Sindromul albului salvator

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Matt Healy este vocalistul trupei de pop alternativ The 1975. Aflată în turneu, formația a putut fi văzută recent și la București. Concertul a avut loc fără incidente notabile și a fost foarte puțin remarcat în peisajul general. Asta spune destul de multe despre starea presei muzicale românești, însă asta e o discuție pentru altă dată. Motivul pentru care amintesc aici despre acest eveniment este pentru că Healy a reușit cumva să intre pe radarul jurnaliștilor din lumea întreagă din motive care au puțin de-a face cu stilul sau cu talentul trupei. 

Aflat în Malaezia pentru un festival, Healy a decis să își afirme foarte ferm opiniile politice legate de incriminarea homosexualității în țara-gazdă. Între două piese și un discurs presărat cu tot felul de expresii licențioase, Healy l-a sărutat apăsat pe basistul trupei, Ross MacDonald. Healy a explicat că prezența trupei acolo a fost mai degrabă o greșeală, precizînd că nu înțelege invitația de a concerta într-o țară care ține neapărat să îi indice cu cine poate face sex. Liderul grupului The 1975 nu e la primul incident de acest fel. El a protestat sărutînd un fan în urmă cu patru ani în Emiratele Arabe Unite, o altă țară musulmană în care relațiile între persoane de același sex sînt ilegale. 

Foarte puțin suprinzător, cîteva minute după întîmplarea de mai sus, The 1975 au fost obligați să părăsească scena festivalului malaezian. „OK, trebuie să plecăm, tocmai am fost interziși în Kuala Lumpur”, a comunicat Healy scurt și concertul a luat sfîrșit. Nu numai concertul, după cum s-a văzut ulterior, ci întreg festivalul. 

Într-o lume ideală, gestul lui Healy ar fi fost unanim salutat ca un act de curaj, o afirmare demnă a unor drepturi ce ar trebui respectate oriunde. În lumea reală, însă, nu e tocmai așa. Poate surprinzător pentru starul britanic, printre cei care au comentat negativ au fost chiar activiștii malaezieni pentru drepturile omului. „El pleacă din țară și nu va suporta consecințele, noi rămînem aici”, a declarat unul dintre ei pentru The Guardian. Alții l-au acuzat pe cîntăreț că suferă de „sindromul albului salvator”, o descriere plastică pentru obiceiul occidental de a predica fără nuanțe valori vestice în fața unui public despre care vorbitorul nu cunoaște mare lucru.

Incidentul este semnificativ pentru ceea ce e, probabil, cel mai mare conflict al momentului – războiul cultural între progresiști și conservatori. Dus adesea de pe poziții ideologice ireconciliabile, actorii cei mai gălăgioși sînt adesea autosuficienți, mesianici și au subtilitatea proverbialului elefant în magazinul cu porțelanuri. Se vorbește mult despre ascensiunea reacționarilor de-a lungul și de-a latul lumii, dar mult mai puțin decît ar fi nevoie despre excesele care alimentează această ascensiune. Chiar dacă sînt făcute în numele unei cauze bune, declarațiile și gesturile provocatoare produc uneori pagube ireparabile. Intenția de a face bine nu a fost și nu va fi niciodată o scuză pentru rezultate negative.  

La data cînd Healy decidea că e o zi bună să pozeze în activist, în Malaezia începuse campania electorală pentru alegerile locale. Campanie marcată, potrivit declarațiilor militanților locali pentru drepturile comunității gay, de o creștere îngrijorătoare a discursului urii. Nu e greu de bănuit ce efect a avut atitudinea de afon politic a englezului într-o țară în care acuzațiile de homosexualitate au fost folosite în mod repetat și cinic pentru eliminarea unor adversari politici de pe scenă. 

Extinderea drepturilor pentru comunități oprimate sau lipsite de apărare este adesea un proces laborios, obositor și lung, care cere de multe ori răbdare și un simț al pragmatismului, mai mult decît declarații provocatoare și gesturi ostentative. Chestiunea aceasta este valabilă inclusiv în țări ca România, unde pentru multă vreme membrii comunității gay s-au complăcut într-un soi de dolce far niente pentru simplul motiv că nu simțeau o amenințare directă și personală. Referendumul convocat la inițiativa Coaliției pentru Familie a fost un duș rece. Între timp, o parte a comunității pare să fi trecut cu totul în extrema cealaltă, militînd pentru chestiuni care par mai degrabă excentrice și ignorînd faptul că agenda post-dezincriminare nu a fost realizată aproape deloc. Faptul că la Pride-ul din București participă în ultimii ani zeci de mii de persoane e doar o observație simpatică cîtă vreme parteneriatul civil nu există, deși în teorie el este acceptat de aproape toate partidele. 

