Șofer de duminică

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Expresia șofer de duminică nu a fost încă înregistrată de dicționarele noastre generale, deși circulă de mai multe decenii în conversația curentă și a apărut destul de des în presă. În dicționarele curente, locuțiunea adjectivală de duminică este consemnată cu un sens apreciativ foarte limitat, cu referire precisă la îmbrăcăminte: „care se poartă în zilele de sărbătoare; care este de calitate (mai) bună” (DEX). Cu referire la șoferi, în schimb, sensul formulei de duminică este clar depreciativ. Expresia apărea deja (între ghilimele) în titlul unui articol educativ din ziarul Scînteia (din 21 iunie 1969): „Atenție la... «Șoferul de duminică»”. Indicațiile prescriptive formulate în limba de lemn a epocii cuprindeau și o definiție implicită: „se impune o atitudine mult mai fermă împotriva acestor manifestări evidente de iresponsabilitate din partea unor conducători auto, începători sau șoferi vechi fără experiență [care], deoarece se urcă la volan o dată, de două ori pe săptămînă provoacă nu numai perturbări în circulație, dar și grave accidente”. În același an, titlul Șofer de duminică apărea în programele cinematografelor din București, cu precizarea „în completare”, fiind probabil vorba de un documentar educativ, dintre cele proiectate pe atunci înaintea „filmului artistic”. Formula reapare constant în presă, treptat renunțîndu-se la ghilimele: „Au ieșit la plimbare «șoferii de duminică», cum li se spune în limbaj automobilistic” (România liberă, 14 noiembrie 1972); „șoferii de duminică sînt și vor rămîne mereu un veritabil pericol public” (Flacăra, 23 decembrie 1976); „Din nou despre șoferii de duminică” (Flacăra, 18 octombrie 1979); „Cine nu a auzit de șoferul de duminică (...)?”; acesta „bagă în sperieți șoselele” (România liberă, 12 februarie 1981); „«Nu uita că tu ești un șofer de duminică, mașina ți-o conduce soția» îi răspunse chirurgul ușor zeflemitor” (Flacăra, 6 ianuarie 1989) etc. În articolele respective, formula era aplicată unor persoane care conduceau prost, inclusiv prin exces de viteză, imprudență, depășiri periculoase etc.

Sintagma este destul de transparentă și ar fi putut apărea independent în mai multe limbi; e totuși mai probabil ca în română să fie un calc după franceză (de unde a fost împrumutat chiar termenul șofer). În Trésor de la langue française informatisésînt înregistrate sintagmele chauffeur du dimanche, conducteur du dimanche, dar definiția este mai generală și ilustrată și prin peintres du dimanche (pictori de duminică): „care nu practică anumite activități decît duminica și, ca urmare, se dovedește inabil sau neexperimentat”. Atestarea cea mai veche (din 1923, după Merriam-Webster) pare să o aibă expresia Sunday driver din englezăinclusă în dicționare cu un sens depreciativ definit mult mai precis și mai concret. În Cambridge Dictionary online, explicația este: „cineva care conduce prea încet, adesea deranjîndu-i pe alți șoferi”; în Merriam-Websteronline, se vorbește despre „o persoană care conduce încet și calm sau excesiv de prudent”.

În română, formula se folosește în continuare, cu un sens mai larg (asemănător celui din franceză), cu referire la stîngăcie și la lipsa de experiență; evident, acestea se pot manifesta și prin încetineala supărătoare a deplasării în trafic. Fundamentală rămîne inabilitatea: „Nu degeaba s-a născut și zicala că ești șofer de duminică. Adică un șofer prost, pilaf, varză” (4tuning.ro, 27 decembrie 2017); Un «șofer de duminică» a reușit să lovească tramvaiul pe strada Horea” (stiridecluj.ro, 14 februarie 2022). Adesea, formula apare în variante actualizate: „Șofer de weekend la Cluj? Dacă Poliția îi ia permisul va zice că a avut ghinion”; „«Driverul» de weekend tăia curbele «în veselie»” (stirudecluj.ro, 10 iunie 2015); „Un șofer de weekend ce încurcă pe toată lumea care vrea să ajungă acasă vineri seara” (trafictube.ro, 24 ian. 2016).

Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații. Se produce adesea și o resemantizare, prin atribuirea unor valori pozitive; în fond, amatorismul este ambivalent, putînd fi condamnat din perspectiva profesionalizării, dar și prețuit pentru pasiunea dovedită (de către persoane care au activități intense și stresante în restul timpului) și pentru plăcerea pe care o presupune. Astfel, unii se pot autodefini, mai serios sau mai în glumă, ca pictor de duminică, scriitor de duminică, blogger de duminică sau de week-end. Cel mai celebru exemplu de resemantizare pozitivă a formulei, destul de vechi, îi aparține lui Emil Brumaru: „Eu sînt un poet de duminică / La haina mea roz am o mînecă // Albastră, cealaltă vernil. / Eu scriu doar în luna april // Şi-atunci nu mai mult de un vers / Pe care deja l-am şi şters” („Balada poetului de duminică“, în Cîntece naive, 1976). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.