Șoimii patriei

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
„Cu bule“ jpeg

Una dintre cele mai absurde formule propagandistice din ultimele decenii ale regimului comunist din România a fost denumirea Șoimii patriei, atribuită de la început organizației pentru copii între 4 și 7 ani înființate în 1976. Umorul involuntar și agresiunea implicită a sintagmei au fost percepute, desigur, de pe atunci; nu întîmplător în zona comunicării private și subversive au apărut foarte curînd bancuri și parodii legate de denumire și de practicile discursive asociate ei (jurămînt, poezioare educative). Apoi, prin forța repetării, impactul asocierii improbabile s-a mai atenuat, formula banalizîndu-se. Stupefacția ca reacție rațională și fiorul de teamă irațional pot fi din nou percepute acum, după ce formula a fost, în bună măsură, uitată. O înregistrează totuși dicționarele (șoim – „copil preșcolar sau în primele clase de școală care făcea parte din organizația Șoimilor Patriei pînă în decembrie 1989”, DEX) și o păstrează presa vremii, documentele reproduse mai tîrziu din arhive, textele memorialistice și studiile de istorie recentă.

A proiecta asupra unor copii de patru ani metafora unei păsări de pradă, folosite și ca armă de vînătoare, e semnul unui imaginar politic cu totul înfiorător, dar și pe muchia alunecării în ridicol. Probabil că la origine a stat metafora puternic clișeizată a zborului („spre comunism, în zbor”), dar și o paradigmă războinică consolidată în discursul public. În Ornitologia poporană română (1883), folcloristul Simion Florea Marian aduna mai multe reprezentări ale păsării în poezia populară, pornind de la o descriere destul de violentă a prototipului: „Locul de petrecere al Șoimului sînt mai cu seamă culmile cele mai înalte ale munților și stîncelor. Aice își face el cuibul său și de-aice se pornește apoi după prada sa, care constă mai ales (...) din tot soiul de paseri, pre cari le lovește în zbor cu pieptul său cel ascuțit și tare în cap sau în spate, iar după ce într-acest mod le amețește de cap că trebuie să cadă jos, le prinde și le mănăncă” (II, 114). În alegerea termenului au contat probabil retorica eroismului romantic, ilustrat de Alecsandri (de exemplu, în Peneș Curcanul: „Voioși ca șoimul cel ușor / Ce zboară de pe munte”), reluat de Sadoveanu, manifestat în poeziile patriotice prin diverși șoimi, șoimuleți sau șoimani, prin excelență viteji. S-a adăugat poate și un strat mai nou, de filme de război cu nume și mesaje codificate, în care Vulturul și Șoimul raportează și acționează eficient.

Documentele de arhivă pe care le-am văzut publicate nu indică paternitatea formulei; oricum, într-un spectacol omagial din 1978, i se mulțumește direct lui Ceaușescu pentru apariția organizației și implicit pentru numele ei: „Noi, șoimii patriei, cu bucurie, / Și dragoste venim cu fruntea sus / Să mulțumim că șoimi viteji ne-ați spus / Să fim în milenara Românie!” (România liberă, 26 ianuarie 1978).

Metaforele din limba de lemn se caracterizau prin ambiguitate: deși clișeizate, își puteau actualiza oricînd sensul primar, devenind contradictorii sau remotivîndu-se în mod amenințător. Dacă citim acum o pagină din revista Cutezătorii, în care se explica, în 1976, scopul noii organizații, ne frapează abundența de trăsături total nepotrivite cu metafora șoimului: „Membrii Organizației vor fi educați în spiritul respectului și dragostei pentru părinți, al respectului față de educatoare și învățători, vor fi îndrumați pentru a-i ajuta pe cei vîrstnici”. Cuvintele cel mai des folosite sînt respect, dragoste, prietenie și frăție, pace, atașament, muncă. Atunci cînd în seria îndatoririlor șoimilor intră și tradițiile de luptă, se deschide însă o poartă pentru actualizarea conotațiilor războinice ale metaforei. În practică, explicațiile destinate copiilor includeau diferite căi de adaptare ideologică, mai mult sau mai puțin inspirate. Un ecou al discursului de acomodare cu statutul de șoim se găsește într-un pasaj din Băiuțeii lui Filip și Matei Florian, în care sînt rememorate „niște legături bizare între copii, șoimi, Patrie și Partid, în sensul în care copiii cu cravată sînt șoimi pe care i-a născut Patria ca să zboare și să-i mulțumească Partidului că i-a trimis la grădiniță” (p. 161).

