Skynet dă în bobi*

Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Este dificil de prezis cum va arăta lumea la finalul lui 2023, într-o epocă în care incertitudinile și schimbările sînt la ordinea zilei. Totuși, putem analiza tendințele actuale și problemele cu care ne confruntăm pentru a avea o idee despre ce ne așteaptă în viitor.

Schimbările climatice continuă să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității. Dacă guvernele și companiile nu iau măsuri serioase pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, consecințele vor fi devastatoare. Vom vedea o creștere a frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme, precum seceta, inundațiile și furtunile, care vor avea un impact asupra producției agricole și a vieții oamenilor.

Creșterea populației globale și a inegalității economice rămîn probleme majore. Mii de oameni vor continua să fie nevoiți să părăsească țările lor din cauza conflictelor, a secetei și a insecurității alimentare. Acest lucru poate duce la o creștere a numărului de refugiați și a tensiunilor între țări, precum și la o creștere a inegalității sociale.

Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății. Inteligența artificială și automatizarea vor avea un impact asupra forței de muncă și a modului în care ne raportăm la munca noastră. De asemenea, vor exista noi probleme legate de confidențialitate și controlul datelor personale.

Este important să ne amintim că acestea sînt doar previziuni și că acțiunile noastre pot avea un impact major asupra evoluției evenimentelor. Este important să luăm măsuri pentru a face față acestor probleme și să lucrăm împreună pentru a găsi soluții durabile. Guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a se adapta la schimbările climatice. Companiile ar trebui să investească în tehnologii curate și să adopte practici durabile. Indivizii ar trebui să ia măsuri pentru a reduce impactul lor asupra mediului și să susțină initiativele durabile.

Este important să fim pregătiți pentru viitor și să luăm măsuri acum pentru a reduce riscurile la adresa umanității. Doar prin acțiune colectivă și prin schimbarea comportamentului nostru, putem spera să avem o lume mai bună la finalul lui 2023.

Detalierea unor măsuri specifice care ar putea fi luate pentru a reduce riscurile la adresa umanității în 2023 ar include:

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin investiții în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană și prin reducerea dependenței de combustibilii fosili. Guvernele ar trebui să adopte politici care să susțină aceste schimbări și să implementeze sisteme de prețuire a carbonului pentru a reduce emisiile.

Adaptarea la schimbările climatice prin construirea de infrastructură rezistentă la inundații și alte fenomene meteorologice extreme, precum și prin implementarea de sisteme de gestionare a riscurilor.

Abordarea problemelor de securitate alimentară prin investiții în agricultura durabilă și în tehnologii care să îmbunătățească eficiența producției și să reducă pierderile.

Abordarea problemelor legate de inegalitatea economică prin investiții în educație și în programe sociale care să susțină oportunități economice pentru toți. Guvernele ar trebui să adopte politici fiscale progresive și să investească în infrastructură și servicii publice de calitate pentru a sprijini dezvoltarea comunităților defavorizate.

Abordarea problemelor legate de tehnologiile avansate prin reglementarea și monitorizarea utilizării inteligenței artificiale și a automatizării pentru a se asigura că beneficiile acestor tehnologii sînt distribuite echitabil și că sînt luate măsuri pentru a se preveni riscurile privind confidențialitatea și controlul datelor personale.

Promovarea unei culturi de durabilitate prin educarea publicului cu privire la problemele globale și prin susținerea inițiativelor care încurajează o viață mai durabilă.

Este important să subliniem că aceasta nu este o listă exhaustivă și că există multe alte măsuri care ar putea fi luate pentru a reduce riscurile la adresa umanității. Este necesară o abordare holistică și o colaborare la nivel global pentru a face față acestor provocări.

Una dintre cele mai mari probleme este instabilitatea politică. Războaiele civile, conflictele etnice, loviturile de stat și alte forme de violență politică pot avea un impact devastator asupra vieții oamenilor și asupra economiei globale.

Totodată, riscurile legate de democrație și drepturile omului sînt tot mai mari în multe țări. Creșterea autoritarismului și a restricțiilor la libertatea de exprimare pot duce la o scădere a drepturilor cetățenilor și la o înrăutățire a calității vieții.

Este important ca guvernele să respecte principiile democrației și să se asigure că drepturile cetățenilor sînt protejate. Organizațiile internaționale ar trebui să monitorizeze situația și să intervină atunci cînd este necesar pentru a proteja drepturile omului și pentru a promova pacea și stabilitatea.

Alte riscuri politice ar include:

Riscul crescut al terorismului: organizațiile teroriste pot profita de instabilitatea politică din unele țări pentru a-și extinde activitățile și pentru a amenința siguranța globală.

Riscurile legate de relațiile internaționale: tensionările economice, comerciale și politice între țări pot duce la conflicte și la o înrăutățire a relațiilor internaționale.

Riscurile legate de cibersecuritate: atacurile cibernetice pot avea un impact major asupra economiei globale și asupra securității naționale.

Este important să ne amintim că acestea sînt doar cîteva dintre riscurile politice posibile la sfîrșitul anului 2023 și că există multe alte riscuri care ar putea apărea. Este esențial ca guvernele, organizațiile internaționale și societatea civilă să lucreze împreună pentru a monitoriza aceste riscuri și pentru a lua măsuri preventive pentru a se asigura că putem face față cu succes acestor provocări politice.

* Textul de mai sus nu îmi aparține, ci a fost generat cu ajutorul aplicației ChatGPT căreia i-am cerut să îmi spună cum va arăta lumea la sfîrșitul lui 2023, cu accent pe riscurile politice. După cum se vede, inteligența artificială e prudentă, incluzivă și plicticoasă. Deocamdată.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.