Știri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 329 din 3 - 9 iunie 2010
Aurul Americii jpeg

●  Cărţi pentru ne-cititori. Acum cîţiva ani, teoreticianul literar (şi psihiatrul) Pierre Bayard semnala, cu volumul Cum să vorbim despre cărţile pe care nu le-am citit, apariţia unui nou fenomen: cultura necititului. Conştiinţa încărcată a celor care nu citesc nu e doar un caz pentru psihoterapeuţi, ci o oportunitate de afaceri. O editură din Elveţia a lansat un proiect destinat managerilor care nu au timp să citească, dar care vor să pară cultivaţi. E vorba de cărţi compacte, de opere clasice comprimate la maximum. GetAbstract, aşa se numeşte editura, publică rezumate, de fix opt pagini în format.pdf, ale cărţilor pe care trebuie să le citeşti. Cele peste 4000 de pagini din În căutarea timpului pierdut sînt rezumate într-o ediţie la fel de lungă (scurtă) ca aceea a Manifestului Comunist (broşură de 50 de pagini); cel 432 de pagini ale cărţii Aşa grăit-a Zarathustra au fost şi ele rezumate pe exact acelaşi spaţiu acordat, de pildă, Interpretării viselor. În fiecare lună, la rafturile virtuale se mai adaugă încă 50. Rezumatele apar în germană şi engleză (se preconizează rusă, chineză şi spaniolă), în format audiobook şi în format iPhone. În topul descărcărilor de carte-pe-opt-pagini, Biblia ocupă locul fruntaş, urmată, îndeaproape, de Suferinţele tînărului Werther, de Faust, de Ce e de făcut şi de Interpretarea viselor. (după Suddeutsche Zeitung)   

●  Criza economică impune biletul de intrare la muzeu. Noul guvern de la Londra a anunţat măsuri drastice de reducere a cheltuielilor. Printre acestea se numără şi finanţarea marilor muzee. Guvernul laburist a eliminat în 2001 taxa de intrare la toate galeriile şi muzeele naţionale. Efectul a fost unul impresionant: dacă înainte de 2001 se înregistrau anual aproximativ 27 de milioane de vizitatori, în 2005 au fost nu mai puţin de 42 de milioane intrări la muzee. Mark Taylor, directorul Asociaţiei Muzeelor, e de părere că „efectul s-a simţit nu numai prin creşterea considerabilă a numărului de vizitatori în muzeele naţionale, ci şi prin creşterea popularităţii şi a importanţei acestor instituţii“. Orice măsură prin care se încurajează vizitarea muzeelor „plasează aceste instituţii în centrul societăţii, iar ăsta e un lucru bun“. În ciuda ajutorului guvernamental, din cauza costurilor de personal şi a inflaţiei, multe muzee au probleme de finanţare. Pentru a-şi suplimenta veniturile, sînt taxate anumite expoziţii temporare sau se apelează la donaţii. Mark Taylor crede că politica intrării gratuite la muzee este mult prea înrădăcinată pentru ca Guvernul să renunţe la ea. (după euranet.eu)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.