Știri mici

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În timp ce conversația globală era dominată de beatificarea lui Lionel Messi sau de necazurile amuzant-costisitoare ale lui Elon Musk, pămîntul a continuat să se învîrtă, iar istoria să adauge la index noi tragedii, semne de imperfecțiune și întîmplări neplăcute. Nu știm dacă vreuna dintre ele poate fi asemănată proverbialei bătăi din aripi a fluturelui care va provoca apocalipsa, dar poate merită amintite. 

 Lovită de cea mai zdravănă secetă din ultimii treizeci de ani, Somalia se pregătește de foamete. Dacă nu se vor găsi surse de hrană, în aprilie două treimi dintre oamenii care trăiesc acolo vor suferi de foame. Deja, potrivit experților ONU, aproximativ 5,6 milioane de oameni trăiesc în ceea ce instituțiile internaționale numesc politicos „insecuritate alimentară”. La explicația de dicționar a noțiunii de stat eșuat apare harta Somaliei. Și pe bună dreptate: confruntată cu mișcări separatiste și cu un război civil cu islamiștii din Al-Shabab, Somalia nu are un guvern cu adevărat funcțional. Asta face ca tentativele de ajutor să fie dificile, viețile lucrătorilor din organizațiile de caritate fiind adesea puse în pericol. 

 Între timp, Rusia și China anunță manevre militare comune în largul coastelor Chinei, în ceea ce în ultimii zece ani a fost un fel de tradiție menită să semnaleze că există și alți șerifi în oraș. Pardon, pe mare. Alții decît Statele Unite, evident. Manevrele nu sînt de natură să impresioneze foarte mult, dată fiind starea jalnică a marinei rusești. Dar transmit un semnal politic privind nervozitatea a doi actori majori pe scena internațională. Doi actori care, în pofida faptului că se suspectează reciproc, se văd obligați să colaboreze pentru a da senzația că acolo se construiește o alianță ce poate înclina balanța puterii. În Asia, cel puțin. 

 În Tunisia au avut loc, sîmbătă, alegeri parlamentare. Participarea fost la nivelul unei consultări a locatarilor unui bloc din Titan. Doar vreo 9% din populație a făcut efortul să meargă la vot. Explicația stă în decizia partidelor mari de a boicota scrutinul convocat de președintele Kais Saied care, urmînd cu strictețe indicațiile din manualul micului dictator, a concediat anul trecut Guvernul, a dizolvat Parlamentul și s-a apucat să deseneze o Constituție nouă. 

 Presa din Turcia publică detaliile unei acțiuni de salvare a unor refugiați aflați în derivă pe Mediterana. Împrumutînd limbajul oficial, ziariștii turci acuză Grecia că i-a forțat pe emigranți să treacă înapoi în apele turcești deși ajunseseră deja în zona grecească a mării. Turcii nu suflă totuși nici o vorbă despre „scăpările” autorităților de la ei din țară care lasă sute de oameni să își încerce norocul traversînd marea spre Uniunea Europeană. Știrile astea vin pe fondul agravării relațiilor dintre Ankara și Atena, mult peste nivelul obișnuit de înjurături peste frontieră. În august anul acesta, președintele Erdogan sugera că armata ar putea să apară peste noapte în insulele grecești. Grecii l-au luat în serios și acum avertizează că un incident militar e posibil oricînd. 

 Serbia și Kosovo transmit semnale disperate că sînt pe cale să își declare iar război. Evident, vina aparține întotdeauna celeilalte părți. Belgradul a oprit în ultimul moment traversarea graniței comune de către zeci de membri ai unei miliții extremiste de dreapta cunoscută pentru legăturile cu grupul rusesc paramilitar Wagner. Gestul este menit să arate că Serbia poate acționa constructiv și responsabil pentru rezolvarea conflictului. La o privire rapidă în istoria recentă, vedem însă că sîrbii și-au făcut un obicei din a inventa amenințări pe care tot ei le rezolvă. De cealaltă parte, kosovarii continuă să dea cu bățul prin gard insistînd să își afirme statalitatea în disprețul minorității sîrbe care încă supraviețuiește pe teritoriul controlat de Priștina. Evident, Guvernul din Kosovo vede în agitația sîrbă mîna rușilor. Deocamdată, însă, se văddoar naționalismul sîrbesc și cel kosovar, în mod egal tîmpe și criminale. 

 Guvernul Olandei și-a cerut scuze pentru rolul jucat de Olanda în comerțul cu sclavi între secolele al XVII-lea și al XIX-lea și a reușit să nemulțumească pe toată lumea. Pe de o parte, majoritatea populației nu crede că un astfel de gest era necesar. Pe de altă parte, minoritățile ai căror strămoși au fost victime ale „epocii de aur” (perioadă din istoria olandeză marcată de prosperitate și progres rapid în arte și știință care se suprapune cu vîrful traficului de ființe umane) susțin că declarația este insuficientă, lipsită de substanță și nu ține seama de solicitările specifice ale celor vizați direct. Că urmașii sclavilor au venituri mai mici, spații de locuit semnificativ inferioare restului populației, iar starea lor de sănătate nu este la fel de bună sînt detalii cărora Guvernul olandez nu le acordă încă atenția necesară. Altfel spus, prejudiciul creat acum două sute de ani are efecte astăzi.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.