Ştiri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 247 din 10 Noi 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

● Păpuşa cu blesteme. Un judecător francez a respins plîngerea preşedintelui Nicolas Sarkozy, proces intentat împotriva companiei K&B, care a pus în vînzare o păpuşă voodoo cu chipul lui. Pe hainele păpuşii sînt tipărite fragmente memorabile din discursurile lui Sarkozy (de exemplu: "Munciţi mai mult, cîştigaţi mai mult"). În preţ intră şi un set de ace pentru ca eventualul cumpărător să poată înţepa alcătuirea, dacă ar dori să atragă prin blesteme răul asupra persoanei reprezentate. Avocatul preşedintelui susţine că dl Sarkozy are "drepturi exclusive şi absolute asupra imaginii sale" şi va face apel împotriva deciziei. Compania a refuzat să-şi retragă produsul afirmînd că reacţia preşedintelui este "cu totul disproporţionată". Decizia Curţii susţine că "obiectul respectă limitele liberei exprimări şi ale dreptului la umor". Adepţii cultului voodoo sînt nemulţumiţi, considerînd că religia lor este greşit interpretată. ● Sciziunea de după victorie. După ce a condus lupta împotriva apartheid-ului şi a învins, după ce a iniţiat transformarea Africii de Sud într-un stat democratic, după ce a cîştigat toate alegerile generale, partidul Congresul Naţional African e în pragul descompunerii. Şoapte, zvonuri, suspiciuni anunţă retragerea a 100 de parlamentari care consideră că partidul a devenit corupt, autoritar, ipocrit. Se intenţionează întemeierea altui partid. Sciziunea este consecinţa conflictului, ţinut de mult la foc mic, între Thabo Mbeki, preşedintele partidului şi al ţării, şi Iacob Zuma, candidat la aceleaşi funcţii. Mbeki nu mai poate candida, dar şi el, şi mulţi alţii au serioase dubii cu privire la urmaşul anunţat. Singurul stat funcţional democratic din Africa ar putea intra în derivă. ● O biserică ortodoxă la Havana. La mijlocul lunii octombrie, s-a inaugurat în Cuba, în capitala Havana, o biserică ortodoxă rusă închinată Sfintei Fecioare de la Kazan. După ce a asistat la slujbă, preşedintele Raul Castro l-a primit pe mitropolitul Kirill, marcînd astfel o nouă etapă a relaţiilor dintre Rusia şi Cuba. Biserica a fost construită din banii bugetului de stat cubanez. "În timp ce relaţiile ruso-americane sînt la cel mai jos nivel din ultimii ani, Moscova încearcă să-şi facă din nou simţită prezenţa în zonă" (Le Monde, 23 octombrie). Evenimentul din Cuba se desfăşoară pe fondul încălzirii relaţiilor Rusiei cu Nicaragua - una dintre puţinele ţări care a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud -, al tratativelor cooperării militare cu Ecuadorul şi al relaţiilor atît de cordiale cu Venezuela.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.