Spirala ghinionului și ghicitul în gri

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

În Statele Unite, republicanii blochează ajutorul militar pentru Ucraina deși atît dinspre Casa Albă, cît și de la Kiev apelurile pentru rezolvarea situației capătă un ton foarte aproape de disperare. În Europa, Ungaria amenință că își va folosi dreptul de veto nu numai pentru oprirea ajutorului financiar, dar și pentru a împiedica aderarea Ucrainei la blocul comunitar. 

Mai aproape de firul ierbii, camionagiii polonezi, unguri și slovaci blochează frontierele cu Ucraina invocînd dispute comerciale. Acțiunile de protest nu sînt așadar motivate politic, dar sînt, în mod evident, tolerate de guvernele acestor state. Motivele sînt diferite – în cazul Poloniei, e vorba mai degrabă despre disputele politice interne declanșate de negocierile pentru formarea unui nou guvern după alegeri, în timp ce pentru celelalte două e plauzibilă explicația că ostilitatea fățișă față de eforturile de război ucrainene joacă un rol important. 

Ieșirile nervoase ale comisarului pentru Transport Adina Vălean nu au fost remarcate decît prin prisma tonului neobișnuit de dur. Efectele au fost însă zero. Oricît de unită o fi Europa, deciziile privind aplicarea legii rămîn la guverne. Iar guvernele au decis, în tura asta, să privească cu atenție și îngrijorare, ca să citez un înalt (1,92) și relativ inutil oficial român.

Ucraina pare să fi intrat într-un fel de spirală a ghinionului, iar asta se vede foarte bine și din exasperarea influencer-ilor ucraineni – unii dintre ei angajați sau coordonați de Guvernul de la Kiev. Tonul lor a devenit foarte sumbru-resemnat, deși pe ici, pe colo mai există speranțe că situația se va debloca. Din discursurile semioficiale ucrainene a dispărut cu totul optimismul. Nu se mai vorbește decît foarte rar despre recuperarea întregului teritoriu al țării (Crimeea, mai ales), relatările despre rezistența de la Avdiivka sînt mai degrabă placid-resemnate, iar discuțiile despre o victorie relativ rapidă s-au transformat în planuri sceptice pentru o rezistență îndelungată. Același discurs care trata Rusia ca pe un stat complet eșuat vorbește azi despre capacitatea uriașă de producție de război a economiei rusești, despre eșecul sancțiunilor și despre duplicitatea, lașitatea sau orbirea Occidentului. 

Cine are răbdare să citească ce spun ucrainenii va recunoaște cumva sentimentul acela fatalist al ființei naționale pe care românii îl practică uneori cu zel olimpic. Diferența e că, totuși, Ucraina e într-un război cu Rusia pe care azi îl pierde lent. Război în care mor nenumărați oameni (la propriu, pentru că ucrainenii refuză să dea cifre exacte), în care familii sînt distruse pentru totdeauna nu numai de pe front, ci și prin fuga de război. Românii au cel mult războaie cu ei înșiși care se termină mai întotdeauna cu armistiții neconvenabile. 

Spre asta pare că se îndreaptă și Ucraina, deși liderii ei refuză să accepte această variantă. Zelenski și compania au totuși dreptate să sugereze că o înghețare a frontului este echivalentă cu o înfrîngere și ea aparține mai degrabă Occidentului. Din Congresul american și pînă la Budapesta s-a format o axă involuntară a intereselor rusești care condamnă Ucraina la înfrîngere. S-a cheltuit și se cheltuiește mult în Ucraina, dar livrările de armament sînt în așa fel calibrate încît să contribuie la rezistență, nu la victorie. Occidentul ar vrea ca ucrainenii să cîștige războiul printr-un fel de intervenție divină pe care să și-o asume ulterior. Scenariu destul de puțin probabil, deși nimeni nu poate ști care sînt intențiile Arhitectului. 

Ceea ce nu calculează deloc capitalele vestice este efectul pe care nu neapărat înfrîngerea, ci percepția unei înfrîngeri a Occidentului în Ucraina îl va avea asupra statelor, popoarelor, populațiilor aflate la est de Berlin. Ce calcule de supraviețuire își vor face acești oameni, ce schimbări de grile vor avea loc, prin ce ochelari vor privi liderii Estului viitorul? Nu e nici o garanție că ceea ce azi este un dispreț plenar pentru Rusia și metodele ei nu se va transforma la un moment dat în respect și teamă.

