Ştiri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 322 din 15-21 aprilie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Oameni nepotriviţi la momentul nepotrivit. O înregistrare video de 39 de minute publicată de site-ul Wikileaks.org stîrneşte indignarea comunităţii internaţionale. Filmul conţine imagini surprinse de un elicopter american în timpul unui raid deasupra capitalei irakiene Bagdad. Intervenţia militară datează de trei ani, iar filmul a fost prezentat de-abia acum pentru că Pentagonul nu a vrut să dea publicităţii imaginile şocante. Imaginile, filmate de o cameră de la bordul unui elicopter militar, sînt însoţite de dialogul dintre piloţi şi baza de la sol. Piloţii militari anunţă că au identificat persoane înarmate, insurgenţi, şi cer autorizaţia de a deschide focul. După primirea autorizaţiei, militarii nimicesc cu mitraliera membrii grupului de aşa-zişi insurgenţi. Printre aceştia se aflau şi doi corespondenţi ai Agenţiei de Presă Reuters, Namir Noor-Eldeen şi Saeed Chmagh. Se pare că piloţii elicopterului Apache au confundat camera foto a unuia dintre reporteri cu un lansator de grenade RPG. Înregistrarea nu se opreşte însă aici: pe film se vede foarte clar cum militarii din elicopter trag asupra unor irakieni care au încercat să încarce răniţii într-o dubă neagră. Toţi ocupanţii dubei – inclusiv doi copii – sînt grav răniţi. Dincolo de misiune, limbajul folosit în conversaţia celor doi militari din elicopter este el însuşi extrem de dur. Un raport asupra incidentului, întocmit recent de armata americană, constată însă că militarii au respectat cu stricteţe regulamentele şi că au avut un comportament ireproşabil. Documentul, păstrat secret, a fost obţinut de jurnaliştii de la Die Welt. În raport se mai precizează, printre altele, că „în nici un moment al intervenţiei, jurnaliştii de la Reuters nu au dat de înţeles că sînt reprezentanţi ai presei“. (după Die Welt)   

Conferinţă despre siguranţa în şcolile publice din Franţa. Ministrul Educaţiei, Luc Chatel, aminteşte, în deschiderea lucrărilor, că în ultimele luni, şcoala, şi, prin ea, întreaga societate, a fost lovită de o serie de fapte de violenţă fără precedent: moartea unui elev la liceul Kremlin-Bicetre, asaltul cu armă albă la şcoala Cherioux de la Vitry-sur-Seine, numeroase alte atacuri... „Dacă vrem să înţelegem şi să eradicăm violenţa din şcoli, trebuie să depăşim starea de emotivitate“, a explicat ministrul, lăsînd cuvîntul psihologilor, sociologilor şi cadrelor didactice. „Nu trebuie să discutăm, pentru a cîta oară, această problemă spinoasă, e momentul să găsim soluţii pragmatice şi inovatoare pentru a răspunde diferitelor forme de violenţă din sistemul de educaţie“, a mai amintit el. Sociologul Eric Debarbieux e de părere că un euro cheltuit pentru prevenţie ar economisi şase euro plătiţi pentru coerciţie. Este pentru prima dată cînd în Franţa se face o estimare atît de precisă a cheltuielilor din domeniul securităţii la şcoală. (după Libération)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.