Știfturi

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Dicționarele curente înregistrează doar cîteva sensuri tehnice mai vechi sau mai generale ale cuvîntului știft. În DEX, acesta este definit ca desemnînd un „cui mic (de lemn), fără cap, folosit în cizmărie pentru a fixa talpa încălțămintei”, precum și o „tijă metalică cilindrică sau conică, folosită la îmbinarea a două piese de metal”. O simplă căutare pe Google scoate însă la iveală numeroase ipostaze tehnice ale piesei de fixare: există știfturi de poziționare, de siguranță, știfturi profilate, filetate, elastice, tubulare, zincate, cilindrice, conice, știfturi dentare etc. În limbajele profesionale contemporane, cuvîntul pare a fi folosit frecvent, ceea ce ar putea explica evoluția sa figurată, în registrul colocvial. La un moment dat, termenul știft a devenit emblematic pentru lipsa de importanță și de valoare, pentru ceea ce este mărunt, neînsemnat. Odată fixată conotația negativă, au putut apărea unele variații semantice, cea mai frecventă fiind aceea de „obiect de calitate proastă, defect; rebut”. Așa este înregistrat cuvîntul în Dicționarul de argou al lui G. Volceanov („rebut, lucru de calitate inferioară”) și în anumite glosare online, care oferă și exemple: „Ce-ai aruncat banii pe ştiftul ăla?” (dictionar-urban.ro); „Ţi-ai luat un ştift de laptop” (urbandex.ro). Sensul figurat nu a fost, deocamdată, înregistrat de dicționarele generale. 

Cuvîntul românesc este împrumutat din germană, dar nu a preluat toate sensurile termenului polisemantic Stift. În secolul al XIX-lea, forma știft circula deja în presa românească: în ziarul Progresul (10 mai 1865), apărea în lista de obiecte de vînzare la o licitație: „58 pacheturi știfturi de fier și ținte mici și mărișoare”; în Românul (23 ianuarie 1877) îl găsim în descrierea unei batoze, cu „toba cilindrică, cu știfturi pătrate de fier”. Frédéric Damé înregistra cuvîntul în dicționarul său român-francez (1883-1884), considerîndu-l un moldovenism; de fapt, știft circula deja în toate regiunile românești. În secolul al XX-lea e prezent în pagini care evocă munca cizmarilor, dar, tot mai des, și în articole tehnice, consacrate de exemplu construcțiilor. Sensul colocvial-argotic pare să fi apărut destul de tîrziu; nu l-am găsit ilustrat pînă în 1989, dar e foarte probabil să fi existat deja în oralitatea colocvială. Imediat după schimbarea de regim, odată cu dispariția cenzurii și cu pătrunderea masivă a colocvialismelor și a argotismelor în presă, atestările scrise încep să apară: „Ne-am săturat de «știfturi», de tot felul de «troace»… poleite pe deasupra și mizerabile pe dinăuntru?” (Cuvântul libertății, Craiova, 7 aprilie 1993). În deceniile următoare, argotismul știft este folosit cu toate variantele semnificației sale peiorative: de „lucru neînsemnat” – „de la adăpostul unor salarii realmente de milioane, nota de plată la întreținere, energie electrică, benzină, alimente pare un știft, o nimica toată” (Cuvântul libertății, 12 noiembrie 1999) –, de „lucru de proastă calitate” – „au adus un știft de dispozitiv cu ecran TV, la mîna a doua” (Gazeta de Sud, 28 februarie 2003) – și de „produs contrafăcut, neautentic”: „doar cei cu dare de mînă știu care este diferența dintre un parfum bun și un «știft», pe românește” (Cuvântul libertății, 28 iulie 2004); „nu sînt originale, sînt niște știfturi”(gsp.ro).

Așa cum o dovedesc exemplele actuale din Internet, cuvîntul circulă cu sensul său familiar-argotic. Destul de frecventă este mai ales formula depreciativă un știft de (cu diversele sale variante gramaticale): „un ştift de eveniment” (tribuna.ro), „niște știfturi de steaguri” (triburile.ro), „ştiftul ăla de emisiune” (brasovultau.ro) etc. Cuvîntul e interesant pentru că intră în seria germanismelor tehnice (șurub, șaibă etc.) care au ajuns să capete conotații glumețe și sensuri figurate. 

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Cum au decis românii din diaspora alegerile. Expert: „Votul vine din telefoanele și mesajele trimise rudelor și prietenilor”| ANALIZǍ
Din anii 2000 încoace, votul românilor din afara țării a devenit tot mai important în alegerea președintelui României. A fost decisiv în mai multe runde de alegeri și a reprezentat un mesaj simbolic important despre direcția pe care românii din Occident și-o doresc pentru țară.
o masina a intrat in pietoni in stuttgart foto x png
O mașină a intrat în mai mulți pietoni în Stuttgart. Cel puțin trei persoane rănite
O mașină a intrat în mai mulți pietoni în orașul Stuttgart din sudul Germaniei. Poliția nu a precizat dacă a fost vorba de un accident sau un posibil atac terorist.
mark carney jpg
Premierul canadian Mark Carney anunță negocieri cu Trump privind tarifele
Președintele american Donald Trump și noul premier canadian Mark Carney se vor întâlni marți, 6 mai, la Casa Albă, pentru a demara negocieri dificile privind tarifele comerciale și viitoarea cooperare dintre cele două țări.
 Un atac al tancurilor sovietice T-34  (©  Getty Images)
A doua bătălie de la Târgu Frumos (2-8 mai 1944)
În data de 2 mai 1944, forțele Frontului 2 Ucrainean au lansat ofensiva la ora 6:15, după o pregătire de artilerie de o oră executată de 1.000 de piese de artilerie asupra pozițiilor defensive germano-române.
Coif Cotofenesti (Profimedia) jpg
Furtul coifului de la Coțăfenești: Suspecții au fugit cu un Peugeot galben strălucitor
În ancheta privind furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents, autoritățile olandeze au confirmat utilizarea unui Peugeot galben strălucitor ca vehicul de fugă. Informația, apărută inițial în publicația Dagblad van het Noorden, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al poliției.
filmare in cabina de vot aur foto facebook png
Un român din diaspora și-a filmat buletinul de vot în timp ce punea ștampila pe AUR: „Este valid votul?”
Un român din diaspora s-a filmat vineri, 2 mai, în cabina de vot în timp ce vota cu AUR.
Universitatea Harvard
Trump a anunțat retragerea scutirii de taxe pentru Universitatea Harvard: „Asta merită!”
Președintele american Donald Trump a anunțat, vineri, că va revoca statutul de scutire de taxe al Universității Harvard.
emanuel ungureanu fotp facebook
Un deputat USR cere demisia Elenei Lasconi: „Nu ai onoare! Ai lucrat jegos pentru sistemul PSD-PNL”
Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere demisia Elenei Lasconi la scurt timp după ce liderul partidului a publicat un videoclip în care explica de ce a postat fotografiile despre o presupusă întâlnire Dan-Ponta-Coldea.
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
Cine sunt românii care pot plăti facturi de două ori mai mari la electricitate? Schimbarea va avea loc în această vară
Tot mai multor români le este din ce în ce mai greu să țină pasul cu costurile ridicate ale facturilor. Din păcate, după ce va expira plafonarea, facturile la electricitate urmează să fie chiar și de două ori mai mari pentru unii oameni!