Simpatie

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Imaginile cu ideologul extremei drepte ruse, Aleksandr Dughin, privind copleșit și neajutorat rămășițele mașinii distruse de bombă în care se afla fiica sa au atins o coardă sensibilă în sufletele multora. Nu e greu de înțeles de ce. Un părinte care își plînge copilul e întotdeauna o priveliște tragică. 

Cetățeanul Dughin a fost apoi consolat de nenumărate voci ale establishment-ului rusesc, cea mai notabilă fiind aceea a președintelui Vladimir Putin, cel pe care Dughin îl acuza uneori în scrierile sale că nu e destul de ferm în confruntarea cu Occidentul.

Incapabil să găsească responsabilii reali pentru moartea politicianului de opoziție Boris Nemțov – ucis tot în Moscova, acum șapte ani, sau pe cei ai jurnalistei Anna Politkovskaia – ucisă în 2006, Guvernul a descoperit imediat cine a plantat bomba vinovată de moartea Dariei Dughina.

Un adevărat tur de forță care a plasat responsabilitatea în sarcina unei ucrainence de 43 de ani care ar fi reușit să pună materialul explozibil sub scaunul şoferului şi, ulterior, ar fi fugit în Estonia. Ar exista și imagini cu ea în vamă, susţin autorităţile ruse.

Din informațiile citate în presa rusă rămînem cu o mică doză de suprarealism rusesc: presupusa asasină ar fi fost însoțită de fiica ei și de o… pisică. Rolul pisicii e neclar încă, dar nu ar mira pe nimeni dacă urmașa lui Behemoth nu va fi cumva acuzată de nazism. Acuzația res­pec­tivă a fost deja lansată la adresa presupusei asasine căreia vigilenții milițieni ruși i-au găsit legitimația de membră a Batalionului Azov. În prezent, unitate militară a armatei ucrainene, Batalionul Azov este una dintre țintele favorite ale propagandei ruse atunci cînd vrea să picteze Ucraina ca pe raiul extremei drepte de pe continent. 

Imaginea respectivei legitimații a fost făcută publică și a creat instantaneu niște hohote de rîs în rîndul specialiștilor în manipulare fotografică, aceștia demonstrînd rapid că autorul documentului nu e chiar talentat la Photoshop. Despre ucraineanca suspectă nu se mai știe mare lucru. 

Se știu însă cuvintele îndureratului tată, care a folosit asasinatul ca pe o platformă pentru a cere anihilarea Ucrainei. „Inimile noastre tînjesc după mai mult decît o simplă răzbunare. Avem nevoie de victorie.“ Chiar și în fața unei tragedii personale, Dughin găsește resursele pentru a mai alimenta un pic frenezia pro-război a rușilor. E cumva naturală întrebarea dacă restul lumii nu a cheltuit fără rost cele cîteva secunde de empatie în fața imaginilor amintite mai sus. 

Nu e singurul caz în care susținătorii, profitorii și facilitatorii unui război stupid în care se comit crime inimaginabile pretind să fie înțeleși. În urmă cu cîteva săptămîni, se viraliza un clip cu o turistă rusă revoltată că trebuie să își întrerupă concediul în Crimeea după ce ucrainenii au început să bombardeze ținte din peninsulă. Plîngînd, femeia explica cît mult îi place locul și ce nedrept e faptul că e nevoită să plece. Mai tîrziu, presa internațională relata cum minoritățile ruse din țările baltice (acele țări amenințate adesea de la Moscova că vor dispărea de pe hartă) se simt jignite de îndepărtarea monumentelor de război sovietice. Balticii văd în acele monumente un simbol al ocupației, în timp ce rușii le consideră dovezi de recunoștință pentru „eliberare“. Sigur, nu toți minoritarii ruși sînt pro-război, însă pretenția de a păstra omagii aduse unei armate de ocupație pentru a nu jigni sensibilități rusești e un pic cam mult pentru aceste timpuri. Trebuie menționată în acest context și isteria generală din mediile rusești după ce mai multe țări europene au cerut reducerea drastică sau eliminarea vizelor turistice pentru supușii lui Vladimir Putin. Misecuvinismul rusesc a luat forma unei furii paroxistice în care politicieni, influencer-i și ruși de rînd au denunțat viguros nedreptatea care face ca unii dintre ei să nu își mai poată face selfie-uri în țări pe care guvernul lor le amenință cu frigul sau cu bomba nucleară. 

