Știri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Aurul Americii jpeg

●  Păstori urbani Ecologia e mereu surprinzătoare. O nouă tendinţă stîrneşte valuri de simpatie în Franţa: folosirea oilor pentru a tunde iarba în parcurile şi grădinile publice. E o metodă eficace, economică, ieftină şi mai ales eco, folosită deopotrivă de particulari şi de autorităţile locale. Oaia e maşina ideală de tuns iarba: nu trebuie alimentată cu motorină sau curent electric, nu face zgomot şi, mai ales, nu trebuie manevrată prin grădină de un grădinar priceput. Lăsate în libertate, în grupuri de cîte cinci sau şase, oile au devenit alternativa ecologică pentru întreţinerea gazonului. Chiar dacă nu vor reuşi niciodată să transforme iarba sălbatică în covor verde pentru golf, oile reprezintă pentru clienţii cu spirit ecologist o soluţie accesibilă. La Lyon, firma închiriază oi cu ziua; serviciile firmei sînt tot mai căutate. Şi nici nu costă prea mult: între 400-800 de euro pentru întreţinerea unui gazon vreme de trei săptămîni, cu prezenţa unui supraveghetor, a unui păstor urban. Turma şi păstorul au angajamente prestabilite pînă la sfîrşitul anului 2010. (după rue 89.com)

●  Emirates salvează Airbus Ştirea a lăsat cu gura căscată companiile aeronautice: săptămîna trecută, chiar în ziua inaugurării Salonului Aeronautic de la Berlin, compania de transport aerian Emirates a anunţat semnarea unui contract de achiziţie cu Airbus. E vorba de o comandă gigantică, pentru (încă) 32 de avioane A380. Compania din Dubai va deţine astfel 90 de avioane super-jumbo, impunîndu-se în faţa concurenţei. Emirates va avea, odată cu achiziţionarea acestor avioane, mai multe locuri destinate călătoriilor internaţionale decît pot oferi Air France şi British Airways. (după Libération)   

●  Dragoste cu năbădăi Vorbesc (aproape) aceeaşi limbă, împărtăşesc o istorie agitată şi se uită cam la aceleaşi programe TV; se suportă cu greu, dar nu pot să trăiască unii fără alţii. Nemţii şi austriecii formează una din perechile de popoare europene cele mai uimitoare. Care este diferenţa între un neamţ şi un austriac? Neamţul ar vrea să-i înţeleagă pe austrieci, dar nu reuşeşte. În schimb, austriacul poate să-i înţeleagă pe nemţi, dar nu vrea. Nu este decît una din numeroasele glume care ilustrează sentimentul reciproc de amiciţie şi resentiment dintre germani şi austrieci. „Opoziţia austriac-neamţ reflectă vechea dihotomie dintre austriac şi prusac. Primul este un catolic tradiţionalist, galant şi amabil. Al doilea este un protestant rigid, arogant, de un formalism pretenţios căruia i se adaugă o tendinţă supărătoare de a da lecţii tuturor“. Publicarea, anul acesta, în Austria, a cărţii Streitbare Brüder (Fraţii inamici) a relansat dezbaterea asupra relaţiilor abrupte între cei doi vecini. (Newsweek Polska citată de presseurop.eu)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.