Sperietoarea ÔÇ×statului paralelÔÇŁ ╚Öi investitorii din afara Uniunii Europene

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 941 din 21 ÔÇô 27 aprilie 2022
Sperietoarea ÔÇ×statului paralelÔÇŁ ╚Öi investitorii din afara Uniunii Europene jpeg

Apari╚Ťia unei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â cu privire la veto-ul pe care statul rom├ón ├«l poate exprima asupra investi╚Ťiilor str─âine din afara Uniunii Europene a crescut tensiunea ├«n opinia public─â. Este un amestec de idei ╚Öi opinii.

Contextul trebuie privit la nivel european. ├Än sensul c─â Uniunea European─â, ├«nainte chiar de a ├«ncepe r─âzboiul din Ucraina, a adoptat o legisla╚Ťie prin care statele membre pot opune un veto pentru o investi╚Ťie str─âin─â, venit─â din afara statelor Uniunii Europene, care vizeaz─â o companie sau un sector considerat strategic. De altfel, c├«teva state europene au apelat de c├«teva ori, ├«n ultimii ani, la dreptul de a bloca o investi╚Ťie venit─â din afara Uniunii Europene.

De exemplu, ├«n urm─â cu c├«╚Ťiva ani, a atras aten╚Ťia preluarea unei companii germane din domeniul roboticii, Kuka, de c─âtre o firm─â chinez─â. Firma german─â avea rezultate bune ├«ntr-un domeniu inovator, precum cel al robotiz─ârii produc╚Ťiei din industria de construc╚Ťii de ma╚Öini, avea c├«teva brevete de inven╚Ťie ╚Öi s-a considerat c─â este o preluare a unei firme care de╚Ťine know-how ├«ntr-un domeniu special.

Este un caz-╚Öcoal─â pentru o dezbatere de principii care pleac─â de la c├«teva ├«ntreb─âri ╚Öi anume: ├«ntr-o economie liber─â pot fi blocate investi╚Ťii ╚Öi investitori? Care s├«nt sectoarele strategice ale unei economii care pot justifica refuzul unui investitor venit din afara Uniunii Europene?

Pandemia ╚Öi mai ales r─âzboiul din Ucraina au adus, fiecare ├«n felul s─âu, argumente noi pentru ca unele investi╚Ťii din afara UE s─â nu fie acceptate. Criza sanitar─â a ar─âtat dependen╚Ťa pe care economia mondial─â o are fa╚Ť─â de unele m─ârfuri fabricate ├«n China. R─âzboiul a scos ├«n eviden╚Ť─â dependen╚Ťa Uniunii Europene ├«n raport de aprovizionarea cu materii prime energetice din Rusia.

Mai mult, r─âzboiul din Ucraina a adus mari semne de ├«ntrebare fa╚Ť─â de felul ├«n care va func╚Ťiona economia mondial─â dup─â ce r─âzboiul din Ucraina se va opri. Este previzibil c─â, pentru o perioad─â, vor exista dou─â blocuri economice care nu vor coopera: cel occidental ╚Öi cel r─âs─âritean. De aceea, ideea de a filtra investi╚Ťiile str─âine din afara Uniunii Europene este de ├«n╚Ťeles. Sub diverse forme, Uniunea European─â va trebui s─â se protejeze de intruziunea unor investi╚Ťii venite din afara economiilor occidentale.

Regulamentul european ├«n domeniu stabile╚Öte un cadru legal pentru verificarea de c─âtre statele membre a investi╚Ťiilor str─âine directe. Respectiv, prevede ca statele membre s─â fac─â schimb de informa╚Ťii, precum ╚Öi ├«ntre acestea ╚Öi Comisia European─â. Sectoarele analizate s├«nt inteligen╚Ťa artificial─â, robotica, nanotehnologiile, telecomunica╚Ťiile ╚Öi cele referitoare la securitatea ╚Öi ordinea public─â. De asemenea, s├«nt sub observa╚Ťie companiile incluse ├«n programe de cercetare europene, precum Orizont 2020 sau Galileo.

Dup─â cum se poate observa, Uniunea European─â este atent─â la domeniile de v├«rf, precum cele din sectoarele inovatoare. ├Än acela╚Öi timp, investi╚Ťiile din afara UE ├«n firme care au fost finan╚Ťate cu fonduri europene pentru cercetare vor fi blocate. O abordare logic─â, dac─â ne g├«ndim c─â firmele din domeniul cercet─ârii-dezvolt─ârii s├«nt un subiect aparte pentru toate economiile din lume.

Rom├ónia a adoptat legisla╚Ťia european─â, dar ordonan╚Ťa a st├«rnit emo╚Ťie plec├«nd de la faptul c─â serviciile speciale s├«nt implicate ├«n procesul de luare a deciziei. Obsesia ÔÇ×statului paralelÔÇŁ ├«nc─â b├«ntuie ├«n Rom├ónia.

De fapt, serviciile speciale nu trebuie dec├«t s─â ├«╚Öi fac─â treaba. Adic─â s─â pun─â la dispozi╚Ťia unei comisii informa╚Ťii pe baza c─ârora se poate lua decizia de a aproba sau nu o investi╚Ťie str─âin─â, din afara UE. Ofi╚Ťerii rom├óni din serviciile speciale s├«nt pl─âti╚Ťi pentru a ob╚Ťine informa╚Ťii, deci ele trebuie utilizate. Interpretarea c─â serviciile de informa╚Ťii vor decide investi╚Ťiile str─âine ├«n Rom├ónia este exagerat─â. ├Än ultim─â instan╚Ť─â, reprezentan╚Ťii serviciilor speciale nu au drept de vot ├«n cadrul comisiei de avizare, ci, pur ╚Öi simplu, ofer─â un raport consultativ.

Adev─ârata problem─â nu este aceea c─â serviciile vor abuza de decizia de a bloca investitori din afara UE, ci faptul c─â Rom├ónia are foarte pu╚Ťine companii ├«n domenii considerate strategice la nivel european. Cu alte cuvinte, ├«nainte de a ne face probleme c─â serviciile avizeaz─â investi╚Ťiile, ar trebui s─â ne ├«ntreb─âm c├«te investi╚Ťii str─âine ar putea fi interesate s─â vin─â ├«n sectoare inovatoare. R─âspunsul este c─â s├«nt foarte pu╚Ťine firme sau domenii care ar putea fi considerate strategice pentru Rom├ónia ╚Öi Uniunea European─â.

A╚Öadar, p├«n─â s─â ne ├«ngrijor─âm c─â serviciile de informa╚Ťii vor avea un cuv├«nt important de spus ├«n blocarea investi╚Ťiilor str─âine non-UE, ar trebui s─â ne ├«ntreb─âm dac─â Rom├ónia este o ╚Ťint─â interesant─â pentru investitori. Analiza economiei locale, cu o valoare ad─âugat─â redus─â, energointensiv─â, cu randamente mai mici dec├«t media european─â, arat─â c─â Rom├ónia nu are domenii de v├«rf. ├Än acest caz, discu╚Ťia pe tema bloc─ârii investi╚Ťiilor ar trebui s─â fie mai degrab─â concentrat─â pe absen╚Ťa unor sectoare inovatoare ├«n economia rom├óneasc─â dec├«t pe cine avizeaz─â ╚Öi cine ofer─â informa╚Ťii cu privire la investitorii din afara UE. P├«n─â s─â ne punem problema cum bloc─âm investitorii s─â vedem adev─ârul c─â ├«n Rom├ónia s├«nt pu╚Ťine sectoare ╚Öi companii inovatoare.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: adevarul.ro

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.