Sportul de performan╚Ť─â a reu╚Öit s─â se ÔÇ×acomodezeÔÇŁ cu situa╚Ťia pandemic─â?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 926 din 6 ÔÇô 12 ianuarie 2022
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Putem spune c─â, ├«n anul 2021, sportul de performan╚Ť─â a reu╚Öit s─â se ÔÇ×acomodezeÔÇŁ cu situa╚Ťia pandemic─â?

Trebuie s─â ├«ncet─âm s─â privim sportul ca pe o poveste aparte. Sportul, ─âla care conteaz─â, care e ├«n globul ocular global zilnic, e la fel ca orice industrie, pentru c─â dreneaz─â bani la scar─â industrial─â. Ca orice ramur─â a economiei a avut de suferit, dar s-a adaptat. Cu greu, cu scr├«┼čnete, cu competi┼úii anulate sau am├«nate, cu evenimente care au disp─ârut (├«n ciclism sau tenis destui au pus cheia sub pre┼č) ┼či cu groaza zilei de m├«ine. Pandemia e un r─âzboi nu pentru c─â ne lupt─âm cu virusul, ci pentru habar n-avem ce va fi. Aceast─â angoas─â marcheaz─â organismele ca ├«ntr-un conflict armat. Incapacitatea de a vedea finalul crizei e terorizant─â. Ei bine, sportul, cu ceva excep┼úii, se poate s─â treac─â mai bine dec├«t lumea de r├«nd prin acest necaz planetar. Sigur c─â ┼či pe aici s├«nt drame, c─âderi fizice ┼či nervoase, dar organismele mai tinere ┼či s─ân─âtoase trec mai bine, ├«n principiu, prin furtuna virusologic─â. Nu a existat nici o tragedie ├«n sport, de aceea el a mers ├«nainte cu constr├«ngerile fire┼čti, dar f─âr─â s─â ├«┼či fi remodelat esen┼úial structura. Noi vorbim de bule, ├«n cazul ─âsta sanitare, ceea ce presupune spa┼úii bine definite ┼či controlate ├«n care pericolul ├«mboln─âvirii s─â fie redus la minimum. Or, sportul e obi┼čnuit cu asta din negura vremurilor. Bulele de azi s├«nt cantonamentele dintotdeauna ale sportivilor de performan┼ú─â, iar c├«nd nu stau grupa┼úi cu echipa, lotul sau staff-ul, cei care ├«┼či c├«┼čtig─â existen┼úa din sport nu prea b├«ntuie prin locuri expuse, mai degrab─â se odihnesc acas─â, cu familia, computerul sau televizorul. Exact ceea ce a trebuit s─â fac─â restul popula┼úiei lumii ├«n destule momente ale pandemiei. Sportul a supravie┼úuit ┼či prin transmisiuni TV, cu at├«t mai mult cu c├«t telespectatorii au avut mai mult timp pentru a-l consuma de acas─â. Stadioanele, ├«n absen┼úa publicului, au sunat a gol, dar nu neap─ârat ┼či conturile marilor juc─âtori pe aceast─â pia┼ú─â. Dac─â unii au ajuns ├«n situa┼úia de a fi datori v├«ndu┼úi, precum Barcelona, nu pandemia e de vin─â, ci boala nepriceperii ┼či l─âcomiei. A fost un moment ├«n care ne-a fost team─â c─â vom reveni ├«n preistoria sportului, c─â lumea va avea treburi mai serioase dec├«t s─â vad─â ni┼čte b─âie┼úi ┼či fete sumar ├«mbr─âca┼úi alerg├«nd o minge. Iat─â c─â nu. Exist─â destule frici ┼či preocup─âri, dar dac─â e ceva care se tot verific─â de c├«nd am intrat ├«n aceast─â pas─â neagr─â a istoriei umanit─â┼úii e c─â viru┼čii s├«nt rezisten┼úi. ─ésta care face ravagii, da, dar ┼či cel al pasiunii pentru aceast─â continuare a r─âzboiului prin alte mijloace care este sportul. P├«n─â la urm─â, ceea ce se tot rostogole┼čte ┼či ├«ntr-un caz, ┼či ├«n cel─âlalt e un obiect sferic. At├«t c─â unul are ┼úepi. ┼×i c─â de ─âsta, ├«ntr-o bun─â zi, vom sc─âpa. De cel─âlalt, nu v─â face┼úi iluzii.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.