Ştiri nebăgate în seamă
● Cele mai detestate profesii. O firmă de consultanţă a realizat un studiu despre cele mai detestate profesii din Germania. Pe locul 1 în top 10 e meseria de agent de asigurări, detestată de 45% dintre germani. Pe locul 2 urmează politicianul: 30% urăsc această meserie. Şofer de cursă lungă sau măturător de stradă sînt ocupaţii detestate de 29%, respectiv 23% dintre oameni. Agricultorii sau profesorii de şcoală au o cotă de popularitate ceva mai mare, de 22%. Urmează lucrătorii menajeri (21%), funcţionarii bancari (15%), medicii (13%) şi jurnaliştii (12%). (după Frankfurter Allgemeine Zeitung)
● Solidaritate pentru Azanka. Mişcarea de susţinere pentru Guilherme Hauka Azanka, un congolez rezident la Lyon ameninţat cu expulzarea, se amplifică. Sute de oameni au ieşit în stradă, săptămîna trecută, pentru a protesta împotriva bîlbelor birocratice şi a blocajelor instituţionale care l-au împiedicat pe congolez să-şi obţină cetăţenia franceză. Primii care s-au solidarizat au fost colegii de şcoală ai fiului congolezului şi părinţii acestora. Mulţi dintre ei s-au blocat pentru cîteva zile, în şcoală, în semn de solidarizare. La protest s-au raliat personalităţi culturale locale şi cîţiva aleşi locali. Oamenii sînt revoltaţi, pe de o parte, de lentoarea cu care sînt întocmite documentele congolezului, şi, pe de altă parte, de demersurile „aberante“ ale poliţiei, care îl interpelează adesea pe congolez pentru „verificări formale“. Azanka a fost escortat de două ori la aeroport unde i s-au făcut formalităţile de expulzare (acestea s-au întocmit foarte repede), însă acesta a refuzat să se urce în avion. (după Libération)
● Economia chineză duduie. Analiştii se aşteaptă la o creştere de 12% din PIB în primul trimestru al anului. China rămîne, în continuare, primul exportator mondial, înaintea Germaniei (cu o cifră de 1200 de miliarde de dolari anul trecut). Surpriza e că şi consumul intern este în creştere. În luna martie, ţara a înregistrat un deficit al balanţei de 5,9 miliarde de dolari, a afirmat premierul Wen Jiabao – este primul, din 2004 încoace. Acest deficit se explică prin creşterea spectaculoasă a importurilor în ultimele luni: petrol, cărbuni, dar şi echipamente hi-tec şi produse de lux. Pentru guvern, e un mod de a „accelera dezvoltarea economică“. Planul de relansare (în valoare de 4000 de miliarde de yuani, adică 430 de miliarde de dolari), iniţiat în 2008, nu este orientat doar spre finanţarea marilor şantiere ale ţării. Prin el se subvenţionează achiziţia de aparate electrocasnice, a maşinilor şi a echipamentelor agro-industriale. Graţie acestui program, vînzările en-detail ale acestor categorii de produse au crescut în ultimul an cu 15%. (după Le Figaro)