Sportul de performanță a reușit să se „acomodeze” cu situația pandemică?

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Putem spune că, în anul 2021, sportul de performanță a reușit să se „acomodeze” cu situația pandemică?

Trebuie să încetăm să privim sportul ca pe o poveste aparte. Sportul, ăla care contează, care e în globul ocular global zilnic, e la fel ca orice industrie, pentru că drenează bani la scară industrială. Ca orice ramură a economiei a avut de suferit, dar s-a adaptat. Cu greu, cu scrîşnete, cu competiţii anulate sau amînate, cu evenimente care au dispărut (în ciclism sau tenis destui au pus cheia sub preş) şi cu groaza zilei de mîine. Pandemia e un război nu pentru că ne luptăm cu virusul, ci pentru habar n-avem ce va fi. Această angoasă marchează organismele ca într-un conflict armat. Incapacitatea de a vedea finalul crizei e terorizantă. Ei bine, sportul, cu ceva excepţii, se poate să treacă mai bine decît lumea de rînd prin acest necaz planetar. Sigur că şi pe aici sînt drame, căderi fizice şi nervoase, dar organismele mai tinere şi sănătoase trec mai bine, în principiu, prin furtuna virusologică. Nu a existat nici o tragedie în sport, de aceea el a mers înainte cu constrîngerile fireşti, dar fără să îşi fi remodelat esenţial structura. Noi vorbim de bule, în cazul ăsta sanitare, ceea ce presupune spaţii bine definite şi controlate în care pericolul îmbolnăvirii să fie redus la minimum. Or, sportul e obişnuit cu asta din negura vremurilor. Bulele de azi sînt cantonamentele dintotdeauna ale sportivilor de performanţă, iar cînd nu stau grupaţi cu echipa, lotul sau staff-ul, cei care îşi cîştigă existenţa din sport nu prea bîntuie prin locuri expuse, mai degrabă se odihnesc acasă, cu familia, computerul sau televizorul. Exact ceea ce a trebuit să facă restul populaţiei lumii în destule momente ale pandemiei. Sportul a supravieţuit şi prin transmisiuni TV, cu atît mai mult cu cît telespectatorii au avut mai mult timp pentru a-l consuma de acasă. Stadioanele, în absenţa publicului, au sunat a gol, dar nu neapărat şi conturile marilor jucători pe această piaţă. Dacă unii au ajuns în situaţia de a fi datori vînduţi, precum Barcelona, nu pandemia e de vină, ci boala nepriceperii şi lăcomiei. A fost un moment în care ne-a fost teamă că vom reveni în preistoria sportului, că lumea va avea treburi mai serioase decît să vadă nişte băieţi şi fete sumar îmbrăcaţi alergînd o minge. Iată că nu. Există destule frici şi preocupări, dar dacă e ceva care se tot verifică de cînd am intrat în această pasă neagră a istoriei umanităţii e că viruşii sînt rezistenţi. Ăsta care face ravagii, da, dar şi cel al pasiunii pentru această continuare a războiului prin alte mijloace care este sportul. Pînă la urmă, ceea ce se tot rostogoleşte şi într-un caz, şi în celălalt e un obiect sferic. Atît că unul are ţepi. Şi că de ăsta, într-o bună zi, vom scăpa. De celălalt, nu vă faceţi iluzii.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.