Spirala ghinionului și ghicitul în gri

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

În Statele Unite, republicanii blochează ajutorul militar pentru Ucraina deși atît dinspre Casa Albă, cît și de la Kiev apelurile pentru rezolvarea situației capătă un ton foarte aproape de disperare. În Europa, Ungaria amenință că își va folosi dreptul de veto nu numai pentru oprirea ajutorului financiar, dar și pentru a împiedica aderarea Ucrainei la blocul comunitar. 

Mai aproape de firul ierbii, camionagiii polonezi, unguri și slovaci blochează frontierele cu Ucraina invocînd dispute comerciale. Acțiunile de protest nu sînt așadar motivate politic, dar sînt, în mod evident, tolerate de guvernele acestor state. Motivele sînt diferite – în cazul Poloniei, e vorba mai degrabă despre disputele politice interne declanșate de negocierile pentru formarea unui nou guvern după alegeri, în timp ce pentru celelalte două e plauzibilă explicația că ostilitatea fățișă față de eforturile de război ucrainene joacă un rol important. 

Ieșirile nervoase ale comisarului pentru Transport Adina Vălean nu au fost remarcate decît prin prisma tonului neobișnuit de dur. Efectele au fost însă zero. Oricît de unită o fi Europa, deciziile privind aplicarea legii rămîn la guverne. Iar guvernele au decis, în tura asta, să privească cu atenție și îngrijorare, ca să citez un înalt (1,92) și relativ inutil oficial român.

Ucraina pare să fi intrat într-un fel de spirală a ghinionului, iar asta se vede foarte bine și din exasperarea influencer-ilor ucraineni – unii dintre ei angajați sau coordonați de Guvernul de la Kiev. Tonul lor a devenit foarte sumbru-resemnat, deși pe ici, pe colo mai există speranțe că situația se va debloca. Din discursurile semioficiale ucrainene a dispărut cu totul optimismul. Nu se mai vorbește decît foarte rar despre recuperarea întregului teritoriu al țării (Crimeea, mai ales), relatările despre rezistența de la Avdiivka sînt mai degrabă placid-resemnate, iar discuțiile despre o victorie relativ rapidă s-au transformat în planuri sceptice pentru o rezistență îndelungată. Același discurs care trata Rusia ca pe un stat complet eșuat vorbește azi despre capacitatea uriașă de producție de război a economiei rusești, despre eșecul sancțiunilor și despre duplicitatea, lașitatea sau orbirea Occidentului. 

Cine are răbdare să citească ce spun ucrainenii va recunoaște cumva sentimentul acela fatalist al ființei naționale pe care românii îl practică uneori cu zel olimpic. Diferența e că, totuși, Ucraina e într-un război cu Rusia pe care azi îl pierde lent. Război în care mor nenumărați oameni (la propriu, pentru că ucrainenii refuză să dea cifre exacte), în care familii sînt distruse pentru totdeauna nu numai de pe front, ci și prin fuga de război. Românii au cel mult războaie cu ei înșiși care se termină mai întotdeauna cu armistiții neconvenabile. 

Spre asta pare că se îndreaptă și Ucraina, deși liderii ei refuză să accepte această variantă. Zelenski și compania au totuși dreptate să sugereze că o înghețare a frontului este echivalentă cu o înfrîngere și ea aparține mai degrabă Occidentului. Din Congresul american și pînă la Budapesta s-a format o axă involuntară a intereselor rusești care condamnă Ucraina la înfrîngere. S-a cheltuit și se cheltuiește mult în Ucraina, dar livrările de armament sînt în așa fel calibrate încît să contribuie la rezistență, nu la victorie. Occidentul ar vrea ca ucrainenii să cîștige războiul printr-un fel de intervenție divină pe care să și-o asume ulterior. Scenariu destul de puțin probabil, deși nimeni nu poate ști care sînt intențiile Arhitectului. 

Ceea ce nu calculează deloc capitalele vestice este efectul pe care nu neapărat înfrîngerea, ci percepția unei înfrîngeri a Occidentului în Ucraina îl va avea asupra statelor, popoarelor, populațiilor aflate la est de Berlin. Ce calcule de supraviețuire își vor face acești oameni, ce schimbări de grile vor avea loc, prin ce ochelari vor privi liderii Estului viitorul? Nu e nici o garanție că ceea ce azi este un dispreț plenar pentru Rusia și metodele ei nu se va transforma la un moment dat în respect și teamă.

E vorba de aceeași orbire care i-a trimis pe estici la colț în ultimii 30 de ani, deși aceștia au încercat să avertizeze în fel și chip că drama de azi a Ucrainei e nu numai plauzibilă, dar aproape sigură. Astăzi, aceiași oameni avertizează că Ucraina nu e ultima frontieră călcată de cizma rusului. Vor fi și altele dacă bruta nu e pusă la respect. 

Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.

În griul și tristețea ucrainene de iarna asta putem citi un viitor nu tocmai liniștit. Poate și de asta România nu s-a înscris în cursa „obosiților” de război și continuă să ajute deși meritele îi sînt uneori prea puțin recunoscute. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintrplatformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Cuvântul banal care ne poate aduce succesul: „Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt”
De multe ori, cea mai mare barieră dintre noi și succes este propria noastră mentalitate. Din acest motiv, este important să știm cum trebuie să răspundem în fața provocărilor care ne ies în cale pentru a reuși să trecem cu bine peste orice problemă!
steagul romaniei si al UE foto pixabay jpg
La răscruce de drumuri. Cum arată scenariul ideal și cel de coșmar pentru viitorul României| ANALIZA
România se află la răscruce de drumuri, iar alegerile prezidențiale din luna mai vor decide calea pe care o luăm. Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că pentru prima dată de la momentul Snagov nu mai există decizia fermă și unanimă ca România să privească spre Bruxelles.
masina de lux confiscata in port foto politia de frontiera
Controverse privind taxa pe lux. Cum se aplică și care sunt neclaritățile
Taxa pe lux este un impozit suplimentar care se aplică locuințelor de peste 500.000 euro (2,5 milioane de lei) și mașinilor de peste 75.000 de euro (375.000 de lei).
Controversatul cercetător chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic Colaj X He Jiankui
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel de populară ca iPhone-ul”
He Jiankui revine în laborator după experimentul controversat de editare genetică ce a șocat lumea. „Sper ca, peste 50 de ani, oamenii să mă amintească drept «Darwin-ul chinez»”, a declarat cercetătorul care a creat în secret primii bebeluși modificați genetic.
Luptă între tătari și cazaci. Pictură de Józef Brandt (© Wikimedia Common)
Originea misterioasă a tătarilor. Istoricii încă încearcă să înțeleagă de unde provenea această populație
De-a lungul secolelor, tătarii au fost o prezență constantă la hotarele statelor românești. Iar de-a lungul timpului, cei mai mulți oameni au considerat că această populație războinică era de origine mongolă.
Dacia in America foto captura video jpg
Aventurile unui român cu Dacia 1310 în America. A gonit pe celebra Route 66 și i s-a stricat mașina chiar lângă temuta Area 51
Un vlogger român a trăit aventura vieții în America. Distracția a început în New York, locul din care a pornit cu o Dacie 1310, și a traversat Statele Unite până în Los Angeles, trecând și pe Route 66.