Șofer de duminică

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Expresia șofer de duminică nu a fost încă înregistrată de dicționarele noastre generale, deși circulă de mai multe decenii în conversația curentă și a apărut destul de des în presă. În dicționarele curente, locuțiunea adjectivală de duminică este consemnată cu un sens apreciativ foarte limitat, cu referire precisă la îmbrăcăminte: „care se poartă în zilele de sărbătoare; care este de calitate (mai) bună” (DEX). Cu referire la șoferi, în schimb, sensul formulei de duminică este clar depreciativ. Expresia apărea deja (între ghilimele) în titlul unui articol educativ din ziarul Scînteia (din 21 iunie 1969): „Atenție la... «Șoferul de duminică»”. Indicațiile prescriptive formulate în limba de lemn a epocii cuprindeau și o definiție implicită: „se impune o atitudine mult mai fermă împotriva acestor manifestări evidente de iresponsabilitate din partea unor conducători auto, începători sau șoferi vechi fără experiență [care], deoarece se urcă la volan o dată, de două ori pe săptămînă provoacă nu numai perturbări în circulație, dar și grave accidente”. În același an, titlul Șofer de duminică apărea în programele cinematografelor din București, cu precizarea „în completare”, fiind probabil vorba de un documentar educativ, dintre cele proiectate pe atunci înaintea „filmului artistic”. Formula reapare constant în presă, treptat renunțîndu-se la ghilimele: „Au ieșit la plimbare «șoferii de duminică», cum li se spune în limbaj automobilistic” (România liberă, 14 noiembrie 1972); „șoferii de duminică sînt și vor rămîne mereu un veritabil pericol public” (Flacăra, 23 decembrie 1976); „Din nou despre șoferii de duminică” (Flacăra, 18 octombrie 1979); „Cine nu a auzit de șoferul de duminică (...)?”; acesta „bagă în sperieți șoselele” (România liberă, 12 februarie 1981); „«Nu uita că tu ești un șofer de duminică, mașina ți-o conduce soția» îi răspunse chirurgul ușor zeflemitor” (Flacăra, 6 ianuarie 1989) etc. În articolele respective, formula era aplicată unor persoane care conduceau prost, inclusiv prin exces de viteză, imprudență, depășiri periculoase etc.

Sintagma este destul de transparentă și ar fi putut apărea independent în mai multe limbi; e totuși mai probabil ca în română să fie un calc după franceză (de unde a fost împrumutat chiar termenul șofer). În Trésor de la langue française informatisésînt înregistrate sintagmele chauffeur du dimanche, conducteur du dimanche, dar definiția este mai generală și ilustrată și prin peintres du dimanche (pictori de duminică): „care nu practică anumite activități decît duminica și, ca urmare, se dovedește inabil sau neexperimentat”. Atestarea cea mai veche (din 1923, după Merriam-Webster) pare să o aibă expresia Sunday driver din englezăinclusă în dicționare cu un sens depreciativ definit mult mai precis și mai concret. În Cambridge Dictionary online, explicația este: „cineva care conduce prea încet, adesea deranjîndu-i pe alți șoferi”; în Merriam-Websteronline, se vorbește despre „o persoană care conduce încet și calm sau excesiv de prudent”.

În română, formula se folosește în continuare, cu un sens mai larg (asemănător celui din franceză), cu referire la stîngăcie și la lipsa de experiență; evident, acestea se pot manifesta și prin încetineala supărătoare a deplasării în trafic. Fundamentală rămîne inabilitatea: „Nu degeaba s-a născut și zicala că ești șofer de duminică. Adică un șofer prost, pilaf, varză” (4tuning.ro, 27 decembrie 2017); Un «șofer de duminică» a reușit să lovească tramvaiul pe strada Horea” (stiridecluj.ro, 14 februarie 2022). Adesea, formula apare în variante actualizate: „Șofer de weekend la Cluj? Dacă Poliția îi ia permisul va zice că a avut ghinion”; „«Driverul» de weekend tăia curbele «în veselie»” (stirudecluj.ro, 10 iunie 2015); „Un șofer de weekend ce încurcă pe toată lumea care vrea să ajungă acasă vineri seara” (trafictube.ro, 24 ian. 2016).

Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații. Se produce adesea și o resemantizare, prin atribuirea unor valori pozitive; în fond, amatorismul este ambivalent, putînd fi condamnat din perspectiva profesionalizării, dar și prețuit pentru pasiunea dovedită (de către persoane care au activități intense și stresante în restul timpului) și pentru plăcerea pe care o presupune. Astfel, unii se pot autodefini, mai serios sau mai în glumă, ca pictor de duminică, scriitor de duminică, blogger de duminică sau de week-end. Cel mai celebru exemplu de resemantizare pozitivă a formulei, destul de vechi, îi aparține lui Emil Brumaru: „Eu sînt un poet de duminică / La haina mea roz am o mînecă // Albastră, cealaltă vernil. / Eu scriu doar în luna april // Şi-atunci nu mai mult de un vers / Pe care deja l-am şi şters” („Balada poetului de duminică“, în Cîntece naive, 1976). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.