, mai corectă şi mai sigură". S-au încheiat patru acorduri între companiile petrolifere ruse şi firma de stat energetică din Venezuela, PDVSA, permiţînd astfel Rusiei construcţia unor depozite în America de Sud şi dezvoltarea unor proiecte de infrastructură şi inginerie. Preţurile nu au fost făcute publice. Chávez vrea să modernizeze armata ţării sale prin achiziţionarea de avioane de luptă Suhoi Su-30, de rachete, tancuri şi submarine Diesel. Conferinţa de presă, la care a participat şi premierul Putin, s-a desfăşurat într-o atmosferă cordială: "Acum sîntem trei: Dmitri, Vladimir şi Hugo, e o combinaţie bună" - a spus Chávez. "Într-un atac implicit la adresa Statelor Unite, care în mod tradiţional consideră America Latină zona sa de influenţă, Medvedev a subliniat importanţa acordată de Rusia celui mai important adversar al Washington-ului din regiune". ( Reuters , 22 iulie) * Mai bine cîntăreţ decît ministru. Gilberto Gil, ministrul brazilian al Culturii, şi-a dat demisia, motivînd că funcţia oficială îi afectează în mod negativ cariera muzicală. Este pentru a treia oară cînd înaintează o asemenea cerere, dar acum preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a fost de acord: "El revine la ceea ce a fost, un mare artist, dînd prioritate lucrurilor cu adevărat importante". ( BBC , 31 iulie) * Nu e totul pierdut. Curtea Constituţională din Karlsruhe, Germania, a aprobat recursul în justiţie intentat de doi patroni de cafenea şi o proprietară de discotecă împotriva legislaţiei anti-tabac din regiunile Berlin şi Bade-Wurtemberg. Cele două landuri vor fi obligate să-şi revadă legislaţia care interzice fumatul în locurile publice, în aşa fel încît să nu mai influenţeze în rău "libera exercitare a meseriei de patron de bistrou". Restauratorii s-au plîns de scăderea cifrei de afaceri şi, bazate pe această decizie, multe landuri se pregătesc să-şi revizuiască reglementările. ( Le Monde ), 1 august

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.