Sînt pentru digitalizarea dosariadelor!

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Dac─â ├«nainte vreme discu╚Ťiile despre digitalizare ├«n privin╚Ťa serviciilor pe care administra╚Ťia statal─â ╚Öi alte domenii gestionate de stat era oarecum marginal─â, noile condi╚Ťii de via╚Ť─â au accelerat semnificativ perspectivele ├«n acest domeniu. ├Ämi aduc aminte de faptul c─â, spre exemplu, ├«n comisia numit─â popular ÔÇ×de t─âiat h├«rtiiÔÇŁ sus╚Ťinusem faptul c─â, ├«n ├«nv─â╚Ť─âm├«nt, numeroase documente ╚Öcolare, cum ar fi planific─ârile calendaristice, proiectarea unit─â╚Ťilor de ├«nv─â╚Ťare ╚Öi poate chiar planurile de lec╚Ťii ar putea fi gestionate doar digital, f─âr─â s─â se mai consume h├«rtie pentru tip─ârirea acestora. Unele obiec╚Ťii erau legate de faptul c─â directorii sau ╚Öefii de catedr─â trebuie s─â le semneze, fapt care nu m─â convinge deloc, pentru c─â, pe de o parte, semn─âtura aceasta e oarecum formal─â, pe de alt─â parte, exist─â posibilitatea ast─âzi de a se aplica o semn─âtur─â digital─â. ├Än plus, dac─â directorul, ca s─â men╚Ťin exemplul de mai sus, le are stocate ├«ntr-un folder, trimise de profesori, se poate considera foarte bine c─â exist─â girul s─âu.

├Än majoritatea ora╚Öelor exist─â, ├«n aceea╚Öi ordine de idei, o bun─â gestiune a multor servicii online. Clujul mi-e la ├«ndem├«n─â ca exemplu. Po╚Ťi rezolva o mul╚Ťime de chestiuni administrative online, de la plata amenzilor la plata parc─ârilor, program─âri de diverse feluri ╚Öi multe alte servicii. Ceea ce cu c├«╚Ťiva ani ├«n urm─â p─ârea de domeniul SF, ast─âzi a devenit opera╚Ťional, u╚Öor gestionabil, accesibil ╚Öi asigur─â o decongestionare semnificativ─â a eforturilor ╚Öi a timpului miilor de oameni.

De ce vin cu acest preambul ╚Öi ├«ncotro vreau s─â m─â ├«ndrept? Pentru c─â se ├«nt├«mpl─â s─â gestionez de vreo lun─â un domeniu destul de birocratic, dezvoltarea resursei umane din ├«nv─â╚Ť─âm├«nt la nivelul jude╚Ťului Cluj, mi-am adus aminte cum, an dup─â an, cozile interminabile de profesori se aliniaz─â la intrarea ├«n inspectorat. Sau, dac─â nu cozi de profesori, cozi de directori sau de secretari, care vin cu saco╚Öe pline cu dosare. Dosare-plic, ├«n care s├«nt actele profesorilor care doresc s─â se ├«nscrie pentru a parcurge procesul ob╚Ťinerii gradelor didactice. La nivelul unui jude╚Ť cum e Clujul, s├«nt c├«teva sute anual, cel pu╚Ťin. Preluarea acestor dosare se face de c─âtre un singur om, care st─â s─â verifice fil─â cu fil─â fiecare dosar, uneori ajung├«nd s─â trimit─â unele ├«napoi pentru completare. Imaginea de ansamblu e kafkian─â, iar la final se adun─â mun╚Ťi de dosare, apoi se ├«ncarc─â datele acestea de c─âtre acela╚Öi om ├«n tabele excel, complexe, cu multe rubricaturi, urm├«nd ca, pe parcursul desf─â╚Öur─ârii procesului de ob╚Ťinere a acestor grade, alte informa╚Ťii s─â se adauge progresiv, legate de inspec╚Ťiile efectuate de oameni, de notele ob╚Ťinute, de eventualele am├«n─âri, reveniri etc.

