„Ștergabil”

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
„Cu bule“ jpeg

Sufixul -bil – realizat de fapt în mai multe variante (-abil, -ibil și, mai rar, -ubil) – este un produs, devenit absolut indispensabil, al modernizării limbii române în cursul secolului al XIX-lea. Exprimînd ideea de posibilitate (capacitate sau potențialitate), sufixul productiv s-ar putea atașa, în principiu, oricărui verb. De fapt, doar anumite derivate se impun în uz, altele avînd de obicei statutul de creații accidentale. 

O descriere detaliată a istoriei sufixului -abil/-ibil și a prezenței sale în limba română actuală îi aparține Marinei Rădulescu-Sala și se găsește chiar la începutul celui de-al IV-lea volum din tratatul Formarea cuvintelor în limba română: sufixele. Derivarea nominală şi adverbială, Partea 1 (Editura Academiei Române, 2015). Sufixul latinesc -bilis nu a fost moștenit ca atare în română, dar a fost reconstituit pe cale cultă, pornind de la împrumuturi lexicale din franceză și din italiană, care conțineau sufixele -ble, respectiv -bile. Ca și în alte cazuri, modelul de adaptare preferat de oamenii de cultură din secolul al XIX-lea a presupus o combinare între sursele romanice moderne (din care se prelua cuvîntul cu sensurile sale) și sursa latină cu care se restabilea legătura și de la care se primea de obicei forma cuvîntului sau a afixului (adesea destul de asemănătoare cu cea din italiană). S-a creat astfel un tipar de adaptare care permitea ca termenul francez capable să devină aproape automat în română capabil (după lat. capabilis). Unele împrumuturi în -bil erau neanalizabile, pentru că lipsea din română o bază de la care s-ar fi putut forma derivatul; cele mai multe, în schimb, erau transparente, pentru că fusese împrumutat și verbul corespunzător (a anula – anulabil, a blama – blamabil). Din formele analizabile s-a desprins sufixul care a devenit productiv, formînd noi derivate, inclusiv de la verbe fără corespondent latin sau romanic. În capitolul monografic citat, Marina Rădulescu-Sala trece în revistă cuvinte formate pe teren românesc cu sufixul -bil, unele încă din secolul al XIX-lea, cele mai multe în secolul al XX-lea: băubilmîncabilcitibil, vindecabil, găsibil, înghițibil, pipăibil, plătibil, pedepsibil etc. Unele forme sînt produse prin calc, prin echivalarea elementelor derivatului din limba sursă. Alături de împrumutul adaptat lizibil (din fr. lisible) a putut să apară și sinonimul (calchiat) citibil.  

Multe creații recente cu sufixul -bil se pot găsi în volumul publicat de curînd de Bianca Croitor: Sufixele în limba română actuală. Formații recente (Editura Universității din București, 2021). Autoarea a cules din Internet numeroase atestări ale unor forme deja cunoscute, dar neînregistrate de dicționare, ca găsibil, precum și ale unor inovații colocviale: trăibil, pozabil, iubibil, giugiulibil, mîngîiabil, pupabil, pipăibil etcUnele dintre aceaste forme se datorează piesei muzicale lansate acum aproape un deceniu de formația Taxi – „Ești iubibilă” –în care creații ad-hoc în -bil erau produse în serie: „mîngîiabilă, alintabilă, giugiulibilă, răsfățabilă”. Succesul formei iubibil(ă) se explică prin surpriza creației noi, prin contrastul între verbul din fondul vechi de cuvinte și sufixul modern, dar mai ales prin efectul comic al repetării secvenței sonore bi (asociate cu intimitatea termenilor de alint, cu inevitabila lor doză de ridicol).

