Sindromul albului salvator

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Matt Healy este vocalistul trupei de pop alternativ The 1975. Aflată în turneu, formația a putut fi văzută recent și la București. Concertul a avut loc fără incidente notabile și a fost foarte puțin remarcat în peisajul general. Asta spune destul de multe despre starea presei muzicale românești, însă asta e o discuție pentru altă dată. Motivul pentru care amintesc aici despre acest eveniment este pentru că Healy a reușit cumva să intre pe radarul jurnaliștilor din lumea întreagă din motive care au puțin de-a face cu stilul sau cu talentul trupei. 

Aflat în Malaezia pentru un festival, Healy a decis să își afirme foarte ferm opiniile politice legate de incriminarea homosexualității în țara-gazdă. Între două piese și un discurs presărat cu tot felul de expresii licențioase, Healy l-a sărutat apăsat pe basistul trupei, Ross MacDonald. Healy a explicat că prezența trupei acolo a fost mai degrabă o greșeală, precizînd că nu înțelege invitația de a concerta într-o țară care ține neapărat să îi indice cu cine poate face sex. Liderul grupului The 1975 nu e la primul incident de acest fel. El a protestat sărutînd un fan în urmă cu patru ani în Emiratele Arabe Unite, o altă țară musulmană în care relațiile între persoane de același sex sînt ilegale. 

Foarte puțin suprinzător, cîteva minute după întîmplarea de mai sus, The 1975 au fost obligați să părăsească scena festivalului malaezian. „OK, trebuie să plecăm, tocmai am fost interziși în Kuala Lumpur”, a comunicat Healy scurt și concertul a luat sfîrșit. Nu numai concertul, după cum s-a văzut ulterior, ci întreg festivalul. 

Într-o lume ideală, gestul lui Healy ar fi fost unanim salutat ca un act de curaj, o afirmare demnă a unor drepturi ce ar trebui respectate oriunde. În lumea reală, însă, nu e tocmai așa. Poate surprinzător pentru starul britanic, printre cei care au comentat negativ au fost chiar activiștii malaezieni pentru drepturile omului. „El pleacă din țară și nu va suporta consecințele, noi rămînem aici”, a declarat unul dintre ei pentru The Guardian. Alții l-au acuzat pe cîntăreț că suferă de „sindromul albului salvator”, o descriere plastică pentru obiceiul occidental de a predica fără nuanțe valori vestice în fața unui public despre care vorbitorul nu cunoaște mare lucru.

Incidentul este semnificativ pentru ceea ce e, probabil, cel mai mare conflict al momentului – războiul cultural între progresiști și conservatori. Dus adesea de pe poziții ideologice ireconciliabile, actorii cei mai gălăgioși sînt adesea autosuficienți, mesianici și au subtilitatea proverbialului elefant în magazinul cu porțelanuri. Se vorbește mult despre ascensiunea reacționarilor de-a lungul și de-a latul lumii, dar mult mai puțin decît ar fi nevoie despre excesele care alimentează această ascensiune. Chiar dacă sînt făcute în numele unei cauze bune, declarațiile și gesturile provocatoare produc uneori pagube ireparabile. Intenția de a face bine nu a fost și nu va fi niciodată o scuză pentru rezultate negative.  

La data cînd Healy decidea că e o zi bună să pozeze în activist, în Malaezia începuse campania electorală pentru alegerile locale. Campanie marcată, potrivit declarațiilor militanților locali pentru drepturile comunității gay, de o creștere îngrijorătoare a discursului urii. Nu e greu de bănuit ce efect a avut atitudinea de afon politic a englezului într-o țară în care acuzațiile de homosexualitate au fost folosite în mod repetat și cinic pentru eliminarea unor adversari politici de pe scenă. 

Extinderea drepturilor pentru comunități oprimate sau lipsite de apărare este adesea un proces laborios, obositor și lung, care cere de multe ori răbdare și un simț al pragmatismului, mai mult decît declarații provocatoare și gesturi ostentative. Chestiunea aceasta este valabilă inclusiv în țări ca România, unde pentru multă vreme membrii comunității gay s-au complăcut într-un soi de dolce far niente pentru simplul motiv că nu simțeau o amenințare directă și personală. Referendumul convocat la inițiativa Coaliției pentru Familie a fost un duș rece. Între timp, o parte a comunității pare să fi trecut cu totul în extrema cealaltă, militînd pentru chestiuni care par mai degrabă excentrice și ignorînd faptul că agenda post-dezincriminare nu a fost realizată aproape deloc. Faptul că la Pride-ul din București participă în ultimii ani zeci de mii de persoane e doar o observație simpatică cîtă vreme parteneriatul civil nu există, deși în teorie el este acceptat de aproape toate partidele. 