Am discutat cu un informatician foarte priceput, ├«ntreb├«ndu-l dac─â acest proces nu ar putea fi gestionat online, pentru a se evita povestea cu cozile, cu a╚Öteptatul, cu dosarele ╚Öi linsul documentelor. Se poate, mi-a spus, ╚Ötiam ╚Öi eu c─â se poate, de altfel, pentru c─â experien╚Ťa mea m-a dus la un moment dat ╚Öi ├«nspre gestionarea a ceva asem─ân─âtor, din postur─â de ini╚Ťiativ─â privat─â, ├«n domeniul evalu─ârii. L-am ├«ntrebat deci cum ar putea fi opera╚Ťionalizat─â o astfel de procedur─â, ca oamenii s─â nu mai trebuiasc─â s─â vin─â cu dosarele ├«n bra╚Ťe ╚Öi s─â a╚Ötepte la cozi, iar cine preia aceste dosare s─â nu mai trebuiasc─â s─â se confrunte cu fiecare ├«n parte pentru a-i verifica dosarul. R─âspunsurile tehnice exist─â, am ajuns ├«mpreun─â la aceast─â concluzie, ├«ns─â ceea ce e mai complicat de realizat este gestionarea legislativ─â a acestora ╚Öi reglajul institu╚Ťional, respectiv interinstitu╚Ťional.

Ca s─â exemplific, cit├«nd dintr-o metodologie de organizare a unuia dintre gradele didactice, se prevede mai ├«nt├«i faptul c─â ÔÇ×Dosarul de ├«nscriere se depune la una dintre unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├«nt la care candidatul este ├«ncadrat ├«n anul ┼čcolar respectivÔÇŁ, iar mai apoi c─â ÔÇ×Dosarele candida┼úilor, care con┼úin toate documentele men┼úionate la art. 12 alin. (1), s├«nt depuse ┼či ├«nregistrate la inspectoratul ┼čcolar de c─âtre persoane delegate de conducerea unit─â┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├«ntÔÇŁ. Urmeaz─â etape de verificare, introducere a datelor ├«n baze de date etc. Ei bine, cum se poate observa, pentru ca digitalizarea acestui proces s─â aib─â loc, e nevoie mai ├«nt├«i ca acest fapt s─â fie permis de documentele normative cu caracter legislativ. Dup─â acest pas, s-ar putea dezvolta platformele pe care ├«nscrierile online s─â se realizeze, cu asigurarea securit─â╚Ťii necesare ╚Öi a unei proceduri de validare. Nu ar fi deloc imposibil. ╚śi ├«mi aduc aminte c─â am lucrat la un moment dat ca validator de teste de evaluare ├«ntr-un proiect foarte interesant, unde prin vizualizare a documentului trimis ╚Öi apoi prin bifare a unor rubrici validam sau invalidam, men╚Ťion├«nd eventualele cauze ├«n c├«mpuri specifice. V─âd cu ochii min╚Ťii cum ar ar─âta acest proces, cred ├«n faptul c─â poate fi pus ├«n practic─â ╚Öi s├«nt sigur c─â ar aduce un enorm c├«╚Ötig ├«n ordinea eficien╚Ťei ╚Öi a debirocratiz─ârii, s-ar c├«╚Ötiga timp, s-ar u╚Öura munca unor oameni, s-ar c├«╚Ötiga, ├«n plus, un capital enorm de imagine de c─âtre cei care ╚Öi l-ar asuma. Pentru c─â ar fi ├«n folosul oamenilor, al profesorilor, al colegilor no╚Ötri. ├Än fond, dosare online au ajuns s─â se depun─â la ├«nscrierea la facult─â╚Ťi, inspec╚Ťii online cu semn─âturi electronice s-au realizat ├«nc─â de anul trecut ╚Öi probabil majoritatea vor fi efectuate similar ╚Öi anul acesta. ╚śi n-am nici o ├«ndoial─â c─â exist─â ╚Öi oameni dispu╚Öi s─â se ├«nhame la munca de organizare logistic─â a acestui proces, ├«ncep├«nd de la reglajele metodologice p├«n─â la cele tehnice.

Mi-ar pl─âcea s─â se ├«nt├«mple acest lucru ╚Öi s─â pot apoi s─â-i laud pe cei care au ini╚Ťiat o astfel de revolu╚Ťie, care s-ar putea apoi deschide ╚Öi ├«nspre alte direc╚Ťii din sistem.

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?