Știfturi

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Dicționarele curente înregistrează doar cîteva sensuri tehnice mai vechi sau mai generale ale cuvîntului știft. În DEX, acesta este definit ca desemnînd un „cui mic (de lemn), fără cap, folosit în cizmărie pentru a fixa talpa încălțămintei”, precum și o „tijă metalică cilindrică sau conică, folosită la îmbinarea a două piese de metal”. O simplă căutare pe Google scoate însă la iveală numeroase ipostaze tehnice ale piesei de fixare: există știfturi de poziționare, de siguranță, știfturi profilate, filetate, elastice, tubulare, zincate, cilindrice, conice, știfturi dentare etc. În limbajele profesionale contemporane, cuvîntul pare a fi folosit frecvent, ceea ce ar putea explica evoluția sa figurată, în registrul colocvial. La un moment dat, termenul știft a devenit emblematic pentru lipsa de importanță și de valoare, pentru ceea ce este mărunt, neînsemnat. Odată fixată conotația negativă, au putut apărea unele variații semantice, cea mai frecventă fiind aceea de „obiect de calitate proastă, defect; rebut”. Așa este înregistrat cuvîntul în Dicționarul de argou al lui G. Volceanov („rebut, lucru de calitate inferioară”) și în anumite glosare online, care oferă și exemple: „Ce-ai aruncat banii pe ştiftul ăla?” (dictionar-urban.ro); „Ţi-ai luat un ştift de laptop” (urbandex.ro). Sensul figurat nu a fost, deocamdată, înregistrat de dicționarele generale. 

Cuvîntul românesc este împrumutat din germană, dar nu a preluat toate sensurile termenului polisemantic Stift. În secolul al XIX-lea, forma știft circula deja în presa românească: în ziarul Progresul (10 mai 1865), apărea în lista de obiecte de vînzare la o licitație: „58 pacheturi știfturi de fier și ținte mici și mărișoare”; în Românul (23 ianuarie 1877) îl găsim în descrierea unei batoze, cu „toba cilindrică, cu știfturi pătrate de fier”. Frédéric Damé înregistra cuvîntul în dicționarul său român-francez (1883-1884), considerîndu-l un moldovenism; de fapt, știft circula deja în toate regiunile românești. În secolul al XX-lea e prezent în pagini care evocă munca cizmarilor, dar, tot mai des, și în articole tehnice, consacrate de exemplu construcțiilor. Sensul colocvial-argotic pare să fi apărut destul de tîrziu; nu l-am găsit ilustrat pînă în 1989, dar e foarte probabil să fi existat deja în oralitatea colocvială. Imediat după schimbarea de regim, odată cu dispariția cenzurii și cu pătrunderea masivă a colocvialismelor și a argotismelor în presă, atestările scrise încep să apară: „Ne-am săturat de «știfturi», de tot felul de «troace»… poleite pe deasupra și mizerabile pe dinăuntru?” (Cuvântul libertății, Craiova, 7 aprilie 1993). În deceniile următoare, argotismul știft este folosit cu toate variantele semnificației sale peiorative: de „lucru neînsemnat” – „de la adăpostul unor salarii realmente de milioane, nota de plată la întreținere, energie electrică, benzină, alimente pare un știft, o nimica toată” (Cuvântul libertății, 12 noiembrie 1999) –, de „lucru de proastă calitate” – „au adus un știft de dispozitiv cu ecran TV, la mîna a doua” (Gazeta de Sud, 28 februarie 2003) – și de „produs contrafăcut, neautentic”: „doar cei cu dare de mînă știu care este diferența dintre un parfum bun și un «știft», pe românește” (Cuvântul libertății, 28 iulie 2004); „nu sînt originale, sînt niște știfturi”(gsp.ro).

Așa cum o dovedesc exemplele actuale din Internet, cuvîntul circulă cu sensul său familiar-argotic. Destul de frecventă este mai ales formula depreciativă un știft de (cu diversele sale variante gramaticale): „un ştift de eveniment” (tribuna.ro), „niște știfturi de steaguri” (triburile.ro), „ştiftul ăla de emisiune” (brasovultau.ro) etc. Cuvîntul e interesant pentru că intră în seria germanismelor tehnice (șurub, șaibă etc.) care au ajuns să capete conotații glumețe și sensuri figurate. 

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.