Stejarii României sînt mai buni decît Welwitschias-ii din Namibia?

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Dacă aş putea, aş face ca rugby-ul şi şahul să devină obligatorii în şcoli măcar pînă în clasa a VIII-a. Mi se par sporturile care îţi dezvoltă cel mai bine calităţile de care ai nevoie neapărată pentru a te descurca onorabil în viaţa personală şi socială: rezilienţă, iniţiativă, curaj, disciplină, spirit de echipă, interdicţia scurtăturilor, structurare a gîndirii. Important: în sporturile astea nu poţi trişa. Nu poţi veni cu şmecherii. Unii părinţi o să spună că la rugby te poţi accidenta. Ştiu. Eu m-am ales cu un nas strîmb (ulterior pus la loc printr-o metodă tipică anilor ’80 pe care nu vreau să o descriu) după o tentativă de meci cu un balon oval. Dar nu e obligatoriu să se întîmple aşa cu nimeni. Există variante de rugby fără placaje. Oricum, avantajele sînt enorme. Există un esprit de corps în acest sport care te formează minunat pentru ce va veni. Faptul că la Cupa Mondială de rugby luăm bătăi crunte e o ilustrare a ceea ce se întîmplă atunci cînd o disciplină nu numai că nu e folosită ca mijloc de învăţare, ci e chiar lăsată în paragină. Rugby-ul românesc e o fantomă, un bunic pe care-l pui mort în geam pentru ca poştaşul să continue să aducă pensia. Noi am ajuns la această sărbătoare supremă a Ovaliei prin fix opusul preceptelor acestei selecte societăţi: printr-o şmecherie. România a găsit o neregularitate în demersul Spaniei, care obţinuse calificarea pe teren, şi aşa a ajuns în Franţa, ca  să facă act de prezenţă şi se le asigure oponentelor toate bonusurile imaginabile, ofensive, defensive şi chiar moral-volitive, cum se zicea pe vremuri. Sîntem un prilej de optimism şi bucurie pentru alţii. Interogat după meciul cu Irlanda, pierdut cu 8-82 (după ce, minune, înscrisesem primul eseu!), căpitanul Chirica declara patetic: „Sîntem o ţară mică, nu ne lăsaţi, o să ne batem!”. A urmat Africa de Sud. 0-76. Primul meci la Cupa Mondială în care România nu înscrie nici un eseu. E clar. Nu e vorba că îi lăsăm noi, ei ne lasă. Nu neapărat cei de pe teren, ci de tot acest sport, care a ajuns o glumă, cu ligi naţionale comasate că nu sînt destule echipe pentru două divizii. Deja unii se întreabă dacă mai are vreun rost. Dar are, cîtă vreme mai poţi stoarce un bănuţ de ici, de colo. Şi, da, respirăm după ce Namibia a fost atomizată de Franţa, 96-0. Ura, nu sîntem cei mai slabi! Nu sîntem chiar orbi. Sîntem doar foarte, foarte chiori.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.