Socialiștii și banii altora

Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Ne exasperează incompetența acestor socialiști care administrează țara. Sînt sigur că nimeni nu contestă cuvîntul „incompetență“ în acest enunț, dar cred că unii cititori ar putea avea rezerve la cuvîntul „socialiști“. Totuși, eu cred că ceea ce avem acum ca guvernanță, din punct de vedere economic și administrativ, plus această puternică politizare a Justiției, este socialism real, românesc și pe această opinie se bazează sensul rîndurilor care urmează. Nu am acum loc să argumentez, poate o voi face în viitor dacă e nevoie, dar vă invit să acceptați această convenție, anume că Puterea de la București este socialistă, pentru a vedea mai departe argumentul meu prin asemănare.

În SUA, recentele alegeri parțiale au adus la rampă o nouă vedetă socialistă. Se numește Alexandria Ocasio-Cortez (pe Twitter @AOC), are 29 de ani și n-a făcut mare lucru în viață pînă acum – CV-ul ei este tipic pentru un activist. Are gură mare, susține toată ideologia tare a noului socialism (egalitate radicală, statul să dea tot, gratuități universale, jos bogații!, ecologism absolut, LGBT, feminism etc.) și e din cale afară de ambițioasă. Dacă asculți ce spune, îl vezi pe Bernie Sanders ca pe un politican centrist și echilibrat. Poporul o adoră, bineînțeles: a cîștigat aceste alegeri, primele la care a participat, în circumscripția nr. 14 din New York, cu un zdrobitor 78,2%. Oamenii noi în politică, poporul e fericit!

De cîțiva ani, megacorporația Amazon a plănuit construirea unui al doilea cartier general în New York: birouri și un fel de campus al afacerii. Proiectul, uriaș, a ajuns într-un stadiu de negociere destul de avansat, iar orașul New York nu avea de ce să nu fie generos – o asemenea dezvoltare a afacerii Amazon însemna locuri de muncă, plus înflorirea altor afaceri, mai mici sau mai mari, pe orizontală. Cum se întîmplă în America, oficialii orașului au negociat cu Amazon și au oferit unele avantaje corporației în schimbul investiției. Printre acestea, o deducere de taxe de 2,8 miliarde de dolari, pe următorii zece ani. Calculul municipalității arăta că, în urma acestui sprijin, ar fi obținut beneficii de 27 de miliarde de dolari din taxele ce s-ar fi strîns de pe urma dezvoltării proiectului.

Nu trebuie să fii cine știe ce expert, ci doar un om cu mintea la el ca să știi că asemenea avantaje se acordă astfel: compania face investiția, începe să angajeze oameni, dezvoltă afacerea și, după aceea, pe parcurs, municipalitatea returnează gradual, din taxele pe care i le percepe, deducerea agreată. La mintea cocoșului, veți spune. Ei bine, mintea socialismului înfierbîntat nu e a cocoșului.

Iată ce a urmat: grupuri civice și politicieni de nou val, cu Alexandria Ocasio-Cortez în frunte, au contestat proiectul din diferite motive. Mitinguri, social media, declarații politice, în fine, tot arsenalul tînărului socialism s-a dezlănțuit pentru cauză. O mai veche militantă de stînga remarca, un pic uluită: „Pe vremuri manifestam împotriva războiului din Vietnam, acum manifestăm împotriva locurilor de muncă“. În fine, vremurile se schimbă. Față cu uriașul val de contestări publice, Amazon a renunțat la proiect. Ei bine, tînăra Ocasio-Cortez, fericită de o asemenea victorie, a vorbit imediat de pe baricada pe care stă neîntrerupt: „Dacă am decis să cheltuim 3 miliarde pentru această afacere, am fi putut decide mai bine să investim cele 3 miliarde în circumscripțiile noastre. Am fi putut angaja mai mulți profesori. Am fi putut repara metroul. Am fi dat locuri de muncă multor oameni cu acești bani.“ Primarul Bill de Blasio a trebuit să o corecteze, jenat, pe colega lui de partid, noua stea democrată: municipalitatea nu dă 3 miliarde de dolari corporației Amazon, ăștia sînt bani care se vor scădea din taxele pe care corporația urma să le plătească, dar cum Amazon nu mai continuă proiectul, nu mai vin taxele și, dacă nu mai vin taxele, nu mai există deducerea. Interesant este că agresivitatea tinerei Congresswoman nu alege: căci toată administrația New York-ului e democrată, iar șeful Amazon, Jeff Bezos, este, la rîndul lui, un susținător al partidului. Că îi atacă și pe ai ei, sînt sigur, place susținătorilor lui Ocasio-Cortez. Problema, însă, nu e deloc politică. Sîntem în fața unui caz de crasă incompetență socialistă. De ce „crasă“? Pentru că o asemenea necunoaștere a modului în care o administrație lucrează cu deducerile fiscale nu este deloc un savantlîc. De ce socialistă? Pentru că resortul acestei incompetențe este o orbire ideologică (mai precis, ura împotriva corporațiilor) și nu simpla ignoranță.