The 1975 au părăsit Malaezia la cîteva ore după întreruperea concertului de la Kuala Lumpur. În urma lor, organizatorii concertului au fost obligați să dea explicații pentru comportamentul vocalistului. Foarte probabil, la anul festivalul Good Vibes nu va mai exista.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

putin pleaca să raspunda la tel lui Trum, captura video jpg
„Ar fi jenant să-l fac să aştepte.” Momentul în care Putin şi-a întrerupt discursul, ca să vorbească la telefon cu Trump
Vladimir Putin a părăsit un eveniment oficial pentru a răspunde la apelul telefonic al lui Donald Trump, temându-se că liderul american s-ar putea simți jignit dacă ar fi nevoit să aștepte.
mormant mihai leu jpg
Mesajul sfâșietor pe care Mihai Leu l-a lăsat apropiaților înainte să moară: „Dacă citiţi aceste rânduri, înseamnă că drumul meu pe acest pământ s-a încheiat”
România plânge dispariția uneia dintre cele mai marcante figuri ale sportului național. Mihai Leu, campion mondial la box profesionist, pilot de raliuri și simbol al perseverenței, s-a stins din viață marți, iar vineri a fost condus pe ultimul drum, la Hunedoara, orașul său natal.
cristina siscanu madalin ionescu jpg
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu părăsesc România. Țara de vis în care urmează să se mute: „E mai ieftin de trăit”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, unul dintre cele mai controversate cupluri din România, au luat decizia de a se muta din țară, în viitorul apropiat. Cei doi au început deja să se gândească serios la acest lucru și chiar au ales o destinație de vis.
incendiu Grecia, captura video jpg
Nou incendiu, în Grecia. Flăcările au cuprins şi Insula Evia
Pompierii greci se confruntă cu un nou incendiu violent de vegetaţie pe insula Evia, în timp ce fac progrese importante în stingerea unui alt foc în Creta. Valul de caniculă și vântul complică intervenţia lor.
horoscop jpeg
Horoscop duminică, 6 iulie. Câștiguri în plus pentru Gemeni, Racii pun țara la cale, Peștii trebuie să fie atenți la greșeli
Horoscop duminică, 6 iulie. Ziua aduce provocări emoționale și ne cere să ne ascultăm cu atenție atât vocea interioară, cât și pe cei din jur.
copil uitat in autobuz 1, foto Poliţia Braşov jpg
Caz incredibil la Braşov. O femeie şi-a uitat copilul de 3 ani în autobuz, iar apoi l-a dat dispărut la poliţie
Situaţie absolut halucinantă la Braşov, unde o femeie de 37 de ani şi-a uitat copilul în vârstă de 3 ani într-un autobuz, şi, când a realizat absenţa acestuia, l-a dat dispărut la poliţie.
criminalisti politia nu treceti jpg
Plimbare încheiată tragic: O fată de 12 ani a murit, după ce fratele ei de 16 ani a pierdut controlul tractorului pe care îl conducea
O cumplită tragedie a avut loc vineri seară în județul Suceava, unde o fată de 12 ani și-a pierdut viața într-un accident provocat de fratele său, un minor de 16 ani, aflat ilegal la volanul unui tractor agricol.
image png
Persoana care l-a ajutat pe Mihai Leu în cele mai grele momente ale vieții sale: „Nu mai aveam bani nici de mâncare pentru Marco”
Viața campionului mondial la box a fost una marcată de mai multe suferințe și greutăți. În urmă cu doi ani, Mihai Leu vorbea despre un moment dificil din viața lui și a soției sale, când aveau probleme cu banii. Singurul care le-a sărit în ajutor a fost bunicul lui.
Ilie Bolojan conferinta de presa 27 iunie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (4) jpg
Ilie Bolojan, acuzat de ipocrizie. Ar fi încasat în 2007 echivalentul a 71 de salarii medii de la EximBank
Premierul Ilie Bolojan este acuzat de către sindicaliștii din Guvern că a încasat bani de la Eximbank, deși a susținut public că nu a beneficiat niciodată de „sinecuri” și a criticat dur remunerațiile acordate în consiliile de administrație, în special la EximBank.