Spirala violenței care a dus la Hamas

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
Beniamin Netanyahu © wikimedia commons
Beniamin Netanyahu © wikimedia commons

Atacurile violente și abjecte ale Hamas din Israel au fost condamnate pe bună dreptate de o lume întreagă. Dacă vorbim de un război, după cum consideră ambele părți, atacul deliberat al Hamas asupra țintelor civile constituie o crimă de război majoră.

Dar brutalitatea dovedită de Hamas nu a apărut din nimic. Ceea ce se întîmplă actualmente în Israel și în Gaza ne învață că violența naște violență.

Ultima șansă reală de a evita tragicul conflict dintre Israel și Hamas a fost nimicită de un singur asasinat: uciderea prim-ministrului israelian Ițhak Rabin în 1995. Asasinul nu era un militant palestinian, ci un extremist israelian care era împotriva Acordurilor de la Oslo, prin care Rabin urmărea să obțină un acord pentru o „țară a păcii” – o blasfemie pentru israelienii radicali, în ochii cărora suveranitatea evreiască în Țara Sfîntă nu e negociabilă.

Asasinarea lui Rabin a avut loc la finalul unui miting pentru pace la care au participat, sperînd să pună capăt ostilităților dintre Israel și palestinieni, mai mult de 100.000 de israelieni. La acea vreme, această speranță părea realistă.

Marii beneficiari ai asasinatului erau naționaliștii israelieni, mai ales Beniamin Netanyahu, președintele partidului de dreapta Likud. Netanyahu a respins Acordurile de la Oslo, deoarece acestea îi cereau Israelului să se retragă din teritoriile pe care le-a ocupat după Războiul de Șase Zile din 1967. Netanyahu a protestat împotriva Acordurilor și a lui Rabin organizînd o falsă procesiune funerară, cu un sicriu gol și cu un laț de spînzurătoare.

În anii de după uciderea lui Rabin, și mai ales după eșecul încercării de a obține un acord la Camp David în anul 2000, extremiștii de dreapta au acumulat putere în Israel, iar perspectiva creării unui stat palestinian viabil în teritoriile ocupate a dispărut aproape cu totul. În același timp, eșecul mișcării seculare Fatah a liderului palestinian Yasser Arafat de a întemeia un stat palestinian a consolidat organizația islamistă Hamas care, alături de alte organizații militante palestiniene, își întemeiază legitimitatea ucigînd israelieni (și presupuși colaboratori ai Israelului).

Pe măsură ce Hamas își sporește influența (și își exportă violența) din Gaza, pe care o controlează din 2007, în Cisiordania ocupată de Israel – regiune în care Autoritatea Palestiniană (AP) controlată de Fatah e, oficial, la putere –, numărul israelienilor care susțin măsurile represive promise de Netanyahu crește. Și, cum sărmana AP nu e capabilă să oprească expansiunea neîncetată a coloniilor evreiești în Cisiordania, ciclul extremismului și al violenței a continuat.

În prezent, Netanyahu conduce guvernul naționalist cel mai fanatic din istoria Israelului, un guvern din care face parte și ministrul de Finanțe Bezazel Smotrich, responsabil printre altele și de administrarea unei mari porțiuni din Cisiordania ocupată. Smotrich a incitat în repetate rînduri la violență împotriva palestinienilor.

În februarie, după ce un palestinian a împușcat mortal doi coloniști israelieni, sute de israelieni au năvălit furioși în Huwara, o localitate palestiniană din apropiere, creînd scene care aminteau de pogromurile cazace care au avut loc cu mai bine de un secol în urmă în așezările evreiești din Rusia. Israelienii au incendiat Huwara, ucigînd un localnic și rănindu-i pe mulți alții. La fel ca poliția rusească în timpul pogromurilor, forțele israeliene din regiune nu au intervenit pentru a-i proteja pe localnici și a-i aresta pe făptași.

Nimic din toate acestea nu justifică atrocitățile comise împotriva civililor israelieni de către teroriștii Hamas, care au ucis peste 1.000 de israelieni, cei mai mulți dintre ei civili fără apărare, inclusiv femei și copii. Filmări cutremurătoare arată luptători Hamas împușcînd cu sînge rece tineri care participau la un festival de muzică. Raportat la populația țării, în acest atac au fost uciși de zece ori mai mulți oameni decît în atacurile Al-Qaeda din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center și Pentagonului.

Atunci cînd Hamas a atacat civili israelieni, organizația știa că vor urma contraatacuri israeliene în Gaza, care vor ucide și vor răni inevitabil mulți civili. Hamas și-a amplasat centrele militare în cartiere rezidențiale, sperînd că această tactică va restrînge atacurile israeliene sau va diminua sprijinul internațional pentru Israel.

