Știri mici

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În timp ce conversația globală era dominată de beatificarea lui Lionel Messi sau de necazurile amuzant-costisitoare ale lui Elon Musk, pămîntul a continuat să se învîrtă, iar istoria să adauge la index noi tragedii, semne de imperfecțiune și întîmplări neplăcute. Nu știm dacă vreuna dintre ele poate fi asemănată proverbialei bătăi din aripi a fluturelui care va provoca apocalipsa, dar poate merită amintite. 

 Lovită de cea mai zdravănă secetă din ultimii treizeci de ani, Somalia se pregătește de foamete. Dacă nu se vor găsi surse de hrană, în aprilie două treimi dintre oamenii care trăiesc acolo vor suferi de foame. Deja, potrivit experților ONU, aproximativ 5,6 milioane de oameni trăiesc în ceea ce instituțiile internaționale numesc politicos „insecuritate alimentară”. La explicația de dicționar a noțiunii de stat eșuat apare harta Somaliei. Și pe bună dreptate: confruntată cu mișcări separatiste și cu un război civil cu islamiștii din Al-Shabab, Somalia nu are un guvern cu adevărat funcțional. Asta face ca tentativele de ajutor să fie dificile, viețile lucrătorilor din organizațiile de caritate fiind adesea puse în pericol. 

 Între timp, Rusia și China anunță manevre militare comune în largul coastelor Chinei, în ceea ce în ultimii zece ani a fost un fel de tradiție menită să semnaleze că există și alți șerifi în oraș. Pardon, pe mare. Alții decît Statele Unite, evident. Manevrele nu sînt de natură să impresioneze foarte mult, dată fiind starea jalnică a marinei rusești. Dar transmit un semnal politic privind nervozitatea a doi actori majori pe scena internațională. Doi actori care, în pofida faptului că se suspectează reciproc, se văd obligați să colaboreze pentru a da senzația că acolo se construiește o alianță ce poate înclina balanța puterii. În Asia, cel puțin. 

 În Tunisia au avut loc, sîmbătă, alegeri parlamentare. Participarea fost la nivelul unei consultări a locatarilor unui bloc din Titan. Doar vreo 9% din populație a făcut efortul să meargă la vot. Explicația stă în decizia partidelor mari de a boicota scrutinul convocat de președintele Kais Saied care, urmînd cu strictețe indicațiile din manualul micului dictator, a concediat anul trecut Guvernul, a dizolvat Parlamentul și s-a apucat să deseneze o Constituție nouă. 

 Presa din Turcia publică detaliile unei acțiuni de salvare a unor refugiați aflați în derivă pe Mediterana. Împrumutînd limbajul oficial, ziariștii turci acuză Grecia că i-a forțat pe emigranți să treacă înapoi în apele turcești deși ajunseseră deja în zona grecească a mării. Turcii nu suflă totuși nici o vorbă despre „scăpările” autorităților de la ei din țară care lasă sute de oameni să își încerce norocul traversînd marea spre Uniunea Europeană. Știrile astea vin pe fondul agravării relațiilor dintre Ankara și Atena, mult peste nivelul obișnuit de înjurături peste frontieră. În august anul acesta, președintele Erdogan sugera că armata ar putea să apară peste noapte în insulele grecești. Grecii l-au luat în serios și acum avertizează că un incident militar e posibil oricînd. 

 Serbia și Kosovo transmit semnale disperate că sînt pe cale să își declare iar război. Evident, vina aparține întotdeauna celeilalte părți. Belgradul a oprit în ultimul moment traversarea graniței comune de către zeci de membri ai unei miliții extremiste de dreapta cunoscută pentru legăturile cu grupul rusesc paramilitar Wagner. Gestul este menit să arate că Serbia poate acționa constructiv și responsabil pentru rezolvarea conflictului. La o privire rapidă în istoria recentă, vedem însă că sîrbii și-au făcut un obicei din a inventa amenințări pe care tot ei le rezolvă. De cealaltă parte, kosovarii continuă să dea cu bățul prin gard insistînd să își afirme statalitatea în disprețul minorității sîrbe care încă supraviețuiește pe teritoriul controlat de Priștina. Evident, Guvernul din Kosovo vede în agitația sîrbă mîna rușilor. Deocamdată, însă, se văddoar naționalismul sîrbesc și cel kosovar, în mod egal tîmpe și criminale. 

 Guvernul Olandei și-a cerut scuze pentru rolul jucat de Olanda în comerțul cu sclavi între secolele al XVII-lea și al XIX-lea și a reușit să nemulțumească pe toată lumea. Pe de o parte, majoritatea populației nu crede că un astfel de gest era necesar. Pe de altă parte, minoritățile ai căror strămoși au fost victime ale „epocii de aur” (perioadă din istoria olandeză marcată de prosperitate și progres rapid în arte și știință care se suprapune cu vîrful traficului de ființe umane) susțin că declarația este insuficientă, lipsită de substanță și nu ține seama de solicitările specifice ale celor vizați direct. Că urmașii sclavilor au venituri mai mici, spații de locuit semnificativ inferioare restului populației, iar starea lor de sănătate nu este la fel de bună sînt detalii cărora Guvernul olandez nu le acordă încă atenția necesară. Altfel spus, prejudiciul creat acum două sute de ani are efecte astăzi.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.