Se pot descoperi în Internet și creații lexicale în -bil mai curînd derutante, care nu au ca sursă dorința de expresivitate, ci provin din încercarea de traducere și adaptare a unor termeni tehnici. Combinația dintre o bază lexicală veche și sufixul modern e în multe cazuri încă stridentă, nefirească. O formă destul de neașteptată este adjectivul ștergabil, „care se poate șterge”, pentru care Google oferă cîteva sute de atestări, mai ales în contexte comerciale:  stilou gel ștergabil, rezervă ștergabilă, vopsea pentru interioare lavabilă, ștergabilă, cerneală albastră ștergabilă, placa dvs. digitală ștergabilă, marker ștergabil. afișaj ștergabil etc. Fiind vorba de derivatul de la verb cu infinitivul în -e (a șterge), tiparul morfologic ar fi impus varianta de sufix -ibil; forma previzibilă ștergibil este însă mult mai rară. Poate că a acționat pur și simplu analogia cu alte derivate în -abil, poate că s-a stabilit o legătură subterană cu derivatul ștergar. Oricum, e puțin probabil ca ștergabil și ștergibil să se impună în uz altfel decît ca forme marcate ironic, în limbajul colocvial.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

modernizare manastirea curtea de arges foto cristian gheorghe jpg
Bijuteriile spirituale ale Argeșului, în restaurare: Mănăstirea Curtea de Argeș și Biserica Domnească primesc o nouă viață
Din această primăvară, grație a două proiecte cu fonduri europene, a început restaurarea Mănăstirii Curtea de Argeș și a Bisericii Domnești din același oraș, cele două fiind simboluri ale istoriei și culturii României.
bani jpg
7 reguli de aur despre bani pe care trebuie să le știi până la vârsta de 25 de ani dacă vrei să câștigi primul milion înainte să-ți crească primul fir de păr gri
Nu trebuie să fii Elon Musk sau să moștenești o avere ca să faci primul milion. Ai un avantaj pe care niciun milionar de 50 de ani nu-l mai are: timpul.
Stațiunea mamaia   Sursa Visit Mamaia  Facebook (1) jpg
Revolta unui turist care a plătit 50 de lei pe alune, un corn și un suc: „Cum să mai mergi pe litoral la asemenea prețuri?”
Un turist ajuns pe litoralul românesc de 1 Mai a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale după ce a publicat o fotografie cu bonul fiscal de la un butic din Constanța: 23 de lei pentru o pungă mică de alune și 18 lei pentru o sticlă de suc.
piran slovenia jpeg
Cea mai favorabilă țară din UE din punct de vedere fiscal. Uită de Elveția. Acesta este paradisul pentru profiturile tale
Într-o Europă în care dezbaterea despre taxare ajunge uneori la 45% impozit pe profit și la o birocrație care îți poate dizolva spiritul antreprenorial, există o mână de state care văd în antreprenoriat o oportunitate, nu o amenințare.
Banner Georgescu Șoșoacă
Șapte luni de șocuri politice în România: interdicții de candidaturi, anularea alegerilor și demisia președintelui țării
Ultimele șapte luni au fost cele mai complicate și imprevizibile în peisajul politic românesc din ultimele decenii, cu decizii ce au reprezentat tot atâte șocuri politice, de la interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă până la anularea alegerilor prezidențiale și demisia lui Klaus Iohannis.
656x440 peste cu glazura de mustar 403352 (1) jpg
Nutriționiștii dezvăluie: acești 4 pești sunt cei mai sănătoși – și mult mai ieftini decât somonul!
Somonul este adesea considerat „regele” peștelui, un simbol al alimentației sănătoase și al unui stil de viață echilibrat.
albine stup   foto pixabay jpg
Victorie pentru albine: Justiția interzice folosirea pesticidelor controversate în agricultură
În anul 2025, folosirea semințelor de floarea-soarelui și porumb tratate cu trei substanțe interzise în Uniunea Europeană, dar pentru care fermierii români au primit succesiv derogări din partea Ministerului Agriculturii, este ilegală. Decizia a venit pe cale judecătorească.
conopida jpg
Șase beneficii surprinzătoare ale conopidei pentru sănătate
Versatilitatea conopidei face să poată fi amestecată în blaturi de pizza sau combinată cu piure de cartofi. Este vedeta aripioarelor de conopidă vegane și a clasicului aloo gobi din curry house și chiar își face loc în smoothie-uri pentru un plus de fibre.
migrena jpg
Te trezești des cu dureri de cap și fără energie? Vinovatul se ascunde în dormitorul tău – și aproape nimeni nu-l observă!
Dimineața ar trebui să înceapă cu o cafea bună și energie, nu cu o durere de cap care îți strică toată ziua. Dacă te trezești frecvent amețit, obosit și cu o presiune enervantă în cap, nu e doar „o întâmplare”.