Somnabulism

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image

Probabil cel mai discutat subiect politic în Europa zilele astea este ascensiunea extremei drepte. Pesimismul cu privire la viitorul individual al statelor și colectiv al Uniunii Europene e la un nivel care n-a mai fost probabil întîlnit de la criza financiară din 2008. Ultimele alegeri prezidențiale din Franța au fost interpretate ca un fel de foc de avertizare și, de atunci, fiecare rundă de alegeri naționale de pe continent este urmărită cu atenție sporită în tentativa de a se identifica acel punct în care Europa se va fi înscris pe un drum fără întoarcere. 

Cum ar arăta o Europă dominată de extremiști nu putem decît să ghicim. Dar o oarecare idee ne putem face urmărind traiectoria Ungariei, unde pare să se fi permanentizat la putere unul dintre reprezentanții de seamă ai acestui curent politic. Alintat în cele mai multe analize cu termenul prudent și neangajant de „conservator”, Viktor Orbán e principalul purtător de cuvînt al antiliberalismului european care pare că așteaptă răbdător momentul în care întreaga construcție europeană se va fi prăbușit. O atitudine nu foarte diferită de cea a prietenului și colaboratorului său Vladimir Putin. Faptul că Orbán încă mai încearcă să disimuleze vine doar din teama că la un moment dat pariul său s-ar putea dovedi pierzător. Însă a ne închipui că Orbán e singur pe cîmpul de luptă e o greșeală. Nu e. Federația de extremiști stranii sau cinici, izolaționiști militanți, xenofobi și rasiști care se asamblează sub ochii noștri de cîțiva ani încoace crește în relevanță și, mai ales, în sondaje.

Observația aceasta e valabilă inclusiv în România, unde eșecul aderării la Schengen a produs un dezastru silențios ale cărui consecințe le vom vedea probabil la următoarele alegeri europarlamentare. Ineficiența și comportamentul absurd al Guvernului român în acest caz au alimentat suspiciuni mai vechi că Europa nu a tratat niciodată România și românii ca membri cu drepturi egale ai Uniunii. E cumva nedrept să punem toată vina pentru situația asta în sarcina unui singur guvern – toate cele de dinainte poartă o responsabilitate –, dar nu putem nici ignora faptul că la putere în România se afla iarna trecută un cabinet PSD-PNL-UDMR condus de președintele liberalilor. Ei erau cei care trebuiau să reușească, ei erau cei care trebuiau să pregătească populația în caz de eșec. N-au făcut-o și rezultatele se văd în cercetări sociologice indiferent la comanda cui sînt executate. Realitatea simplă e că în nouă ani de mandat ai președintelui Klaus Iohannis, Schengen a rămas permanent ca o pată rușinoasă pe onoarea României. Avînd un rol determinant în componența și direcția cabinetului Ciucă, președintele trebuie recunoscut ca artizan și vinovat al acestui eșec colosal. Jocul de-a Blame Austria” funcționează poate pentru o situație particulară, dar nu pentru ani și ani de ratări. Dacă e cineva care crede că așa ceva nu produce efecte pe termen lung se înșală. Iar efectul primar e în mințile și sufletele românilor care încep să se întrebe de ce ar mai acorda credit centrului, fie el de stînga sau de dreapta, de ce ar mai crede în deschidere și liberalism. Senzația că au fost trași în piept e reală și poate fi reparată doar pînă la un punct. 

Avansul extremiștilor a fost unul dintre subiectele principale și la recentele alegeri parlamentare din Spania. Temerile nu au fost confirmate, Extrema dreapta a pierdut o jumătate de milion de voturi, iar ceea ce părea o victorie sigură a conservatorilor lui Alberto Núñez Feijóo e mai degrabă un rezultat slab. Una dintre explicații este tocmai teama alegătorilor că, urmînd modelul unora dintre alianțele la nivel local, Partidul Popular ar fi adus extremiștii Vox la guvernare la nivel național. Acum scenariul acesta este mai puțin probabil, unii analiști estimînd că Spania ar putea organiza o nouă rundă de alegeri. Situația din Spania arată că extrema dreapta poate fi încă ținută departe de marile decizii politice, însă e prematură o interpretare a rezultatului ca pe un semn că Europa revine la obiceiul ei plicticos de a vota partide democratic-centriste cu agende cuminți și obiective puțin ambițioase, dar realizabile. 

Mai toate sondajele arată că marile grupuri politice europene centriste vor pierde membri după alegerile europarlamentare de anul viitor. Ironic cumva, Parlamentul European se va umple de personaje care cer mai puțin Parlament, mai puțină Comisie, mai puțină Europă. Unul dintre motive e și misecuvinismul manifest practicat de partidele centriste. Mult prea sigure pe ele, mult prea comode pentru a se apleca curajos asupra problemelor semnalate în societățile din care vin, aceste partide mizează mai mult pe inerție și tradiție decît pe propria lor capacitate de convingere că sînt încă utile. Unele dintre ele deja dispar în istorie (acesta e cazul, fascinant în stupiditatea lui, al liberalilor spanioli din Ciudadanos), altele pregătesc deja explicații pentru un viitor eșec. 

Ascensiunea extremei dreapta depinde de mulți factori – economia, războiul din Ucraina, războaiele culturale, aceleași și totuși diferite în fiecare țară, performanța guvernelor etc. –, dar un lucru este cert: nu e inevitabilă. Dacă totuși se va întîmpla, trebuie să ne întrebăm ce instrumente au societățile noastre pentru a-i rezista. Alunecarea somnabulă în prăpastie nu e o alternativă nici măcar pentru popoare în a căror cultură fatalismul e predat la școală.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!