Spania după referendum. Principii universale şi situaţii particulare

Publicat în Dilema Veche nr. 715 din 2-8 noiembrie 2017
Salutări de la Basel jpeg

Criza din Spania, după referendumul pentru autodeterminare din Catalonia, e o provocare majoră pentru Europa. Și pentru dreptul internațional. După nenumărate dispute legate de nivelul de autonomie al regiunii, guvernul catalan a proclamat, în urma unui referendum organizat ilegal, independența față de puterea centrală de la Madrid. Însă nimeni nu recunoaște noua republică. Iar Spania a luat măsuri speciale pentru a recîștiga controlul asupra regiunii autonome. Prin recursul la articolul 155 din Constituție, premierul spaniol Mariano Rajoy a dizolvat Parlamentul regiunii autonome și a destituit cabinetul condus de Carles Puigdemont, cel aflat la originea crizei. Pînă la alegerile regionale din 21 decembrie, Catalonia va fi condusă de Soraya Sáenz de Santamaría, mîna dreaptă a lui Rajoy. Provocarea, pentru Spania, e să dobîndească autoritate asupra regiunii fără să anuleze, pe termen lung, drepturile culturale obținute de Catalonia în decenii de negocieri. Iar pentru Europa – să redefinească relația dintre state și regiuni într-un discurs care să concilieze principii universale cu situațiile particulare.

Dreptul la autodeterminare al popoarelor e unul dintre principiile de bază ale dreptului internațional, înscris ca atare în Charta Națiunilor Unite. Declarația de independență a Cataloniei nu e deci o încălcare a dreptului internațional în sine, de vreme ce nu sînt încălcate alte norme ale ordinii de drept internaționale. Decizia (din 2010) a Curții Internaționale de Justiție cu privire la Kosovo întărește această perspectivă. Situația Cataloniei e, pînă la un punct, comparabilă: catalanii au toate datele pentru a fi recunoscuți ca un popor (în sensul dreptului internațional). Prin urmare, de ce n ar avea dreptul la autodeterminare? Aici intervine și diferența majoră față de cazul Kosovo, asupra căruia s-a pronunțat Curtea de la Haga. Pentru a putea pretinde separarea de puterea centrală de la Madrid, trebuie îndeplinite, simultan, două condiții. Pe de o parte, cei care cer independența trebuie să dovedească faptul că guvernul spaniol încalcă în mod deliberat drepturile omului, că populația catalană este oprimată etc. – ceea ce, evident, nu e cazul; a doua condiție ar fi să demonstreze că au existat negocieri eșuate între părțile aflate în dispută, eventual mediate de comunitatea internațională. Or, asemenea negocieri au existat, catalanii obținînd o largă autonomie culturală și politică, iar Catalonia fiind recunoscută ca o comunitate autonomă care dispune de parlament și guvern proprii și de o poliție sub comandă regională, serviciile sociale, sănătatea și educația sînt gestionate tot de comunitate, iar limbile oficiale, recunoscute, sînt spaniola și catalana. Revendicările (neîndeplinite) țin de ordinea fiscală, de politicile economice. Prin urmare, din perspectiva dreptului internațional nu se întrunesc condițiile pentru a valida declarația unilaterală de independență.

Dincolo de toate, pentru ca un nou stat să existe, el trebuie să fie recunoscut, ca atare, de comunitatea internațională. Dacă în cazul Sloveniei, apoi al Bosniei și al Croației, această recunoaștere a venit imediat, dacă în cazul Kosovo au existat îndelungi negocieri pentru a obține o recunoaștere (aproape) unanimă, guvernul catalan a primit constant semnale atît din partea șefilor de stat europeni, cît și din partea UE că republica nu va fi recunoscută oficial. Și e puțin probabil ca aceste poziții să se schimbe: recunoașterea republicii Catalonia ar alimenta nenumărate alte frustrări și pretenții separatiste pe continent: Țara Bascilor, Flandra, Tirolul de Sud, Irlanda de Nord, Scoția etc.

Singura soluție la care pot spera separatiștii e de natură politică. Dar e greu să mai ceară negocieri după ce au mers atît de departe organizînd în mod ilegal un referendum și după o declarație de independență în care doar semnatarii mai cred.

Pînă la un punct, cetățenii care au susținut dreptul la autodeterminare și au votat la referendum au dreptate și au dreptul să ceară ce doresc. Acum însă, și ei au rămas mai puțini. Și mai slabi. Probabil cel mai important inamic al independenței e Carles Puigdemont însuși: promisiunile populiste și orbirea politică au atras inclusiv disprețul unor tovarăși de drum. Apelul (iresponsabil) la nesupunere, îndemnul la „rezistență pașnică“, apoi fuga din țară completează profilul unui lider incapabil și laș.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.