Spre o societate de control?

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Copleșiți de criza sanitară, de urgența imediată, am uitat să avem grijă de democrație. Războiul cu virusul a pus în mișcare măsuri liberticide. Ceea ce în urmă cu două luni ar fi fost de neconceput a devenit, acum, realitate: starea de urgență se banalizează. Acceptăm mult mai ușor ca drepturi și libertăți cetățenești pe care le consideram de la sine înțelese să fie ciuntite sau chiar suspendate în numele sănătății publice și pentru a ne proteja sănătatea proprie. Statul acasă, autoizolarea au devenit virtuți civice, forme de rezistență, obligații cetățenești. Și dacă avantajele acestei autoflagelări sociale sînt cunoscute, știm, oare, și ce avem de pierdut? Și, mai ales: realizăm cît sîntem dispuși să cedăm?

Virusul ne influențează viața, dar ne modelează și raporturile sociale și economice. Logica asta de criză e foarte păcătoasă. Guvernele au nevoie de populație pentru a putea menține situația sub control. Aproape peste tot, cel puțin în Occident, oamenii se supun de bunăvoie normelor și aprobă preluarea de autoritate de către stat. Încrederea joacă un rol esențial aici: dacă scade, sprijinul pentru măsuri ar putea să dispară și el. Dar e valabil și reversul: dacă guvernul se bucură de prea multă încredere, va obține sprijin majoritar pentru măsuri încă și mai severe, adică pentru restrîngerea democrației.

Ungaria lui Viktor Orbán e poate cel mai grăitor exemplu: un virus extrem de contagios care a făcut mii de victime infectează viața politică și desfigurează democrația maghiară, atîta cîtă mai era. Parlamentul de la Budapesta a aprobat săptămîna trecută un proiect legislativ care sporește prerogativele premierului Viktor Orbán. Acesta ceruse mai multă putere în numele combaterii pandemiei. Noua lege îi permite să extindă pe termen nedeterminat starea de urgență și îi acordă puteri (aproape) discreționare, cum ar fi guvernarea prin decret. În plus, legea introduce pedepse severe pentru răspîndirea de știri false despre virus sau legate de măsurile pe care le adoptă guvernul pentru a limita efectele pandemiei. Lideri ai Opoziției, activiști civici și chiar lideri de state europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la degradarea democrației în Ungaria – fără nici un rezultat. Cum poate să mai involueze un regim iliberal?

În România sîntem guvernați prin ordonanțe militare. Restrîngerea libertăților, mai ales a celei de mișcare, e partea cea mai vizibilă a înscrierii în logica de război. Situația excepțională presupune măsuri excepționale: izolarea unor zone întregi (Suceava, Țăndărei), militarizarea unor spitale, derogarea temporară de la aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și controlul strict al informațiilor publice legate de răspîndirea virusului de către un grup restrîns de decizie. Chiar dacă forța statului a fost pînă acum moderată, starea de urgență stîrnește motive de îngrijorare. Căci lasă spațiu de manevră pentru abuzuri.

Nu doar democrațiile oricum fragile sînt în pericol. Și în state cu veche tradiție democratică există riscuri pentru libertăți. Căci democrația e suspendată, temporar, aproape peste tot. Aceste riscuri se insinuează, subtil, în politicile publice gîndite de state. În perspectiva relansării progresive a activității după depășirea vîrfului pandemiei, guvernele își fac socoteli în legătură cu mijloacele de a controla un nou val de infecții. Sînt avute în vedere menținerea unor restricții de circulație și restrîngerea adunărilor publice, pe de o parte. În așteptarea unui vaccin, în Germania se vorbește despre certificate de imunizare, adică de un Ausweis care atestă că posesorul a trecut deja prin boală și că, prin urmare, nu mai prezintă un risc de contaminare. Pe baza unui asemenea document, oamenii se pot bucura de libertatea de a se (re)angaja, de a se deplasa în libertate, de a intra în contact cu alții. Vor fi aceste certificate o nouă formă de discriminare? Un cetățean imunizat e un cetățean mai bun? Și apoi, continuînd această politică (deocamdată doar imaginar) la nivel european: se vor bucura de dreptul de liberă circulație în Europa doar cetățenii imunizați? Cît de „european” și „democratic” ar fi un asemenea sistem?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sofer furios coada jpg
Un șofer de ridesharing a rămas fără 2.400 de lei. Cum a fost păcălit chiar de clientul său
Polițiștii atrag atenția cu privire la o nouă metodă de înșelăciune. Un șofer de ridesharing a rămas, recent, fără 2.400 de lei, în portofel. Cum s-a întâmplat totul: clientul i-a cerut să-i schimbe 500 de euro, pe motiv că este noapte şi nu sunt deschise casele de schimb.
horoscop png
Horoscop luni, 18 noiembrie. Vești bune pentru trei zodii, iar un nativ are probleme de sănătate la început de săptămână
Lorina, astrologul Click!, ne aduce horoscopul pentru luni, 18 noiembrie 2024. Iată care sunt cele mai norocoase zodii la început de săptămână.
masina politie foto: pexels
Polițiștii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune. Cât de ușor a rămas un bărbat fără aproape 2.500 de lei
Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, după ce un şofer de ridesharing a rămas fără bani, fiind păcălit într-o noapte de un client să schimbe 500 de euro cu o hârtie imprimată.
sexy  foto   Shutterstock jpg
Zodii de femei care atrag cel mai mult bărbații și le cuceresc pe loc inima. Balanțele au un magnetism incontestabil
Anumite zodii feminine au o carismă aparte și un magnetism deosebit care le captivează instant atenția bărbaților. Farmecul lor, profunzimea emoțională, încrederea de sine și atitudinea le pun masculilor inima pe jar încă de la prima întâlnire. Iată despre ce semne zodiacale este vorba.
Copii in sala de clasa jpeg
Orașul în care primarul a cerut verificarea vizelor de flotant și face controale în școli: crede că traficul s-ar diminua dacă elevii ar învăța lângă casă
Un primar susține că traficul din oraș s-ar diminua dacă părinții și-ar înscrie copiii la școlile de cartier. Edilul a cerut controale în mai multe școli pentru a verifica vizele de flotant.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan, apel către candidații la prezidențiale: „Să găsească o soluție. Să nu fragmentăm voturile”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”.
image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia