Sînt pentru digitalizarea dosariadelor!

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Dacă înainte vreme discuțiile despre digitalizare în privința serviciilor pe care administrația statală și alte domenii gestionate de stat era oarecum marginală, noile condiții de viață au accelerat semnificativ perspectivele în acest domeniu. Îmi aduc aminte de faptul că, spre exemplu, în comisia numită popular „de tăiat hîrtii” susținusem faptul că, în învățămînt, numeroase documente școlare, cum ar fi planificările calendaristice, proiectarea unităților de învățare și poate chiar planurile de lecții ar putea fi gestionate doar digital, fără să se mai consume hîrtie pentru tipărirea acestora. Unele obiecții erau legate de faptul că directorii sau șefii de catedră trebuie să le semneze, fapt care nu mă convinge deloc, pentru că, pe de o parte, semnătura aceasta e oarecum formală, pe de altă parte, există posibilitatea astăzi de a se aplica o semnătură digitală. În plus, dacă directorul, ca să mențin exemplul de mai sus, le are stocate într-un folder, trimise de profesori, se poate considera foarte bine că există girul său.

În majoritatea orașelor există, în aceeași ordine de idei, o bună gestiune a multor servicii online. Clujul mi-e la îndemînă ca exemplu. Poți rezolva o mulțime de chestiuni administrative online, de la plata amenzilor la plata parcărilor, programări de diverse feluri și multe alte servicii. Ceea ce cu cîțiva ani în urmă părea de domeniul SF, astăzi a devenit operațional, ușor gestionabil, accesibil și asigură o decongestionare semnificativă a eforturilor și a timpului miilor de oameni.

De ce vin cu acest preambul și încotro vreau să mă îndrept? Pentru că se întîmplă să gestionez de vreo lună un domeniu destul de birocratic, dezvoltarea resursei umane din învățămînt la nivelul județului Cluj, mi-am adus aminte cum, an după an, cozile interminabile de profesori se aliniază la intrarea în inspectorat. Sau, dacă nu cozi de profesori, cozi de directori sau de secretari, care vin cu sacoșe pline cu dosare. Dosare-plic, în care sînt actele profesorilor care doresc să se înscrie pentru a parcurge procesul obținerii gradelor didactice. La nivelul unui județ cum e Clujul, sînt cîteva sute anual, cel puțin. Preluarea acestor dosare se face de către un singur om, care stă să verifice filă cu filă fiecare dosar, uneori ajungînd să trimită unele înapoi pentru completare. Imaginea de ansamblu e kafkiană, iar la final se adună munți de dosare, apoi se încarcă datele acestea de către același om în tabele excel, complexe, cu multe rubricaturi, urmînd ca, pe parcursul desfășurării procesului de obținere a acestor grade, alte informații să se adauge progresiv, legate de inspecțiile efectuate de oameni, de notele obținute, de eventualele amînări, reveniri etc.

Am discutat cu un informatician foarte priceput, întrebîndu-l dacă acest proces nu ar putea fi gestionat online, pentru a se evita povestea cu cozile, cu așteptatul, cu dosarele și linsul documentelor. Se poate, mi-a spus, știam și eu că se poate, de altfel, pentru că experiența mea m-a dus la un moment dat și înspre gestionarea a ceva asemănător, din postură de inițiativă privată, în domeniul evaluării. L-am întrebat deci cum ar putea fi operaționalizată o astfel de procedură, ca oamenii să nu mai trebuiască să vină cu dosarele în brațe și să aștepte la cozi, iar cine preia aceste dosare să nu mai trebuiască să se confrunte cu fiecare în parte pentru a-i verifica dosarul. Răspunsurile tehnice există, am ajuns împreună la această concluzie, însă ceea ce e mai complicat de realizat este gestionarea legislativă a acestora și reglajul instituțional, respectiv interinstituțional.

Ca să exemplific, citînd dintr-o metodologie de organizare a unuia dintre gradele didactice, se prevede mai întîi faptul că „Dosarul de înscriere se depune la una dintre unităţile de învăţămînt la care candidatul este încadrat în anul şcolar respectiv”, iar mai apoi că „Dosarele candidaţilor, care conţin toate documentele menţionate la art. 12 alin. (1), sînt depuse şi înregistrate la inspectoratul şcolar de către persoane delegate de conducerea unităţii de învăţămînt”. Urmează etape de verificare, introducere a datelor în baze de date etc. Ei bine, cum se poate observa, pentru ca digitalizarea acestui proces să aibă loc, e nevoie mai întîi ca acest fapt să fie permis de documentele normative cu caracter legislativ. După acest pas, s-ar putea dezvolta platformele pe care înscrierile online să se realizeze, cu asigurarea securității necesare și a unei proceduri de validare. Nu ar fi deloc imposibil. Și îmi aduc aminte că am lucrat la un moment dat ca validator de teste de evaluare într-un proiect foarte interesant, unde prin vizualizare a documentului trimis și apoi prin bifare a unor rubrici validam sau invalidam, menționînd eventualele cauze în cîmpuri specifice. Văd cu ochii minții cum ar arăta acest proces, cred în faptul că poate fi pus în practică și sînt sigur că ar aduce un enorm cîștig în ordinea eficienței și a debirocratizării, s-ar cîștiga timp, s-ar ușura munca unor oameni, s-ar cîștiga, în plus, un capital enorm de imagine de către cei care și l-ar asuma. Pentru că ar fi în folosul oamenilor, al profesorilor, al colegilor noștri. În fond, dosare online au ajuns să se depună la înscrierea la facultăți, inspecții online cu semnături electronice s-au realizat încă de anul trecut și probabil majoritatea vor fi efectuate similar și anul acesta. Și n-am nici o îndoială că există și oameni dispuși să se înhame la munca de organizare logistică a acestui proces, începînd de la reglajele metodologice pînă la cele tehnice.

Mi-ar plăcea să se întîmple acest lucru și să pot apoi să-i laud pe cei care au inițiat o astfel de revoluție, care s-ar putea apoi deschide și înspre alte direcții din sistem.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?