Această întîmplare, care îmi readuce în minte faimoasa scenă cu un prim-ministru și un ministru de Finanțe, tot tineri și tot socialiști, încolțiți de un odios președinte „de dreapta“, pentru că făceau bugetele țării și habar n-aveau cine e „MTO“, adăugată avalanșei de OUG emise în ultimii ani de guvernul PSD, îmi spune ceva despre noua generație de politicieni de peste tot. Dar îmi mai spune și altceva. Îmi spune povestea contorsionată de „love-hate“ a visului socialist despre bani. Socialiștilor de speța Ocasio-Cortez, care în varianta mai murdară se regăsesc din plin în grupul care conduce azi România, urăsc banii atîta timp cît sînt ai altora (eventual ai corporațiilor) din simplul motiv că nu i pot cheltui ei cum vor. Aceiași bani, dacă sînt luați de la cei care-i au și vin spre cuferele lor, sînt foarte buni. Așadar, rămîne cum zicea doamna Thatcher: „Problema socialiștilor este că, la un moment dat, se termină banii altora“.

P.S. Între timp, un ONG newyorkez a afișat în buricul orașului un outdoor enorm pe care scrie: „25.000 de locuri de muncă pierdute pentru NYC. 4 miliarde de dolari pierduți ca salarii. 12 miliarde de dolari pierduți ca activitate economică. Thanks for nothing, AOC!“. Pe Twitter, AOC o ține pe-a ei: știe bine cum e cu taxele corporațiilor, ea a avut dreptate de la cap la coadă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bosch FOTO Shutterstock
Bosch anunță concedieri masive. Motivul pentru care gigantul german dă afară mii de angajați
Robert Bosch, marea companie germană din domeniul ingineriei a anunțat vineri că va face concedieri masive, potrivit Retures.
inchisoare sua jpeg
Ce a cerut la ultima masă un deținut condamnat la moarte în Alabama. Era închis din 1994 și a fost executat prin hipoxie cu azot
Un deținut din Alabama, cunoscut pentru limbajul său vulgar, care a ucis o femeie împreună cu prietenii săi adolescenți, a avut parte de o masă extravagantă înainte de a fi executat printr-o metodă controversată.
Mbappe jpg
Kylian Mbappé îl seacă de bani pe Nasser Al-Khelaifi, după ce PSG i-a făcut viața amară
Apelul clubului Paris Saint-Germain a fost respins respins, iar campioana Franței trebuie să scoată din buzunar 55 de milioane de euro.
adriana bahmuteanu jpeg
Reacția Adrianei Bahmuțeanu, după ce a ieșit din sala de judecată, la procesul cu Honorius: „Ce rost mai are să-i văd”
A fost o zi importantă pentru Adriana Bahmuțeanu. Vineri, 22 noiembrie 2024, fosta soție a lui Silviu Prigoană a ajuns împreună cu avocata ei în sala de judecată, unde l-a așteptat pe Honorius, fiul cel mare al omului de afaceri. Avocata vedetei a declarat că au obținut o primă victorie deja.
Ministrul apararii ucrainei si al suediei X png
Suedia nu se lasă intimidată de amenințările Rusiei. „Nu ne va putea împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina”
Suedia anunță Rusia că, în ciuda amenințărilor, continuă să sprijine Ucraina, a declarat vineri ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, potrivit AFP.
saga jpg
Ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă la Festivalul Chocolate Saga
Festivalul Chocolate Saga a deschis sezonul cadourilor cu o ediție de Crăciun, la Sala Polivalentă din București și reunește cele mai mari nume din România în domeniul ciocolatei.
ninsori abundente in europa. foto GETTYIMAGES
Ninsorile abundente au blocat traficul rutier și feroviar în Germania și Franța
Germania și Franța se confruntă, în mai multe regiuni, cu perturbări semnificative ale traficului rutier şi feroviar, în urma ninsorilor abundente De asemenea, autoritățile franceze au decis să închidă temporar programul de vizite la Turnul Eiffel.
Alegerile în București. FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie.
romania olanda handbal facebook jpg