Știri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Știri nebăgate în seamă jpeg

Delaţiuni daneze. Tot mai multe municipalităţi daneze îşi invită cetăţenii să denunţe fraudele vecinilor lor. Ca mulţi alţi politicieni şi funcţionari, primarul social-democrat din Copenhaga, Frank Jensen, e de părere că fraudele sociale care s-au banalizat costă municipalităţile milioane de euro anual. În curînd, locuitorii din Copenhaga vor avea posibilitatea să-i arate cu degetul pe fraudatori prin intermediul unui site de pe Internet, lansat de primar. Ei vor putea să-şi denunţe, de pildă, vecinul care trăieşte, aparent, din ajutor social, dar cîştigă bani şi muncind la negru; sau vecina de palier care beneficiază de alocaţia de părinte singur, chiar dacă nu mai locuieşte singură. „Ştiu că este o formă de intruziune în viaţa privată a oamenilor. Dar chiar dacă denunţul nu trebuie să fie principalul element al acestei iniţiative, trebuie să ne intensificăm vigilenţa împotriva acestei plăgi sociale. Ne costă într-adevăr foarte scump, şi este de datoria noastră, faţă de cetăţenii cinstiţi, să punem capăt acţiunilor celor care cred că pot avea orice prin înşelătorie. Iar aceştia devin acum tot mai numeroşi“, a explicat primarul. Autorităţile de la Copenhaga speră că cei opt controlori special angajaţi pentru a analiza „delaţiunile“ şi a lua măsurile cuvenite vor economisi pînă la 2,4 milioane de euro. O economie e un cîştig, mai ales în vremuri de criză, însă analiştii politici, militanţii pentru drepturile civile şi, nu în ultimul rînd, cetăţenii acuză reprezentanţii statului că acţionează la limita eticii sau dincolo de această limită: un stat care se bazează pe delaţiune pentru a-şi îndeplini misiunea nu mai e stat de drept. (după presseurop.eu)   

În slujba lui Ben Laden. Specialist în problemele Orientului Mijlociu, Georges Malbrunot este autor al unei cărţi, recent apărute, cu titlul Dans l’ombre de Ben Laden (La umbra lui Ben Laden). Cartea sa porneşte de la un interviu-fluviu cu Nasser al-Bahri, unul dintre gărzile de corp ale celui bănuit a fi la originea atentatelor de la 11 septembrie din SUA. Georges Malbrunot s-a întîlnit cu Nasser al-Bahri anul trecut, la Yemen. El i-a povestit, într-o mărturie inedită, ce s-a întîmplat în cei cîţiva ani petrecuţi alături de terorist, între 1997 şi 2000: cum funcţionează celulele, cum se iau deciziile, cum s-au planificat atentatele... Interviul descrie şi aspecte necunoscute din viaţa cotidiană a lui Ben Laden, un om pe care l-a urmărit literalmente pas cu pas şi pe care a fost însărcinat să-l omoare în cazul în care ar fi fost capturat de americani. Pe 11 septembrie 2001, garda de corp nu se mai afla în slujba teroristului. Capturat la cîteva zile după atentate, al-Bahri a fost închis şi interogat de serviciile secrete americane. Din cîte se pare, a divulgat detalii importante despre fostul său stăpîn şi despre organizarea defensivei în unităţile militare din subordinea sa. (după Le Figaro)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.