Sorcovirea lui Liviu Dragnea

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Belea şi Alex sînt doi puşti de 17 ani din ghetoul de pe Vîltoarei din Ferentari. Sorcovirea este o chestie foarte importantă în ghetou, unde banii sînt puțini spre mai deloc.

Belea: Laaaaaa muuuulţiiiii aaani, conducător iubit!

Alex: Taci, mă, că te aud drogaţii şi ne sparg geamurili! Te-ai prostit? Ce dreacu’ ai?   

Belea: Mucles și ciocu’ mic, bă, ne dăm şi noi bine cu partidu’, fraiere, că altfel iar facem plajă la vară pe Centură cu fetele sau cel mult pe digul de la Lacul Morii şi nu la Brazilica, cu gagicuţa cu 30 de ani mai tînără!  

Alex: Păi, dacă ar fi cu 30 de ani mai tînără, ar avea minus 13 ani!  

Belea: Să moară Vanghelie și doamna Firea, că l-a lovit pă ăsta matematica în ajun de revelion! Bravo, mă!

Laaaaaa muuuulţiiiii aaani, conducător iubit!

Ţiu să îţi mulţumesc, că să dea draaac… tot binele din lume lui nea cIordache, că am studiat anul ăsta mai mult despre legi şi drept constituţional decît a făcut Nicolicea la facultate.   

Alex: Facultate, ce facultate, mă? Jilava, Rahova? E de-al nostru, frăţică?  

Belea: Te-a lovit acu’ caterinca, mă! Acu’, să-ţi trăiască ţie familia, acu’ te-a lovit humoru’ cînd sînt la cinci minute de emisiunea lui Gâdea!  

La filiala de genii a lu’ Harvard, băi, acolo a terminat. Biroul lu’ „Spiru Haret“ de la Turnu Severin, secția boși de jmecheri pe e-mail. Vai de capul tău, bă securistule, că nu apreciezi valorili! Ai mă tu doctorat de la Chișinău sau de la Academia lu’ Oprea și Dîncu? Ce știi tu, mă, gloriile ştiinţei şi cercetării din România, tigrul Europei, să trăiască neamurili lui Dragnea și argații lui Tudose şi Grindeanu, că au făcut minunili astea posibile! 

Alex: Mai ușor cu dumele cu gabori că încă ești în ghetou! Da’ hai, bagă, că dacă te ajungi bag și eu un șpagat la TV!

04 orig 2 jpg jpeg

Îţi mulţumim, nea Liviule, pentru Codrin. Da, bre, că altfel nu aflam noi în vecii vecilor că eroii adevăraţi ai revoluţiunii au fost oameni de acilea, de la noi, flăcăi de toată isprava din Ferentari. E drept că mai „dă“ ei în cap la lume, mai cu nişte afaceri cu prostituate, droguri şi alte şmenuri, dar în rest sînt băieţi cinstiţi şi eroi de eroi! Eu zic că ar merita nişte nume de staţii de metrou. Imediat după Tineretului eu zic că ar merge stația Clanul Duduianu, urmată de Clanul Ştoacă și Clanul Brutarilor, ca să ne cunoaştem şi noi adevăraţii luptători de la revoluţiune.  

Îţi mulţumim şi pentru Firea, Olguţa şi Daea. Nea Daea, pentru noi, este -Micky Hegel 2! Vorbeşte pe limbile noastre, ale oilor, ale plantelor, nu ca urîţii ăia intelectuali care nu te „place“ pe matale. Şi doamna Olguţaaaa! Aşa ceva, să îi şcolească ea cum a făcut pe străinezii ăia de fiţe… Le-a zis, bre, în „iengleză“ şi „frangleză“ de a dat icterul în Şakspeare şi în Voltaire ăia. Ca să nu mai vorbim de doamna Firea, că a făcut Bucureştiul să fie mai frumos ca balconu’ lu Mimi de la videochat!  

Şi să nu uit, bosulică, de senatorii PSD. Doamne fereşte, că dacă nu ar fi ei de unde ar învăţa boborul ăsta sfînt şi smerit (trăiţi, domnu’ Becali!) despre chestii atît de necesare? Uite aşa, cu Bacalbaşa, Şerban Nicolae şi vedeta aia de la Constanţa, „pricepe“ acuşi oamenii şi urările noastre de acilea, din ghetou.

Băieţii ăştia, nea Liviule, ar face concurenţă serioasă pe Centură, aşa că bine că îi ţii acolo, la Parlament, şi nu ne strică nouă afacerile acilişea.  

Mulţumim că încerci să ne aduci împreună. Sper că o să fim şi anul ăsta cîteva sute de mii bune pe 20 ianuarie, hotărîţi să îţi mulţumim din inimă.  

Acum, e drept, ne-ar trebui nişte pocnitori, dar nu avem d-astea de nivelul matale, nea Liviule. Negoiță și Mazăre au pornit, săracii, și ei de jos, dar nu cred că ne-ar ajuta, că primul e plin de doctorate, deși a trecut pe la școală cam cum trecem și noi, iar Mazăre s-a dus să organizeze carnavaluri în Madagascar.

Nea Liviule, ar fi multe de zis şi de urat, dar ştiu că eşti ocupat cu cocotierii ăia. Deh, trebuie să îi faci un viitor şi Bombonicăi mici, aşa că te las cu tradiţionalul „Marş du tramvai“ şi „La mulţi, mulţi ani!“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.