Spirala violenței care a dus la Hamas

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
Beniamin Netanyahu © wikimedia commons
Beniamin Netanyahu © wikimedia commons

Atacurile violente și abjecte ale Hamas din Israel au fost condamnate pe bună dreptate de o lume întreagă. Dacă vorbim de un război, după cum consideră ambele părți, atacul deliberat al Hamas asupra țintelor civile constituie o crimă de război majoră.

Dar brutalitatea dovedită de Hamas nu a apărut din nimic. Ceea ce se întîmplă actualmente în Israel și în Gaza ne învață că violența naște violență.

Ultima șansă reală de a evita tragicul conflict dintre Israel și Hamas a fost nimicită de un singur asasinat: uciderea prim-ministrului israelian Ițhak Rabin în 1995. Asasinul nu era un militant palestinian, ci un extremist israelian care era împotriva Acordurilor de la Oslo, prin care Rabin urmărea să obțină un acord pentru o „țară a păcii” – o blasfemie pentru israelienii radicali, în ochii cărora suveranitatea evreiască în Țara Sfîntă nu e negociabilă.

Asasinarea lui Rabin a avut loc la finalul unui miting pentru pace la care au participat, sperînd să pună capăt ostilităților dintre Israel și palestinieni, mai mult de 100.000 de israelieni. La acea vreme, această speranță părea realistă.

Marii beneficiari ai asasinatului erau naționaliștii israelieni, mai ales Beniamin Netanyahu, președintele partidului de dreapta Likud. Netanyahu a respins Acordurile de la Oslo, deoarece acestea îi cereau Israelului să se retragă din teritoriile pe care le-a ocupat după Războiul de Șase Zile din 1967. Netanyahu a protestat împotriva Acordurilor și a lui Rabin organizînd o falsă procesiune funerară, cu un sicriu gol și cu un laț de spînzurătoare.

În anii de după uciderea lui Rabin, și mai ales după eșecul încercării de a obține un acord la Camp David în anul 2000, extremiștii de dreapta au acumulat putere în Israel, iar perspectiva creării unui stat palestinian viabil în teritoriile ocupate a dispărut aproape cu totul. În același timp, eșecul mișcării seculare Fatah a liderului palestinian Yasser Arafat de a întemeia un stat palestinian a consolidat organizația islamistă Hamas care, alături de alte organizații militante palestiniene, își întemeiază legitimitatea ucigînd israelieni (și presupuși colaboratori ai Israelului).

Pe măsură ce Hamas își sporește influența (și își exportă violența) din Gaza, pe care o controlează din 2007, în Cisiordania ocupată de Israel – regiune în care Autoritatea Palestiniană (AP) controlată de Fatah e, oficial, la putere –, numărul israelienilor care susțin măsurile represive promise de Netanyahu crește. Și, cum sărmana AP nu e capabilă să oprească expansiunea neîncetată a coloniilor evreiești în Cisiordania, ciclul extremismului și al violenței a continuat.

În prezent, Netanyahu conduce guvernul naționalist cel mai fanatic din istoria Israelului, un guvern din care face parte și ministrul de Finanțe Bezazel Smotrich, responsabil printre altele și de administrarea unei mari porțiuni din Cisiordania ocupată. Smotrich a incitat în repetate rînduri la violență împotriva palestinienilor.

În februarie, după ce un palestinian a împușcat mortal doi coloniști israelieni, sute de israelieni au năvălit furioși în Huwara, o localitate palestiniană din apropiere, creînd scene care aminteau de pogromurile cazace care au avut loc cu mai bine de un secol în urmă în așezările evreiești din Rusia. Israelienii au incendiat Huwara, ucigînd un localnic și rănindu-i pe mulți alții. La fel ca poliția rusească în timpul pogromurilor, forțele israeliene din regiune nu au intervenit pentru a-i proteja pe localnici și a-i aresta pe făptași.

Nimic din toate acestea nu justifică atrocitățile comise împotriva civililor israelieni de către teroriștii Hamas, care au ucis peste 1.000 de israelieni, cei mai mulți dintre ei civili fără apărare, inclusiv femei și copii. Filmări cutremurătoare arată luptători Hamas împușcînd cu sînge rece tineri care participau la un festival de muzică. Raportat la populația țării, în acest atac au fost uciși de zece ori mai mulți oameni decît în atacurile Al-Qaeda din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center și Pentagonului.

Atunci cînd Hamas a atacat civili israelieni, organizația știa că vor urma contraatacuri israeliene în Gaza, care vor ucide și vor răni inevitabil mulți civili. Hamas și-a amplasat centrele militare în cartiere rezidențiale, sperînd că această tactică va restrînge atacurile israeliene sau va diminua sprijinul internațional pentru Israel.

Se spune că Hamas a capturat aproximativ 150 de ostateci și a declarat că va ucide cîte unul dintre ei de fiecare dată cînd Israelul va bombarda un imobil din Gaza fără avertisment prealabil. Liderii Hamas își amintesc cu siguranță că, în 2011, prim-ministrul Netanyahu era dispus să elibereze mai bine de 1.000 de prizonieri palestinieni, unii dintre ei teroriști, la schimb cu eliberarea unui singur soldat captiv israelian, Gilad Shalit. Pe fondul acestui precedent, s-ar putea ca ei să creadă că Israelul nu va fi dispus să sacrifice viețile ostaticilor pentru a-și atinge obiectivele militare.

Dacă asta cred cu adevărat liderii Hamas, își vor da seama că au făcut o greșeală. Nu știm încă dacă Israelul va putea elimina aripa militară a Hamas, dar e clar că, în efortul de a atinge acest obiectiv, Israelul va trebui să fie pregătit să piardă multe vieți – probabil, soldați și ostatici deopotrivă.

E greu de spus cît de departe va merge Israelul în intenția sa declarată de a priva de electricitate, combustibil, hrană și apă cele două milioane de cetățeni din Gaza, printre care și mulți copii. Cu siguranță însă, crimele brutale ale Hamas nu îndreptățesc Israelul să înfometeze copii.

În ochii multor observatori externi, cauza autonomiei și statalității palestiniene a fost pentru multă vreme moralmente legitimă. Acum, această cauză a fost compromisă de rapturile și de crimele brutale – multe dintre ele filmate – înfăptuite în numele ei. În mod paradoxal, dacă vor să-și redobîndească vreodată legitimarea morală, palestinienii trebuie să spere că Hamas va fi distrus. Cîtă vreme Hamas va putea afirma că îi reprezintă, răul pe care l-a săvîrșit le va discredita cauza.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e autorul volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, Ethics in the Real World și, cel mai recent, Animal Liberation Now (Harper Perennial, 2023).

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.