Dacă ideea intrării la 4 ani într-o organizație politică era singulară, propaganda prin presa pentru copii nu venea pe un teren gol. Revista Șoimii patriei înlocuia mai vechiul Arici Pogonici (denumire simpatică, ludică, dar cu trimitere către „corectare” satirică). Într-o discuție la nivel înalt păstrată în stenograme frapează convingerea că o revistă pentru preșcolari trebuia să fie, înainte de orice, serioasă: „Noi am stabilit să facem niște reviste serioase, cu atît mai mult cu cît ele se adresează copiilor. Dacă ar fi pentru oameni mari, aș mai înțelege, aș mai accepta, dar gîndindu-mă că facem niște reviste care se adresează copiilor, ele trebuie să fie foarte bine concepute, la nivelul lor de gîndire, ajutîndu-i mai mult pe copii în însușirea problemelor de studiu, de muncă și de viață” (stenograma Ședintei Secretariatului CC al PCR din ziua de 18 octombrie 1977, în 22, XVI, nr. 268, din  03.02.2009).

Episodul lingvistic și ideologic al șoimilor merită evocat din cînd în cînd, măcar de Ziua Copilului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

andrei ratiu facebook rayo jpg
Andrei Rațiu, pus la punct de antrenor, după ce i-a numit „proşti” pe colegii săi
Internaționalul român, furios din cauza umilinței cu Espanyol.
Air Fryer, Shutterstock jpg
Greșeala pe care o poți face foarte ușor atunci când gătești la Air Fryer. Acest obicei influențează major gustul mâncării
Friteuzele cu aer cald (Air Fryer) sunt ușor de folosit, dar pentru ca alimentele să fie gătite corect, iar gustul să fie pe măsură, este important să eviți să faci această greșeală!
shutterstock 2512885883 jpg
Putin a luat în vizor fundația anti-SIDA a lui Elton John: „Dacă este la pian, nu este doar propagandă anti-rusă”
Procurorul general al Rusiei a interzis joi activitățile Fundației de combatere a SIDA a lui Elton John, acuzând-o că adoptă o poziție nefavorabilă față de țări precum Rusia care protejează „valorile spirituale și morale tradiționale”, relatează Reuters.
Tarifele lui Trump FOTO Profimedia - razboi comercial - taxe
Donald Trump și-a dezvăluit planul pe care îl urmărește prin noua sa politică tarifară. Warren Buffett, forțat să intervină
Donald Trump pare să fi susținut o teorie controversată conform căreia ar provoca intenționat prăbușirea pieței de acțiuni cu ajutorul politicii sale tarifare, în scopul de a forța Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor.
primrose 2363120 1280 jpg
Planta rară care purifică sângele și are o mulțime de beneficii pentru organism. Este supranumită „cheia de aur”
Știai că există o plantă supranumită „cheia de aur”? Această denumire a sa nu este deloc întâmplătoare, deoarece se spune că purifică sângele și ajută la eliminarea acidului uric.
 Jaguar Land Rover FOTO Shutterstock
Gigantul auto britanic Jaguar Land Rover întrerupe livrările de mașini către SUA
Gigantul auto britanic Jaguar Land Rover a anunțat că va „întrerupe” livrările către SUA, pentru a „aborda noile condiții comerciale” ale tarifelor lui Donald Trump, potrivit SkyNews.
Infarct - atac de cord FOTO Shutterstock
Patru simptome care apar înainte de sindromul morții subite. Medicii avertizează să nu le treci cu vederea
Sindromul morții subite (SMS) reprezintă decesul neașteptat și brusc, adesea fără o cauză evidentă. Acum, cercetătorii au identificat semne care pot apărea cu câteva zile înainte de tragedie.
Oana Nicolau, foto Facebook jpg
Reguli pentru o primă întâlnire după o relație de lungă durată. Psihoterapeutul Oana Nicolau oferă 5 sfaturi prețioase: „Nu te aștepta ca noul partener să fie...”
După o relație de lungă durată, o primă întâlnire poate să ți se pară destul de provocatoare, însă nu și dacă vei ține cont de sfaturile specialistului în relații, Oana Nicolau!
Melania și Donald Trump FOTO AFP
Secretul Melaniei Trump în momentele grele. „Vorbește despre iubire, iar administrația soțului ei e plină de ură”
Prima Doamnă a vorbit despre diversitate în timp ce a prezentat premii femeilor curajoase din întreaga lume.