Somnabulism

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image

Probabil cel mai discutat subiect politic în Europa zilele astea este ascensiunea extremei drepte. Pesimismul cu privire la viitorul individual al statelor și colectiv al Uniunii Europene e la un nivel care n-a mai fost probabil întîlnit de la criza financiară din 2008. Ultimele alegeri prezidențiale din Franța au fost interpretate ca un fel de foc de avertizare și, de atunci, fiecare rundă de alegeri naționale de pe continent este urmărită cu atenție sporită în tentativa de a se identifica acel punct în care Europa se va fi înscris pe un drum fără întoarcere. 

Cum ar arăta o Europă dominată de extremiști nu putem decît să ghicim. Dar o oarecare idee ne putem face urmărind traiectoria Ungariei, unde pare să se fi permanentizat la putere unul dintre reprezentanții de seamă ai acestui curent politic. Alintat în cele mai multe analize cu termenul prudent și neangajant de „conservator”, Viktor Orbán e principalul purtător de cuvînt al antiliberalismului european care pare că așteaptă răbdător momentul în care întreaga construcție europeană se va fi prăbușit. O atitudine nu foarte diferită de cea a prietenului și colaboratorului său Vladimir Putin. Faptul că Orbán încă mai încearcă să disimuleze vine doar din teama că la un moment dat pariul său s-ar putea dovedi pierzător. Însă a ne închipui că Orbán e singur pe cîmpul de luptă e o greșeală. Nu e. Federația de extremiști stranii sau cinici, izolaționiști militanți, xenofobi și rasiști care se asamblează sub ochii noștri de cîțiva ani încoace crește în relevanță și, mai ales, în sondaje.

Observația aceasta e valabilă inclusiv în România, unde eșecul aderării la Schengen a produs un dezastru silențios ale cărui consecințe le vom vedea probabil la următoarele alegeri europarlamentare. Ineficiența și comportamentul absurd al Guvernului român în acest caz au alimentat suspiciuni mai vechi că Europa nu a tratat niciodată România și românii ca membri cu drepturi egale ai Uniunii. E cumva nedrept să punem toată vina pentru situația asta în sarcina unui singur guvern – toate cele de dinainte poartă o responsabilitate –, dar nu putem nici ignora faptul că la putere în România se afla iarna trecută un cabinet PSD-PNL-UDMR condus de președintele liberalilor. Ei erau cei care trebuiau să reușească, ei erau cei care trebuiau să pregătească populația în caz de eșec. N-au făcut-o și rezultatele se văd în cercetări sociologice indiferent la comanda cui sînt executate. Realitatea simplă e că în nouă ani de mandat ai președintelui Klaus Iohannis, Schengen a rămas permanent ca o pată rușinoasă pe onoarea României. Avînd un rol determinant în componența și direcția cabinetului Ciucă, președintele trebuie recunoscut ca artizan și vinovat al acestui eșec colosal. Jocul de-a Blame Austria” funcționează poate pentru o situație particulară, dar nu pentru ani și ani de ratări. Dacă e cineva care crede că așa ceva nu produce efecte pe termen lung se înșală. Iar efectul primar e în mințile și sufletele românilor care încep să se întrebe de ce ar mai acorda credit centrului, fie el de stînga sau de dreapta, de ce ar mai crede în deschidere și liberalism. Senzația că au fost trași în piept e reală și poate fi reparată doar pînă la un punct. 

Avansul extremiștilor a fost unul dintre subiectele principale și la recentele alegeri parlamentare din Spania. Temerile nu au fost confirmate, Extrema dreapta a pierdut o jumătate de milion de voturi, iar ceea ce părea o victorie sigură a conservatorilor lui Alberto Núñez Feijóo e mai degrabă un rezultat slab. Una dintre explicații este tocmai teama alegătorilor că, urmînd modelul unora dintre alianțele la nivel local, Partidul Popular ar fi adus extremiștii Vox la guvernare la nivel național. Acum scenariul acesta este mai puțin probabil, unii analiști estimînd că Spania ar putea organiza o nouă rundă de alegeri. Situația din Spania arată că extrema dreapta poate fi încă ținută departe de marile decizii politice, însă e prematură o interpretare a rezultatului ca pe un semn că Europa revine la obiceiul ei plicticos de a vota partide democratic-centriste cu agende cuminți și obiective puțin ambițioase, dar realizabile. 

Mai toate sondajele arată că marile grupuri politice europene centriste vor pierde membri după alegerile europarlamentare de anul viitor. Ironic cumva, Parlamentul European se va umple de personaje care cer mai puțin Parlament, mai puțină Comisie, mai puțină Europă. Unul dintre motive e și misecuvinismul manifest practicat de partidele centriste. Mult prea sigure pe ele, mult prea comode pentru a se apleca curajos asupra problemelor semnalate în societățile din care vin, aceste partide mizează mai mult pe inerție și tradiție decît pe propria lor capacitate de convingere că sînt încă utile. Unele dintre ele deja dispar în istorie (acesta e cazul, fascinant în stupiditatea lui, al liberalilor spanioli din Ciudadanos), altele pregătesc deja explicații pentru un viitor eșec. 

Ascensiunea extremei dreapta depinde de mulți factori – economia, războiul din Ucraina, războaiele culturale, aceleași și totuși diferite în fiecare țară, performanța guvernelor etc. –, dar un lucru este cert: nu e inevitabilă. Dacă totuși se va întîmpla, trebuie să ne întrebăm ce instrumente au societățile noastre pentru a-i rezista. Alunecarea somnabulă în prăpastie nu e o alternativă nici măcar pentru popoare în a căror cultură fatalismul e predat la școală.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.