Sînt veşti că Michael Schumacher se luptă să-şi revină. Cum se face că publicul nu l-a uitat şi speră să-l revadă?

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Cu veştile despre însănătoşirea lui Schumacher, campion uriaş de Formula 1, aflat de ani de zile într-o stare mai aproape de moarte decît de viaţă după un accident de schi, s-ar putea edita o carte groasă. În mod constant cîte cineva are cîte ceva de zis despre el, întreţinând speranţa. Sau iluzia.

Ultimul care a alimentat cronica unei posibile/improbabile reveniri e Jean Todt, fostul patron de la Ferrari, din vremurile în care Scuderia trăia, în curse, departe de umilinţele acestor zile. „L-am văzut pe Michael săptămîna trecută. Este un luptător. Sper ca toată lumea să-l vadă cît mai curînd. Pentru asta, el și familia lui muncesc împreună zi de zi”, a zis francezul. Înţeleagă fiecare ce vrea despre starea de sănătate a campionului. Mă îndoiesc însă că lumea îl va vedea prea curînd. Soţia sa şi-a făcut o religie din a-l ţine cît mai departe de ochiul public, o decenţă de apreciat, dar care stimulează poftele şi imaginaţia vulgului. Cum o fi? Poate vorbi? Ce membre îşi mişcă? Cum comunică? Şi aşa mai departe.

Oamenii sînt cruzi în iubirea lor. Şi Schumacher este iubit, mai mult poate acum decît atunci cînd, fiind el neamţ, nu era lider în ierarhia pasiunilor. De ce nu l-a uitat publicul? Păi, de ce nu l-a uitat nici pe Senna? De ce nu e uitat Camus, care a dispărut în plină glorie, că şi aici e o cheie a răspunsului? Dacă Michael şi-ar fi încheiat liniştit cariera, dacă şi-ar fi dus existenţa îndestulată pe oriunde ar fi vrut el, imaginea i-ar fi rămas sus, dar fără interesul şi ataşamentul de după drama fracturii craniene.

Cînd se întîmplă ceva dramatic, ceva „nedrept”, tindem să contrabalansăm destinul îmbrăţişîndu-l pe cel lovit. Mulţi visează să îl vadă din nou pe picioarele lui sau măcar arătînd şi comportîndu-se cît mai aproape de ceea ce era înainte. Şi chiar dacă cei mai mulţi dintre cei mulţi ştiu că asta e foarte puţin probabil să se întîmple, continuă să spere. Trăiesc cu Schumacher aşa cum alţii trăiesc cu poza lui Cleopa, din motive diferite la suprafaţă, dar asemănătoare în adînc: radiaţia lor in absentia le e sprijin. De fapt, şi unii, şi alţii se întîlnesc cu subiectul veneraţiei lor zilnic pe o frecvenţă personală. Indiferent de ceea ce au fost ieri, azi au fost avansaţi la rang de icoane. Cursa lor continuă fără ei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

piedone jpg
Piedone, vacanță de vis alături de familie. Unde a plecat şeful ANPC: „La soare, după liniște și bucurie”
Cristian Popescu Piedone s-a gândit că a venit vremea să se bucure de o mică vacanță alături de familie, după controalele ANPC pe care le-a făcut în ultima perioadă, lăsându-i pe colegi să se ocupe de treburile de serviciu. Șeful Protecției Consumatorilor a publicat și câteva imagini pe rețelele de
490009517 29591370817121042 4874375550940847736 n jpg
In memoriam - Bogdan Teodorescu
Fac parte dintr-o generație care nu a mai apucat Cenaclul „Universitas”, condus de criticul Mircea Martin. Dar am fost sigur că Bogdan Teodorescu scrie și literatură de la primele sale articole din Tinerama.
Ksenia Karelina, captură video
Balerina ruso-americană, condamnată la închisoare în Rusia, a fost eliberată într-un schimb de prizonieri între Moscova și Washington
Rusia a eliberat-o pe balerina ruso-americană Ksenia Karelina într-un schimb de prizonieri desfășurat la primele ore ale dimineții între serviciile de informații conduse de Vladimir Putin și cele ale lui Donald Trump.
Ursula von der Leyen FOTO Comisia Europeana jpg
UE salută anunțul lui Trump privind suspendarea temporară a tarifelor. „Un pas important către stabilizarea economiei globale”
Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, salută anunțul președintelui Donald Trump privind suspendarea pentru 90 de zile a deciziei de aplicare a tarifelor reciproce.
image png
Secretul pentru o recoltă bogată de cartofi. Ce trebuie să faci când aceștia încep să crească. Acest lucru va ajuta plantele să producă mai mulți cartofi subterani
Grădinăritul oferă nu doar satisfacție personală, ci și legume sănătoase cultivate cu grijă. În cazul cartofilor, un pas esențial pentru a obține o recoltă generoasă îl reprezintă intervenția corectă în momentul creșterii plantelor
489648988 1140001064595671 8743006334930280598 n jpg
Mai este nevoie de istorie în școli? Dezbatere esențială la Biblioteca Academiei Române
Mai mult decât o colecție de date cronologice și evenimente de demult, istoria este o poveste care ne cuprinde pe toți, cei de ieri, de azi și de mâine.
George Simion FOTO Mediafax
„Rămâne un trădător, lupul îmbrăcat în oaie”. George Simion a pierdut procesul cu fostul ministru moldovean care l-a acuzat că s-a întâlnit cu agenți ruși
Fostul ministru al Apărării în Republica Moldova, Anatol Şalaru, anunţă că a câştigat procesul pe care George Simion i l-a intentat, în urmă cu aproape trei ani, după ce a spus că liderul AUR s-a întâlnit la Cernăuți cu spioni ai Rusiei.
«De la Burebista la Iohannis»  O perspectivă inedită asupra istoriei jpeg
Care au fost cele mai mari trădări din istoria României
În istorie nu rămân doar numele eroilor, ci și cele ale trădătorilor. Trădarea a fost o constantă în evoluția umană, iar în istoria României, acest fenomen s-a manifestat de-a lungul secolelor, uneori cu consecințe tragice pentru națiune
arme nucleare franceze jpg
Europa trebuie să-și asume apărarea nucleară. Provocările unei strategii independente de securitate
Noua poziție a Statelor Unite față de Europa nu a fost niciodată exprimată cu atâta duritate, cum o arată mesajele din aplicația Signal, publicate de revista The Atlantic.