Sînt pentru digitalizarea dosariadelor!

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Dacă înainte vreme discuțiile despre digitalizare în privința serviciilor pe care administrația statală și alte domenii gestionate de stat era oarecum marginală, noile condiții de viață au accelerat semnificativ perspectivele în acest domeniu. Îmi aduc aminte de faptul că, spre exemplu, în comisia numită popular „de tăiat hîrtii” susținusem faptul că, în învățămînt, numeroase documente școlare, cum ar fi planificările calendaristice, proiectarea unităților de învățare și poate chiar planurile de lecții ar putea fi gestionate doar digital, fără să se mai consume hîrtie pentru tipărirea acestora. Unele obiecții erau legate de faptul că directorii sau șefii de catedră trebuie să le semneze, fapt care nu mă convinge deloc, pentru că, pe de o parte, semnătura aceasta e oarecum formală, pe de altă parte, există posibilitatea astăzi de a se aplica o semnătură digitală. În plus, dacă directorul, ca să mențin exemplul de mai sus, le are stocate într-un folder, trimise de profesori, se poate considera foarte bine că există girul său.

În majoritatea orașelor există, în aceeași ordine de idei, o bună gestiune a multor servicii online. Clujul mi-e la îndemînă ca exemplu. Poți rezolva o mulțime de chestiuni administrative online, de la plata amenzilor la plata parcărilor, programări de diverse feluri și multe alte servicii. Ceea ce cu cîțiva ani în urmă părea de domeniul SF, astăzi a devenit operațional, ușor gestionabil, accesibil și asigură o decongestionare semnificativă a eforturilor și a timpului miilor de oameni.

De ce vin cu acest preambul și încotro vreau să mă îndrept? Pentru că se întîmplă să gestionez de vreo lună un domeniu destul de birocratic, dezvoltarea resursei umane din învățămînt la nivelul județului Cluj, mi-am adus aminte cum, an după an, cozile interminabile de profesori se aliniază la intrarea în inspectorat. Sau, dacă nu cozi de profesori, cozi de directori sau de secretari, care vin cu sacoșe pline cu dosare. Dosare-plic, în care sînt actele profesorilor care doresc să se înscrie pentru a parcurge procesul obținerii gradelor didactice. La nivelul unui județ cum e Clujul, sînt cîteva sute anual, cel puțin. Preluarea acestor dosare se face de către un singur om, care stă să verifice filă cu filă fiecare dosar, uneori ajungînd să trimită unele înapoi pentru completare. Imaginea de ansamblu e kafkiană, iar la final se adună munți de dosare, apoi se încarcă datele acestea de către același om în tabele excel, complexe, cu multe rubricaturi, urmînd ca, pe parcursul desfășurării procesului de obținere a acestor grade, alte informații să se adauge progresiv, legate de inspecțiile efectuate de oameni, de notele obținute, de eventualele amînări, reveniri etc.

Am discutat cu un informatician foarte priceput, întrebîndu-l dacă acest proces nu ar putea fi gestionat online, pentru a se evita povestea cu cozile, cu așteptatul, cu dosarele și linsul documentelor. Se poate, mi-a spus, știam și eu că se poate, de altfel, pentru că experiența mea m-a dus la un moment dat și înspre gestionarea a ceva asemănător, din postură de inițiativă privată, în domeniul evaluării. L-am întrebat deci cum ar putea fi operaționalizată o astfel de procedură, ca oamenii să nu mai trebuiască să vină cu dosarele în brațe și să aștepte la cozi, iar cine preia aceste dosare să nu mai trebuiască să se confrunte cu fiecare în parte pentru a-i verifica dosarul. Răspunsurile tehnice există, am ajuns împreună la această concluzie, însă ceea ce e mai complicat de realizat este gestionarea legislativă a acestora și reglajul instituțional, respectiv interinstituțional.

Ca să exemplific, citînd dintr-o metodologie de organizare a unuia dintre gradele didactice, se prevede mai întîi faptul că „Dosarul de înscriere se depune la una dintre unităţile de învăţămînt la care candidatul este încadrat în anul şcolar respectiv”, iar mai apoi că „Dosarele candidaţilor, care conţin toate documentele menţionate la art. 12 alin. (1), sînt depuse şi înregistrate la inspectoratul şcolar de către persoane delegate de conducerea unităţii de învăţămînt”. Urmează etape de verificare, introducere a datelor în baze de date etc. Ei bine, cum se poate observa, pentru ca digitalizarea acestui proces să aibă loc, e nevoie mai întîi ca acest fapt să fie permis de documentele normative cu caracter legislativ. După acest pas, s-ar putea dezvolta platformele pe care înscrierile online să se realizeze, cu asigurarea securității necesare și a unei proceduri de validare. Nu ar fi deloc imposibil. Și îmi aduc aminte că am lucrat la un moment dat ca validator de teste de evaluare într-un proiect foarte interesant, unde prin vizualizare a documentului trimis și apoi prin bifare a unor rubrici validam sau invalidam, menționînd eventualele cauze în cîmpuri specifice. Văd cu ochii minții cum ar arăta acest proces, cred în faptul că poate fi pus în practică și sînt sigur că ar aduce un enorm cîștig în ordinea eficienței și a debirocratizării, s-ar cîștiga timp, s-ar ușura munca unor oameni, s-ar cîștiga, în plus, un capital enorm de imagine de către cei care și l-ar asuma. Pentru că ar fi în folosul oamenilor, al profesorilor, al colegilor noștri. În fond, dosare online au ajuns să se depună la înscrierea la facultăți, inspecții online cu semnături electronice s-au realizat încă de anul trecut și probabil majoritatea vor fi efectuate similar și anul acesta. Și n-am nici o îndoială că există și oameni dispuși să se înhame la munca de organizare logistică a acestui proces, începînd de la reglajele metodologice pînă la cele tehnice.

Mi-ar plăcea să se întîmple acest lucru și să pot apoi să-i laud pe cei care au inițiat o astfel de revoluție, care s-ar putea apoi deschide și înspre alte direcții din sistem.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.
Dorin Chiotea FOTO Facebook
Scandal în TVR pe tema Mondialului! Dorin Chioțea îl face praf pe Dan Turturică, șeful instituției
Revoltă în TVR. Șeful televiziunii publice, luat la țintă de un jurnalist.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.