Stejarii României sînt mai buni decît Welwitschias-ii din Namibia?

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Dacă aş putea, aş face ca rugby-ul şi şahul să devină obligatorii în şcoli măcar pînă în clasa a VIII-a. Mi se par sporturile care îţi dezvoltă cel mai bine calităţile de care ai nevoie neapărată pentru a te descurca onorabil în viaţa personală şi socială: rezilienţă, iniţiativă, curaj, disciplină, spirit de echipă, interdicţia scurtăturilor, structurare a gîndirii. Important: în sporturile astea nu poţi trişa. Nu poţi veni cu şmecherii. Unii părinţi o să spună că la rugby te poţi accidenta. Ştiu. Eu m-am ales cu un nas strîmb (ulterior pus la loc printr-o metodă tipică anilor ’80 pe care nu vreau să o descriu) după o tentativă de meci cu un balon oval. Dar nu e obligatoriu să se întîmple aşa cu nimeni. Există variante de rugby fără placaje. Oricum, avantajele sînt enorme. Există un esprit de corps în acest sport care te formează minunat pentru ce va veni. Faptul că la Cupa Mondială de rugby luăm bătăi crunte e o ilustrare a ceea ce se întîmplă atunci cînd o disciplină nu numai că nu e folosită ca mijloc de învăţare, ci e chiar lăsată în paragină. Rugby-ul românesc e o fantomă, un bunic pe care-l pui mort în geam pentru ca poştaşul să continue să aducă pensia. Noi am ajuns la această sărbătoare supremă a Ovaliei prin fix opusul preceptelor acestei selecte societăţi: printr-o şmecherie. România a găsit o neregularitate în demersul Spaniei, care obţinuse calificarea pe teren, şi aşa a ajuns în Franţa, ca  să facă act de prezenţă şi se le asigure oponentelor toate bonusurile imaginabile, ofensive, defensive şi chiar moral-volitive, cum se zicea pe vremuri. Sîntem un prilej de optimism şi bucurie pentru alţii. Interogat după meciul cu Irlanda, pierdut cu 8-82 (după ce, minune, înscrisesem primul eseu!), căpitanul Chirica declara patetic: „Sîntem o ţară mică, nu ne lăsaţi, o să ne batem!”. A urmat Africa de Sud. 0-76. Primul meci la Cupa Mondială în care România nu înscrie nici un eseu. E clar. Nu e vorba că îi lăsăm noi, ei ne lasă. Nu neapărat cei de pe teren, ci de tot acest sport, care a ajuns o glumă, cu ligi naţionale comasate că nu sînt destule echipe pentru două divizii. Deja unii se întreabă dacă mai are vreun rost. Dar are, cîtă vreme mai poţi stoarce un bănuţ de ici, de colo. Şi, da, respirăm după ce Namibia a fost atomizată de Franţa, 96-0. Ura, nu sîntem cei mai slabi! Nu sîntem chiar orbi. Sîntem doar foarte, foarte chiori.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.