Stat minimal, stat puternic, stat eficient

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 943 din 5 ÔÇô 11 mai 2022
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg

Florin Georgescu, profesor de economie ╚Öi actual prim-viceguvernator al BNR, este un economist de care nu po╚Ťi s─â faci abstrac╚Ťie. Pot s─â nu ├«╚Ťi plac─â ideile de st├«nga ale dlui Georgescu sau, dimpotriv─â, le po╚Ťi ├«mbr─â╚Ťi╚Öa, dar este clar c─â abordarea tran╚Öant─â nu poate fi trecut─â cu vederea.

Recent, profesorul Florin Georgescu a lovit din nou. Preocup─ârile privind impozitarea capitalului ├«n compara╚Ťie cu impozitarea muncii, lipsa capitalului antreprenorilor rom├óni ╚Öi chiar modul ├«n care oamenii de afaceri rom├óni ├«╚Öi folosesc companiile pe post de surse de cash s├«nt teme favorite ale lui Florin Georgescu. Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.

Cu ocazia unei conferin╚Ťe organizate de Banca Na╚Ťional─â a Rom├óniei ╚Öi Academia de Studii Economice, Florin Georgescu a numit din nou problemele capitalului din Rom├ónia. De data aceasta, prim-viceguvernatorul a pus ├«n circula╚Ťie o expresie sugestiv─â ╚Öi, s─â recunoa╚Ötem, inspirat─â. Florin Georgescu a explicat c─â oamenii de afaceri ╚Öi ├«ntreprinz─âtorii scot cash din firm─â ╚Öi ├«n felul acesta transform─â capitalul companiei ├«n bani ai proprietarului companiei. Ideea poate face carier─â ╚Öi este plin─â  de semnifica╚Ťii. Adic─â banii dintr-o firm─â s├«nt capital, pentru c─â pot s─â fie folosi╚Ťi pentru a face investi╚Ťii ├«n active sau ├«n for╚Ťa de munc─â, ├«n timp ce dividendele companiei care ajung ├«n buzunarul ac╚Ťionarilor sau asocia╚Ťilor unei firme (dup─â ce a fost pl─âtit impozitul) se transform─â ├«n bani, adic─â sume care s├«nt la dispozi╚Ťia antreprenorului ╚Öi nu a firmei.

├Än acest context, Florin Georgescu reaminte╚Öte nevoia de capitalizare a companiilor rom├óne╚Öti, adic─â firmele care au un capital negativ, adic─â au datorii mai mari dec├«t capitalul social. Nu este pentru prima dat─â c├«nd Florin Georgescu vorbe╚Öte ╚Öi calculeaz─â sumele care ar trebui aduse ÔÇ×de acas─âÔÇŁ de proprietarii de companii dac─â s-ar aplica prevederea legal─â care spune c─â firmele cu capital negativ s├«nt obligate s─â fac─â o majorare de capital. Astfel, sumele cu care ar trebui capitalizate firmele s├«nt de ordinul a zeci de miliarde de euro. O mare parte din datoriile pl─âtite de companii s├«nt c─âtre ac╚Ťionari care au ├«mprumutat firma, ceea ce este, ├«ntr-adev─âr, un fel de sport na╚Ťional despre care profesorul Georgescu spune c─â, de fapt, ar trebui ca ├«n locul ├«mprumuturilor ac╚Ťionarilor s─â existe o capitalizare a companiilor. Trebuie spus c─â mecanismul ├«mprumut─ârii firmei de c─âtre ac╚Ťionari este legal ╚Öi, totodat─â, c─â nici o institu╚Ťie a statului nu are determinarea de a urm─âri aplicarea prevederilor legii cu privire la capitalul negativ al companiilor.

Doar c─â, de data aceasta, Florin Georgescu merge mai departe cu ideea decapitaliz─ârii companiilor rom├óne╚Öti. Acesta vorbe╚Öte despre privatizarea din anii 1990-2000, atunci c├«nd multe companii de stat au fost v├«ndute. Prim-viceguvernatorul BNR arat─â c─â o parte din capitalul companiilor privatizate (terenuri, cl─âdiri sau alte active) a fost v├«ndut de c─âtre noii proprietari, care ├«n felul acesta au transferat capitalul firmei ├«n propriii bani. Desigur, fenomenul a existat. Dar nu ar trebui generalizat ╚Öi scos din context. ├Än multe situa╚Ťii, v├«nzarea unor active era perfect justificat─â. Tehnologia companiilor de stat privatizate era de multe ori uzat─â fizic sau moral, ├«n multe cazuri halele de produc╚Ťie erau vechi, nemodernizate, iar relocarea produc╚Ťiei din mijlocul ora╚Öelor la periferia acestora era o mi╚Öcare logic─â.

Mai mult dec├«t at├«t, Florin Georgescu aduce ├«n discu╚Ťie ideea c─â ├«ntregul proces de privatizare s-a realizat pe baza presiunii opiniei publice ╚Öi a mediului de afaceri pentru func╚Ťionarea unui stat minimal. Cu alte cuvinte, afirm─â Florin Georgescu, principiile statului minimal au ajutat la derularea procesului de privatizare ╚Öi au avantajat oamenii de afaceri nu s─â capitalizeze companiile pe care le de╚Ťineau, ci s─â acumuleze bani. S─â admitem c─â lucrurile stau ├«n felul acesta. Dar profesorul Georgescu uit─â s─â vorbeasc─â ╚Öi despre alte beneficii pe care le-a adus statul minimal. Umflarea aparatului administrativ, lipsa oric─âror criterii concrete de eficien╚Ť─â a serviciilor efectuate de aparatul de stat, ├«nt├«rzierea procesului de digitalizare care ar fi putut s─â aduc─â o reducere a num─ârului func╚Ťionarilor publici, ├«nfiin╚Ťarea pensiilor speciale, lipsa performan╚Ťei administra╚Ťiei ├«n dezvoltarea unor proiecte semnificative de infrastructur─â ╚Öi a acces─ârii fondurilor europene, e╚Öecurile repetate ├«n restructurarea administra╚Ťiei publice ╚Öi larghe╚Ťea cu care s-a umflat administra╚Ťia local─â, toate acestea s├«nt ced─âri ale statului minimal. Sau, mai exact, ale unui stat slab. Dac─â tot se aduc ├«n discu╚Ťie ced─ârile statului minimal ├«n fa╚Ťa mediului de afaceri, atunci trebuie ad─âugate ╚Öi rat─ârile, interesele din umbr─â sau inabilit─â╚Ťile pe care statul minimal le-a avut chiar ├«n raport de construc╚Ťia sau modernizarea institu╚Ťiilor statului.

Florin Georgescu afirm─â c─â, ast─âzi, cei care ├«n urm─â cu 30 de ani pledau pentru statul minimal cer un stat puternic. Este adev─ârat c─â s├«ntem ├«ntr-un moment ├«n care toat─â lumea vrea ceva de la stat. Dar nu doar oamenii de afaceri. Func╚Ťionarii publici vor salarii mai mari, pensionarii vor pensii mai mari, angaja╚Ťii din companiile de stat vor ╚Öi ei cre╚Öteri de salarii. Statul este asaltat de cereri de tot felul. Nu doar de la oamenii de afaceri. A╚Öadar, statul minimal sau cel puternic exist─â ╚Öi pentru antreprenor, ╚Öi pentru angajatul la stat, ╚Öi pentru salariatul din sectorul privat. Mai important este, dincolo de cum este statul, cum func╚Ťioneaz─â statul.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic

Foto: Hotnews.ro / Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.