Se spune că Hamas a capturat aproximativ 150 de ostateci și a declarat că va ucide cîte unul dintre ei de fiecare dată cînd Israelul va bombarda un imobil din Gaza fără avertisment prealabil. Liderii Hamas își amintesc cu siguranță că, în 2011, prim-ministrul Netanyahu era dispus să elibereze mai bine de 1.000 de prizonieri palestinieni, unii dintre ei teroriști, la schimb cu eliberarea unui singur soldat captiv israelian, Gilad Shalit. Pe fondul acestui precedent, s-ar putea ca ei să creadă că Israelul nu va fi dispus să sacrifice viețile ostaticilor pentru a-și atinge obiectivele militare.

Dacă asta cred cu adevărat liderii Hamas, își vor da seama că au făcut o greșeală. Nu știm încă dacă Israelul va putea elimina aripa militară a Hamas, dar e clar că, în efortul de a atinge acest obiectiv, Israelul va trebui să fie pregătit să piardă multe vieți – probabil, soldați și ostatici deopotrivă.

E greu de spus cît de departe va merge Israelul în intenția sa declarată de a priva de electricitate, combustibil, hrană și apă cele două milioane de cetățeni din Gaza, printre care și mulți copii. Cu siguranță însă, crimele brutale ale Hamas nu îndreptățesc Israelul să înfometeze copii.

În ochii multor observatori externi, cauza autonomiei și statalității palestiniene a fost pentru multă vreme moralmente legitimă. Acum, această cauză a fost compromisă de rapturile și de crimele brutale – multe dintre ele filmate – înfăptuite în numele ei. În mod paradoxal, dacă vor să-și redobîndească vreodată legitimarea morală, palestinienii trebuie să spere că Hamas va fi distrus. Cîtă vreme Hamas va putea afirma că îi reprezintă, răul pe care l-a săvîrșit le va discredita cauza.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e autorul volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, Ethics in the Real World și, cel mai recent, Animal Liberation Now (Harper Perennial, 2023).

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pahar cu apa jpg
Când trebuie să bei apă și ce cantitate daca vrei să slăbești și să te țină la distanță de numeroase boli
Deși apa este esențială pentru viață, mulți dintre noi nu o consumăm în cantitățile necesare, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
A pus ochii pe un tinerel? Sofia Vergara, toată numai un zâmbet lângă pilotul de F1 Lewis Hamilton
Ea, o actriță cunoscută, cu mult sex apeal. El, un sportiv de renume, cu mult farmec și… un trup desăvârșit. Nu-i așa că fac o pereche frumoasă împreună?
image png
România, peste SUA în topul celor mai puternice pașapoarte, după ce a intrat în Programul Visa Waiver
Institutul Diplomatic Român (IDR) a anunțat miercuri faptul că locul României în topul celor mai puternice pașapoarte din lume a crescut semnificativ, după acceptarea în Programul Visa Waiver.
afd bilet/ FOTO:X/@Inevitablewest
Poliția germană anchetează AfD pentru manifestele electorale sub forma unor "bilete de avion" pentru "expulzarea imigranților ilegali"
Distribuirea unui manifest electoral al partidului Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, sub forma unui bilet de avion destinat "imigranților ilegali"
petrolier
Industria petrolieră arctică rusească în criză. Navele sancţionate de SUA lasă milioane de barili nevânduţi
Industria petrolieră arctică a Rusiei trece printr-o perioadă de criză severă, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra tancurilor petroliere şi a infrastructurii de depozitare, care au dus la blocarea stocurilor de ţiţei destinate pieţei asiatice.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Înalt oficial al SUA, după ce Călin Georgescu a spus că NATO va folosi baza Kogălniceanu să lovească Rusia: „Propagandă a fricii, nu își are locul”
James O’Brien, secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, s-a aflat la București, marți, 14 ianuarie, unde a vorbit printre altele desrpe ingerințele străine în alegerile din România.
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
Calvarul prin care trec angajații asiatici care lucrează în România. „Lucrăm 12-13 ore pe zi și, dacă suntem norocoși, ne dă mâncare. Altfel, nu avem ce să mâncăm”
Străinii care ajung să muncească în România, în special cei din țările asiatice, trăiesc adesea adevărate coșmaruri. Acești muncitori sunt adesea exploatați, supuși unor condiții de muncă inumane și lipsiți de protecție.
comisia europeana Carl Court/Getty Images
Uniunea Europeană reconsideră investigațiile asupra gigantilor tehnologici după victoria lui Trump
Comisia Europeană se află în fața unei posibile revizuiri a investigațiilor în desfășurare care vizează gigantii tehnologici Apple, Meta și Google
160329473 webp
Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Jamie Oliver dezvăluie că se mănâncă fierbinte, cu ketchup și pâine prăjită
Omleta poate părea un fel de mâncare banal, însă pentru a obține preparatul perfect, trebuie să urmăm câteva pași extrem de simpli. Celebrul bucătar Jamie Oliver a împărtășit secretul pentru a găti omleta într-un timp foarte scurt.