Spre o societate de control?

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Copleșiți de criza sanitară, de urgența imediată, am uitat să avem grijă de democrație. Războiul cu virusul a pus în mișcare măsuri liberticide. Ceea ce în urmă cu două luni ar fi fost de neconceput a devenit, acum, realitate: starea de urgență se banalizează. Acceptăm mult mai ușor ca drepturi și libertăți cetățenești pe care le consideram de la sine înțelese să fie ciuntite sau chiar suspendate în numele sănătății publice și pentru a ne proteja sănătatea proprie. Statul acasă, autoizolarea au devenit virtuți civice, forme de rezistență, obligații cetățenești. Și dacă avantajele acestei autoflagelări sociale sînt cunoscute, știm, oare, și ce avem de pierdut? Și, mai ales: realizăm cît sîntem dispuși să cedăm?

Virusul ne influențează viața, dar ne modelează și raporturile sociale și economice. Logica asta de criză e foarte păcătoasă. Guvernele au nevoie de populație pentru a putea menține situația sub control. Aproape peste tot, cel puțin în Occident, oamenii se supun de bunăvoie normelor și aprobă preluarea de autoritate de către stat. Încrederea joacă un rol esențial aici: dacă scade, sprijinul pentru măsuri ar putea să dispară și el. Dar e valabil și reversul: dacă guvernul se bucură de prea multă încredere, va obține sprijin majoritar pentru măsuri încă și mai severe, adică pentru restrîngerea democrației.

Ungaria lui Viktor Orbán e poate cel mai grăitor exemplu: un virus extrem de contagios care a făcut mii de victime infectează viața politică și desfigurează democrația maghiară, atîta cîtă mai era. Parlamentul de la Budapesta a aprobat săptămîna trecută un proiect legislativ care sporește prerogativele premierului Viktor Orbán. Acesta ceruse mai multă putere în numele combaterii pandemiei. Noua lege îi permite să extindă pe termen nedeterminat starea de urgență și îi acordă puteri (aproape) discreționare, cum ar fi guvernarea prin decret. În plus, legea introduce pedepse severe pentru răspîndirea de știri false despre virus sau legate de măsurile pe care le adoptă guvernul pentru a limita efectele pandemiei. Lideri ai Opoziției, activiști civici și chiar lideri de state europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la degradarea democrației în Ungaria – fără nici un rezultat. Cum poate să mai involueze un regim iliberal?

În România sîntem guvernați prin ordonanțe militare. Restrîngerea libertăților, mai ales a celei de mișcare, e partea cea mai vizibilă a înscrierii în logica de război. Situația excepțională presupune măsuri excepționale: izolarea unor zone întregi (Suceava, Țăndărei), militarizarea unor spitale, derogarea temporară de la aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și controlul strict al informațiilor publice legate de răspîndirea virusului de către un grup restrîns de decizie. Chiar dacă forța statului a fost pînă acum moderată, starea de urgență stîrnește motive de îngrijorare. Căci lasă spațiu de manevră pentru abuzuri.

Nu doar democrațiile oricum fragile sînt în pericol. Și în state cu veche tradiție democratică există riscuri pentru libertăți. Căci democrația e suspendată, temporar, aproape peste tot. Aceste riscuri se insinuează, subtil, în politicile publice gîndite de state. În perspectiva relansării progresive a activității după depășirea vîrfului pandemiei, guvernele își fac socoteli în legătură cu mijloacele de a controla un nou val de infecții. Sînt avute în vedere menținerea unor restricții de circulație și restrîngerea adunărilor publice, pe de o parte. În așteptarea unui vaccin, în Germania se vorbește despre certificate de imunizare, adică de un Ausweis care atestă că posesorul a trecut deja prin boală și că, prin urmare, nu mai prezintă un risc de contaminare. Pe baza unui asemenea document, oamenii se pot bucura de libertatea de a se (re)angaja, de a se deplasa în libertate, de a intra în contact cu alții. Vor fi aceste certificate o nouă formă de discriminare? Un cetățean imunizat e un cetățean mai bun? Și apoi, continuînd această politică (deocamdată doar imaginar) la nivel european: se vor bucura de dreptul de liberă circulație în Europa doar cetățenii imunizați? Cît de „european” și „democratic” ar fi un asemenea sistem?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum se pot promova cei 11 candidați
Odată cu debutul campaniei, cei 11 candidați la prezidențiale trebuie să respecte mai multe reguli în încercarea de a convinge electoratul să le acorde votul. Campania a început vineri, 4 aprilie, la 00.00, și se încheie pe 3 mai, la 7:00.
bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului
4 aprilie, ziua în care americanii au bombardat Bucureștiul
În urmă cu 81 de ani avea loc cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului: aproximativ 3.000 de români au murit și ați 2.500 au fost răniți după ce aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor.
apa, hidratare jpg
5 mituri despre hidratarea adecvată. Chiar trebuie să bem opt pahare de apă pe zi?
Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, având un rol crucial în reglarea temperaturii, eliminarea toxinelor și menținerea tensiunii arteriale optime.
Donald Trump FOTO AFP
Trump, despre reacția pieței după anunțul privind tarifele vamale: „Au profitat de noi timp de mulți ani”
Președintele Donald Trump a părut nepăsător la reacţia pieţei după anunţul său de miercuri privind tarifele reciproce. Acesta s-a declarat mai degrabă pozitiv, susținând că „pieţele vor exploda”.
Accident vascular cerebral, shutterstock jpg
O fostă asistentă medicală spune care sunt cele cinci obiceiuri care pot să prevină un accident vascular cerebral. Dieta sănătoasă pe care o recomandă
Accidentul vascular cerebral (AVC) poate avea consecințe devastatoare, dar există măsuri de prevenire. O fostă asistentă medicală a spus care sunt, din experiența ei, cele cinci obiceiuri esențiale benefice în reducerea riscului de AVC.
treatment 4099432 1280 jpg
Motivul real pentru care pacienții internați la psihiatrie sunt legați de pat. Explicația uluitoare a medicilor: „Vorbim despre o practică de urgență”
Un medic specialist a vorbit despre contenția mecanică sau legarea de pat, o practică medicală la care se recurge în privința pacienților atunci când există situații excepționale.
Dan Petrescu, Sportpictures jpg
Dan Petrescu a răpus blestemul de la punctul cu var. CFR Cluj s-a calificat la penalty-uri în semifinalele Cupei României la fotbal
CFR Cluj se va duela cu Farul Constanța pentru un loc în finala Cupei României la fotbal.
Antichitățile pot oferi un farmec opulent casei tale Colaj Veranda & Antiquesh decor
Cum să aduci eleganța vechii lumi în casa ta. Comori ascunse de antichități accesibile pentru orice buget. Trucuri de la designeri
Experții dezvăluie unde poți găsi comorile ascunse care adaugă eleganță oricărei încăperi – fără să fie nevoie de un buget regal.
ministrii de externe nato la bruxelles foto x png
Emil Hurezeanu, gafă la reuniunea NATO: Ministrul a întârziat la poza de grup și a venit fugind
Un moment stânjenitor a avut loc la reuniunea miniștrilor de Externe ai țărilor NATO atunci când Emil Hurezeanu a întârziat la poza de grup, fiind căutat de secretarul general al Alianței, Mark Rutte.