E vorba de aceeași orbire care i-a trimis pe estici la colț în ultimii 30 de ani, deși aceștia au încercat să avertizeze în fel și chip că drama de azi a Ucrainei e nu numai plauzibilă, dar aproape sigură. Astăzi, aceiași oameni avertizează că Ucraina nu e ultima frontieră călcată de cizma rusului. Vor fi și altele dacă bruta nu e pusă la respect. 

Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.

În griul și tristețea ucrainene de iarna asta putem citi un viitor nu tocmai liniștit. Poate și de asta România nu s-a înscris în cursa „obosiților” de război și continuă să ajute deși meritele îi sînt uneori prea puțin recunoscute. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintrplatformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară
image png
Frustrările care fac AUR posibil
Presa vorbește despre despre pensii speciale, dar evită, de multe ori, stînjenită, să discute despre corupția din mediul privat și averile gigantice apărute peste noapte.
image png
„Solidaritatea este sîngele care ține în viață proiectul Uniunii Europene”
Nu este de așteptat să se înlocuiască prea curînd regula unanimității cu regula majorității pentru asemenea decizii.
image png
Memorizare vs. gîndire critică?
Uitînd, desigur, că înainte de a fi critică, gîndirea trebuie să existe.
image png
Viciile unui muzeu inexistent
Dar asta e în America, care a fost scutită de experiența comunistă.
image png
Noi sîntem români! Prin delegație
Am constata atunci că noi sîntem patrioți doar prin delegație. Români prin delegație.
image png
Winston Churchill, cu istoria-n dinți
Nu știu exact ce te-ar putea face să îți dorești să cumperi o pereche de dinți falși de-ale lui Winston Churchill.
image png
Litleboi și istoria mare
Toți s-au speriat de bomba numită Little Boy.
image png
Legit
Asemenea cuvinte rezistă uneori mai bine, dar pot fi ușor abandonate și înlocuite, odată cu schimbarea modei lingvistice.
image png
Extrageri echitabile din urna digitală
Am vorbit cu mai mulți profesori despre cum se desfășoară procesul.
p 7 jpg
Noul și vechiul Napoleon
Napoleon a intrat în istorie și sub numele de „micul caporal”.
image png
Carnavalul Veneției
O caracteristică a celor costumați din cap pînă în picioare, intrați în rolul carnavalului, cum s-ar spune, mi s-a părut a fi înălțimea.
image png
Umbra FMI. La București
Managerii și antreprenorii își doresc ca o creștere a fiscalității să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare

Adevarul.ro

image
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Chiar dacă Iașiul este un important oraș cultural al României, se pare că locuitorii nu sunt atât de prietenoși cu operele de artă care își fac apariția pe străzile orașului. Astfel, nu puține au fost momentele în care sculpturile expuse au fost furate, vandalizate sau intens criticate
image
Medic din România, anchetat în Marea Britanie pentru proceduri medicale „delicate” pentru propria satisfacție sexuală
Un medic român din cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică din Marea Britanie a fost radiat pentru că a efectuat proceduri medicale, inclusiv pe copii, pentru propria satisfacție sexuală.
image
Fiul unui om de afaceri din Brăila, prins cu 4 kilograme de aur, arme și 400.000 de euro în mașină. Conducea băut, drogat și fără permis
Fiul unui cunoscut afacerist din Brăila, a fost prins beat la volan și fără permis de conducere. Bărbatul avea în autoturism peste 400.000 de euro, patru kilograme de aur și 7.000 de lei

HIstoria.ro

image
Spectaculoasele grădini ale Palatului Versailles
Spectaculoasele grădini sunt situate în partea vestică a palatului și sunt alcătuite din Parcul Versailles și Grădina Versailles-ului.
image
Cetățuia Brașovului, inspectată de trei împărați ai Austriei
Cetățuia Brașovului a fost suficient de importantă încât să fie inspectată de trei împărați ai Austriei și impunătoare cât să atragă atenția reginei României, „ultima romantică a Europei”.
image
70 de ani de la marele viscol din februarie 1954
De-a lungul secolului XX, România a avut parte de ierni teribile, atât prin temperaturile scăzute, cât și prin cantitățile uriașe de zăpadă care au căzut, însă puține au produs o impresie atât de puternică precum a făcut-o cea de la începutul anului 1954, rămasă în istorie ca iarna „marelui viscol”.