Sînt pe stradă

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Binili învinge jpeg

Sînt pe stradă. Strîng semnături pentru Alianța USR-PLUS. Este a noua oară cînd fac asta și deja sînt obișnuit cu sila de politică pe care majoritatea celor pe care îi rog să ne ajute o afișează.

Am fost de mai multe ori înjurat. De două ori ni s-a spus că ar trebui să fim împușcați. De ambele dăți cei în cauză ne-au explicat că știu de la Antena 3 că sîntem niște hoți plătiți de străini, care vrem răul țării.

România a fost condusă de formele PSD-ului pentru o mare majoritate a celor 30 de ani de la revoluție. Televiziunile de „știri“ cu cele mai mari audiențe au fost sau sînt controlate de oameni cu enorme probleme de corupție. Mogulii de televiziuni au ajuns mai toți în pușcărie (Sîrbu, Vântu, Voiculescu), unul este suspect de crimă și a fugit din țară, iar celălalt este de cîțiva ani buni în Serbia, unde se ascunde și el de Justiție. Toți, dar toți șefii principalelor trei televiziuni de știri au jucat roluri extrem de importante în PSD.

În fiecare zi, „știrile“ sînt dominate de oamenii PSD-ului, de oameni plătiți de PSD, de oameni angajați de oamenii plătiți sau dependenți de PSD, de partenerii de coaliție ai PSD-ului sau de foști PSD-iști sau apropiați ai PSD-ului.

Acum cîteva zile, Facebook a anunțat public că au eliminat, în campania lor împotriva manipulării, patru pagini de „știri“, 26 de conturi și un grup cu peste 1500 de conturi, toate legate de PSD.

Una dintre pagini se numea „Anti-Fake News“. Mai clar, PSD-ul a finanțat o „fabrică“ de minciuni care includea o pagină de produs și difuzat știri false denumită „Împotriva Știrilor False“. Toate paginile eliminate de Facebook păreau aproape perfect sincronizate cu Antena 3 și România TV, unde foști colaboratori ai Securității atacă „securiștii“ imaginari, unde oameni condamnați pentru corupție discută despre „eliminarea corupției“, unde foști pușcăriași promovează reforma Justiției.

Polarizarea, radicalizarea electoratului, dezgustul de politică al majorității este rețeta perfectă pentru partide corupte de a sta la putere și a liderilor lor de a scăpa de pușcărie. Năstase, Micky Șpagă, Hrebenciuc, Vanghelie, Oprea, Maior au fost predecesorii lui Dragnea. PSD-ul a reușit în mod excepțional un singur lucru – să creeze o industrie a scandalului, a minciunii și a corupției menită să protejeze conducerea partidului.

PSD-ul nu a adus nimic bun României, dar în timpul lui Dragnea a devenit de-a dreptul toxic.

Pe stradă este ușor să îi recunoști pe cei care vor semna. În marea lor majoritate, au între 30 și 50 de ani și par din clasa de mijloc. Am strîns cîteva sute de semnături și am întîlnit probabil cîteva mii de oameni care mi-au spus că au semnat deja.

Am fost verificat de un jandarm care, după ce m-a legitimat, și-a dat seama că știa cine sînt, locuiește aproape de școala unde facem teme cu copiii în fiecare -week-end, și a semnat și el.

E greu să mă explic celor care sînt agresiv împotriva oamenilor noi din politică. Greu de explicat că îmi este mai bine în afara politicii. Mult mai bine. Că cei apropiați mie nu sînt deloc fericiți că eu fac politică. Că am făcut public de la început că dacă, printr un miracol, ajung în Parlamentul European, toți banii o să îi folosesc pentru a face o super-echipă de oameni la Bruxelles și pentru a ajuta financiar un minimum de 40 de oameni promițători să devină experți pe probleme europene, sperînd să ne înlocuiască rapid pe toți cei care participăm acum la alegeri.

E greu să îi lămuresc că nu am ambiții de demnități publice. Că nu vreau putere și nu sînt deloc interesat de funcții. Că mă uimesc așteptările pe care le au unii de la noi și m-am gîndit de cîteva ori că un partid „La Peștișorul de Aur“ ar fi exact ceea ce îi trebuie României. Că îmi este greu să mă motivez să rămîn în politică și nu o dată m-am gîndit să renunț, nu de alta, dar e mult mai fain să comentezi de pe bară și să o arzi la schi în loc de luat înjurături la strîns de semnături. Că nu, nu sînt plătit de nimeni pentru a face asta.

Că urăsc să cer ceva și în mod sigur că nu am de gînd să cerșesc voturi. Dacă merit votul, bine, dacă nu, am justificarea perfectă pentru ieșirea din politică. Că în mod sincer chiar îmi doresc să fie alții mai buni pe care să îi votez.

Îmi plac oamenii buni, deși oamenii buni sînt adesea luați de proști. Am fost luat de prost de o mulțime de ori. Am fost luat de prost în școală, am fost luat de prost de unii dintre angajatorii mei, de unii dintre cei pe care i-am angajat și de pseudo-prieteni. Am fost luat de prost în ghetou, dar și în medii dominate de oameni foarte bine educați. De angajați ai băncilor și a destule firme. Și mă simt în fiecare zi luat de prost de PSD și de televiziunile lor.

De asta sînt pe stradă. Pentru că sînt înconjurat de un număr mare de oameni buni care nu sînt într-o situație care să le permită să fie în stradă, dar care și ei vor, la fel ca și mine, o schimbare a României.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.