Ştiri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 243 din 9 Oct 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

* Ortografia contează. O acţiune declanşată de societatea civilă din Marea Britanie este preluată la nivel naţional: vor fi citite şi analizate toate semnele de pe drumurile publice, pentru a verifica dacă sînt corecte sau nu. Scopul comisiei este detectarea anunţurilor cu greşeli gramaticale, cu greşeli de ortografie, a celor depăşite, a semnelor inutile, a publicităţii pentru spectacole desfăşurate cu mult timp în urmă sau a muzeelor şi expoziţiilor închise, absenţa majusculelor şi a apostrofului, care înlesnesc lectura şi înţelegerea. Campania a început de la bază: locuitorii din vestul Londrei au desenat de mînă apostroful, acolo unde lipsea. La Leeds a fost elaborată o petiţie cerînd restaurarea ortografiei tradiţionale, dar Consiliul Municipal, avînd alte treburi mai importante, n-a acţionat. De altfel, chiar documentele emise de el au greşeli. Aşa că s-a apelat la ajutorul voluntarilor care să sesizeze prin e-mail greşelile gramaticale şi ortografice din sectorul public. În Redruth, Cornwall, proprietarii micilor magazine au descoperit că semnele de circulaţie sînt orientate în aşa fel încît îi trimit pe oameni la cumpărături în marile centre comerciale. ( The Guardian ) * Femeile în politică. În Rwanda, după publicarea rezultatelor scrutinului din 16 septembrie, 56% dintre deputaţi sînt femei. În această ţară a avut loc unul dintre cele mai sinistre masacre ale secolului: în 1994, 800.000 de oameni, tutsi, au fost ucişi de compatrioţii lor hutu, în o sută de zile. După tragedie, guvernul rwandez a încurajat intrarea în politică a femeilor şi a minorităţilor, instaurînd prin legea electorală un sistem de cote: 24 de locuri în Parlament pentru femei şi 3 pentru tineri şi handicapaţi. Rezultatele au arătat că aceste cote corespund opţiunilor populare care acordă femeilor o predispoziţie spre negociere, o înţelegere a problemelor particulare, mai accentuate şi mai eficiente decît cele ale bărbaţilor. ( The Independent ) * Comparaţii. Băncile europene s-au simţit şi se simt mai puţin vulnerabile decît cele americane, deşi, în SUA, băncile (în afara Wall Street-ului) împrumută 96 de cenţi în contul fiecărui dolar depus, în timp ce în Europa, băncile au împrumutat 1,40 euro pentru fiecare euro depus. ( The Economist ) ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.