Singurătatea alegătorului rumân

Publicat în Dilema Veche nr. 409 din 15-21 decembrie 2011
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Am parcurs cu delicii ultima carte a prietenului Cristian Preda.* Este o excelentă istorie electorală a României, un fel de descriere a destinului naţional din alegeri în alegeri. Admit şi eu că alegerile sînt momente importante în istoria politică a oricărei naţiuni, poate nu atît de importante pe cît pare a crede autorul şi, în orice caz, nu toate alegerile au egală importanţă. Să fim serioşi, ce importanţă pot avea alegerile din anii ’70 sau ’80? Dar, altfel, de dragul lui, pot merge pe teza subîntinsă de demersul dlui profesor Preda, cum că momentele electorale sînt cele mai importante momente din istoria politică a unei naţiuni, pentru că atunci şi doar atunci întreaga suflare e chemată să se exprime – şi ceea ce exprimă ea este definitiv. De principiu. Cartea e scrisă alert, plină de date şi documente şi, mai important pentru unul ca mine, musteşte de anecdotică. Alegerile, în general, pot fi bine înţelese doar dacă, pe lîngă toate datele statistice care le alcătuiesc realitatea şi pe lîngă implicaţiile politice ale rezultatului lor, colectăm cît mai multe situaţii anecdotice. Povestea cîte unuia faţă cu scrutinul este, uneori, mai elocventă pentru natura acelor alegeri decît tomuri de analize docte sau jurnalistice. În fond, alegerile sînt o experienţă a cetăţeniei – una fundamentală – care, la rîndul ei, este doar una dintre identităţile oricui. De aceea, fundamental, alegerile îmi par experienţe umane. Doar la alegeri sau în tumultul revoluţiilor omul este atît de aproape de inima „monstrului mai rece decît orice monstru rece“ care este statul. Cum revoluţiile nu sînt date, uneori, într-o viaţă de om, sau, atunci cînd ne sînt date, unii mai fricoşi le evită, alegerile rămîn experienţa umană fundamentală în raport cu statul. 

Cristian Preda lucrează, din fericire, cu un material bogat. De la 1831 încoace, am avut mai bine de 100 de alegeri în România. Avem şi multe mărturii ale acestora (procese-verbale, articole din presa vremii, însemnările oamenilor politici etc.), dar şi o vastă literatură cu evidente virtuţi mărturisitoare. Vor găsi mulţi istorici sau politologi argumente pentru valoarea acestei cărţi. Mie, unul, cartea mi s-a validat definitiv cînd, în chiar a doua ei pagină, am găsit reprodusă scena dintre Zoe, Tipătescu şi Cetăţeanul turmentat, din primul act al „Scrisorii pierdute“. Un autor care scrie despre istoria electorală a României şi nu începe cu faimoasa piesă a lui Caragiale, adevăratul soft după care se derulează procesul electoral românesc în veac, a ratat totul. După cum se vede, Cristian Preda este unul dintre acei autori care înţeleg totul.

În cartea lui Preda, printre detaliile anecdotice, unul mi se pare generos ca temei al unei simpatice, dar nu total gratuite, speculaţii de duminică. Aţi auzit vreodată de Vladimir Stoica din Ismail? Cred că nu. Nici eu, pînă să ajung la următorul fragment:

„O situaţie specială, descrisă prima oară de Kogălniceanu şi reluată apoi de istorici şi de sociologi, este cazul lui Vladimir Stoica. E un nume care îşi merită locul în istoria reprezentării din România, fiindcă era singurul cetăţean din Ismail ce figura în colegiul alegătorilor primari. Despre acest Stoica, Kogălniceanu spunea că el este şi alegător în ocoale şi delegat şi prezident şi secretariu, dumnealui formează colegiul întreg, prin urmare dumnealui este învestit cu drit de a trimite singur un deputat în Adunare. Acest singur alegător, în alegerile din 1859, a desemnat ca reprezentant al colegiului primar al ţinutului Ismail pe Nicolae Docan, iar în cele din 1860, pe Costin Vârnav. Modest însă, V. Stoica, în certificatul privitor la rezultatul ultimei alegeri, pe care îl elibera atît în calitate de preşedinte cît şi de secretar al colegiului electoral format din el însuşi, îl declară ales pe C. Vârnav cu majoritatea, iar nu cu unanimitatea unui singur vot. Cazul lui Vladimir Stoica e cu atît mai elocvent pentru epoca despre care vorbim, cu cît Adunarea a anulat alegerile din 1860 din Ismail, considerînd că un colegiu nu poate avea doar un votant. Ca urmare, colegiul respectiv nu a avut reprezentant din partea alegătorilor primari.“ (p. 84)

