Simpatie

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Imaginile cu ideologul extremei drepte ruse, Aleksandr Dughin, privind copleșit și neajutorat rămășițele mașinii distruse de bombă în care se afla fiica sa au atins o coardă sensibilă în sufletele multora. Nu e greu de înțeles de ce. Un părinte care își plînge copilul e întotdeauna o priveliște tragică. 

Cetățeanul Dughin a fost apoi consolat de nenumărate voci ale establishment-ului rusesc, cea mai notabilă fiind aceea a președintelui Vladimir Putin, cel pe care Dughin îl acuza uneori în scrierile sale că nu e destul de ferm în confruntarea cu Occidentul.

Incapabil să găsească responsabilii reali pentru moartea politicianului de opoziție Boris Nemțov – ucis tot în Moscova, acum șapte ani, sau pe cei ai jurnalistei Anna Politkovskaia – ucisă în 2006, Guvernul a descoperit imediat cine a plantat bomba vinovată de moartea Dariei Dughina.

Un adevărat tur de forță care a plasat responsabilitatea în sarcina unei ucrainence de 43 de ani care ar fi reușit să pună materialul explozibil sub scaunul şoferului şi, ulterior, ar fi fugit în Estonia. Ar exista și imagini cu ea în vamă, susţin autorităţile ruse.

Din informațiile citate în presa rusă rămînem cu o mică doză de suprarealism rusesc: presupusa asasină ar fi fost însoțită de fiica ei și de o… pisică. Rolul pisicii e neclar încă, dar nu ar mira pe nimeni dacă urmașa lui Behemoth nu va fi cumva acuzată de nazism. Acuzația res­pec­tivă a fost deja lansată la adresa presupusei asasine căreia vigilenții milițieni ruși i-au găsit legitimația de membră a Batalionului Azov. În prezent, unitate militară a armatei ucrainene, Batalionul Azov este una dintre țintele favorite ale propagandei ruse atunci cînd vrea să picteze Ucraina ca pe raiul extremei drepte de pe continent. 

Imaginea respectivei legitimații a fost făcută publică și a creat instantaneu niște hohote de rîs în rîndul specialiștilor în manipulare fotografică, aceștia demonstrînd rapid că autorul documentului nu e chiar talentat la Photoshop. Despre ucraineanca suspectă nu se mai știe mare lucru. 

Se știu însă cuvintele îndureratului tată, care a folosit asasinatul ca pe o platformă pentru a cere anihilarea Ucrainei. „Inimile noastre tînjesc după mai mult decît o simplă răzbunare. Avem nevoie de victorie.“ Chiar și în fața unei tragedii personale, Dughin găsește resursele pentru a mai alimenta un pic frenezia pro-război a rușilor. E cumva naturală întrebarea dacă restul lumii nu a cheltuit fără rost cele cîteva secunde de empatie în fața imaginilor amintite mai sus. 

Nu e singurul caz în care susținătorii, profitorii și facilitatorii unui război stupid în care se comit crime inimaginabile pretind să fie înțeleși. În urmă cu cîteva săptămîni, se viraliza un clip cu o turistă rusă revoltată că trebuie să își întrerupă concediul în Crimeea după ce ucrainenii au început să bombardeze ținte din peninsulă. Plîngînd, femeia explica cît mult îi place locul și ce nedrept e faptul că e nevoită să plece. Mai tîrziu, presa internațională relata cum minoritățile ruse din țările baltice (acele țări amenințate adesea de la Moscova că vor dispărea de pe hartă) se simt jignite de îndepărtarea monumentelor de război sovietice. Balticii văd în acele monumente un simbol al ocupației, în timp ce rușii le consideră dovezi de recunoștință pentru „eliberare“. Sigur, nu toți minoritarii ruși sînt pro-război, însă pretenția de a păstra omagii aduse unei armate de ocupație pentru a nu jigni sensibilități rusești e un pic cam mult pentru aceste timpuri. Trebuie menționată în acest context și isteria generală din mediile rusești după ce mai multe țări europene au cerut reducerea drastică sau eliminarea vizelor turistice pentru supușii lui Vladimir Putin. Misecuvinismul rusesc a luat forma unei furii paroxistice în care politicieni, influencer-i și ruși de rînd au denunțat viguros nedreptatea care face ca unii dintre ei să nu își mai poată face selfie-uri în țări pe care guvernul lor le amenință cu frigul sau cu bomba nucleară. 

Am învățat cu toții că nu trebuie să judecăm mulțimi, ci oameni. Să avem suficientă răbdare să vedem fapte și să ne înfrînăm emoțiile. Să oferim simpatie, în sensul medical al termenului, pentru că, pînă la urmă, și unii, și alții sîntem oameni. Să fim buni, să nu fim răi. Pînă la urmă, chiar și un teoretician dement al războiului poate suferi cu adevărat. Chiar și fiica sa, propagandistă a imperialismului rus, a avut sentimente și poate, cine știe, dona în secret bani unui adăpost de animale. Turista rusoaică are și ea dreptul la odihnă. Toate astea sînt perfect valabile, însă a despărți faptele ca și cum ele sînt săvîrșite de personalități diferite ale aceluiași individ e contraproductiv. Raportarea noastră la ruși și la Rusia e încă marcată de un soi de schizofrenie de care ne agățăm cu disperare de teama concluziilor la care am putea ajunge. 

Însă, după cum ne-a învățat Mick Jagger la ora de religie, uneori trebuie să mai gîndim și în alb și negru. Uneori. 

Rușii știu cum se fredonează asta: 

So if you meet me

Have some courtesy

Have some sympathy, and some taste

Use all your well-learned politesse

Or I’ll lay your soul to waste, mm yeah

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Politia Hunedoara  Foto Daniel Guță jpg
Amor pe bani cu două prostituate, pe centura Petroșaniului. Cu ce s-a ales amatorul de sex
Un localnic din Petroșani a trecut prin clipe de coșmar. S-a plâns Poliției că a fost jefuit și lovit cu mașina de două tinere pe care le-a acostat pe centura municipiului.
Mircea Geoană Foto Captura video FB
NATO nu recunoaşte „anexarea ilegală şi ilegitimă“ de teritorii din Ucraina de către Federaţia Rusă. Ce a spus Geoană
NATO nu recunoaşte „anexarea ilegală şi ilegitimă“ de teritorii din Ucraina de către Federaţia Rusă, a declarat, vineri seara, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a reconfirmat, în acest context, că Alianţa este angajată deplin în apărarea întregului său teritoriu.
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Zelenski, despre „negocierile”cerute de Putin: „Vom negocia cu noul președinte” al Federației Ruse
Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se va afla la putere. Declarația președintelui ucrainean survine la scurt timp după ce omologul său rus a cerut Kievului să depună armele.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.