Ştiri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 333 din 1-7 iulie 2010
McDonald's fără Hamburger  Piaţa neagră merge bine  jpeg

 Asistenţa la deces, permisă în Germania. Justiţia germană a dat un verdict controversat în ceea ce priveşte asistenţa la deces. O decizie recentă a Curţii de Justiţie de la Karlsruhe înlesneşte asistenţa la deces a pacienţilor aflaţi în stare gravă. Tratamentul persoanelor suferinde de boli incurabile aflate în comă avansată poate fi întrerupt dacă pacientul a dat de înţeles că nu doreşte să recurgă la tehnici de resuscitare. Întreruperea tratamentului nu ar echivala cu un omor comis la cerere, ci ar fi o asistenţă pasivă la deces. Nici întreruperea alimentaţiei (sau a respiraţiei) artificiale nu ar fi forme de omor în cazul în care există o declaraţie de intenţie – chiar şi una exprimată pe cale orală – din partea pacientului. Noua lege care reglementează îngrijirea bolnavilor (intrată în vigoare în septembrie 2009) prevede chiar că medicul şi/sau îngrijitorul trebuie să îndeplinească voinţa pacientului. Legea ar fi „orientată către voinţa pacientului şi către dreptul la autodeterminare a oamenilor“. Decizia Curţii de Justiţie nu face decît să întărească, prin jurisprudenţă, această lege. Ea a fost adoptată într-un caz controversat în care un avocat a recomandat clientei sale să întrerupă alimentaţia artificială care o ţinea în viaţă pe mama ei, în vîrstă de 77 de ani, aflată într-o fază terminală a bolii. (după Die Welt

●  Premiul Păcii pentru Davin Grossman. Premiul Păcii, oferit de Asociaţia Editorilor din Germania, îi este acordat anul acesta scriitorului şi publicistului israelian David Grossman. Autorul, în vîrstă de 56 de ani, este distins pentru contribuţia sa activă la „dizolvarea“ tensiunilor dintre israelieni şi palestinieni. „Cărţile sale arată că spirala violenţei, a urii şi a respingerii în Orientul Mijlociu nu poate fi domolită decît prin ascultare reciprocă, prudenţă şi prin puterea cuvintelor“, se menţionează în argumentarea deciziei de acordare a premiului. „David Grossman oferă dificilei convieţuiri o voce literară pe care lumea o poate asculta.“ Premiul Păcii, în valoare de 25.000 de euro, îi va fi oferit în octombrie, în cadrul Tîrgului de Carte de la Frankfurt. (după faz.net)  

●  Batalionul Nordic 2, gata de (in) acţiune. Suedia se pregăteşte să preia, în 2011, comandamentul Batalionului Nordic 2, unul din cele 18 batalioane care constituie forţa europeană de reacţie rapidă. Aceste unităţi militare sînt antrenate pentru a ajunge în eventualele zonele de conflict în doar 10 zile şi să rămînă în acţiune vreme de patru luni (în misiuni de ajutor destinate populaţiei autohtone). Primul Batalion Nordic, creat în 2007 şi plasat sub comandamentul Suediei, nu a fost niciodată solicitat. Reticenţele sînt mai ales de ordin politic, căci statele membre ezită să furnizeze contingente, în timp ce „UE este un actor foarte adaptat atunci cînd este vorba de protejarea populaţiilor sau de a pune capăt epuraţiei etnice. ONU este un organism prea greu şi prea lent, iar Statele Unite îşi au propria agendă“. (după Dagens Nyheter citat de presseurop.eu)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Iaurt FOTO Shutterstock
Cum să prepari în casă un iaurt cremos și sănătos. Ai nevoie de doar 2 ingrediente
Prepararea iaurtului acasă poate fi un ritual simplu și plăcut, cu beneficii reale pentru sănătate. Tot ce ai nevoie sunt două ingrediente de bază și câteva ustensile pe care cu siguranță le ai deja în bucătărie.
horoscop 16 22 mai png
Zodia care trebuie să evite să poarte culoarea albastru. O face să pară palidă și cu multe kilograme în plus
Culoarea albastră, în special în nuanțele deschise sau reci (ca albastru pastel sau bleu ciel), poate să nu avantajeze anumite zodii din punct de vedere estetic, în funcție de tonul pielii, personalitatea energetică a zodiei și tendințele generale de stil.
pizza pixabay jpg
Cum se prepară cea mai rapidă pizza de casă. Iaurtul joacă un rol esențial în această rețetă
Pizza este o variantă perfectă și delicioasă în cazul în care nu ai mult timp la dispoziție pentru a pregăti mâncare. Ai nevoie de doar 15 minute ca să fie gata și nu necesită dospire
Cum se simte Laurette după operația de îndepărtare a implantului cu silicon!
Cum se simte Laurette după operația de îndepărtare a implantului cu silicon! Sexy mulatra a fost externată și a ajuns acasă: „A fost un șoc! Am simțit un gol, nu doar fizic, ci și emoțional”
Laurette (41 de ani) a început săptămâna cu o schimbare radicală de look: o operație estetică de îndepărtare a silicoanelor și micșorare a sânilor.
Declarații de presă susținute de președintele Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, vicepreședinte, la finalul ședinței de constituire a noului CSM, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
CSM, precizări despre procedura de concurs pentru ocuparea șefiei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis joi, 22 mai 2025, că procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se declanșează într-un interval de timp care să asigure o tranziție instituțională adecvată responsabilităților funcției.
cartofi gradina adobestock jpg
Cum și unde trebuie să depozitezi corect cartofii. Numai așa vor rămâne proaspeți până la 5 luni și nu vor încolți deloc
Cartofii sunt, fără doar și poate, unul dintre cele mai versatile alimente pe care le avem la dispoziție. Ei pot fi pregătiți alături de orice fel de condiment, pot fi folosiți drept garnitură, fel principal, pot fi copți, fierți, sau, desigur, utilizați ca ingredient în rețete mai complexe.
BIPA drogherie webp
Un nou lanț de drogherii se extinde în România: „Are condiții economice excelente și o infrastructură bună”
Un nou lanț de drogherii se extinde în România, la concurență cu DM, compania susținând că România are condiții economice excelente și o infrastructură bună care creează condițiile ideale pentru investiții și poziționează țara ca o locație promițătoare pentru succes durabil.
copil la gradinita foto pixabay
Încep înscrierile pentru grădiniță și creșă. Ce trebuie să conțină dosarul și care sunt criteriile
Vineri, 23 mai, se afișează numărul de locuri libere după etapa de reînscrieri, iar părinții vor putea depune cererile de înscriere începând de săptămâna următoare.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Chivu, aproape să-și atingă obiectivul la Parma. Calculele rămânerii în Serie A
Românul, aproape să-și îndeplinească misiunea în Italia.