Am învățat cu toții că nu trebuie să judecăm mulțimi, ci oameni. Să avem suficientă răbdare să vedem fapte și să ne înfrînăm emoțiile. Să oferim simpatie, în sensul medical al termenului, pentru că, pînă la urmă, și unii, și alții sîntem oameni. Să fim buni, să nu fim răi. Pînă la urmă, chiar și un teoretician dement al războiului poate suferi cu adevărat. Chiar și fiica sa, propagandistă a imperialismului rus, a avut sentimente și poate, cine știe, dona în secret bani unui adăpost de animale. Turista rusoaică are și ea dreptul la odihnă. Toate astea sînt perfect valabile, însă a despărți faptele ca și cum ele sînt săvîrșite de personalități diferite ale aceluiași individ e contraproductiv. Raportarea noastră la ruși și la Rusia e încă marcată de un soi de schizofrenie de care ne agățăm cu disperare de teama concluziilor la care am putea ajunge. 

Însă, după cum ne-a învățat Mick Jagger la ora de religie, uneori trebuie să mai gîndim și în alb și negru. Uneori. 

Rușii știu cum se fredonează asta: 

So if you meet me

Have some courtesy

Have some sympathy, and some taste

Use all your well-learned politesse

Or I’ll lay your soul to waste, mm yeah

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Producătorii de BCA speră ca programul guvernamental să stimuleze consumul de materiale de construcţii
Materialele de construcții, din ce în ce mai scumpe. Care sunt motivele
În primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții din România se confruntă cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață.
dementa jpg
5 obiceiuri zilnice care îți afectează memoria și cresc riscul de demență fără să-ți dai seama
Unele obiceiuri cotidiene, aparent inofensive, pot avea un impact major asupra memoriei și pot crește riscul apariției demenței senile pe termen lung.
masini second hand jpeg
Care este cel mai bun moment să-ți cumperi o mașină la mâna a doua
Piața de mașini second hand este sezonieră, ceea ce înseamnă că, dacă așteptați momentul potrivit, vă puteți bucura de o selecție mai mare de vehicule, la prețuri mai mici.
locuri de munca angajari
Deficit major de specialiști la nivel global. Ocuparea posturilor de conducere poate dura peste un an
Presiunile asupra costurilor și incertitudinea de pe piața muncii fac din mobilitatea angajaților o prioritate esențială, în condițiile în care companiile din întreaga lume o utilizează ca instrument strategic pentru a soluționa deficitul de talente, spun experții.
Plante usor de intretinut, foto Shutterstock jpg
Plante superbe care rezistă mult timp fără apă. Îți înfrumusețează locuința, fără să le acorzi prea multă atenție
Îți dorești să-ți înfrumusețezi locuința cu flori, însă știi că nu ai timp să le uzi zilnic? Există multe plante de apartament care nu doar că arată spectaculos, ci sunt și ușor de întreținut, capabile să reziste perioade lungi fără apă. Iată câteva exemple!
Drgăgan Muntean  Sursa Replica Hunedoara jpg
Drăgan Muntean, glasul duios al pădurenilor. Artistul care a făcut faimos colțul de rai ascuns în munți
Deși s-a stins în 2002, la doar 47 de ani, artistul Drăgan Muntean a rămas „glasul” Ținutului Pădurenilor, o regiune pitorească de munte, devenită faimoasă prin doinele sale. Casa natală a interpretului, aflată într-un vechi sat al pădurenilor, este astăzi singurul muzeu al regiunii.
Napoli2 jpg
titularizare
Panică printre profesori în fața noilor criterii de evaluare. Ce dezbateri a născut anunțul reformei lui Daniel David
Licențierea didactică ar urma să înlocuiască definitivatul în învățământul preuniversitar, iar cei care promovează examenul cu notă peste 7 să nu mai fie nevoiți să repete titularizarea, ca astăzi, ci să se poată prezenta la concursurile organizate direct de către școli. Sunt însă și neclarități.
damaris lupu romanii au talent 2025 golden buzz dragos bucur 22 webp
Damaris Lupu este marea câștigătoare Românii au talent! Pleacă acasă cu premiul de 120.000 de euro
După luni de emoții, spectacol și mii de aplauze, România și-a ales câștigătorul celui de-al 15-lea sezon „Românii au talent”. Într-o finală incendiară transmisă în direct de PRO TV, Damaris Lupu a cucerit atât juriul, cât și publicul, plecând acasă cu marele premiu de 120.000 de euro.