Știri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
Aurul Americii jpeg

●  Efectele nocive ale depigmentării. O modă cu efecte periculoase asupra sănătăţii începe să se instaleze în Africa şi Asia: depigmentarea. Este imposibil de dat o cifră, chiar şi aproximativă, cu privire la numărul persoanelor care practică albirea voluntară a pielii. Depigmentarea nu e neapărat un răspuns la moştenirea colonială – consideră sociologii care au studiat fenomenul. Nici o reacţie la atitudinile de rasism latent. Ci o formă de adaptare la standardele de frumuseţe, care, în ultimele decenii, s-au uniformizat sub influenţa mass-media. Un studiu efectuat de o companie de cosmetice arată că 40% dintre femeile din Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud, Malaezia şi Filipine ar utiliza produse pentru depigmentarea pielii. Atitudinea este mult mai accentuată în Africa. Femeile care recurg la practica albirii – mai ales cele care provin din ţările foarte sărace – folosesc produse ieftine, netestate dermatologic. De cele mai multe ori e vorba de substanţe corozive, iar efectele asupra pielii negre sînt grave şi vizibile. Nici produsele cosmetice disponibile pe piaţă (în Europa) nu sînt fiabile – avertizează Catherine Tetteh, esteticiană şi şefă a unei organizaţii care militează împotriva acestor practici. Ele pot genera acnee, tulburări de pigmentare, insuficienţă renală, diabet, hipertensiune, creştere a pilozităţii, forme de cancer, sterilitate.

Uniunea Europeană, Elveţia şi China au interzis comercializarea produselor pentru depigmentare, însă importul (ilegal) nu poate fi controlat în mod eficient. La fel cum nici comercializarea acestor produse în ţările cele mai sărace şi mai expuse nu poate fi împiedicată. (după infosud.org)     

●  „Efectul Mozart“ e defect. O echipă de cercetători de la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Viena a descoperit că muzica lui Mozart nu ne face mai inteligenţi. Studiul se bazează pe 3000 de cazuri şi demonstrează că nu există nici o probă care să confirme „efectul Mozart“. În 1993, un grup de cercetători americani arătase că adolescenţii care ascultau Sonata pentru două piane în re major obţineau rezultate mai bune la testele de inteligenţă decît tinerii care ascultau altă muzică sau cei care nu ascultau nimic în timpul administrării testului. Studiul, ale cărui rezultate fuseseră intens mediatizate în presa americană, a avut un impact enorm: numeroase creşe au introdus în programe sesiuni de audiţie cu sonatele, fermele au montat difuzoare în grajduri în speranţa că, ascultînd sonate, vacile vor da mai mult lapte, iar companiile mari rulau în buclă muzica lui Mozart pe culoare şi în lifturi pentru a mări capacitatea de gîndire a angajaţilor. „Efectul Mozart“ figurează pe poziţia a şasea în topul celor 50 de legende întocmit de psiholoaga americană Scott E. Lilienfeld (50 Great Myths of Popular Psychology, 2009). (după Die Welt)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CCR a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan FOTO Mediafax
Validarea alegerilor cetățenilor și schimbarea la față
Pe 22 mai 2025, Curtea Constituțională a validat mandatul de câștigător al Președinției României pentru candidatul independent Nicușor Dan. Această validare a venit după un prim scrutin pentru președinție, început cu primul tur anul trecut în noiembrie 2024, cu rezultate anulate în premieră de CCR.
Vico Equense1 jpeg
Destinația superbă din Italia de care puțini turiști au auzit! Se află în apropiere de Coasta Amalfi
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm cu pași repezi către începutul verii. Iar tot mai mulți români încep deja să se gândească la vacanță, iar o destinație anume poate fi alegerea perfectă în lunile următoare!
pizza nunta profimedia jpg
Pizza de 2,4 m în loc de tort de nuntă! Au mâncat 160 de invitați din ea
Un cuplu de tineri din Texas a transformat nunta lor într-o adevărată sărbătoare culinară „fără fițe”, renunțând la meniurile tradiționale în favoarea unei pizza uriașe cu diametrul de 2,4 metri. Beth și Brandon Duhon, ambii în vârstă de 24 de ani, s-au căsătorit la 3 mai, într-un cadru pitoresc
Victor Ponta. FOTO MEDIAFAX FOTO / Alexandra Pandrea
Ponta vrea guvern, majoritate și plan economic în patru zile. „Totul funcționează în România exact ca înainte”
Victor Ponta a afirmat joi, 20 mai, într-o postare pe Facebook, că s-au terminat alegerile, dar „că totul funcționează în România exact ca înainte”, fără guvern și fără majoritate parlamentară.
ghiocei  jpg
Cum să înmulțești bulbii de ghiocei în luna iunie, ca să ai flori superbe primăvara următoare? Doar grădinarii pricepuți cunosc secretul
Înmulțirea bulbilor de ghiocei (Galanthus) în luna iunie este o practică eficientă pentru a te asigura că ai o grădină plină de flori delicate și timpurii în primăvara următoare.
shakira concert profimedia jpg
Epidemie de rujeolă la concertul Shakirei? La spectacol au participat 55.000 de fani
Un concert memorabil s-a transformat într-un motiv de îngrijorare pentru zeci de mii de fani ai cântăreței columbiene Shakira (48 de ani), după ce autoritățile sanitare din New Jersey au emis o alertă privind o posibilă expunere la rujeolă.
499994333 10171112961870134 2746403378218698261 n jpg
Nicușor Dan s-a întâlnit cu opozantul lui Putin pe care Kremlinul a încercat să-l otrăvească de două ori cu Noviciok
Nicușor Dan s-a întâlnit joi, 22 mai 2025, la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, pe care Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a încercat să îl otrăvească de două ori.
ANAF FB ANAF jpg
Descinderi DNA: Inspectori ANAF acuzați că ar fi ajutat șoferi de ride-sharing să evite plata taxelor
Procurorii anticorupție fac opt percheziții la mai mulți inspectori ANAF, bănuiți de trafic de influență și cumpărare de influență, după ce ar fi favorizat mai multe persoane fizice și juridice care operează prin intermediul aplicațiilor Bolt și Uber să nu plătească taxele către stat.
Elevi, foto Shutterstock jpg
Târg online al liceelor din București pentru elevii de clasa a VIII-a: tururi viturale și consiliere gratuită
Elevii de clasa a VIII-a și părinții acestora pot accesa Târgul online al liceelor din București, intitulat „Vocația ta!”. Platforma va oferi informații privind admiterea în clasa a IX-a în anul școlar 2025–2026.