The 1975 au părăsit Malaezia la cîteva ore după întreruperea concertului de la Kuala Lumpur. În urma lor, organizatorii concertului au fost obligați să dea explicații pentru comportamentul vocalistului. Foarte probabil, la anul festivalul Good Vibes nu va mai exista.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

steagul romaniei si al UE foto pixabay jpg
La răscruce de drumuri. Cum arată scenariul ideal și cel de coșmar pentru viitorul României| ANALIZA
România se află la răscruce de drumuri, iar alegerile prezidențiale din luna mai vor decide calea pe care o luăm. Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că pentru prima dată de la momentul Snagov nu mai există decizia fermă și unanimă ca România să privească spre Bruxelles.
masina de lux confiscata in port foto politia de frontiera
Controverse privind taxa pe lux. Cum se aplică și care sunt neclaritățile
Taxa pe lux este un impozit suplimentar care se aplică locuințelor de peste 500.000 euro (2,5 milioane de lei) și mașinilor de peste 75.000 de euro (375.000 de lei).
Controversatul cercetător chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic Colaj X He Jiankui
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel de populară ca iPhone-ul”
He Jiankui revine în laborator după experimentul controversat de editare genetică ce a șocat lumea. „Sper ca, peste 50 de ani, oamenii să mă amintească drept «Darwin-ul chinez»”, a declarat cercetătorul care a creat în secret primii bebeluși modificați genetic.
Luptă între tătari și cazaci. Pictură de Józef Brandt (© Wikimedia Common)
Originea misterioasă a tătarilor. Istoricii încă încearcă să înțeleagă de unde provenea această populație
De-a lungul secolelor, tătarii au fost o prezență constantă la hotarele statelor românești. Iar de-a lungul timpului, cei mai mulți oameni au considerat că această populație războinică era de origine mongolă.
Dacia in America foto captura video jpg
Aventurile unui român cu Dacia 1310 în America. A gonit pe celebra Route 66 și i s-a stricat mașina chiar lângă temuta Area 51
Un vlogger român a trăit aventura vieții în America. Distracția a început în New York, locul din care a pornit cu o Dacie 1310, și a traversat Statele Unite până în Los Angeles, trecând și pe Route 66.
cimitir evreiesc radauti prut (11) jfif
Povestea fabuloasă a orașului uitat de la capătul României. Cea mai rămas din „Micul Orient” de la răscrucea marilor drumuri comerciale
Un sat de pe frontiera nordică a României ascunde o istorie fabuloasă a marilor drumuri comerciale care legau mările și cele mai importante târguri ale Europei. Acum două secole, Rădăuți-Prut a fost unul dintre cele mai prospere târguri, un oraș uitat al istoriei.
p 11 Carol al II lea WC jpg
31 martie, ziua în care România a intrat sub un regim manarhic autoritar, prin eliminarea partidelor politice
La data de 31 martie 1938, regele Carol al II-lea a desființat partidele politice din România și a instituit Consiliul de Coroană, consolidându-și astfel puterea personală. Acest act a marcat începutul unui regim autoritar și a limitat pluralismul politic în perioada interbelică.
Electrocasnice FOTO Shutterstock
Aparatul banal din locuință care consumă cât 400 de becuri la un loc! Mulți români îl folosesc zilnic
Este un aparat de mici dimensiuni, care, cel puțin la prima vedere, ne va da impresia că nu are cum să consume prea multă electricitate.
Generalul Zalujnii alaturi de Chris Cavoli și amiralul Radakin FOTO Twitter @AdmTonyRadakin  jpeg
Strategie, informații și armament. Rolul ascuns al SUA în operațiunile militare ucrainene
Războiul din Ucraina a revelat o implicare mult mai profundă și extinsă a Statelor Unite decât se credea inițial.