„Soft power” nu e chiar așa de soft

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Odată cu lansarea războiului absurd și sîngeros împotriva Ucrainei, Rusia nu mai e nici măcar partenerul dubios de afaceri de odinioară, devenind un paria la scară internațională. Odată cu amenințarea președintelui Vladimir Putin că ar putea recurge la arma nucleară, Rusia a devenit una dintre cele mai izolate țări ale planetei. Nici măcar China nu mai susține acțiunile Moscovei. Sancțiunile economice produc deja efecte considerabile: sute de oligarhi ruși care l-au susținut pe Vladimir Putin și care s-au îmbogățit colosal de pe urma afacerilor protejate de Kremlin și-au văzut conturile înghețate; mega-proiectul de infrastructură energetică Nord Stream 2 a fost suspendat; băncile rusești nu mai pot opera în cadru internațional; acțiunile marilor companii rusești se prăbușesc; banca națională nu mai are acces la valută; rubla se depreciază galopant. Criza economică generată de sancțiunile impuse de țările occidentale se resimte deja la nivelul populației. Anumite produse de import nu se mai găsesc în magazinele rusești. Multe bancomate rămîn fără cash disponibil. Pentru oamenii obișnuiți, viața cotidiană începe să se complice. Dincolo de sancțiunile economice mai e și boicotul aplicat la scară largă asupra produselor rusești, asupra a orice e legat de Rusia lui Putin.

Talentatul dirijor Valeri Gherghiev, un cunoscut putinist, a pierdut deja trei contracte (inclusiv pentru un concert la Scala din Milano) și riscă să fie dat afară de la Filarmonica din München, unde este dirijor-șef, dacă nu condamnă explicit invazia din Ucraina. Artiștii și curatorul pavilionului Rusiei de la Biennale au condamnat războiul lui Putin în Ucraina și au refuzat să-și reprezinte țara, în semn de protest. Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision. Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei, programat în septembrie la Soci, a fost anulat. Sankt Petersburg a pierdut dreptul de a organiza finala Ligii Campionilor. FIFA și UEFA a exclus cluburile și naționala de fotbal ale Rusiei din toate competițiile. Federația internațională de taekwondo i-a retras lui Vladimir Putin centura neagră, după ce federația de judo hotărîse deja, cu cîteva zile înainte, suspendarea sa din calitatea de președinte de onoare. În multe țări, oamenii evită dinadins să-și alimenteze mașinile la benzinăriile rusești. Iar în Suedia și Finlanda, magazinele au retras de la vînzare vodca rusească. Rusia e boicotată sistematic în cultură, în sport, în comerț. De la lideri politici la oameni de afaceri și pînă la simpli cetățeni.

În vremea Războiului Rece, prezența Rusiei în plan internațional era atent controlată politic. Majoritatea produselor comerciale rusești se aflau sub embargou în Occident. Însă în plan sportiv și cultural, URSS putea să se manifeste plenar – bineînțeles, în măsura în care sportivilor și artiștilor (mai ales!) li se dădea voie să circule în afara granițelor. De data asta, războiul rece e de-a dreptul înghețat. Occidentalii trîntesc ușile în fața rușilor într-o acțiune spontană, dar solidară, pasională, dar și rațională. Chiar dacă în termeni de Realpolitik impactul acestui boicot e minor, eficiența acțiunii e copleșitoare. În plan simbolic, Rusia e zdrobită. Milioane de cetățeni ruși se simt izolați, irelevanți și tot mai frustrați într-o lume altminteri hiperconectată. În plan global, Rusia nu mai are nimic de spus.

Acest război cultural subtil trebuie înțeles tocmai în planul mai larg al globalizării. Pe la jumătatea anilor ʼ90, la cîțiva ani după destrămarea URSS și în plină epocă a tranziției pentru statele de-abia ieșite de sub dictaturile comuniste, Thomas L. Friedman a formulat o teorie interesantă. Pe scurt, Friedman susținea că o țară care ajunge la un stadiu de dezvoltare economică suficient de puternică pentru a permite instalarea unei rețele de restaurante McDonald’s nu va mai avea nici un interes să provoace un război. Pentru că dezvoltarea economică presupune un anumit grad de maturitate politică, legături puternice cu alte țări și mai ales emergența unei clase de mijloc interesată să-și protejeze bunăstarea. Iar pacea e o condiție esențială a bunăstării. Primul restaurant McDonald’s s-a deschis la Moscova în 1990. La doi ani după ce a primit aviz din partea partidului comunist și cu mai puțin de un an înaintea disoluției URSS. Acum, odată cu declanșarea războiului împotriva Ucrainei, putem spune că Friedman s-a înșelat. O țară dezvoltată economic și conectată internațional, care a avut numai de cîștigat de pe urma globalizării, poate ataca militar un stat vecin. Dar poate că tocmai cazul Rusiei întărește teoria lui Friedman. Poate că tocmai contextul global – și micile războaie culturale – vor putea forța o schimbare de regim la Moscova.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.