Sindromul albului salvator

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Matt Healy este vocalistul trupei de pop alternativ The 1975. Aflată în turneu, formația a putut fi văzută recent și la București. Concertul a avut loc fără incidente notabile și a fost foarte puțin remarcat în peisajul general. Asta spune destul de multe despre starea presei muzicale românești, însă asta e o discuție pentru altă dată. Motivul pentru care amintesc aici despre acest eveniment este pentru că Healy a reușit cumva să intre pe radarul jurnaliștilor din lumea întreagă din motive care au puțin de-a face cu stilul sau cu talentul trupei. 

Aflat în Malaezia pentru un festival, Healy a decis să își afirme foarte ferm opiniile politice legate de incriminarea homosexualității în țara-gazdă. Între două piese și un discurs presărat cu tot felul de expresii licențioase, Healy l-a sărutat apăsat pe basistul trupei, Ross MacDonald. Healy a explicat că prezența trupei acolo a fost mai degrabă o greșeală, precizînd că nu înțelege invitația de a concerta într-o țară care ține neapărat să îi indice cu cine poate face sex. Liderul grupului The 1975 nu e la primul incident de acest fel. El a protestat sărutînd un fan în urmă cu patru ani în Emiratele Arabe Unite, o altă țară musulmană în care relațiile între persoane de același sex sînt ilegale. 

Foarte puțin suprinzător, cîteva minute după întîmplarea de mai sus, The 1975 au fost obligați să părăsească scena festivalului malaezian. „OK, trebuie să plecăm, tocmai am fost interziși în Kuala Lumpur”, a comunicat Healy scurt și concertul a luat sfîrșit. Nu numai concertul, după cum s-a văzut ulterior, ci întreg festivalul. 

Într-o lume ideală, gestul lui Healy ar fi fost unanim salutat ca un act de curaj, o afirmare demnă a unor drepturi ce ar trebui respectate oriunde. În lumea reală, însă, nu e tocmai așa. Poate surprinzător pentru starul britanic, printre cei care au comentat negativ au fost chiar activiștii malaezieni pentru drepturile omului. „El pleacă din țară și nu va suporta consecințele, noi rămînem aici”, a declarat unul dintre ei pentru The Guardian. Alții l-au acuzat pe cîntăreț că suferă de „sindromul albului salvator”, o descriere plastică pentru obiceiul occidental de a predica fără nuanțe valori vestice în fața unui public despre care vorbitorul nu cunoaște mare lucru.

Incidentul este semnificativ pentru ceea ce e, probabil, cel mai mare conflict al momentului – războiul cultural între progresiști și conservatori. Dus adesea de pe poziții ideologice ireconciliabile, actorii cei mai gălăgioși sînt adesea autosuficienți, mesianici și au subtilitatea proverbialului elefant în magazinul cu porțelanuri. Se vorbește mult despre ascensiunea reacționarilor de-a lungul și de-a latul lumii, dar mult mai puțin decît ar fi nevoie despre excesele care alimentează această ascensiune. Chiar dacă sînt făcute în numele unei cauze bune, declarațiile și gesturile provocatoare produc uneori pagube ireparabile. Intenția de a face bine nu a fost și nu va fi niciodată o scuză pentru rezultate negative.  

La data cînd Healy decidea că e o zi bună să pozeze în activist, în Malaezia începuse campania electorală pentru alegerile locale. Campanie marcată, potrivit declarațiilor militanților locali pentru drepturile comunității gay, de o creștere îngrijorătoare a discursului urii. Nu e greu de bănuit ce efect a avut atitudinea de afon politic a englezului într-o țară în care acuzațiile de homosexualitate au fost folosite în mod repetat și cinic pentru eliminarea unor adversari politici de pe scenă. 

Extinderea drepturilor pentru comunități oprimate sau lipsite de apărare este adesea un proces laborios, obositor și lung, care cere de multe ori răbdare și un simț al pragmatismului, mai mult decît declarații provocatoare și gesturi ostentative. Chestiunea aceasta este valabilă inclusiv în țări ca România, unde pentru multă vreme membrii comunității gay s-au complăcut într-un soi de dolce far niente pentru simplul motiv că nu simțeau o amenințare directă și personală. Referendumul convocat la inițiativa Coaliției pentru Familie a fost un duș rece. Între timp, o parte a comunității pare să fi trecut cu totul în extrema cealaltă, militînd pentru chestiuni care par mai degrabă excentrice și ignorînd faptul că agenda post-dezincriminare nu a fost realizată aproape deloc. Faptul că la Pride-ul din București participă în ultimii ani zeci de mii de persoane e doar o observație simpatică cîtă vreme parteneriatul civil nu există, deși în teorie el este acceptat de aproape toate partidele. 

The 1975 au părăsit Malaezia la cîteva ore după întreruperea concertului de la Kuala Lumpur. În urma lor, organizatorii concertului au fost obligați să dea explicații pentru comportamentul vocalistului. Foarte probabil, la anul festivalul Good Vibes nu va mai exista.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.