Pentru mine, frapantă în această istorie este singurătatea alegătorului român V. Stoica şi, apoi, rezultatul dezolant al efortului său electoral: anularea alegerilor pe motiv de singurătate. V. Stoica nu e doar singur în faţa urnelor, aşa cum e normal să fie orice elector, el e singur în tot colegiul. Votul său nu e doar decisiv, e mai mult decît atît – e absolut suveran. Mă întreb de ce nu s-o fi votat pe el însuşi. Poate că nu-l atrăgea deputăţia, dar o putea face oricînd şi zdrobea orice alt candidat. Această singurătate îmi evocă, complementar, o altă singurătate: cea a liderului politic, cea a celui ales, în cele din urmă. Am putut vedea cu ochii mei în nenumărate împrejurări cum, la vremea marilor decizii şi, uneori, la vremea marilor lupte, liderul politic e singur, indiferent de cît de mulţi consilieri şi aghiotanţi şi susţinători şi adulatori şi oportunişti şi băgători de seamă se strîng în jurul lui. E o singurătate ciudată (cel mai bine îmi pare că e descrisă în literatura sud-americană a anilor ’60-’80, pe la Asturias, Márquez sau Llosa), dar cu atît mai presantă. A fi lider înseamnă a te detaşa în fruntea plutonului. A te detaşa în fruntea plutonului înseamnă a te însingura. Acum, iată, văd că şi alegătorul, poporeanul, poate fi – este? – singur. Indiferent de confortul pe care îl simte stînd mereu umăr la umăr cu ai lui, cînd alege, e singur. Şi dacă, din pricina singurătăţii, alegerile se mai şi anulează, atunci, revenind la Patron, fandaxia-i gata.  

* Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 pînă în zilele noastre, Polirom, 2011.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pilaf istock jpg
Ingredientul secret care schimbă complet gustul pilafului. Așa se face în restaurantele de top
Pilaful este, fără doar și poate, unul dintre cele mai populare preparate din țara noastră. Însă, în ciuda popularității sale, el încă mai ascunde câteva secrete pe care numai gospodinele cu experiență le mai cunosc astăzi. Iar dacă ne dorim o mâncare delicioasă, de care să nu ne mai săturăm, este i
Poza de cover  Vrei sa iti dezvolti afacerea pentru a le oferi clientilor tai servicii imbunatatite Iata de ce trebuie sa tii cont! Barbat antreprenor la birou jpg
De la salariu la startup. Ce trebuie să știi înainte să devii antreprenor
Tot mai mulți români își doresc să facă pasul de la statutul de angajat la cel de antreprenor. Libertatea de a decide pentru tine, promisiunea unor venituri mai mari și dorința de a construi „ceva al tău” sunt motive frecvente care alimentează această schimbare.
Microbiota intestinală Foto NewMedicine ro jpg
Viața lungă începe în intestin: microbiota, scutul invizibil care oprește îmbătrânirea și păzește mintea și mușchii
Descoperă cum sănătatea microbiotei intestinale influențează longevitatea, memoria și vitalitatea. Cheia unei bătrâneți fără boli s-ar putea afla chiar în intestin.
1 iod jpg jpeg
Care este alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Îl găsești în multe magazine. Nu costă mult, oricine își permite
Un mineral esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide, iodul este adesea trecut cu vederea în alimentația zilnică.
jeans pixabay jpg
Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă
Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purtat numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos.
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
Unicul animal mascul ce poate rămâne însărcinat! Specia fascinează oamenii de știință din întreaga lume
Sunt vietăți despre care am auzit cu toții, însă nu multă lume știe cât de fascinantă este, de fapt, această specie. Este vorba despre căluții de mare, care reușesc să fascineze oamenii de știință datorită unui fapt cu totul deosebit!
David H Carstens 02 foto arhiva personala jpg
Expert american în securitate: Rusia este o benzinărie cu focoase. Unde se ascunde slăbiciunea strategică a lui Putin
Expert în securitate și fost înalt oficial în Armata SUA, David H. Carstens a vorbit în cadrul unui interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, despre cum poate fi învinsă Rusia și vulnerabilitățile lui Vladimir Putin.
George Simion Diana Sosoaca ID242485 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Alegerile din România, subiect de studiu pentru Universitatea Princeton. Defecțiunea suveranistă remarcată de un renumit profesor din SUA
Grigore Pop Elecheș, profesor de științe politice la titrata Princeton University, a făcut un studiu referitor la alegerile prezidențiale din România. El a împărtășit concluziile trase într-o analiză pentru „Adevărul”
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Ce legume trebuie să plantăm în luna iunie? Așa vom avea o recoltă mai bogată ca oricând
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne aflăm în a doua jumătate a lunii mai. Iar pentru românii care locuiesc la curte această perioadă din an este foare importantă, dacă își doresc o recoltă bogată și delicioasă.